Na lehokole okolo Polska

Na lehokole okolo Polska

Cyklonadšenec Martin Adámek se vrátil z další náročné akce: „Navštívil jsem najzápadnější, nejsevernější a nejvýchodnější místo Polska. Cílem bylo něco vidět a poznat a prioritou tedy koukat, prohlížet, navštěvovat a ptát se – ne hnát dopředu.“

Bílá a neobjevená metropole Alžíru

Bílá a neobjevená metropole Alžíru

Oslnivě bílé, to je přívlastek města Alžír. Místní mu také říkají Behža. Zřídka tady potkáte turisty, ale o to více stojí za to věnovat Behži alespoň jeden-dva dny a objevovat její krásy a zajímavosti.

Pěší versus „džípová“ turistika na Ukrajině

Pěší versus „džípová“ turistika na Ukrajině

„My takže turisty, no lenivyje!“ (My jsme také turisté, ale líní!) volá na nás z vojenského džípu dobře živený ruský „trekař“. Před chvílí jsme byli na  polonině jediní, kdo se kochal výhledem na stáda koní a vzdálené vrcholky hor.

Film: Jak sportují ženy v Indonésii?
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Film: Jak sportují ženy v Indonésii?

Darcy Turenne je kanadská profesionální bikerka, které změnil sport život. A protože jí zajímalo, jestli podobné pocity zažívají i sportovkyně v rozvojových zemích, vyrazila do Indonésie a natočila o nich film The Eighth Parallel – Osmá rovnoběžka.

Duhové Kapverdy vítají příchozí karnevalem

Duhové Kapverdy vítají příchozí karnevalem

Kapverdské ostrovy jsou charakteristické poklidným soužitím ras, hovořící afrikanizovanou portugalštinou. Typická je otevřenost a přívětivost k cizincům a kulturám, které nepřicházejí prvoplánově škodit.

Sněžka má zpřístupněné nové patro
Aktuality

Sněžka má zpřístupněné nové patro

KRKONOŠE: Sněžka má zpřístupněné další patro… směrem dolů.

Boruhradský Šimon, zachránce města Mexika

Boruhradský Šimon, zachránce města Mexika

(* 26. 10. 1650 Polná, † 6. 4. 1697 na lodi, plující Tichým oceánem) – český jezuitský misionář „ … s pomocí Boží a Panny Marie provedl jsem celé dílo v době jednoho měsíce a osvobodil jsem město od záhuby, změniv zúplna tok vodní a přivedl jej oklikou do jezera. Pro tento tok jsem vytvořil nové koryto a opevnil je přepevnými hrázemi, takže v tomto roce povodně, jakkoli byly veliké, neodnesly mi ani hroudu prsti…,“

Masajové: Tradice (ne)poskvrněné civilizací

Masajové: Tradice (ne)poskvrněné civilizací

Ostřílení cestovatelé považují Masaje za „zkažené“ západní civilizací. Turisti, přijíždějící do přímořských letovisek ve skupinách sestavených cestovkami, je obdivují jako „kulturní dědictví z doby kamenné“…

Mraky nad Elbrusem (video)
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Mraky nad Elbrusem (video)

Nejvyšší hora Ruska i Evropy vysoko ční nad ostré štíty Kavkazu. Rusové horu milují a vybudovali tu dokonce lyžařský resort. V panoramatické filmové náladovce se však vznesete ještě trochu výš.

Expedice Thule: Napříč ledy

Expedice Thule: Napříč ledy

Severní Grónsko – mrazivá země, kde málokdo hledá cíl své cesty. A přece tato asketická pustina dává pocit uvolnění, překonání sama sebe. Vydejme se po stopách historických arktických výprav.

Kouzelný ostrov Mosambik

Kouzelný ostrov Mosambik

Ne větší, nežli zrnko pepře – tak se jeví Mosambik, zakreslený na většině historických map, ale přesto v něm velikáni světové mořeplavby jako Čeng-che či Ibn Mādžíd spatřovali obrovský význam. Nejinak tomu bylo s Vascem da Gamou.

Pouštní kráska jménem Tadrart

Pouštní kráska jménem Tadrart

Sahara. Se svými necelými 10 miliony čtverečních kilometrů se vyrovná rozloze Evropy. Zlatavý písek se sype, kam oko dohlédne, a ukrývá skalní klenot pouště.

Evropské cyklotřítisícovky aneb kam se dá v Evropě došlapat

Evropské cyklotřítisícovky aneb kam se dá v Evropě došlapat

Někteří příznivci cyklovýjezdů mohou mít na svém účtě tak neuvěřitelné položky jako třeba Zugspitze nebo Watzmann. Když spatříte borce, sápajícího se na žebřík viaferraty s kolem na zádech, pochopíte proč. Kam se ale dá v Evropě opravdu došlapat?

Mongol Rally: Po Mongolsku v sanitce

Mongol Rally: Po Mongolsku v sanitce

Mongol Rally, jedna z nejbláznivějších cestovatelských akcí, vznikla u nás v Čechách. Vítězem jsou ti, kteří (vůbec) dojedou. Až na hranice Mongolska je to hračka, ale 3 dny cestou necestou mongolským prachem a pustinou dokáží odrovnat i zánovní sanitku.

Což takhle dát si piraní polévku v Surinamu

Což takhle dát si piraní polévku v Surinamu

Plavba po surinamské řece Lucii se chýlí ke konci. Klidná hladina zpomaluje rafty, tropické slunce pálí a expedice přistává na břehu indiánské vesnice Boumera. Je na čase opustit vodu a prozkoumat místní pralesy a národní park Brownsberg.