Kuba je opravdovou zemí paradoxů a propastí. Najdete tady dvojí měnu, chudobu, ale i úsměv na tváři místních. Mobil je raritou, drobné podnikání je povoleno a největším snem je život v USA.
Hluboko v africké džungli se skrývají kmeny pygmejů. Objevit neveliké příslušníky některé z mnohých etnických skupin se stává velkou touhou spousty cestovatelů. Samotným objevem to ale nekončí, pak přijde na řadu zdlouhavá snaha získat jejich důvěru a přesvědčit je o tom, že právě vy jste těmi, komu mají důvěřovat a zasvětit jej do svých životních rituálů.
Anastasia Kuzmina získala zlatou medaili (opět první zlatá pro Slovensko jako na OH 2010 ve Vancouveru) v biatlonovém sprintu na ZOH 2014 v Soči – Huráááá! Běžecký trénink v dubnu-květnu 2013 zřejmě pomohl s dokonalou přípravou na olympijskou sezónu.
Po několika víkendech na horách umístěných na skoro všechny světové strany od Prahy a ujištění se, že normální zima letos v Evropě vážně panuje jenom na jižní straně Alp, bylo na čase zase prověřit, jak si letos vede Krakonoš.
Zasněžené Moravskoslezské Beskydy jsou pro mnohé ty nejhezčí hory na světě. V únoru zde bývaly celkem pěkné sněhové kalamity a výška sněhové pokrývky nezřídka dosahovala alpských hodnot.
Poslední lednový víkend jsem měla možnost vyzkoušet úplně nové a zatím nedotčené lyže La Sportiva GTS ultra light s vázáním Dynafit poskytnuté Skialp půjčovna – Útěk do hor, Praha a Pec pod Sněžkou.
Co máš v plánu na víkend? Vyrážím na skialpy. Jak bylo o víkendu? Prima, byla jsem na skialpech. Tak už jsem se taky zařadila mezi ty lyžařské nadšence, co si vyzkoušeli skialpy.
V České republice a na Slovensku chybí na začátku ledna 2014 sníh, a tak se musí realizovat náhradní kulturní pogram – prohlídka Brna s ochátnávkou piva, pivní lázně ve Štramberku, maturitní ples v Ledči nad Sázavou, minipivovar Černý orel v Kroměříži, Templářské sklepy v Čejkovicích, soukromé sklepy v Čejkovicích, a mnoho dalšího…
Nějak nám v České republice a na Slovensku chybí sníh na začátku ledna 2014. Proto je potřeba vymýšlet alternativní výlety. Jedním z nich je po Z Kamčatky za lyžemi do Evropy, část 2 – Lysá hora (1323 m) výlet z Matúšom za krásami Malé Fatry. Matúš to vymyslel vzhledem k nedostatku sněhu úplně dokonale…
Po menším trapasu při prvním evropském výletu – Z Kamčatky za lyžemi do Evropy, část 1 – Harrachov nemělo smysl dále riskovat s lyžemi a snowboardem tam, kde sníh není. Za cíl tak byl zvolen nejvyšší beskydský kopec – Lysá hora (1323 m). Počasí vyšlo parádně!
Jan Bednařík je zkušeným horským vůdcem, díky čemuž tráví v průběru roku 100 až 150 dní na horách. Jeho největší láskou je lezení po skalách a lyžování v prašanu, které ho pohltilo v době, kdy pracoval v Kanadě při programu Zažijte Kanadu.
Jet lyžovat z Kamčatky v lednu do Evropy? Zdánlivě bláznivý nápad, což může umocnit to, že na Kamčatce napadly v minulých dnech kvanta sněhu, zatímco u nás prší a na sjezdovkách se většinou zuby nehty drží pouze zbytky umělého sněhu. Jako první místo pro aklimatizaci na evropský sníh jsem pro návštěvu z Kamčatky zvolil Skiareál Harrachov.
Nalijme si skleničku svěžího Rieslingu, který voní podzimním sběrem, chutná jako slza paměti a vypadá jako půvabná vlna říčního ramene, a pojďme se toulat německým Heilbronnem.
„El Astronauto“ je jedním z obrazců vytvořených na pampě nedaleko panamerické dálnice u města Nazca v Peru. „Kdo jej vytvořil? A proč?“ ptáme se, ale uspokojivé odpovědi se nám nedostává. Pokusme se ale přijít na kloub tomu, koho vlastně zobrazuje.
Lofoty nabízí čarokrásnou přírodu a zejména rozeklané vrcholy velmi vhodné pro strmé lyžování. Večer pak můžete z rybářské chaty pozorovat polární záři a ve volném čase vytahovat sítě s rybami.