Jak se neztratit ve světových metropolích? Co zajímavého navštívit ve městech? Inspirujte se našimi články.
Když se řekne Abcházie, tak si především starší ročníky vybaví luxusní sovětskou riviéru, na kterou si jezdil odpočinout celý Sovětský svaz. Bohužel doba, kdy zde měl svou chatu i velký Stalin, je dávno pryč, a díky válečnému konfliktu, který zde proběhl na začátku 90. let, a díky naprosté izolovaností této malé země, se návštěvnost regionu snížila na minimum.
Země, která mě učarovala pohostinností svých usměvavých lidí, je zároveň jak ilustrace k pohádkám Tisíce a jedné noci. Tyrkysové kupole zdobené glazovanými cihličkami, mešity plné stínu a perských koberců, hliněné domy s nádhernými dvory, karavanseráje, v nichž dodnes najde útočiště karavana cestovatelů nebo bazary, jimiž můžete bloudit donekonečna. V krajině pak najdete horské vesničky a oázy v poušti i skalách. Jen těžko by se mohl temný mediální obraz tajemného Íránu více lišit od přátelské skutečnosti.
Jen těžko bychom hledali dvě města tak rozdílná jako Jeruzalém a Tel Aviv. Dělí je jen 70 kilometrů, přesto jsou to dva naprosto odlišné světy. Na jedné straně konzervativně upjatý Jeruzalém a na té druhé otevřeně frivolní Tel Aviv. Proč se tak liší a co je činí výjimečnými?
Je vůbec možné, aby vůně koření z marrákešských trhů byla cítit až na několik kilometrů vzdálené letiště? Já jsem si jistá, že když jsem začátkem listopadu vystoupila v Marrákeši z letadla, přesně tuhle vůni jsem ucítila a byl to, musím říct, krásný pocit.
V Las Vegas už majitelé kasín neví, co by! Vodními show, pyramidami, palmovými alejemi nebo pirátskými bitvami se snaží hráče nalákat, aby utratily své peníze právě u nich.
Už se vám někdy stalo, že jste přišli na památku zapsanou na seznamu UNESCO, a byli jste tam jediní? Nám se to v minulých třech týdnech stalo hned několikrát. A věřte mi, že je to nádherný pocit…
Necelých dvacet milionů obyvatel v současnosti žije v hlavním čínském městě. Už tenhle pouhý fakt napovídá o tom, že se jedná o neskutečně přelidněné město se specifickou atmosféru, kterou v Česku a nejspíš ani Evropě nezažijete.
Umajjovská mešita v syrském Damašku je jednou z největších a nejstarších mešit světa, přestavěná mezi lety 706 – 715 z křesťanské baziliky Jana Křtitele, která vyrostla na místě původního prastarého chrámu boha bouří a hromovládce Hadada.
Ten, kdo už někdy zavítal do Dalmácie ví, že je to jedna z nejkrásnějších oblastí Chorvatska. Není zde téměř žádný průmysl a její břehy jsou omývány Jaderským mořem, které přináší místním obyvatelům nemalé bohatství materiální i duševní.
A jsme tady… Konečně jsme po třech hodinách busem z Mexico City dorazili do nevelkého města San Miguel de Allende, které nám všichni naši známí vřele doporučovali. „Určitě si tam udělejte výlet, nebudete litovat,“ slyšeli jsme jak od evropských, tak i od mexických přátel. Rozhodli jsme se je poslechnout a – udělali jsme dobře…
Přinášíme praktické, ověřené a podrobné informace o Sydney sepsané Karlem Topičem, který v tomto městě žil několik dlouhých let, a nyní se sem vydává se svou cestovní kanceláří.
Egyptské hlavní město Káhira si drží prvenství nejlidnatějšího města Afriky. Káhira je totiž po staletí významnou křižovatkou mezinárodního obchodu, vzdělanosti a i kultury. Díky mísení africké, asijské a evropské kultury si metropole vysloužila přezdívku Matka měst. Inspirujte se, která turistická místa v Káhiře navštívit.
Zapomeňte na slunečnice ve vlasech nebo na Kerouaca… Ale ubalte si jointa, sežeňte tříkolku a vyrobte si úchylný mega klobouk a metropoli si užijete.
V roce 2025 uplyne 50 let od založení Německé pohádkové cesty, která vás zavede do světa známých pohádek bratří Grimmů. Věž, kde byla uvězněna Locika, krajina spojená s Frau Holle nebo hrad, kde spala Šípková Růženka celých sto let – to všechno nejsou jen výplody fantazie, ale skutečná místa, která inspirovala slavné příběhy.
Region Asturie si uchoval svou autentičnost, tradice i přírodní krásu. Tři hlavní města, elegantní Oviedo, živý přímořský Gijón a autentické Avilés, nabízejí každé úplně jinou atmosféru, ale všechny spojuje přívětivost místních, skvělé jídlo a pestrá kultura.