Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Člověk může mít pocit, že v dnešní korona virem zamořené době je cestování do jakékoliv země, naprostým nesmyslem. Je to samozřejmé, když na nás ze všech stran útočí média, s tím že se svět řítí do záhuby. Já jsem se i přesto zhruba před čtvrt rokem, kdy pandemie ztrácela u nás na síle, rozhodla vycestovat do mé oblíbené Afriky.
Ačkoliv na jaře letošního roku proběhlo na Srí Lance několik vážných střetů mezi demonstranty a vládou, jihoasijská země zůstává nadále bezpečnou. Navíc podle mezinárodního průzkumu patří mezi deset nejpřátelštějších států světa. Vyrazili jsme na ostrov letos v létě a přinášíme vám své zkušenosti.
Havana, Trinidad, Santiago de Cuba. Nic z těchto míst nesmí chybět v itineráři turistů, kteří se rozhodli strávit dovolenou na největším karibském ostrově a neodpočívat jen na vyhřátých písečných plážích Varadera. Ostrov svobody však skrývá i řadu dalších zajímavostí, které zůstávají nenápadně ukryté mimo turistické trasy. I proto k nim často dodnes nevedou žádné směrovky.
Z pohledu průvodce byla letošní sezóna katastrofální. To asi nepřekvapí nikoho. Co by ale překvapit mohlo je to, že totálně největší klid a pohodu jsme si užili v Albánii. V zemi daleko na Balkáně, která je stále opředená řadou mýtů a negativních představ. A přitom tak zbytečně!
Nádech, výdech, načerpat síly, rozhlédnout se! Máme tu opravdu krásně a ten čerstvý vzduch! V Libereckém kraji se stačí vydat z města pár kilometrů prakticky jakýmkoliv směrem a jste v přírodě. I když podzimní a zimní počasí bývá často velmi nevyzpytatelné, v teplém oblečení bude každá vycházka do přírody prospěšná zdraví fyzickému i duševnímu.
Ostrov proslulý divokými vodami oceánu, zelenými horami a tisíci druhů rostlin má mnoho tváří. Jednou z nich je bezesporu adrenalinové využiti místních unikátních přírodních podmínek.
Příprava cesty byla náročná a napínavá jako ostatně příprava jakékoli cesty v těchto časech s tím rozdílem, že u zájezdu si nelze říct zítra pojedeme kam se dá, ale se změnou je nutný souhlas všech účastníků a garance pojišťovny, že v dané zemi zrovna platí pojištění léčebných výloh (většina pojišťoven toto vylučovala v „červených“ zemích aniž by to klienti tušili).
Necelých dvacet milionů obyvatel v současnosti žije v hlavním čínském městě. Už tenhle pouhý fakt napovídá o tom, že se jedná o neskutečně přelidněné město se specifickou atmosféru, kterou v Česku a nejspíš ani Evropě nezažijete.
Moskvané se tam jezdí bavit, Skandinávci pít z plna hrdla a zbytek světa vzdychat údivem. Vzpomínky na slávu a eleganci carského města se vynořují z třpytících se odlesků hladiny bezpočtu vodních kanálů a rezonují i v rozlehlých francouzsky upravených parcích a mramorových dvorcích impozantních paláců.
Umajjovská mešita v syrském Damašku je jednou z největších a nejstarších mešit světa, přestavěná mezi lety 706 – 715 z křesťanské baziliky Jana Křtitele, která vyrostla na místě původního prastarého chrámu boha bouří a hromovládce Hadada.
Tropické deštné pralesy na východě, vysoké hory uprostřed ostrova, suché trnité porosty, z nichž vykukují baobaby na západě, bělostné pláže a barevný podmořský svět Indického oceánu, bizarní skalní les, červenohnědé zákruty řek, vesničky mezi rýžovými terasami, čaj a vanilka, lemuři, chameleoni a usměvaví Malgaši. Vítejte v tropickém ráji unikátních krás!
Tyrkysové moře, květy hrající pestrými barvami, bělostné pláže, tajemné jeskyně i potápění s mořskými želvami. To vše a mnohem víc v sobě nabízí třetí největší ostrov v Jónském moři, Zakynthos. Připravili jsme si pro vás sedm míst, které byste rozhodně při návštěvě Zakynthosu neměli vynechat.
Neobyčejně populární silnice Grossglockner Hochalpenstrasse v rakouských Alpách vede zdánlivě až do nebes. Vede do samého nitra Vysokých Taur až k impozantnímu ledovci Pasterze pod patou majestátního Grossglockneru, nejvyšší hory celého Rakouska.
Když se řekne Island, vybaví se mi automaticky sopky, gejzír, horké prameny a rok 2010, kdy polovina Evropy nemohla nikam letět díky sopce Eyjafjallajökull. Ale ne nadarmo se mu říká “Land of Ice and Fire”, protože zima je tam v porovnání s naším mírným klimatem víceméně pořád. Avšak ta pravá islandská začíná, až se sobi přesunou do údolí a začnou opět brázdit pláže jihovýchodního pobřeží posetého ledovými krami.
Malá, na každém kroku jiná a všude nesmírně krásná. Taková je Gomera, ostrov, jehož střed je pokryt prastarým vavřínovým pralesem. Možná jste o tomto ostrově neslyšeli tak často, jako o jiných Kanárských ostrovech, ale Gomera si pozornost jistě zaslouží!