Cestovní třídy

Cestovní třídy

Každá třída má své kódové označení, které se používá prakticky všude, tedy v jízdních řádech, při rezervaci tak i jako označení vlastních vagónů.

Po stopách Aloise Musila

Po stopách Aloise Musila

Český dobrodruh a archeolog procestoval Blízký východ na velbloudu za podpory beduínských náčelníků. Expedice podpořená Expedičním fondem se vydala zkoumat současný stav Musilem popsaných archeologických lokalit v Sýrii.

Zápis ze schůze předsednictva SPA 18.10.2010

Zápis ze schůze předsednictva SPA 18.10.2010

Afrika v nás: na co se můžete těšit

Afrika v nás: na co se můžete těšit

Již brzy vyjde výpravná obrazová publikace trojice českých autorů, kteří se ve své tvorbě specializují na subsaharskou Afriku. Velkoryse pojaté snímky doplňují příběhy lidí i zvířat či popis dramatických okolností, za kterých vznikaly.

Typy osobních vlaků

Typy osobních vlaků

Stejně jako v ČR jsou i indické vlaky označeny číslem a mají i své jméno. Oba údaje jsou velmi důležité pro rezervaci a nákup jízdenek i pro orientaci na nádražích. A stejně jako u nás platí, že z názvu lze vyvodit komfortnost a rychlost vlaku, jak často bude zastavovat apod.

Expedice Revoluce neuspěla

Expedice Revoluce neuspěla

Pik revoluce, dnes Štít nezávislosti, je nejvyšší horou Jazgulenského hřbetu v Pamíru. Leží hluboko v zapomenutých horách a pro svou špatnou dostupnost je jen zřídka navštěvován. Naše expedice však vrcholu nedosáhla. Proč?

Cesta do Země nezemě

Cesta do Země nezemě

Na světě je jenom málo neobjevených míst, většinu cest už za nás udělal Lonely Planet. Ale to neznamená, že se nedají dobývat znovu a znovu, některá jsou totiž na mapě pečlivě skrytá. To je případ Somalilandu.

Proč už necestuju

Proč už necestuju

Často se zamýšlíme nad tím, proč cestujeme, co nám to přináší i bere, proč se poznávání světa stalo naší hlavní zálibou. Zatím jsme se však neptali, proč někteří z nás cestovat přestávají …

Cyklocestování jako životní styl

Cyklocestování jako životní styl

Martin Stiller cestuje už několik let s naloženým kolem. V nedávné době podnikl dlouhou cestu napříč Severní Amerikou a ve dnech 9.-10. října ho čeká příprava už desátého cyklocestovatelského festivalu. Více se o něm dozvíte v našem rozhovoru.

Národní park Alexandera Humboldta

Národní park Alexandera Humboldta

Čas se v křesťanském světě chýlil k vánočním oslavám roku 2009 a náš autobus překonával serpentiny horské silnice spojující Guantanamo s Baracoou. Už za pár dní kousek odtud měla haitským hlavním městem otřást vlna zemětřesení a pohřbít tak tisíce lidí.

Rezervace a nákup jízdenky

Rezervace a nákup jízdenky

Při cestě vlakem je nutné si vždy koupit místenku, která je spojená s jízdenkou. Tedy kromě třídy 2S (nejnižší třída), kde není možné rezervovat. Pro tuto třídu se kupuje jen jízdenka. Rezervaci je nutné provést dostatečně dopředu (i několik týdnů), protože vlaky jsou často velmi obsazené. Lze rezervovat až 90 dní dopředu, případně i v den odjezdu vlaku.

Súdán po volbách na cestě k referendu

Súdán po volbách na cestě k referendu

Před pěti lety byla podepsáním mírové dohody ukončena vleklá, přes 20 let trvající občanská válka v Súdánu. Jedním z důležitých milníků na cestě od války k referendu byly i letošní dubnové prezidentské a parlamentní volby. Jaký další vývoj přinesou?

Tygr indočínský

Tygr indočínský

Tygr indočínský patří mezi kriticky ohrožené druhy. Je možné ho spatřit pouze s ilegálním lovcem. Co vše se může stát při tomto riskantním podniku?

O indické železnici

O indické železnici

Vlak je pro celou Indii velmi důležitý. Jak jinak přepravit tak ohromný počet lidí na obrovské vzdálenosti. Silniční síť je stále ve velmi žalostném stavu, letecká doprava stále poměrně drahá, a pěšky to opravdu nejde. Je až k nevíře, že tak rozsáhlý systém kolejí, stovek vlaků a milióny lidí vůbec funguje. V Indii.

Klima, sluneční záření

Klima, sluneční záření

Klimatické podmínky teplota, vlhkost a pohyb vzduchu mají výrazný vliv na aklimatizaci cestovatele při přehřátí v horku a vlhku je nejčastější úpal (v nevětraných místnostech) a úžeh (pobyt na slunci) vyčerpání z horka a křeče se objevují při ztrátách tekutin, nadměrné námaze