Cestopisy a reportáže

Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.

Jak vypadá Langtang, vesnice vymazaná z mapy nepálským zemětřesením, po roce od tragédie?
Aktuality

Údolí Langtang byla roky oblíbená treková destinace. Oblast v blízkosti tibetské hranice byla každou sezonu cílem tisíců turistů, pro desítky místních lidí z etnika Tamang znamenalo výrazné zlepšení životního stylu. Mnoho turistů tu místním sponzorovalo děti na soukromých školách, údolí Langtang bylo údolím radosti a štěstí. 25.4. 2015 však přišel smrtící úder, zemětřesení, které po 80. letech postihlo Nepál, uvolnilo ohromnou masu zeminy z šesti a půltisícového Langtang 2 čnějícího nad vesnicí Langtang a údolí radosti se během minuty změnilo v údolí smrti.

Soči – letní i zimní radovánky v západním stylu

Soči – letní i zimní radovánky v západním stylu

Soči, opuštěné dějiště zimních olympijských her se stává městem duchů. Obří areály sportovišt, hotelové kompelxy i promenády zejí prázdnotou. I tak však stojí toto město, směsice ruského a západního stylu života, určitě za návštěvu.

Podrobný návod, jak na Transsibiřskou magistrálu

Podrobný návod, jak na Transsibiřskou magistrálu

Znám jen málo cestovatelů, pro které by cesta Transsibiřskou magistrálou nebyla splněným snem. Nejdelší část této železniční tratě, a zároveň „ta pravá Transsibiřská magistrála“ vede mezi Moskvou a Vladivostokem a měří 9 288 km. Souběžně s ní se pak od Irkutské oblasti táhne Bajkalsko-Amurská magistrála.

EXPEDICE JedemKolem: Co všechno je třeba zařídit před odjezdem na cestu kolem světa?
Aktuality

Vojta s Mirkou se rozhodli splnit si svůj sen, trochu pošetřili, dali výpověď v práci a vyrazili na svých motorkách vstříc novým dobrodružstvím na cestu kolem světa. Přečtěte si reportáž o tom, co všechno takové cestě předchází a co museli zařídit. Třeba se to bude hodit i vám.

Stručný průvodce po 9 z 10 zemí jihovýchodní Asie aneb kterou si vybrat a proč
Města

Stručný průvodce po 9 z 10 zemí jihovýchodní Asie aneb kterou si vybrat a proč

Chcete cestovat a nevíte kam? Celá Jihovýchodní Asie se v posledním desetiletí stala rájem pro baťůžkáře. Kterou z deseti zemí regionu si ale vybrat, pokud se do těchto končin vydáváte poprvé, podruhé či podesáté? Ač to prstem na mapě nevypadá, každá z nich je úplně jiná, takže zaleží hlavně na tom, za čím jedete, kolik máte času, co chcete zažít a kolik do toho investovat.

Taškent, pohodová zastávka na Hedvábné stezce

Taškent, pohodová zastávka na Hedvábné stezce

Základy města byly položeny již kolem 5. století př. n. l. Stejně jako v dobách slávy Hedvábné stezky je i dnes Taškent městem s otevřenou náručí pro cestovatele ze všech koutů světa. Město, které několikrát změnilo své jméno, bylo dobito Čingischánem, zničeno zemětřesením a bylo dlouholetou součástí Sovětského Svazu, je dodnes místem stále nepoznamenaným masovým turismem.

Proč mají Íránci rádi Čechy a Slováky? Pomohli jsme jim zmodernizovat Írán!
Aktuality

Proč mají Íránci rádi Čechy a Slováky? Pomohli jsme jim zmodernizovat Írán!

V posledních týdnech jsem měl několik setkání s Íránci i českými obchodníky, obě strany by rády navázaly na úspěšnou kulturní i obchodní minulost včetně spolupráce na větších projektech při modernizaci Íránu. Bohužel tomu brání proces s vízy a další technické a politické překážky, vše se ale zlepšuje, co dnes není, zítra může být… Pojďme se ale podívat do nedávné minulosti, kdy obě země spolu úzce spolupracovaly a z které pochází dodnes dobrý zvuk českých firem i náklonost k nám.

Channel Islands National Park představuje „americké Galapágy“, kde uvidíte velryby i delfíny
Národní parky a přírodní skvosty

Třebaže se s přibývajícím množstvím procestovaných kilometrů čím dál více ztotožňuji s heslem, které praví, že nejlepší cestovatel je ten, který příliš neplánuje, věřím, že do určité míry se plánovat vyplatí. Sama jsem se o tom přesvědčila dík invenci a snaze si alespoň v hrubých rysech načrtnout své putování Kalifornií. V opačném případě bych totiž propásla možnost navštívit ojedinělý národní park zvaný Channel Islands.

To nejlepší z východního Bali, 1. část – zapomenuté pláže, rýžová políčka, sopky i historické památky
Ostrovy a pláže

Uf, to byla dřina. Domluvit si řidiče skútru na CELÝ den, to znamená do západu slunce v osm. Nerozumím tomu – je tu tolik řidičů, ale žádný se mnou za žádnou cenu nechce jet. Až později jsem zjistila, že slaví svátek, a na obřad (půdžu) v chrámu nesmí chybět. To se rozumí samo sebou, ale oni mají svátek obden:-)

To nejlepší z východního Bali, 2. část – sopka a jezero Batur, cibetková káva a vodní zahrada Tirta Gangga
Ostrovy a pláže

Před očima mám kužel černé sopky Batur s viditelným kráterem, v úpatí modravé jezero  – a v jeho vodách se odráží – asi pro jistotu, sopka ještě jednou. Stojíme na kraji frekventované silnice, a nadšeně hledíme na nádherný výhled. Vedle nás staví turistický autobus, o kus dál několik aut – všichni se chtějí kochat výhledem. Proč taky ne, jsme v Penelokanu, což v překladu znamená „Vyhlídkové místo“.

To nejlepší z východního Bali, 3. část – umělecký Ubud a tanec Legong
Tradice

To nejlepší z východního Bali, 3. část – umělecký Ubud a tanec Legong

Kamarádi autem, my s Pepou na skútru. Mám ráda vítr ve vlasech… a možnost dělat si, co chci. Do Ubudu jedeme přes hodinku, navigace nám našla bezva zkratku, a tak nemusíme to objíždět přes Semarapuru. Cesta vede úrodnou rovinkou – pole, vesnice, a civilizace – město Gianyar. Kromě zkratky je cestou docela velký provoz a tak si to šineme v koloně, nikdo moc nepředjíždí a my jsme rádi za naši čtyřicítku. Dost na tom, že jedeme vlevo.

ROZHOVOR: „Levnocestovatel“ Jiří Pekárek prozradil, kolik stojí letenka kolem světa
Aktuality

Pro Jiřího Pekárka je vyhledávání letenek, plánování cest a samotné cestování vším. Právě proto založil webové stránky levnocestovani.cz, aby mohl výhodné akce, které sám neprojede a neproletí, poslat i dál ostatním.

Historický Hoi An je vietnamským městem luceren
Města

Historický Hoi An je vietnamským městem luceren

Téměř uprostřed mapy Vietnamu narazíte na malé, ale nesmírně populární město Hoi An. Nejkrásnější je po setmění, kdy se promění v pohádkové místo osvětlené stovkami lampionů.

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Jak na Austrálii podle Karla Topiče
Rozhovory s cestovateli

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Jak na Austrálii podle Karla Topiče

Karel Topič prožil v Austrálii více než 6 let svého života a tvrdí, že byste jen těžko hledali lepší zemi pro život. Zná zde každičký kout a těší ho, když může své zkušenosti předávat dále, což se mu skvěle daří při plánování cest na míru. V rozhovoru nám hned několik svých tajných tipů prozradil!

Skoltští Sámové: laponská menšina mezi menšinou na pomezí Východu a Západu

Skoltští Sámové: laponská menšina mezi menšinou na pomezí Východu a Západu

Laponsko (sámsky Sápmi) je v povědomí českých turistů známé především svou téměř nedotčenou arktickou přírodou lákající jak svou divokostí, tak i klidem a tichem, které dnes jen tak nenaleznete. Za kulturními poznatky sem ale příliš turistů nejezdí. Kdo však do Sápmi přijede, zjistí, že zdejší kultura je při nejmenší stejně bohatá jako zdejší krajina.