Články o těch nejkrásnějších národních parcích najdete u nás na jednom místě.
Některé věci se nedají naplánovat. Prostě se stanou a vy máte pocit, že to tak mělo být a že vás nic lepšího nemohlo potkat. Vůbec jsem neplánovala, že se stanu „sólo cestovatelkou“. Když jsem pak ale nakonec ve svém autě strávila 47 dní a nocí, velice jsem si to užívala.
Při mých prvních cestách do Afriky se mi fakt nechtělo platit stovky dolarů za to, abych spatřil divoká zvířata. Zjistil jsem, že do mnoha národních parků se dá vyrazit na vlastní pěst bez průvodce a to do konce i malým autem z půjčovny.
Horské údolí řeky Engelberger je obkrouženo vyhlídkovou trasou vedoucí nádhernou krajinou po místních sýrárnách. V uších nám zvoní kravské zvonce, oči se kochají rozkvetlými pastvinami a rozeklanými skalami, nos cítí horský vzduch i kravský pach, chuť se sytí sýry a nohy vesele ťapou po pohodlné cestě, většinou sjízdné i na horském kole.
Vyrážíme z od kostelíka Panny Marie Sněžné ve vesničce Bettmeralp. Do výšky 1950 metrů nás dovezla lanovka; auta sem naštěstí nesmějí. Kdesi hluboko pod námi teče řeka Rhôna a odděluje nás od masivu walliských čtyřtisícovek. Vzdálené panorama Dóm – Monte Rosa – Matterhorn – Weisshorn nás bude provázet celým dnem.
Rozkvetlé louky, skalnaté strže, zurčící potoky a mohutné vodopády, pěšina šplhající do závěru údolí Lauterbrunnen až pod bělostné ledovce horských štítů. Vesničky Mürren a Gimmelwald leží na zelených pastvinách vysoko nad plochým údolím, kterým burácí řeka Weisse Lütschine i vodopády padající z mohutných, 800 metrů vysokých skalních stěn rokle.
Katka má zálibu ve vysokých kopcích a dálkových trasách. Na kontě má už 6 šestitisícovek na pěti kontinentech, včetně bolivijské Huayna Potosí, nebo himalájské Kang Yatse II. Nejraději má neturistická místa, kde si může chodit, kudy se jí zachce. O některých z nich si můžete poslechnout na její přednášce v pražském kině BIO OKO v úterý 6. února v rámci cyklu Diáky, kde bude vyprávět i s manželem Petrem.
Čtyřiadvacetiletá rodačka z Havířova Nicolette Havlová za pár dní vyráží na velké pěší dobrodružství, ve kterém nechybí drobný otisk legendárních českých cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Velmi náročný přechod přes poušť Atacama v Chile pokračuje přes pětitisícové Andy do Argentiny přes Paraguay až do Brazílie a čítá celkem přes 3500 kilometrů. Ve zkratce: Od Pacifiku k Atlantiku.
Alena Mahlejová a Marie Šnajdrová toho spolu zažily už hodně. Během 10 měsíců objely svět dokolečka, zdolaly PCT, procestovaly Patagonii, ale i Kanadu a Aljašku. Loni se jako první Češi vydaly na zatím zřídka chozený a v Česku neznámý trail, Pacifickou severozápadní stezku.
Galapágy jsou bezpochyby jedny z nejkrásnějších ostrovů světa, na tom se shodne většina cestovatelů, která měla to štěstí tohle ekvádorské souostroví navštívit.
Své jméno jí dala nejstarší poušť světa Namib, jež zabírá podstatnou část země. Namibie ležící na západním pobřeží jižní Afriky se pyšní fotogenickými scenériemi, obrovským množstvím divokých zvířat a zajímavými domorodými bantuskými etniky Himbů nebo Hererů.
Při vyslovení jména Bělověžského národního parku se téměř každému před očima objeví symbol této oblasti – zubr evropský. Málokdo už ale ví, že je zde zachována skupina pozoruhodných staveb z doby, kdy se na zubry ještě pořádaly pravidelné hony.
Život v Extremaduře, ve španělské nejzápadnější autonomní oblasti, kam jezdí na dovolenou hlavně Španělé, se točí kolem tří věcí, které mají pro místní cenu zlata: papriky, šunky a nádherné přírody.
Pamplona je hlavním městem španělského autonomního státu Navarra. Když už do této krásné oblasti vycestujete, rozhodně nezůstávejte pouze v Pamploně, ale prozkoumejte i blízké a lehko dosažitelné okolí, jež vám nabídne středověké památky i nádherné přírodní úkazy.
Poprvé jsem do Slovinska zamířili před několika lety na cyklistickou dovolenou a opakovaně se sem vracíme, protože Slovinsko je země, která nabízí spoustu aktivit přes běžky, vysokohorskou turistiku, sjíždění řek a jezer, a my jsem prostě propadli kráse této země.
Jak se vlastně dostaneme na ostrov Man? Je tak šíleně odlehlý! Zapomenutý kus země, který trčí z hlubin Irského moře na půli cesty z Británie do Irska.