Články o těch nejkrásnějších národních parcích najdete u nás na jednom místě.
Třebaže se s přibývajícím množstvím procestovaných kilometrů čím dál více ztotožňuji s heslem, které praví, že nejlepší cestovatel je ten, který příliš neplánuje, věřím, že do určité míry se plánovat vyplatí. Sama jsem se o tom přesvědčila dík invenci a snaze si alespoň v hrubých rysech načrtnout své putování Kalifornií. V opačném případě bych totiž propásla možnost navštívit ojedinělý národní park zvaný Channel Islands.
Majestátní hory, hluboká údolí, fotogenické scenérie, ale také domov řady etnických menšin nebo nejnavštěvovanější kout severozápadního Vietnamu. To všechno a spousta dalšího je Sapa – bývalé francouzské horské středisko, které vás do minuty zcela pohltí. Ostatně jako na celém Vietnamu, i na Sapě se podepsali francouzští kolonizátoři.
Indiánský náčelník Vinnetou učinil chorvatská Plitvická jezera a jejich okolí nesmrtelnými. Obdobně krásnou podívanou však nabízí i Národní park Krky rozprostírající se v okolo stejnojmenné řeky. Až vás při návštěvě Chorvatska omrzí slaná mořská voda, vyměňte ji za koupání v průzračné řece s nádhernou scenérií v pozadí.
K jedněm z ferratových destinací, které jsou velmi dobře dostupné z České republiky, bezesporu patří region Solné komory. V poslední době zde rostou nové klettersteigy doslova jako houby po dešti a to od těch úplně nejlehčích a nejkratších, až po ty nejnáročnější, které jsou časově třeba na celý den.
Mayská kultura fascinuje dobrodruhy již po staletí. Nejdříve to bylo kvůli zlatu a posléze i řadě tajemství, která skrývají její stavby i mnoho dalších aspektů života tehdejších obyvatel, stejně jako to, proč vlastně tato civilizace zanikla a kam se všichni ti lidé poděli. Nejprve ale budeme muset zaplatit…
Výpravy do Indie se v dnešní době těší veliké oblibě, ale většina Čechů se sem vypraví především za památkami, kulturou, kořením či jógou. Najdou se i dobrodruzi, kteří vyrazí na treky do Himalájí, ale jen málokdo ví, že v indických národních parcích se dá snadno pozorovat neskutečné množství zvířat.
Austrálie je nejmenším světadílem naší planety, nabízí ale neuvěřitelnou rozmanitost. Představte si průzračné vody a korály Velkého bariérového útesu, bílé pláže, divoké deštné pralesy, dramatická pobřeží nebo oranžové pouště. Je to také země přátelských a pohodových lidí, surfařů, klokanů a medvídků koala. Připravte se na životní zážitek!
Chorvatsko je pro nás Čechy jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací. Málokdo však už ví, že jenom pár kilometrů od pobřeží se nachází nejdelší chorvatské pohoří Velebity, které svou krásou a přírodním bohatstvím okouzlí snad každého turistu.
Oblast Střední Dalmácie ležící ve východní části Jadranu je považována za jednu z nejkrásnějších přímořských oblastí v Evropě. Prvním městem, které jsme při našem putování navštívili, byl starobylý Trogir, který je zapsaný na seznam světového kulturního dědictví UNESCO již od r. 1997.
Pod povrchem Islandu se u žhavého nitra země formují zemské desky, na povrchu zase dotváří kolorit krajiny mohutné ledovce. Právě kontrast mezi horkými prameny vyvěrajícími ze země a ledovci je pro Island typická. Vytváří tak jedinečný kus země, který uchvátí každého cestovatele i fotografa.
Do Lausanne přijíždím za vytrvalého deště a zamračeného počasí, hned na nádraží roztahuju deštník a přes kaluže se vydávám pomalými kroky ke svému hotelu. Na začátek se tedy příliš nepředvedlo, ale naštěstí mi to během několika dní mého pobytu ještě mnohokrát vynahradí. Páté největší švýcarské město se totiž pyšní skvělou atmosférou a ještě lepší polohou.
Koupit „funkční“ skútr v Palu, natankovat, nakoupit konzervy a hurá do džungle. Bez map, bez signálu, bez navigace. Tak začíná to pravé dobrodružství.
Přesně před dvěma roky jsme při lovení magické polární záře na norských Lofotech odhalili dech deroucí působivost kontrastu moře a z něho se tyčících hor.
Bublající a kouřící bahnitá jezírka, pach síry, fantaskní tvary lávových soch, sopečné krátery i temná lávová pole. To je drsně krásná krajina v okolí jezera Mývatn.
Národní Park Langtang (LNP) ležící severně nedaleko hlavního města Nepálu – Káthmándú, je vůbec prvním založeným národním parkem v této zemi. Titulem Národní park se Langtang pyšní už od roku 1976 a jeho hranice se rozkládají na 1.710 kilometrech čtverečních. Langtang sousedí na severu s proslulým Tibetem a svojí morfologickou strukturou tibetské plato také připomíná.