Články o těch nejkrásnějších národních parcích najdete u nás na jednom místě.
Navštívíme Drumheller, národní park Wattertone Lake, Vancouver Island a Victorii.
Poslední část velké cesty, čeká nás trasa Anchorage – poloostrov Kenai – Valdez – Dawson – Tombstone Park – Dawson Creek – Vancouver.
Opouštíme město, a je na čase, už nám lezlo na nervy. Henry naštěstí stál tam, kde jsme ho v pátek nechali, a my mohli vyrazit do přírody.
Pokračování velké letní cesty po Americe, tentokrát projedeme trasu Vancouver – Meziadin Juncton – Hyder – Whitehorse – Desadeash River – Kluane NP – Fairbanks – Denali.
Island, ostrov v severním Atlantiku, na kterém se kříží vysoká vulkanická aktivita s polárním klimatem, představuje snad největší koncentraci a různorodost přírodních zajímavostí na světě. Jak propadnout jeho kouzlu a nepoložit roční rozpočet?
Dnes jsem byl s Honzou v Národním parku Čchiaksan, který nám doporučila vedoucí koreanistiky Miriam Lowensteinová jako snad nejkrásnější korejské hory.
Malinkatý Ekvádor je velice rozmanitou zemí. Můžete tu narazit na mystický amazonský prales, legendární pohoří Andy včetně stále aktivní sopky Cotopaxi, a také slavné souostroví Galapágy, kapitola a svět sám pro sebe. No a samozřejmě vše mezi tím – hezké koloniální město Quito, vesničky, srandovní lamy atd.
Expedice „Amerikou na kole“ je u konce. V předposlední reportáži se podíváme do Údolí smrti a nejnižšího místa USA, Badwater, abychom po té vyšlapali do třítisícového sedla Tioga Pass.
V srpnu se vydala mezinárodní expedice organizovaná Plánivskou skupinou opět do slovinského podzemí. Díky letošním poznatkům bude možno na příští rok naplánovat rozhodující útok potápěčů na koncový sifon a další průzkum za ním.
Během září Cordované pomalu nahazují zimní režim a malé aljašské městečko, které dýchalo celé léto v divokém rytmu proudů slavné Měděné řeky, má konečně trochu času samo na sebe a může si užívat melancholické podzimní přírody.
Když jsme našemu emigravšímu spolužákovi oznámili na jeho polosamotě uprostřed hlubokých lesů Britské Kolumbie, že máme namířeno na Yukon a dál na sever, pohrdlivě odfrkl. „Co tam proboha chcete dělat? Tam chcípl pes.“
Kamenné vlny, Antilopí soutěska, monumentální skalní útvary – byly dalším cílem cykloputování Martina a Renaty Stillerových. Poušť amerického středozápadau však ukrývá i mnoha nebezpečí.
Deště nepřestávají, bahno klouže pod nohama, pijavice trápí kůži a jednoho ze dvou asistentů stihla malárie. Poslední, co čeká expedici zabývající se výzkumem ptactva v horském pralese Papuy Nové Guiney, je přepadení bývalými lidojedy.
Cestovat po Mexiku se dá několika způsoby. Zřejmě ten nejméně pohodlný je za volantem vypůjčeného auta. O zážitky však není nouze.
Národní park Conguillío se nachází severovýchodně od města Temuco v Chile. Divokou, sopečnou činností modelovanou krajinu okolo hlavního vulkánu Llaima byste při návštěvě této země neměli minout.