Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Ještě stále na světe existují místa, na která můžete vstoupit pouze s povolením od místních úřadů. Před dvěma lety se mi naskytla skvělá příležitost stát se dobrovolníkem v organizaci Konservasi Biota Laut Berau. Během cestování po Indonésii jsem zavítala na malé ostrůvky u Bornea, kde se nachází záchranná želví stanice.
Návštěvu Bali si většina lidí spojuje s koupáním, jógou a případně meditací. Jaké to je ale na pravé balijské svatbě?
Že Amazonky dávno vymřely? Hloupost! Vítejte ve společnostech, kde mají navrch ženy. Někde je muži považují za schopnější manažerky a nechávají veškeré rozhodování na nich. Jinde dědí výhradně dcery. Rozvody jsou běžné, a občas se dokonce praktikuje volná láska. A na jednom místě se ženy těší takovým výhodám, že za rovnoprávnost bojují muži.
Situaci v Tibetu není třeba rozebírat, pro nás, generaci odkojenou v Československu, pojmy jako okupace, státní policie, výslechy, političtí vězni jsou dobře známé. My jsme se naštěstí cizí nadvládě vymanili. Bohužel Tibet stále strádá pod čínským útlakem a původní obyvatelé, podstupují několikatýdenní přechody Himalájí, aby dosáhli zaslíbené svobody. Jedním ze symbolů svobody je i Miss Tibet.
Mnozí z Vás vědí, že „Místo Dharmy“, jak je volně slovo Dharamshala ze sanskritu překládáno, se do lidského podvědomí a světových map dostalo v roce 1959, kdy tehdy ještě 23. letý vůdce tibetského národa našel útočiště před čínskými vojsky pro sebe a svůj lid.
Pokud se vydáte na Maledivy, hlavním programem jistě bude koupání a šnorchlování. Nenechte si ale ujít ani návštěvu hlavního města Male, které je sice malé, ale zajímavé!
Plánujete exotickou dovolenou? Potom vzhůru na Maledivy! A to doslova, jinak než letecky se tam samozřejmě nedostanete!
Chystáte se do tropického ráje na Maledivách, jedete tam poprvé a moc nevíte, co od toho čekat? Informujte se předem, ať vás nic nepřekvapí!
V Evropě nenajdete mnoho pustých a drsných pobřeží bez turistických letovisek, načančaných pláží a davů lidí dychtících po koupeli v mořské vodě. Minimálně jedno je tady ale určitě, místní ho nazvali Pobřeží smrti a leží na úplném západě Španělska.
Byla to hodně dlouhá cesta. 41 hodin v klimatizovaném mexickém autobuse. Stojíme na zaprášené zastávce na plácku u silnice a koukáme kolem sebe. Městečko Yepachic ležící na severu Mexika ve státě Chihuahua nebudí příliš důvěru a pohledy místních Indiánů také nejsou zrovna přátelské. Je horko, kolem spálená země, a já si nedokážu představit, kde je ta úrodná farma, kam míříme. Její majitelka nás tu měla čekat. Nikdo tu není.
Už je to přes rok, pořád mám ale v hlavě svůj slib Adolfovi, že tenhle článek napíšu. Na jeho farmě jsem strávil dva týdny a ten čas si budu pamatovat, ačkoli nebyla z těch výstavních, a pokud vím, neměla ani jméno.
Podle některých antropologů je malá ženská nožka jediným sexuálním znakem, který je vnímaný kladně mezi všemi kulturami. Proto, aby byla drobná, však ženy musí dost trpět.
Tequila je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Co víme o její výrobě, druzích a o tom, odkud pochází ? V mexickéch Jalisco zjistíte, jak to s tequilou doopravdy je.
Tipy jsme sestavili ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří procestovali a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.
Pokud se chystáte do Norska, jistě se těšíte na to, až se vydáte do přírody. Jaké jsou tajné tipy, kam se vydat?