Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Paraguay jakožto vnitrozemský stát jen stěží může konkurovat okolním přímořským zemím, které nabízejí skutečně bombastické atrakce. Přesto stojí za návštěvu!
Patagonie je rozsáhlé území rozkládající se na jih od řeky Rio Grande. Většina lidí si pod Patagonií představí nehostinnou krajinu s vysokými Andskými štíty, bičovanou silnými větry a neustálým deštěm. to je ale jen půlka pravdy.
„Jedeš do Chorvatska?“, ptá se mě trochu pohrdavě kamarád. Chápu jeho údiv. V povědomí aktivních Čechů vypadá Chorvatsko jako naprosto nudná destinace plná plážových povalečů. Ale věřte, rozhodně to tak není!
I když do té doby na kole skoro nejezdil, pořídil si Jiří Bína k padesátce kolo a o pár let později na něm vyrazil do světa. Už přes 15 let na etapy objíždí zeměkouli.
Pohoří Radan leží v jižním Srbsku, v oblasti měst Lebane, Medvedja, Kuršumlija a Prokuplje. Spadá do oblasti jižního Pomoraví a nachází se v místě, kde se Dináry stékají s Rodopy.
Ovčarsko–kablarská soutěska patří mezi nejmalebnější soutěsky Srbska. Zařezaná mezi horskými masivy Ovčaru a Kablaru, s šířkou mezi 50-100 m a délkou okolo 20 km, spojuje kotliny Čačaku a Požegy.
Majdanpek je hornické město, ležící v národním parku Djerdap v údolí říčky Mali Pek, v němž se zlato těžilo kolem 7000 let. Poprvé městečko zmiňuje roku 1560 turecký dokument.
Když můj přítel rezolutně hodil průvodce po Etiopii na stůl a řekl, že na žádné kmeny na jihu země se rozhodně podívat nepojedeme, byla jsem nešťastná. Jednak je to prý mimo trasu a druhak stejně prý pojedeme na hory.
Švýcarsko, to jméno v sobě nese příslib kvality, ale i něčeho drahého. Avšak cestování po zemi helvétského kříže plné hor nemusí být otázkou plné peněženky. Existuje zde bohatá síť kempů i míst, kde je možné zaparkovat obytný přívěs, stejně tak mládežnických ubytoven.
Nejvýše položené město Evropy, nejsmutnější sochu i středověký hrad je možné vidět při krátké cestě Švýcarskem. Stačí jen pár dní a tato nádherná alpská země ukáže svá tajemství.
12. listopadu 2017 zasáhlo Írán zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály a připravilo o život stovky lidí a desetitisícům vzalo střechu nad hlavou. Bylo třeba něco udělat.
Je brzy ráno. Noční chlad se ještě drží při zemi, ale blankytně modré nebe slibuje teplý den. Batoh na záda, dotáhnout pohorky a můžeme vyrazit.
Gruzie. Miluji tuhle krásnou, divokou, přívětivou a přátelskou zemi. Asi nejraději mám horské oblasti Chevsurska a Tušska na hranicích s Čečnou, které spojuje slavný trek Shatili – Omalo. Rozhodli jsme se tam s kamarády vydat a jako vždy v Gruzii z toho bylo Velké dobrodružství. Svou pouť začínáme v Tbilisi, úžasném městě, kde se mísí prvky secese, orientu, moderní architektury a slumů.
Gruzie je cestovatelským rájem. Mají tam pláže i zasněžené vrcholy, polopoušť i zelené kopce, potkávají se tu světová náboženství, Asie s Evropou, i antika se středověkem. Je tu vše, na co si člověk vzpomene.
Hory Gruzie jsou jedny z největších lákadel země, jež se nachází mezi Velkým a Malým Kavkazem. Obě pohoří mají sice skoro stejná jména, liší se však více, než by se mohlo zdát.