Národní parky a přírodní skvosty

Články o těch nejkrásnějších národních parcích najdete u nás na jednom místě.

Pěšky Patagonií aneb kde není cesta, tam je vůle

Pěšky Patagonií aneb kde není cesta, tam je vůle

Na jižní polokouli začíná léto, nejvyšší čas naplánovat si cestu za sluncem a do hor. Přijďte si 7. 12. do kina BIO OKO poslechnout vyprávění Máji a Alči, které se po cestě kolem světa vydaly na expedici, až na konec světa – do Jižní Ameriky, kde šly pěšky Patagonií. Těšte se na přechod drsných chilských And, stopování na cestách, které končí v ledovcových jezerech, na lezení po skalách bez cest, nekonečné brody řek bez mostů a to vše protkané písněmi na ukulele, které holky na žádnou cestu nezapomenou vzít s sebou.4000 kilometrů, 3 měsíce, 2 holky s ukulele a jedním snem.

10 dní na Islandu aneb expedice k sopce a zase zpátky

10 dní na Islandu aneb expedice k sopce a zase zpátky

Po roce stráveném z velké části v azylu na naší chalupě v Beskydech jsem jednoho večera zbystřil, když jsem při rožnění kuřat v krbu zaznamenal informaci, že na Islandu začala poměrně výjimečná sopečná erupce, kdy se láva hrne na povrch z hloubky zhruba 20 kilometrů. Tím pádem nemá explozivní charakter a dá se k ní relativně bezpečně přiblížit.

Top 7 treků v Evropě, které by měly poznat tvoje toulavé boty

Top 7 treků v Evropě, které by měly poznat tvoje toulavé boty

Nejtěžší, nekrásnější, nejdelší. I v Evropě se skrývá mnoho možností, kam vyrazit na trek. Přinášíme vám top 7 nejzajímavějších treků na starém kontinentě. Který trek je ten TOP pro vás?

V mrazivých roklích Grand Canyonu
Adrenalin

V mrazivých roklích Grand Canyonu

V polopouštních regionech, jako je třeba Arizona, se typicky letní aktivity dobře provozují i v zimních měsících. Například americký Grand Canyon je v zimě dokonce atraktivnější, protože bývá vystaven podstatně menšímu tlaku turistů.

Kostarika znovu dostupná! Praktický rádce na cesty podle délky pobytu, velikosti rozpočtu i způsobu cestování
Národní parky a přírodní skvosty

Jak vidět z Kostariky to nejdůležitější když… máte 10, 14, 21 dní? Na úvod si pojďme říct, že Kostarika je jednoduše překrásná země a kdo ji navštíví, je nadšený jejím přírodním bohatstvím. Říká se o ní, že je to Švýcarsko Střední Ameriky. Ale podle nás má ještě něco navíc. Jsou to nádherné pláže, karibské a tichomořské pobřeží, bohatý podmořský život, majestátní sopky a různorodá fauna a flóra. Je dobře, že si Ticos, jak si říkají Kostaričané, své bohatství uvědomují a přírodu si chrání. Pojďme ale k samotnému cestování a buďme konkrétní.

FOTOREPORTÁŽ: Utajené pohledy do islandských ledových jeskyní

FOTOREPORTÁŽ: Utajené pohledy do islandských ledových jeskyní

Když se řekne Island, vybaví se mi automaticky sopky, gejzír, horké prameny a rok 2010, kdy polovina Evropy nemohla nikam letět díky sopce Eyjafjallajökull. Ale ne nadarmo se mu říká “Land of Ice and Fire”, protože zima je tam v porovnání s naším mírným klimatem víceméně pořád. Avšak ta pravá islandská začíná, až se sobi přesunou do údolí a začnou opět brázdit pláže jihovýchodního pobřeží posetého ledovými krami.

4 úžasné dálkové trasy v Korutanech na slunečné straně Alp

4 úžasné dálkové trasy v Korutanech na slunečné straně Alp

Nespočet předlouhých turistických stezek v Korutanech vybízí k objevování překrásných přírodních scenérií. Na čtyřech nádherných trasách se krok za krokem budete blížit k jihu.

Jezerní ráj v Korutanech: aktivní dovolená na jižní straně Alp

Jezerní ráj v Korutanech: aktivní dovolená na jižní straně Alp

Korutanům, spolkové zemi ležící na jihu Rakouska, se přezdívá kraj křišťálových jezer. Velkých i malých jezer a jezírek s průzračnou teplou vodou tu najdeme více než 1200! K tomu přidejme hřejivé jižanské slunečné počasí a kulisy Alp na obzoru a máme zaděláno na idylickou dovolenou. Oblast kolem korutanských jezer je rájem pro pohodovou cyklistiku, horskou turistiku i nejrůznější vodní sporty.

Švýcarsko je pro cestování s dětmi ideální destinací
Cestování s dětmi

Švýcarsko je pro cestování s dětmi ideální destinací

Cestovat s dětmi není problém, spíše je otázkou kam? Ideální možností pro nás, kteří se nechceme vzdát horských výletů, může být třeba Švýcarsko. Bezpečné, snadné, exotické a hlavně: plné hor, které jsou perfektně zpřístupněny vláčky a lanovkami až do nejlákavějších vrchních partií. Máme pro vás pár tipů.

Réunion – přírodní klenot Indického oceánu

Réunion – přírodní klenot Indického oceánu

Bez ohledu na délku pobytu vám jedna návštěva Réunionu nebude stačit. Neznám snad nikoho, kdo by se sem nechtěl vrátit. Na tomto ostrově sopečného původu se totiž příroda doslova vyřádila.

Mallorca: Nejhezčí místa v Serra de Tramuntana

Mallorca: Nejhezčí místa v Serra de Tramuntana

Pokud se vydáte na Mallorcu, vyhraďte si nějaký čas na pozávání pohoří Serra de Tramuntana! Skrývá se zde spousta krásných míst.

Hory letních zážitků ve Vysokých Tatrách

Hory letních zážitků ve Vysokých Tatrách

Známý cestovatelský průvodce Lonely Planet prohlásil Vysoké Tatry za nejvýznamnější letní evropskou destinaci. Objevte jejich kouzlo a dopřejte si tatranské léto plné vlastních zážitků.

České středohoří – jedinečně krásný kout naší země s malebným krajinným rázem
Města

České středohoří – jedinečně krásný kout naší země s malebným krajinným rázem

Krajina sopečných kuželových kopců a kopečků se překrývá v několika plánech a ve večerním osvětlení působí jako vytržená z malovaných obrazů třetihor. V bráně do tohoto světa leží královské město Litoměřice.

Napříč bludištěm ostrých skalních hřbetů a hlubokých roklí Pyrenejí

Napříč bludištěm ostrých skalních hřbetů a hlubokých roklí Pyrenejí

Stovky kilometrů přes hory skrz bludiště ostrých hřebenů, skal a rozeklaných roklí na území tří států: Španělska, Francie a Andory. Plní se mi dlouholetý sen – přechod Pyrenejí od oceánu k moři. Netušil jsem však, že splnit si ho bude tak náročné. Jak vtěsnat šest týdnů v horách na pár stránek? Odpověď je jednoduchá. Těžko!

FOTOREPORTÁŽ: V Japonsku přicházející jaro oznamují rozkvetlé slivoně (ume), tulipány a sakury
Národní parky a přírodní skvosty

Obyvatelé Japonska se (asi jako všichni) každý rok těší na jaro. Symbol odcházející zimy a přicházejícího jara představují nejdříve rozkvetlé slivoně (ume), tulipány a hlavně rozkvetlé třešně, neboli sakury.

1 5 6 7 8 9 23