Etiopie: Kostely schované v zemi a svatí muži v růžových dekách

Etiopie: Kostely schované v zemi a svatí muži v růžových dekách

Ondřej Havelka je cestovatel a religionista a procestoval více než 100 zemí celého světa. Nezávisle prošel několik oblastí zasažených válkou. Na svých dobrodružných výpravách se zaměřuje na odlehlá domorodá etnika, jejich kulturu, historii a religiozitu, stejně tak v Etiopii.

Neprozkoumané gysingské peřeje na řece Dalälven

Neprozkoumané gysingské peřeje na řece Dalälven

V srpnu jsme se vydali do Švédska, kde jsme prozkoumali NP Färnebofjärden a také nedalekou oblast gysingských peřejí (Gysingeforsarna).  Po výletu na kánoích v národním parku nám počasí příliš nepřálo, ale ještě nám zbývala jedna noc v této oblasti. Co s ní?

Za rybařením na kánoích do NP Färnebofjärden do Švédska

Za rybařením na kánoích do NP Färnebofjärden do Švédska

V srpnu znovu do mého srdcového Švédska, no není to paráda? Každoroční tradice od roku 2012 musí být zachována. Musela jsem ale vymyslet program, pro který by byl ochoten jet znovu do Švédska i můj manžel. Příroda byla jasná věc, ideálně nedaleko od letiště Arlanda a s trochou té akce. Vznikl z toho národní park Färnebofjärden a výlet na kánoích s rybařením na jezeře. A nalákala jsem ho! A nejen jeho, ale i sestru s přítelem – můžeme vyrazit!

FOTOREPORTÁŽ: Výstup na Hoverlu, nejvyšší horu Ukrajiny

FOTOREPORTÁŽ: Výstup na Hoverlu, nejvyšší horu Ukrajiny

Cílem naší cesty je výstup na nejvyšší horu Ukrajiny Hoverlu, která měří 2061 metrů a leží v Národního parku Carpathian.

FOTOREPORTÁŽ: Tradiční zvyk "Rapa das Bestas" aneb chyť si svého koně a ostříhej mu hřívu
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

„Rapa das Bestas“ znamená v překladu zhruba „Stříhání bestií“ ve smyslu hovad, koní. Je to starý název a starý španělský obyčej, který podle tradice pochází z šestnáctého století.

Na jachtě po souostroví Seychely: ztraceném ráji v Indickém oceánu, který není tak turistický, jak se zdá
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Náš jachtařský tým se nedávno vrátil ze Seychel. Co jsme zjistili: bezpečno, přívětiví lidé, kokosové palmy, bílé pláže lemované oblými skalisky, až neskutečně nádherné moře.

Etiopie: Večerní dýchánek s hyenami v ulicích města Harer aneb jaký je pocit krmit zvíře s nejsilnějším stiskem čelistí
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Jaké to je, krmit hyeny, nebezpečné predátory s nejsilnějším stiskem čelistí na světě, přímo masem v ulicích města? A jak se po Etiopii cestuje?

Víte, že v indickém Váránasí najdete českou školu?
Aktuality

Víte, že v indickém Váránasí najdete českou školu?

Znáte ten pocit, když jste se rozhodli jet do nějaké země, ale váháte přesně kam? Tak to samé se stalo i mně. Věděla jsem, že pojedu do Indie, ale přesně kam se vydat? Protože se strašně těžko rozhoduji, ponechala vše náhodě. Otevřela geografickou mapu Indie na Googlu a řekla jsem si: „To místo, které mě první zaujme, si zvětším a město, které na mě vykoukne, tam pojedu.“ A stalo se. Hned druhý den si kupuju letenky do Váránasí, svatého města, nejstaršího v Indii a také nejkouzelnějšího, protože mě očarovalo natolik, že jsem se v něm rozhodla žit.

Severní Kypr na kole: cyklotoulky přes kopce a podél pláží

Severní Kypr na kole: cyklotoulky přes kopce a podél pláží

Kypr v nás možná evokuje zejména letní dovolenou u teplého moře, ale zkuste se sem vydat také na kole. Odvezete si jedinečné zážitky.

Rozdělený ostrov s bouřlivou historií. To je středomořský Kypr!
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Rozdělený ostrov s bouřlivou historií. To je středomořský Kypr!

Místa se strategickou polohou mívají bouřlivou historii. Nejinak je tomu u Kypru, který leží na významné obchodní cestě mezi Evropou a Asií.

Může být na Kubě vegetariánská restaurace? Může! Na návštěvě v kubánské ekovesnici Las Terrazas
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Zdá se vám spojení ekologie a komunistické ideologie nerálné? Myslíte, že v minulosti Kuby neexistovalo protestní hnutí, které by usilovalo o alternativnější způsob života a ochranu životního prostředí? Nebo že na Kubě nenajdete vegetariánskou restauraci? Potom zkuste navštívit prototyp ekologické vesnice Las Terrazas v Sierra del Rosario.

Mauricius je nádherný ostrov v Indickém oceánu, kde si každý najde to své

Mauricius je nádherný ostrov v Indickém oceánu, kde si každý najde to své

Malý ostrov na jihu Indického oceánu, Mauricius, je rájem pro milovníky moře, rumu, indciké kultury a ptáka doda. Co si ale určitě nenechte ujít?

FOTOREPORTÁŽ: Mauricius není jen o odpočinku, ale taky trecích do hor, třeba po Black River National Park
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Mauricius si většina lidí představí jako ostrov plný pláží, rumu a možná si vybaví známý třtinový cukr. Na Mauriciu jsou ale také skvělá místa pro outdoorové vyžití, které umožňuje například národní park Black River Gorges.

Mauricius: Tip na treky v národním parku Black River Gorges

Mauricius: Tip na treky v národním parku Black River Gorges

I když na Mauricius, ostrov prostřed Indického oceánu, míří většina cestovatelů hlavně za koupáním a užíváním si sluníčka, ostrov nabízí vyžití i pro milovníky turistiky.

MOSKVA: Podrobný průvodce po ruském hlavním městě

MOSKVA: Podrobný průvodce po ruském hlavním městě

Chystáte se do hlavního města Ruské federace? Určitě vám stručný průvodce Moskou přijde vhod. Co vidět, kde se najíst a jak je to v Moskvě s dopravou se dozvíte v tomto článku.