Cestopisy a reportáže

Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.

REDAKCE NA CESTÁCH: Míša Kofrová poznávala souostroví Raja Ampat v Západní Papue
Rozhovory s cestovateli

Naše kolegyně Míša Kofrová, šéfredaktorka www.SvetBehu.cz, letos v létě navštívila souostroví Raja Ampat v Západní Papue (Indonésie), jedno z nejméně navštěvovaných míst na zemi. S přítelem tam objevovali podmořskou faunu a floru a rozmanitost místní přírody je naprosto ohromila. Přečtěte si rozhovor, jaké to bylo, cestovat do těchto končin!

REPORTÁŽ: Barevná thajská vesnická veselka s banánovníkem a whisky v hlavní roli
Tradice

Při pohledu do zrcadla ještě jednou upravuji svou sváteční košili. Venku už na mě troubí, vybíhám z domu a naskakuji do jednoho z aut v malé koloně. Jedeme podél leknínových jezer a já jsem trochu napnutý, jelikož nevím, co mě čeká. Je lednová sobota časně ráno, venku 30 stupňů. Jsem dnes pozván na svatbu kolegyně. Bude to pravá vesnická veselka v Thajsku, kde momentálně bydlím.

Prozkoumejte kouzelné Male, vstupní bránu Malediv
Města

Prozkoumejte kouzelné Male, vstupní bránu Malediv

Při cestě z Asie, se vám snadno může stát, že zvolená letecká společnost naplánuje stopover na Maledivách. Nezoufejte a využijte tyto neplánované hodiny k poznání hlavního města velkého ostrovního státu. Jedná se o město s jednou z největších hustot zalidnění na světě a platí tu velmi přísné sunnitské zákony. V případě, že máte oblečení odpovídající muslimským zákonům, snadno zapadnete do mumraje hustě obydlené metropole, kterou si můžete skvěle užít.

Expedice Sněžný leopard 2016: Výstup na Pik Komunismu

Expedice Sněžný leopard 2016: Výstup na Pik Komunismu

Vracíme se do Tádžikistánu na Pik Komunismu (7495 m). Já i Lukáš jsme již na Pamíru byli, v minulosti se nám povedlo vystoupat na Pik Korženěvské (7150 m). Oba bychom se rádi posunuli o krůček blíž titulu Sněžný leopard, proto je cíl výpravy jasný. Všechny síly soustředíme na Komundíru.

No Limits Himalaya: Studentská expedice vyrazila s vozíčkářem do Ladaku

No Limits Himalaya: Studentská expedice vyrazila s vozíčkářem do Ladaku

Skupina studentů plzeňských gymnázií ve věku 15 – 19 let splnila sen sobě i vozíčkáři Janu Kraukopfovi – společně vyjeli na expedici do Himálaje. Při svém putování oblastí Malého Tibetu v Indii překonali několik pětitisícových sedel včetně sedla Tanglangla (5300 m) nebo Šingula (5100 m) a odvezli si nespočet zážitků. Hlavní myšlenkou expedice bylo překonání limitů, které vznikají především v naší hlavě.

Mezi indiány a kaktusy: úžasný sever Argentiny bez davů turistů
Trekování v horách

Mezi indiány a kaktusy: úžasný sever Argentiny bez davů turistů

Na severu Argentiny leží úžasné barevné hory. Turistické pěšiny tady nevedou, ale po oblých holých svazích si člověk může chodit, jak se mu zachce. Treky, které nikdo nezná, také nikdo nechodí a údolími se prohání jen indiáni na koních. Opuštěné vrcholky hor, kam noha člověka vstoupí jen zřídka, lákají stejně jako incké ruiny schované v údolích. Přečtěte si ukázku z knihy Pozpátku kolem zeměkoule, kterou o své šestnáctiměsíční cestě kolem světa sepsali Katka Krejčová a Petr Ptáčník.

Havana: Odhalte zašlou slávu někdejší Paříže Karibiku
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Havana: Odhalte zašlou slávu někdejší Paříže Karibiku

Kubánská metropole Vás okamžitě pohltí všudeznějícími latinsko-americkými rytmy, vůní spáleného benzínu a rozmanitostmi na každičkém kroku. Přestože jsou její zlaté časy nenávratně pryč, má tahle královna Karibiku mnohé co nabídnout. Stačí se jen pozorně rozhlédnout a překvapí Vás, kolik architektonických skvostů se pod prvotním závojem bídy ukrývá. A právě to dělá Havanu jedním z nejkrásnějších měst na světě.

ROZHOVOR: Projekt Albánská výzva obnovuje zapomenuté horské vesničky Curraj i Epërm a Qereç v severní Albánii
Aktuality

O projektu Albánská výzva jste už možná slyšeli. Již od roku 2014 se cestovatel Jan Balák společně s velkou skupinou dobrovolníku snaží zastavit postupný zánik horských vesnic Curraj i Epërm a Qereç v severní Albánii. Přečtěte si rozhovor o tom, co se dosud povedlo, co se nepovedlo a jak bude projekt pokračovat dál!

TOP TIPY na místa, která nevynechat na cestách po Střední Americe na kole!
Aktuality

TOP TIPY na místa, která nevynechat na cestách po Střední Americe na kole!

Střední Amerika je jedno z magických míst naší planety. Můžete se ponořit do historie Mayů, procházet se po sopkách, horských a tropických lesích s barevnými květy a záhadnými živočichy, pod hladinou Karibského moře se setkáte s  korálovými útesy, spatříte zajímavou architekturu, pestré trhy, domorodé obyvatelstvo a mnoho dalších věcí, které vám vezmou dech, ať už svou krásou či nebezpečím.

Malé divy v oceánu u Malediv: elegantní žraloci i obří želvy
Ostrovy a pláže

Malé divy v oceánu u Malediv: elegantní žraloci i obří želvy

Ponořit se do hlubin a nechat kolem sebe proplouvat množství barevných korálových ryb unášených proudem nebo dokonce mantu velkou, rejnoka, obří želvu či býložravého žraloka … to je v oceánu kolem Malediv celkem běžná záležitost. K tomu všemu ten nádherný pocit z blankytně průzračné, krásně teplé vody. Barevné, stále živé korály jen dokreslují zážitek z pravého mořského ráje.

Indická kuchyně
Etnokuchyně a recepty

Indická kuchyně

Rozepisovat se o indické kuchyni není věru jednoduché, jelikož by to vydalo na obsáhlou encyklopedii.Na kurzu vás zavedeme do tajů indické kuchyně a poradíme, jak na přípravu typických indických jídel.

Eje Cafetero: Odpočinek v kávovém srdci Kolumbie
Dobrovolnictví

Eje Cafetero: Odpočinek v kávovém srdci Kolumbie

Čtvrtý kolumbijský týden jsem dorazil do města Arménia ležící v srdci kolumbijské kávové oblasti nazývané Eje Cafetero, což v překladu znamená „kávová osa“. Zde jsem se rozhodl trochu zdržet. Po sedmi měsících na cestě jsem se již cítil trochu unaven z věčného přesouvání a vůbec z toho hrozného života, co teď vedu. Navíc tato oblast vypadala, že si to zaslouží. A taky že jo!

Děti ve vesnici Petiwung na jihu Lomboku mají nové toalety. Učit je můžete i vy!
Práce, život, dobrovolničení v zahraničí

Pro nás je vzdělání samozřejmost, na spoustě míst světa se ale stále ještě jedná o výsadu. Podobně je tomu i na Lomboku, kde se o vzdělání dětí v zapadlé vesničce Petiwung začali starat Češi.

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Za popularitou Zélandu stojí zejména dobře zvládnutý marketing. Místní ví, co doma mají a umí to dobře prodat
Rozhovory s cestovateli

Karel Topič má dvě srdcové destinace: Austrálii a Nový Zéland. Obě země se pro něj staly skoro druhým domovem a dlouhodobě se věnuje průvodcování a zájezdům na míru právě do těchto koutů světa. Dneska jsme si nechali prozradit jeho tajné tipy na to, jak si užít Nový Zéland co nejintenzivněji.

Ostrůvky na jezeře Titicaca, jak je neznáte

Ostrůvky na jezeře Titicaca, jak je neznáte

V nadmořské výšce téměř 4000 metrů nad mořem se na hranicích Peru a Bolívie rozkládá obrovské jezero Titicaca. Návštěvníky láká nejen samotné jezero a krásné výhledy z něj na okolní hory, ale především světoznámé plovoucí rákosové ostrůvky Uros. Jejich prohlídka je bohužel pro mnohé zklamáním. Necelé tři hodiny plavby z Puna jsou další dva ostrovy, tentokrát “pevné” – Amantaní a Taquile. Jejich návštěva nadchne snad každého.