Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Spojené arabské emiráty jsou jedním z nejbohatších států Perského zálivu a většinou světa jsou vnímány především jako ohromné nákupní centrum, zejména emirát Dubaj. Proč a jak jsme se my, cestovatelé s denním rozpočtem 25$ pro dvě osoby, ocitli v této části světa? Zajímá vás, jak jsme se tu protloukali, kde jsme spali, co jsme jedli nebo co znamená setkání s někým „místním“? Čtěte dál a možná budete překvapeni.
Bruno Baumann se poprvé proslavil v roce 1994 jako vedoucí průkopnické expedice pod patronátem UNESCO, která vedla napříč srdcem pouště Gobi. V říjnu 2003 přešel sám pěšky jako úplně první člověk na světě novou cestu skrze mrtvou zónu pouště Gobi. Je přirovnáván k „Reinholdu Messnerovi pouště“. Baumann je průkopníkem v oblasti pouštních průzkumů, který žije celý život na hraně, honbě za extrémním mentálním, duševním a fyzickým dobrodružstvím v „Himálaji písku“.
Nasedáme na rozvrzané staré kolo a vydáváme se do spletitých ulic dnes již poměrně moderně vypadajícího thajského městečka Ayutthaya. Těžko uvěřit, že mezi novými budovami a kvalitními silnicemi můžeme narazit až na 400 buddhistických klášterů.
Dřevěná bárka se sotva drží na vlnách rozbouřeného moře a jen plíživým tempem se přibližuje k bájnému indonéskému ostrovu Rinca. Ostrovu, který patří největším žijícím ještěrům na světě – varanům komodským. Už za chvíli se postavím tváří v tvář ještěrovi jako z Jurského parku. O varanech komodských jsem toho slyšela hodně, v tuto chvíli ale myslím na jediné. Jsou to nelítostní zabijáci zvířat i lidí.
O Bali v Indonésii jste jistě slyšeli, ale superlativy a pravý nádech “božství” tohoto “ostrova Bohů” se pomalu ale jistě utápí pod zátěží masového turismu a kdo se zde ocitne, najde sice stále nedotčená a rajsky oslnivá místa, památky i panensky uhrančivé pláže, ale dopravní zácpě, znečištěnému ovzduší a zaneřáděným plážím od odpadků se stejně nevyhne.
Naši srpnovou návštěvu Švédska jsme zakončili stylově, na chatě u příbuzných, hodováním u dobrého a pro nás netradičního jídla, kterým jsou raci. Kräftskiva (čti kreftšíva) je tradiční švédský srpnový svátek oslavující sezónu chytání raků. Zpravidla se jedná o venkovní událost (když počasí a komáři dovolí), při níž se rodina či kamarádi schází a společně pojídají raky vařené ve slané vodě s množstvím dalších lákavých příloh, povídají a popíjejí.
Na Bali dnes jezdí každý. Indonésii ale tvoří nespočet ostrovů, kde si můžete užít opuštěné pláže, krásnou přírodu, tropický prales a pozorování zvířat. A pokud se na to Bali vypravíte, přečtěte si, jak se vyhnout davům turistů a užít si ho se vším všudy.
Podrobné informace o bezpečnosti, starování, ubytování, ale i dopravě a jedinečných místech k výletům v Kapském městě. O informace se s vámi podělí Zuzana Šindlerová, která Jihoafrickou republiku dobře zná!
Většina cestovatelů mířících do střední Asie volí Kyrgyzstán. Jedna tam není potřeba složitě zajišťovat vízum, čeká vás tam krásná příroda a milí místní lidé. Střední Asie ale není jen o Kyrgyzstánu. Co všechno musíte vidět, když se do tohoto regionu vypravíte? Poradí vám zkušený cestovatel Jaroslav Lhota v následujícím rozhovoru.
Jak se dostat z letiště, kde se najíst, kam si zajít nakoupit, kde se ubytovat v Kuala Lumpur? Nechte si poradit díky našemu podrobnému průvodci.
Projekty adopce na dálku určitě znáte. Díky němu má spousta dětí z nejchudších rodin šanci dělat pro nás tak automatické činnosti jako chodit do školy a nebo mít přístup k pitné vodě. Jaké to je, pokud se „adoptivní rodiče“ za dětmi vypraví? Přečtěte si reportáž z Keni!
I když povětrnostní podmínky v zimě nejsou na cestování zrovna ideální, byla by škoda zůstat až do jara za pecí. Spousta míst v Evropě má přes zimu svoje neopakovatelné kouzlo. At už jste fandové sněhu a ledu, nebo raději vyrazíte číhat na sluneční paprsky poblíž Středozemního moře, zimní cestu si prostě užijete.
Nastupuju do letadla v Istanbulu mířícího do Prahy. Moje mysl hýří myšlenkami v jinak naprosto opotřebovaném a unaveném těle po dvou dnech cestování. Přes čtyři měsíce ve Státech. Více než tři z toho strávené v New Yorku. „Kačko splnila sis všechny svoje sny?“, říkám si. Pff, všechny? Ani náhodou! Na to jich mám příliš mnoho. Splnila sis tedy dost na to, aby se ti nechtělo je opouštět a vracet se do Prahy? Ano, ano, ano!
Costa Rica v překladu znamená bohaté pobřeží a na žádnou jinou zemi by tento název neseděl lépe. Nabízí tolik nádherných míst k navštívení a tolik aktivit, že i celý měsíc není k návštěvě dostačující. Pro nás je to jedna z nejkrásnějších zemí, které jsme zatím navštívili. A turisticky není tolik komerční jako jiné destinace.
Největší filipínský ostrov Luzon vysoko v horách ukrývá tisíce let staré rýžové terasy. A není to žádné políčko: mluvíme o ohromné ploše přesahující 10 000 kilometrů čtverečních. Jde o mistrovská díla, ve kterých se perfektně snoubí člověk a příroda. Rýžové terasy najdete v pohoří Cordillera Central, 350 kilometrů od Manily. Ty nejznámější jsou v provincii Ifugao, kam se dálkovým autobusem dostanete za 8-10 hodin. Připravte se na klikatící se horské cesty, které vám rozproudí adrenalin v krvi. Výhledy jsou opravdu nádherné.