Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Na úbočí pohoří Alborz se nachází hrad, jehož obyvatelé se v dávném středověku obávali vládci jak muslimského, tak křesťanského světa. Přestože z něj zbyly už jen ruiny, stále budí ve svých návštěvnících respekt a chuť poznat dávná tajemství.
Obrovská, přelidněná a velmi kontrastní. Taková je země, o které s leskem v oku sní dívky, zatím co se oddávají pravidelnému cvičení jógy, a kam se kovaní dobrodruzi vydávají na zkušenou.
Cestování vlakem má v Indii svou tradici a i zajímavou pověst. Jaká je tedy kultura vlakového cestování mezi samotnými Indy?
Ondřej Havelka je cestovatel a religionista a procestoval více než 100 zemí celého světa. Nezávisle prošel několik oblastí zasažených válkou. Na svých dobrodružných výpravách se zaměřuje na odlehlá domorodá etnika, jejich kulturu, historii a religiozitu, stejně tak v Etiopii.
Chystáte se na návštěvu Indie? Je to země neuvěřitelně velká a také neuvěřitelně rozmanitá! Co si tedy rozhodně nenechat ujít?
V srpnu jsme se vydali do Švédska, kde jsme prozkoumali NP Färnebofjärden a také nedalekou oblast gysingských peřejí (Gysingeforsarna). Po výletu na kánoích v národním parku nám počasí příliš nepřálo, ale ještě nám zbývala jedna noc v této oblasti. Co s ní?
V srpnu znovu do mého srdcového Švédska, no není to paráda? Každoroční tradice od roku 2012 musí být zachována. Musela jsem ale vymyslet program, pro který by byl ochoten jet znovu do Švédska i můj manžel. Příroda byla jasná věc, ideálně nedaleko od letiště Arlanda a s trochou té akce. Vznikl z toho národní park Färnebofjärden a výlet na kánoích s rybařením na jezeře. A nalákala jsem ho! A nejen jeho, ale i sestru s přítelem – můžeme vyrazit!
Okouzlil vás Nový Zéland? Přečtěte si rozhovor s Vlaďkou Kennett, honorární konzulkou ČR na Novém Zélandu.
Jak vypadá život v asi nejodlehlejším velkoměstě na světě? Podívejte se s námi do australského Perthu!
Austrálie je úžasná země. Tedy obrovský, rozmanitý kontinent. Všude kolem nás pobíhají a poletují podivná zvířata, která normálně známe jen ze zoo, a pestrost přírodních krás nás nepřestává udivovat. Mimořádnou koncentraci různorodých zážitků nabízí Great Ocean Road, silnice vedoucí podél jižního pobřeží mezi městy Melbourne a Adelaide. Které zážitky si rozhodně nenechat ujít?
Korálový útes Ningaloo je velkým lákadlem pro všechny, kdo milují podmořský život. Australané o něm říkají, že je nejlepším místem na světě, kde člověk může plavat se žralokem velrybím.
Jen něco málo přes milion lidí žije v hlavní městě Sultanátu Omán, které mělo už v 1. století nemalý význam jako nepostradatelný obchodní přístav. Dodnes tady naleznete příznačnou vůni, elegantní obyvatele a čisťounké ulice plné nových automobilů.
Daleko za pouštními horami, tam, kam se Portugalci už neodvážili, žily bojovné beduínské kmeny. V zemi, kde základním doplňkem oděvu byla donedávna dýka zvaná khanjar, byl boj základní hodnotou života.
Omán je pro mnohé cestovatele stále ještě neznámou destinací. Dle mých zkušeností si ale zaslouží mnohem větší pozornost. Jednak je pro Čechy dobře dostupný a jednak rozhodně má co nabídnout.
Cestovatel Jan Styblík se rozepsal o tom, jak cestovat po Thajsku s nafukovacím kajakem od Gumotexu.