Články o těch nejkrásnějších národních parcích najdete u nás na jednom místě.
Pět třicet. Vstávat se mi nechce, ale plán není radno měnit. Pozdější horko, vlhko, nekonečné stoupání i přibývající turisti by nám mohli zhatit cíle. O spaní stejně nebyla moc řeč, sice v pohodlných hamakách, zato pod notně přecpaným přístřeškem plných turistů, kteří včera přes den dorazili do El Caba; to se jen tak mírně pohupujete a pouze čekáte, až budete muset vstávat.
Zapomeňte na chvíli na horské velikány Cotopaxi nebo Chimborazo, které jsou pro mnohé cestovatele a milovníky výstupů na vrcholy hlavním důvodem návštěvy Ekvádoru. Tato jihoamerická země je tak neuvěřitelně pestrou paletou přírodních prostředí, že byste se pouhým běháním po vysokých kopcích o mnohé ochudili.
Projíždím nádhernou krajinou, tyrkysově modré moře kontrastuje se zlatavými písčitými plážemi. Je srpen, doba dovolených a přesto tu něco nehraje. Ty pláže jsou úplně prázdné, teplota vzduchu je okolo sedmi stupňů a lidi by se snad v této krajině dali spočítat na prstech ruky. Přesto jsem stále v Evropě. Na jejím nejzápadnějším výběžku, na poloostrově Látrabjarg, na Islandu.
V jihovýchodních Korutanech leží ráj pěší turistiky, region Nassfeld – Pressegger See, Lesachtal a Weissensee: tématické stezky, geotraily, vrcholové túry nebo lezecké trasy zde čekají na objevení návštěvníky.
Národní park Vysoké Taury je největší chráněnou přírodní oblastí v Rakousku. V Korutanech, na jižní straně Alp, najdou alpinisté i milovníci rekreační horské turistiky zajímavé cíle. Neporušená příroda v národním parku je navíc největším pokladem regionu.
Mocná kulisa hor, rozsáhlé pastviny, průzračná jezera i drsné ledovce. Tyrolsko je směsicí přírodních krás, pohostinnosti i ideálních podmínek pro sportování. Dovolená, kterou si užije každý. Nadšený turista, sportovec i rodina s dětmi.
Phuket je ostrovem a thajskou provincií zároveň. Může za to jeho poloha v Andamanském moři i rozloha 543 km2. Rozkládá se v bezprostřední blízkosti mezinárodního letiště a je snadno přístupný pěšky i busem a krom pevniny k němu náleží i část moře, takže hledač neprošlápnutých cest se k němu dostane i po vodě. Třeba na jachtě. Znáte ho?
„El riesgo es que te quieras quedar,“ říkají s oblibou Kolumbijci, právem hrdí na svou zemi. Mimo jiné tím naráží na stále přetrvávající stereotyp o tomto jihoamerickém státu – drogové kartely, guerilla, únosy, nebezpečná území, narkomafie, vysoká kriminalita. Časy se však mění, naprostá většina území je dnes pro cestování a poznávání země bezpečná.
Region Bad Kleinkirchheim leží v samém srdci Korutan, položený uprostřed zaoblených vrcholků alpského pohoří Nockberge. Právě tyto oku lahodící horské tvary nabízejí pěším turistům hustou síť turistických cest.
Téměř každý, kdo se do téhle nádherné země oplývající zejména (v porovnání s jinými evropskými státy) zdánlivě nekonečným územím nedotčeného přírodního bohatství vydá, si chce vyšlápnout na nějaký z těch světoznámých treků, nebo alespoň na chvíli propadnout kouzlu kratších toulek po horách a lesích.
V srdci severní Ameriky se na východní hranici Spojených států amerických a Kanady nachází jeden z největších zázraků přírody, Niagara Falls, vodopády, jejichž hukot a hřmění je slyšet na kilometry daleko. Niagarské vodopády sice nejsou, ani největší, ani nejmohutnější vodopády světa, rozhodně je však můžeme zařadit mezi ty nejslavnější. Jejich krása každoročně přiláká 12 milionů turistů, čímž je řadí mezi nejnavštěvovanější přírodní atrakce Severní Ameriky.
Pohyby zemských desek, výbuchy sopek, posuny masivů, síly, které si ani neumíme představit a jen s údivem obdivujeme vytvořené dílo. Tváře Grand Canyonu ukazují světu nejednu jizvu.
Obří staré stromy jasně dávají najevo, že jsme vetřelci, cizinci ze zkažené doby. Tady vládne hluboký pravěk. Potkáme tu snad mamuty?
Dříve, než jsem se vydala do národních parků USA, znala jsem tuto krajinu především z mnoha westernů, jichž jsem nadšeným strávníkem. Nevím, jak si představujete krajinu Divokého západu vy, ale pro mne je to právě Monument Valley.
Příroda západního pobřeží USA láká nespočet cestovatelů. Najdete tam národní parky Zion, Arches, Kolob Canyons, Angel Landing a mnohé další. Který z nich je však nejkrásnější…