Kampong Chhnang – keramický přístav pro vyčištění hlavy

Kampong Chhnang – keramický přístav pro vyčištění hlavy

Kambodža je zemí, která vás ohromí především nádhernou přírodou a starobylými chrámy. Zajímavé jsou však také místní města, která našincům mají co nabídnout, už jen svým běžným životem. Jedním z nich je Kampong Chhnang, které se nachází v centrální části země.

Jak na Kamčatku?

Jak na Kamčatku?

Bez cestovní kanceláře, na vlastní pěst. Tak nejlépe poznáte zemi, její kulturu i přírodní krásy. Pár osvědčených tipů, kde složit hlavu a kým se nechat vyvézt k sopce na Kamčatce, však není rozhodně na škodu.

Namibie – země, kam se budete chtít vracet

Namibie – země, kam se budete chtít vracet

Namibie jedna z nejfotogeničtějších zemí afrického kontinentu. Stabilní a bezpečná destinace s nejstarší pouští světa, jedinečným přírodním a etnickým bohatstvím a obrovským množstvím zvířat. Krásné ubytování, dobré pivo, skvělé steaky, to vše si v Namibii můžete dopřát.

Skialpinistická expedice Pamír 2014: sjezd Pik Četyrjoch (6230 m)
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Skialpinistická expedice Pamír 2014: sjezd Pik Četyrjoch (6230 m)

Hlava se Ti motá, tak vysoko jsi ještě nebyl. Výhledy neskutečné, ale zase to šimrání v zádech. Slunce už je nízko, sotva stojíš na úzkém vrcholovém hřebínku, bezpečnější to bude na čtyřech. Teď, že mám nasadit lyže a pustit to dolů po rychle tvrdnoucím svahu?

Reportáž z Ukrajiny očima cestovatele: Prověřím tě a pak tě pustíme, uvězníme nebo popravíme!
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Letos o prázdninách jsem vyrazil na své motorce na nejsevernější cíp Evropy, vstoupil do Ruska a přes „Solovky“ jel na Ural. Odtamtud se pomalu vracel domů přes Ukrajinu… Jen předkládám, co jsem zažil, prožil, cítil, viděl, neříkám. jak to tam je.

EXPEDICE VECTOR 5: cesta za plnými hrnci štěstí

EXPEDICE VECTOR 5: cesta za plnými hrnci štěstí

Blyde River Canyon v Jihoafrické republice, to nejsou jen fascinující vyhlídky, Gods Window a Tři rondavely. Dá se tu vyrazit i na náročné a zajímavé výlety.

Stavíme mosty k Mongolsku

Stavíme mosty k Mongolsku

Zaposlouchat se do starých příběhů Dálného východu, vyzkoušet si, jak se vaří Buuz…i tak se lze seznámit s kulturou cizinců žijících v Čechách. Tentokrát se sdružení InBáze pokusí lidem představit něco málo z Mongolské kultury.

Grónsko: Na návštěvě u eskymáků v království věčného ledu

Grónsko: Na návštěvě u eskymáků v království věčného ledu

Po létech cestování na Island jsem zatoužil podívat se o kousek dál, do Grónska. Přispěl k tomu i přelet přes Grónsko cestou na Aljašku, kdy jsem s obličejem přilepeným na malé okénko pozoroval skalnaté fjordy vyplněné obrovskými ledovci.

Rišikéš aneb i Beatles věděli, kde je v Indii dobře

Rišikéš aneb i Beatles věděli, kde je v Indii dobře

Zatímco jsem se napájel dobrým čajem a listoval knížkou, dole pod mostem Lakshman Jhula proplouvala hnědou Gangou mrtvá kráva a člun raftařů. Užíval jsem si Rišikéš, ačkoli nejsem ani poutník, ani jogín a dokonce ani hledač osvícení.

Madagaskar – aneb ráj kde jsem krmila děti knihami

Madagaskar – aneb ráj kde jsem krmila děti knihami

Negramotnost je celosvětovým problémem. Je třeba s ní něco dělat. A právě to má za cíl i projekt zábavných knihoven Aleny Machálkové. Pomoci můžete i vy. Přečtěte si s jakými problémy se potýkala při budování knihovny na Madagaskaru.

ROZHOVOR: Se Zolim Bujnou o cykloexpedici po Hedvábné stezce

ROZHOVOR: Se Zolim Bujnou o cykloexpedici po Hedvábné stezce

Slovenský cyklodobrodruh Zoltán Bujna má na svém kontě tisíce ujetých kilometrů Po letech se opět vydal na expedici do Iránů. Inspirován slavným vzorem, Arminem Vámbérim, vyrazil na tříměsíční cestu po Hedvábné stezce napříč Asií až k hranicím Číny. Urazil 8000 kilometrů, překonal pouště Karakum i horské průsmyky Pamíru.

EXPEDICE: Cesta za „nejvyšším“ vodopádem světa

EXPEDICE: Cesta za „nejvyšším“ vodopádem světa

Druhý nejvyšší vodopád světa Tugela je jen o 31 metrů nižší než nejvyšší Salto Angelo ve Venezuele. Je to ale skutečně tak? Rozhodli jsme se to přeměřit. Třeba bude nejvyšší, třeba nebude. Za tu legraci a pozdvižení to ale stojí!

Příprava cesty Z kanclu kolem světa

Příprava cesty Z kanclu kolem světa

„Zítra ráno zase do práce? To už je zase pondělí? Au, bolí mě záda. Pálí mě oči. Celý den zírat do monitoru? Opravdu to byl můj poslední den dovolené pro tento rok? To není možné! Vyšla na mě směna na Štědrý den. Metrem na židli za monitor a takhle dalších x let? Maximálně dva týdny volna v kuse?“ NE! Kája, Káťa, Edita, David jedem!

Kapverďané na pokraji chudoby s nehynoucím úsměvem na tváři

Kapverďané na pokraji chudoby s nehynoucím úsměvem na tváři

Nádherné pláže, tyrkysové moře, písčité duny a luxusní hotely. Takhle známe Kapverdy ze špičkových katalogů cestovních kanceláří. Skutečný život místních už ale tak zářivý není. Potýkají se s výrazným nedostatkem všeho, co je pro nás samozřejmé, i tak se ale umí radovat ze života.

VIDEO: Pohodový surfing na vlnách omývajících Kapverdy

VIDEO: Pohodový surfing na vlnách omývajících Kapverdy

Kapverdské ostrovy se skládají z 10 větších a několika malých ostrovů. Leží v Atlantském oceánu asi 600 km od západního pobřeží Afriky. Lákají cestovatele a zejména surfaře z celého světa