Ondřej Havelka je cestovatel a religionista a procestoval více než 100 zemí celého světa. Nezávisle prošel několik oblastí zasažených válkou. Na svých dobrodružných výpravách se zaměřuje na odlehlá domorodá etnika, jejich kulturu, historii a religiozitu, stejně tak v Etiopii.
V srpnu jsme se vydali do Švédska, kde jsme prozkoumali NP Färnebofjärden a také nedalekou oblast gysingských peřejí (Gysingeforsarna). Po výletu na kánoích v národním parku nám počasí příliš nepřálo, ale ještě nám zbývala jedna noc v této oblasti. Co s ní?
V srpnu znovu do mého srdcového Švédska, no není to paráda? Každoroční tradice od roku 2012 musí být zachována. Musela jsem ale vymyslet program, pro který by byl ochoten jet znovu do Švédska i můj manžel. Příroda byla jasná věc, ideálně nedaleko od letiště Arlanda a s trochou té akce. Vznikl z toho národní park Färnebofjärden a výlet na kánoích s rybařením na jezeře. A nalákala jsem ho! A nejen jeho, ale i sestru s přítelem – můžeme vyrazit!
Cílem naší cesty je výstup na nejvyšší horu Ukrajiny Hoverlu, která měří 2061 metrů a leží v Národního parku Carpathian.
„Rapa das Bestas“ znamená v překladu zhruba „Stříhání bestií“ ve smyslu hovad, koní. Je to starý název a starý španělský obyčej, který podle tradice pochází z šestnáctého století.
Náš jachtařský tým se nedávno vrátil ze Seychel. Co jsme zjistili: bezpečno, přívětiví lidé, kokosové palmy, bílé pláže lemované oblými skalisky, až neskutečně nádherné moře.
Jaké to je, krmit hyeny, nebezpečné predátory s nejsilnějším stiskem čelistí na světě, přímo masem v ulicích města? A jak se po Etiopii cestuje?
Znáte ten pocit, když jste se rozhodli jet do nějaké země, ale váháte přesně kam? Tak to samé se stalo i mně. Věděla jsem, že pojedu do Indie, ale přesně kam se vydat? Protože se strašně těžko rozhoduji, ponechala vše náhodě. Otevřela geografickou mapu Indie na Googlu a řekla jsem si: „To místo, které mě první zaujme, si zvětším a město, které na mě vykoukne, tam pojedu.“ A stalo se. Hned druhý den si kupuju letenky do Váránasí, svatého města, nejstaršího v Indii a také nejkouzelnějšího, protože mě očarovalo natolik, že jsem se v něm rozhodla žit.
Kypr v nás možná evokuje zejména letní dovolenou u teplého moře, ale zkuste se sem vydat také na kole. Odvezete si jedinečné zážitky.
Místa se strategickou polohou mívají bouřlivou historii. Nejinak je tomu u Kypru, který leží na významné obchodní cestě mezi Evropou a Asií.
Zdá se vám spojení ekologie a komunistické ideologie nerálné? Myslíte, že v minulosti Kuby neexistovalo protestní hnutí, které by usilovalo o alternativnější způsob života a ochranu životního prostředí? Nebo že na Kubě nenajdete vegetariánskou restauraci? Potom zkuste navštívit prototyp ekologické vesnice Las Terrazas v Sierra del Rosario.
Malý ostrov na jihu Indického oceánu, Mauricius, je rájem pro milovníky moře, rumu, indciké kultury a ptáka doda. Co si ale určitě nenechte ujít?
Mauricius si většina lidí představí jako ostrov plný pláží, rumu a možná si vybaví známý třtinový cukr. Na Mauriciu jsou ale také skvělá místa pro outdoorové vyžití, které umožňuje například národní park Black River Gorges.
I když na Mauricius, ostrov prostřed Indického oceánu, míří většina cestovatelů hlavně za koupáním a užíváním si sluníčka, ostrov nabízí vyžití i pro milovníky turistiky.
Chystáte se do hlavního města Ruské federace? Určitě vám stručný průvodce Moskou přijde vhod. Co vidět, kde se najíst a jak je to v Moskvě s dopravou se dozvíte v tomto článku.