Cestopisy a reportáže

Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.

Divoké pobřeží Costa da Morte ukrývá i bájnou Fisterru – španělský konec světa
Národní parky a přírodní skvosty

Divoké pobřeží Costa da Morte ukrývá i bájnou Fisterru – španělský konec světa

V Evropě nenajdete mnoho pustých a drsných pobřeží bez turistických letovisek, načančaných pláží a davů lidí dychtících po koupeli v mořské vodě. Minimálně jedno je tady ale určitě, místní ho nazvali Pobřeží smrti a leží na úplném západě Španělska.

Mezi hladem, prachem a bizony: Jaké je být dobrovolníkem na mexické farmě?
Dobrovolnictví

Mezi hladem, prachem a bizony: Jaké je být dobrovolníkem na mexické farmě?

Byla to hodně dlouhá cesta. 41 hodin v klimatizovaném mexickém autobuse. Stojíme na zaprášené zastávce na plácku u silnice a koukáme kolem sebe. Městečko Yepachic ležící na severu Mexika ve státě Chihuahua nebudí příliš důvěru a pohledy místních Indiánů také nejsou zrovna přátelské. Je horko, kolem spálená země, a já si nedokážu představit, kde je ta úrodná farma, kam míříme. Její majitelka nás tu měla čekat. Nikdo tu není.

Miraflor: Snadno a rychle dobrovolníkem na farmě v Nikarague

Miraflor: Snadno a rychle dobrovolníkem na farmě v Nikarague

Už je to přes rok, pořád mám ale v hlavě svůj slib Adolfovi, že tenhle článek napíšu. Na jeho farmě jsem strávil dva týdny a ten čas si budu pamatovat, ačkoli nebyla z těch výstavních, a pokud vím, neměla ani jméno.

Mučení dívek v Číně: tradice ovazování nohou zničila zdraví 50 generacím žen
Tradice

Mučení dívek v Číně: tradice ovazování nohou zničila zdraví 50 generacím žen

Podle některých antropologů je malá ženská nožka jediným sexuálním znakem, který je vnímaný kladně mezi všemi kulturami. Proto, aby byla drobná, však ženy musí dost trpět.

Pravá tequila se smí vyrábět jen v pěti mexických provinciích
Etnokuchyně a recepty

Pravá tequila se smí vyrábět jen v pěti mexických provinciích

Tequila je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Co víme o její výrobě, druzích a o tom, odkud pochází ? V mexickéch Jalisco zjistíte, jak to s tequilou doopravdy je.

TOP 9 zemí, kde ještě vládnou tradice
Top tipy

TOP 9 zemí, kde ještě vládnou tradice

Tipy jsme sestavili ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří procestovali a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

10 nejkrásnějších treků ve středním Norsku

10 nejkrásnějších treků ve středním Norsku

Pokud se chystáte do Norska, jistě se těšíte na to, až se vydáte do přírody. Jaké jsou tajné tipy, kam se vydat?

Abyste se nedivili aneb kdy je nejlepší cestovat na Maledivy?
Praktické rady na cesty

Abyste se nedivili aneb kdy je nejlepší cestovat na Maledivy?

Maledivy (Maledivská republika) jsou ostrovní stát na jihu Asie v Indickém oceánu. Tvoří je stejnojmenné souostroví – řetězec 19 korálových atolů, počínající 500 km jihozápadně od břehů Indie a táhnoucí se v délce zhruba 800 km severojižním směrem.

Salento: Za voňavým příběhem kolumbijské kávy
Zajímavá místa

Salento: Za voňavým příběhem kolumbijské kávy

Salento patří k jedné z nejoblíbenějších destinací pro všechny cestovatele, kteří míří do Jižní Ameriky. Právě tady totiž během několika vteřin ihned pocítíte tu pravou Kolumbii,

Hawaii: Zákoutí sopečného národního parku Volcanos
Ostrovy a pláže

Hawaii: Zákoutí sopečného národního parku Volcanos

Havajské ostrovy jsou místem, kde se i dnes můžete kochat silou a krásou aktivních sopek. Konkrétně je můžete najít v národním parku Volcanos National Park na Big Islandu.

Mokrý život v plovoucí rybářské vesničce komunity Chám mezi Vietnamem a Kambodžou
Cestopisy a reportáže

Doslova namočený ve vodě od rána do večera, tak by se dal přirovnat život obyvatel v rybářských vesnicích v jihovýchodní Asii. O jejich unikátnosti svědčí na popularitě narůstající ‘homestays’ v jednom z ‘plovoucích království’.

Stopování evropskou částí Turecka: z Istanbulu až do Edirne
Stopování

Stopování evropskou částí Turecka: z Istanbulu až do Edirne

Nejodpornějším místem v Turecku je dle mého názoru hlavní autobusové nádraží v Istanbulu. Tedy alespoň některé z jeho podzemních částí, kterými jsem se proplétal ve snaze najít slušnou snídani, čekárnu a stanici metra.

Italský Terst – opomíjené město několika „nej“

Italský Terst – opomíjené město několika „nej“

Přístavní město u italsko-slovinských hranic Terst je často neprávem opomíjeno mezi návštěvníky Itálie. Přiznejme si, že město se nepyšní slunnými rozsáhlými plážemi, kde byste se opalovali celý týden a jen neradi odjížděli po skončení dovolené domů. Přesto se jedná o neprávem opomíjené, turisty možná až zbytečně nedoceněné město u Jaderského moře. Pyšní se hned několika prvenstvími, která si společně projdeme v toulkách jeho centrem i blízké okolí.

Královské léto v saských zámcích – tipy na výlety

Královské léto v saských zámcích – tipy na výlety

Objevte jedno celé království a jeho krásy. Nemusíte ani cestovat daleko: stačí navštívit sousední Sasko, kde jsou po okolí Drážďan rozesety fascinující zámky, parky a zahrady.

Chorvatsko: Letní tip na zelený ostrov Lastovo
Ostrovy a pláže

Chorvatsko: Letní tip na zelený ostrov Lastovo

Důvodů, proč se jezdí na Lastovo je několik. Důvody, proč se na Lastovo nejezdí, jsou dva. Nenechali jsme se odradit a vyrazili jsme na Lastovo na konci léta. Milujeme ostrovy a Lastovo jsme si zamilovali hned od začátku. Snad i proto, že je tak malé. Skoro se v té modři okolního moře ztrácí.