Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Přístavní město u italsko-slovinských hranic Terst je často neprávem opomíjeno mezi návštěvníky Itálie. Přiznejme si, že město se nepyšní slunnými rozsáhlými plážemi, kde byste se opalovali celý týden a jen neradi odjížděli po skončení dovolené domů. Přesto se jedná o neprávem opomíjené, turisty možná až zbytečně nedoceněné město u Jaderského moře. Pyšní se hned několika prvenstvími, která si společně projdeme v toulkách jeho centrem i blízké okolí.
Šest tisíc let historie jednoho kopce, nebo chcete-li, „kulturní skály“ – tak se totiž říká skalnímu ostrohu v Koblenci, na němž se ve výšce 118 metrů nad vodami Rýna tyčí pevnost Ehrenbreitstein. Dnes se na hradě pojmenovaném po Ehrenbertovi z rodu východofranckého krále Konráda nachází zemské muzeum, dům fotografie a informační centrum „Porýní-Falc – Říše vína“.
Na naší dlouhé cestě Afrikou kráčíme etiopským deštným lesem v netrpělivém očekávání, že snad brzy spatříme domorodce nebezpečného kmene Mursi. Přicházíme do malé vesnice.
Madeiře se také přezdívá ostrov věčného jara. Krásné hory a rozmanitá příroda leží díky dobrému leteckému spojení doslova na dosah ruky. Ač jsou břehy ostrova omývány studeným Atlantickým oceánem, zasahuje zde Severoatlantský proud, který vytváří unikátní klima mírného podnebí. Přes léto je tu příjemných 25 °C a v zimě průměrná denní teplota neklesne pod 17 °C. To činí ostrov vhodný k návštěvě v kteroukoliv roční dobu.
Safed, nebo Tzfat, je městem na kopci. Hora Kanaán, na které ho v nadmořské výšce přes 900 metrů vybudovali první osadníci v raném středověku. Safed je tak nejvýše položeným městem v Izraeli – v zimě je tady sníh a v létě ve srovnání s tropy kolem Galilejského jezera zase velice příjemně.
To, co lidí hledají na svých cestách, se často velmi liší. Někteří baží po adrenalinu, jiní po exotické kuchyni. Stále populárnější jsou ale cesty za jakýmsi spirituálním prozřením a poznáním sebe sama. Alex Kropp nabízí několik tipů na podobné zážitky na indonéském Bali.
Perugia, poklidné studentské městečko, se každým rokem jak mávnutím kouzelného proutku změní v pulzující středobod evropské čokoládové scény. Namísto studentů se tu objeví desetitisíce lidí z celého světa a z klidné zadumané atmosféry ho vytrhne hluk a tuny čokolády.
Pokud si chcete udělat trochu nezvyklý zimní výlet, vyrazte na Faerské ostrovy. České jméno Ovčí ostrovy je poměrně výstižné, jelikož ovcí tu žije více než lidí a je k vidění nepřeberné množství druhů a barev všude, kam se hnete. Ostrov si dokonce lze prohlédnout ze hřbetu ovce, stačí si najít google sheep view faroe islands.
Máte rádi cestování bez spěchu a neradi se za poznáním trmácíte přes půl světa? Objevte Německo, jehož krajina nabízí vše, co pro odpočinek potřebujete: vysoké hory, nezkrotné moře i tisíce jezer.
Stav se na kafe… Dáš si kávu…? Dokud si nedám ráno kávu, tak na mě nemluv..! Tohle a mnohé další věty určitě už slyšel v životě každý. Proto při cestě do Kostariky nepřehlédněte její kávovou historii.
Zážitek opravdu na celý život nabízí nádherný ledový hotel ve švédském Laponsku. Vyfasovat teplý spacák, zabalit se do kožešin a celou noc sledovat ledové odlesky je něco, co opravdu nezažijete kdekoliv.
Na začátku července je ve Vietnamu období dešťů. Protože jsem ale měl možnost prodloužit svou pracovní cestu do Hanoje, rozhodl jsem se i přes nepříznivou předpověď počasí zůstat ve Vietnamu o nějakou dobu déle a projet oblasti kolem severní hranice na kole. Sice často pršelo a bylo dusno, cesta se ale přesto bohatě vyplatila.
Když si vzpomenu na dva roky cestování po Africe, vybaví se mi hlad a žízeň. Většina území subsaharské Afriky je pro gurmána stezkou odvahy. Někdy není co jíst, jindy to nemá žádnou chuť a odporně to páchne nebo je to polosyrové maso neznámého původu, ze kterého lze snadno chytit nebezpečnou chorobu.
A to se nebojíš? Slyšel jsem velice často, když jsem oznamoval můj úmysl vydat se s motorkou na Střední východ. I to byl jeden z důvodů, proč jsem chtěl tuto cestu uskutečnit a nafilmovat. Chtěl jsem ukázat lidem, že se povětšinou není čeho bát, a když člověk používá rozum, je to vcelku bezpečný “výlet”. To, co jsem prožil, ale naprosto předčilo mé očekávání.
Říká se, že všechny cesty vedou do Říma. Proto by sem alespoň jednou za život měl zavítat každý cestovatel. Hlavní město Itálie se pyšní bohatstvím svých památek podél líně protékající řeky Tibery se svou typickou nazelenalou až zakalenou barvou. Vzhledem k tomu, že v části velkoměsta se nachází městský stát Vatikán, máte jedinečnou možnost navštívit hned dvě země v jediný den.