Cyklonadšenec Martin Adámek se vrátil z další náročné akce: „Navštívil jsem najzápadnější, nejsevernější a nejvýchodnější místo Polska. Cílem bylo něco vidět a poznat a prioritou tedy koukat, prohlížet, navštěvovat a ptát se – ne hnát dopředu.“
Oslnivě bílé, to je přívlastek města Alžír. Místní mu také říkají Behža. Zřídka tady potkáte turisty, ale o to více stojí za to věnovat Behži alespoň jeden-dva dny a objevovat její krásy a zajímavosti.
„My takže turisty, no lenivyje!“ (My jsme také turisté, ale líní!) volá na nás z vojenského džípu dobře živený ruský „trekař“. Před chvílí jsme byli na polonině jediní, kdo se kochal výhledem na stáda koní a vzdálené vrcholky hor.
Darcy Turenne je kanadská profesionální bikerka, které změnil sport život. A protože jí zajímalo, jestli podobné pocity zažívají i sportovkyně v rozvojových zemích, vyrazila do Indonésie a natočila o nich film The Eighth Parallel – Osmá rovnoběžka.
Kapverdské ostrovy jsou charakteristické poklidným soužitím ras, hovořící afrikanizovanou portugalštinou. Typická je otevřenost a přívětivost k cizincům a kulturám, které nepřicházejí prvoplánově škodit.
KRKONOŠE: Sněžka má zpřístupněné další patro… směrem dolů.
(* 26. 10. 1650 Polná, † 6. 4. 1697 na lodi, plující Tichým oceánem) – český jezuitský misionář „ … s pomocí Boží a Panny Marie provedl jsem celé dílo v době jednoho měsíce a osvobodil jsem město od záhuby, změniv zúplna tok vodní a přivedl jej oklikou do jezera. Pro tento tok jsem vytvořil nové koryto a opevnil je přepevnými hrázemi, takže v tomto roce povodně, jakkoli byly veliké, neodnesly mi ani hroudu prsti…,“
Ostřílení cestovatelé považují Masaje za „zkažené“ západní civilizací. Turisti, přijíždějící do přímořských letovisek ve skupinách sestavených cestovkami, je obdivují jako „kulturní dědictví z doby kamenné“…
Nejvyšší hora Ruska i Evropy vysoko ční nad ostré štíty Kavkazu. Rusové horu milují a vybudovali tu dokonce lyžařský resort. V panoramatické filmové náladovce se však vznesete ještě trochu výš.
Severní Grónsko – mrazivá země, kde málokdo hledá cíl své cesty. A přece tato asketická pustina dává pocit uvolnění, překonání sama sebe. Vydejme se po stopách historických arktických výprav.
Ne větší, nežli zrnko pepře – tak se jeví Mosambik, zakreslený na většině historických map, ale přesto v něm velikáni světové mořeplavby jako Čeng-che či Ibn Mādžíd spatřovali obrovský význam. Nejinak tomu bylo s Vascem da Gamou.
Sahara. Se svými necelými 10 miliony čtverečních kilometrů se vyrovná rozloze Evropy. Zlatavý písek se sype, kam oko dohlédne, a ukrývá skalní klenot pouště.
Někteří příznivci cyklovýjezdů mohou mít na svém účtě tak neuvěřitelné položky jako třeba Zugspitze nebo Watzmann. Když spatříte borce, sápajícího se na žebřík viaferraty s kolem na zádech, pochopíte proč. Kam se ale dá v Evropě opravdu došlapat?
Mongol Rally, jedna z nejbláznivějších cestovatelských akcí, vznikla u nás v Čechách. Vítězem jsou ti, kteří (vůbec) dojedou. Až na hranice Mongolska je to hračka, ale 3 dny cestou necestou mongolským prachem a pustinou dokáží odrovnat i zánovní sanitku.
Plavba po surinamské řece Lucii se chýlí ke konci. Klidná hladina zpomaluje rafty, tropické slunce pálí a expedice přistává na břehu indiánské vesnice Boumera. Je na čase opustit vodu a prozkoumat místní pralesy a národní park Brownsberg.