Cestopisy a reportáže

Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.

Etiopie: Večerní dýchánek s hyenami v ulicích města Harer aneb jaký je pocit krmit zvíře s nejsilnějším stiskem čelistí
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Jaké to je, krmit hyeny, nebezpečné predátory s nejsilnějším stiskem čelistí na světě, přímo masem v ulicích města? A jak se po Etiopii cestuje?

Fidži: ostrovy boha Degei, kde ještě život neztratil svůj řád
Hinduismus

Fidži: ostrovy boha Degei, kde ještě život neztratil svůj řád

Ještě v 19. století byste se na tichomořském souostroví Fidži mohli stát obětí kanibalů, dnes jsou ostrovy známy především bělostnými plážemi a azurovým oceánem. Už méně je známo o jejich pozoruhodné kultuře, kde se mísí původní animistické tradice, křesťanství a hinduismus. Zkusili jste už někdy euforizující účinky kavy nebo přinesli ji náčelníkovi vesnice v podobě sevu-sevu?

Přírodní ráj Zanzibar: Tam, kde všechno začína a končí slovy hakuna matata
Pláže a tropické ostrovy

Přírodní ráj Zanzibar: Tam, kde všechno začína a končí slovy hakuna matata

Zanzibar nás dostal. Tyrkysovo-modrá voda, biely piesok, vysoké palmy, vôňa čerstvo upečených rýb. Skrátka jeden z posledných prírodných rajov, ktorý sľuboval množstvo nevšedných zážitkov.

TOP 4 zážitky, které byste si ve Vietnamu rozhodně neměli nechat ujít
Top tipy

TOP 4 zážitky, které byste si ve Vietnamu rozhodně neměli nechat ujít

Sami místní ve Vietnamu říkají: „Tady vládne takový friendly comunnism“. My jsme v této zemi přátelského režimu zažili ale čtyři okamžiky, díky kterým jsme změnili náš pohled na Vietnam. I když každá z těchto aktivit měla zcela odlišný charakter.

Ochutnávka vietnamské kávy: Káva z trusu cibetky nebo smíchaná s čerstvými žloutky
Etnokuchyně a recepty

Kávu jsme si ve Vietnamu zamilovali. Ale musím přiznat, že to nebyla láska na první pohled. Chvíli nám trvalo, než jsme si kávu začali opravdu vychutnávat.

Nebojte se na Kypr! Nenabízí jen pláže a moře, ale i příležitosti pro trekaře a horaly
Trekování v horách

Máte hrůzu z rodinné dovolené na Kypru? Nesnášíte opekát se celý den na slunci mezi špekáčky z celé Evropy? Nezoufejte. Na tomto ostrově najdete i hory, soutěsky, cedrové lesy a kouzelné romantické kláštery.

Několik dní z deníku digitálního nomáda Matouše Vinše, autora Travel Bible
Města

Několik dní z deníku digitálního nomáda Matouše Vinše, autora Travel Bible

Jak se žije digitálním nomádům? Válí se celý den na pláži nebo pracují 12 hodin denně zavření v coworkingu? Přečtěte si zápisky z deníku Matouše Vinše, zakladatele Travel Bible.

Severní Kypr na kole: cyklotoulky přes kopce a podél pláží
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Severní Kypr na kole: cyklotoulky přes kopce a podél pláží

Kypr v nás možná evokuje zejména letní dovolenou u teplého moře, ale zkuste se sem vydat také na kole. Odvezete si jedinečné zážitky.

Reportáž: Na mořském kajaku za chovateli krabů
Aktuality

Reportáž: Na mořském kajaku za chovateli krabů

Jak se v Thajsku chovají krabi na krabích farmách? A jaké je putování thajskou džunglí na mořském kajaku? Přečtěte si reportáž od Jana Styblíka.

Toulky zapomenutou plání Usangu v Tanzánii
Cyklocestování

Toulky zapomenutou plání Usangu v Tanzánii

Afrika dnes není žádná neznámá a Tanzanie už vůbec ne. Mnoho z Vás už určitě slyšelo o proslulém kráteru Ngorongoro, o národním parku Serengeti nebo o ostrově Zanzibar. Málokdo ale někdy zaslechl o pláni Usangu nebo o vesničkách Malawatu a Mahango. Přečtěte si reportáž od Kateřiny Mejsnarové, stojí za to!

Indický festival Sur Jahan: Kapela BraAgas zde hrála jako první Češi!
Aktuality

Indický festival Sur Jahan: Kapela BraAgas zde hrála jako první Češi!

Jaké to je, když česká kapela hraje na indickém festivalu world music? Přečtěte si zážitky kapely BraAgas!

Plavba z Ekvádoru do Peru Amazonskou džunglí po Río Napo

Plavba z Ekvádoru do Peru Amazonskou džunglí po Río Napo

V Ekvádoru jsem strávil skoro šest nádherných týdnů, a abych svůj pobyt stylově zakončil, rozhodl jsem se pro trochu netradiční cestu do sousedního Peru. Z ekvádorského města Coca ležící v Amazonské nížině jsem se vydal po řece Río Napo. Cílem byl peruánský přístav Iquitos ležící na březích Amazonky vzdálený 1140 říčních kilometrů.

Život na farmě v Ekvádoru: chov morčat, místní pochoutky a autentický venkov

Život na farmě v Ekvádoru: chov morčat, místní pochoutky a autentický venkov

Někdy vás život zavane do míst a do situací, o kterých jste netušili, že zrovna vás by mohly potkat. Mne osud zavál na jih Ekvádoru na farmu a postavil mne do zcela nových situací, o kterých jsem do té doby neměl ponětí.

Nepál: Jak se zodpovědně připravit na trek, vybírat nosiče a kolik vás to bude stát?
Praktické rady na cesty

Nepál je již desetiletí atraktivní destinací navštěvovanou milovníky hor z celého světa. Mnozí sem přilétají s cestovními kancelářemi, mnozí samostatně.

TOP 5 kulinářských specialit z Malajsie
Etnokuchyně a recepty

TOP 5 kulinářských specialit z Malajsie

Malajsie je rájem pro milovníky asijského jídla. Chutě a vůně jihovýchodní Asie jsou tu soustředěny na jednom místě. Pojďte se nechat nalákat na pět vyhlášených dobrot – sladké palačinky, národní jídlo nasi lemak nebo chléb roti jala.