Celá naše cesta do Kambodže začala 9.3.2009 příletem do Bangkoku. Protože jsme měli v Dubaji poruchu na letadle, opozdil se i náš přílet do thajské metropole a místo v 19 hodin jsme doletěli až v jednu hodinu po půlnoci. I když nás taxíkář přesvědčoval o opaku, sehnali jsme v tak pozdní hodinu ubytování ve čtvrti Khao San vcelku bez problémů.
Afriku často vnímáme jako Evropany poznamenaný kontinent, jehož původní obyvatelé mezi sebou válčí, trpí hladomory, a když náhodou ani jedno, tak před něčím takovým aspoň utíkají. Jak žijí lidé v Ghaně doopravdy nám přiblíží dobrovolník INEX-SDA.
Na cestování není nikdy příliš brzy ani pozdě. Pokud ve vás fotografie neznámých míst z různých koutů světa nebo cestopisné dokumenty v televizi vyvolávají příjemné šimrání, je čas, abyste sami taky někam vyrazili.
O Dakarské rallye, respektive o důvodech nečekaného rozhodnutí pořadatelů přesunout závod do Jižní Ameriky, se napsalo mnohé. Méně se však ví o jejím charitativním nástupci na africkém kontinentu.
Zatoulaný batoh je na cestách za africkou zvěří nepříjemným zdržením. V našem případě však „zavinil“ blízké setkání s nejelegantnějšími kočkami jižní Afriky.
Jižní Amerika skrývá nekonečně pestrou paletu zajímavostí. Oblast stolové hory Chimantá ve Venezuele byla pro svou nepřístupnost dlouho obestřena tajemstvím. Do této oblasti se vydala speleologická expedice Tepui, podpořená Expedičním fondem.
Titulok článku je zároveň aj mottom symbolického cintorína s kaplnkou pri Popradskom plese, ktorý nám pomáha spomenúť si na našich najbližších, ktorý prišli o svoj život v horách. Autorom myšlienky na vytvorenie tohto miesta nachádzajúceho sa pod skalnou steny Ostrvy bol maliar Otakar Štáfl z Prahy. A bohužiaľ, krížov na cintoríne stále pribúda.
Tobago je malý ostrov v jižní části Karibiku, který stojí za to prozkoumat. Kromě překrásných pláží nabízí zajímavé treky nejstarším pralesem na západní polokouli, pestrý podmořský svět a dny zalité sluncem při karibské hudbě.
Zlatý chrám v Amritsaru ukrývá kromě dalšího 400 let starou jídelnu pro poutníky. Je zadarmo a její unikátní kuchyně vám přinese nejlepší kulinářský zážitek. Pojďte navštívit tuto zvláštní komunitu sikhských dobrovolníků i náruživých strávníků.
Kostarika je díky své poloze v tropické střední Americe rájem zvířat a láká zoology i amatérské přírodovědce. Podívejte se na krásné obrázky fotografa Ondřeje Prosického.
„Smrt v Rusku má jiný pach než v Africe.“ (první slova knihy Čas žít, čas umírat – E.M. Remargue), dává mi ještě v autobusu přečíst Honza. Směju se a trošku mě zamrazí v zádech. Jaké máme o tomhle světě představy?!
Již cesta přes Polsko byla pro mne a mého kolegu Mirka jeden velký „zážitek“. Stav místních komunikací, kde místy nebylo rozdílu mezi dálnicí a silnicí první třídy, v nás vyvolával obavu, zda vůbec dojedeme včas do Wladyslawowa, nejseverněji položeného přístavu na poloostrově Hell.
Nedávno se vrátil ze zasněžené Minnesoty s nádhernými fotografiemi vlků. Každá „Wild Life“ fotografie má svoji neopakovatelnou historii. Pojďme mluvit o tom, jak napínavá i nebezpečná může práce v divočině být, a co je na ní nejpřitažlivější.
Původní obyvatelé Srí Lanky jsou běžným turistům málo známí. Lesní lidé se umí smát a jejich údiv nad příchodem bílých lidí nezná mezí. Vybaveni mačetami, zarostlí a téměř nazí, přivítají vás s největším nadšením.
Sopečný ostrůvek v tropickém pásu je jako stvořený pro několikadenní turistiku a poznávání přírodních krás. Mezi roztodivnými skalními útvary můžete obdivovat jasně zelené lesy, křoviny a tisíce barevných květů.