Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Pozorují řidiče nákladního automobilu, jak se s rychlosti přibližuje ke kaluži. Je to jedna z těch děr, která by mohla hostovat menší plavecký stadión, jedna z těch, kterými je Ha Noi doslova poseta. Kola se pomalu noří do kapaliny a vytlačí do vzduchu sprchu špinavé vody, která se rozletí vzduchem a skropí pouliční prodavačku sedící opodál. Naštěstí má na sobě pláštěnku, po které se voda ladně sklouzne zpátky, a přírodní zákony ji navedou zase pěkně zpátky do kaluže.
4500 km přes poušť, čtyřtisícové hory, močály, divoké řeky, tektonické oblasti s gejzíry a národní parky plné medvědů grizzly – tak vypadá nejdelší a nejdrsnější z dálkových treků v USA, Continental Divide Trail. Do téhle brutální výzvy se pustili loni na jaře Petr Kosek s manželkou Olgou na hranicích s Mexikem a trek úspěšně dokončili po pěti měsících u hranic s Kanadou. Při setkání v Liberci jsme si povídali o krásách i nástrahách treku i o tom, jak sbalit vybavení do 5 kg.
Hluboko uprostřed panenských lesů nepřístupného pohoří Sierra Nevada de Santa Marta se skrývá jedna z nejúžasnějších kolumbijských památek. Archeologický komplex Ciudad Perdida, v překladu “Ztracené město”, byl objeven teprve v roce 1972! Dnes 4-6 denní náročný pochod do Ztraceného města láká turisty z celého světa.
Kolumbie je jednou z nejrozmanitějších zemí na světě. Najdete tu dva oceány – Tichý a Atlantský, nekonečnou džungli i Amazonku, pralesy v jedné nejdeštivější oblastí na světě Chocó, nekonečné stepi “los llanos” plné anakond a dalších zvířat, obrovské Andy s tropickými ledovci a dokonce i poušť!
Jednou za rok ve španělské Valencii v malé vesničce Buňol nepoužívají rajčata k jídlu ani na vaření. Místní obalí okolní domy igelitem a 150 tisíc kilo shnilých rajčat použijí na největší rajčatovou bitvu na světě! A ten den je právě DNES!
Tanzanští Masajové jsou hrdí na svůj tradiční způsob života. Muži a chlapci přes den pasou obrovská stáda dobytku, zatímco ženy se starají o domácnost. A když něco potřebují, zavolají si na mobil.
Západní Čína skrýva místa, která by měla zůstat navždy ukrytá před zraky cizinců. Samotnému se mi v průběhu mého čtrnáctiměsíčního stopování okolo světa nechtíc podařilo jedno takové místo najít…
Ještě stále na světe existují místa, na která můžete vstoupit pouze s povolením od místních úřadů. Před dvěma lety se mi naskytla skvělá příležitost stát se dobrovolníkem v organizaci Konservasi Biota Laut Berau. Během cestování po Indonésii jsem zavítala na malé ostrůvky u Bornea, kde se nachází záchranná želví stanice.
Návštěvu Bali si většina lidí spojuje s koupáním, jógou a případně meditací. Jaké to je ale na pravé balijské svatbě?
Že Amazonky dávno vymřely? Hloupost! Vítejte ve společnostech, kde mají navrch ženy. Někde je muži považují za schopnější manažerky a nechávají veškeré rozhodování na nich. Jinde dědí výhradně dcery. Rozvody jsou běžné, a občas se dokonce praktikuje volná láska. A na jednom místě se ženy těší takovým výhodám, že za rovnoprávnost bojují muži.
Situaci v Tibetu není třeba rozebírat, pro nás, generaci odkojenou v Československu, pojmy jako okupace, státní policie, výslechy, političtí vězni jsou dobře známé. My jsme se naštěstí cizí nadvládě vymanili. Bohužel Tibet stále strádá pod čínským útlakem a původní obyvatelé, podstupují několikatýdenní přechody Himalájí, aby dosáhli zaslíbené svobody. Jedním ze symbolů svobody je i Miss Tibet.
Mnozí z Vás vědí, že „Místo Dharmy“, jak je volně slovo Dharamshala ze sanskritu překládáno, se do lidského podvědomí a světových map dostalo v roce 1959, kdy tehdy ještě 23. letý vůdce tibetského národa našel útočiště před čínskými vojsky pro sebe a svůj lid.
Pokud se vydáte na Maledivy, hlavním programem jistě bude koupání a šnorchlování. Nenechte si ale ujít ani návštěvu hlavního města Male, které je sice malé, ale zajímavé!
Plánujete exotickou dovolenou? Potom vzhůru na Maledivy! A to doslova, jinak než letecky se tam samozřejmě nedostanete!
Chystáte se do tropického ráje na Maledivách, jedete tam poprvé a moc nevíte, co od toho čekat? Informujte se předem, ať vás nic nepřekvapí!