Jak se neztratit ve světových metropolích? Co zajímavého navštívit ve městech? Inspirujte se našimi články.
Historie „polského Manchesteru“ nemá v oblasti střední Evropy obdoby. Z nevelké obce s několika sty domorodci se během průmyslového 19. století stala textilní velmoc s více než půlmilionem obyvatel.
Camino del Cid je turistická trasa vedoucí nejen nádhernou oblastí Kastílie, ale i jinými španělským oblastmi jako například La Manchou. Jenže pozor, správně by se tato trasa měla jít nebo jet na kole z Burgosu do Valencie nebo až do Alicante. Proč? Právě v blízkosti Burgosu, který leží v oblasti takzvané Staré Kastilie (dnes Castilla y León) ležící severně od Madridu, se Cid narodil, vstoupil do služeb krále, oženil, byl vyhoštěn pro spory v královské rodině, a je zde také v burgoské katedrále dokonce i se svojí ženou Jiménou pohřben
Je Štětín přímořským městem? Ano i ne. Bílé baltské pláže tady sice nenajdete, ale Odra se za jedním z mostů v centru mávnutím kouzelného proutku mění v vnitrozemské mořské vody, které mají svá pravidla především v lodní dopravě.
Extremadura je chudým krajem s bohatou minulostí. 250 kilometrů západně od Madridu vás tak čeká trochu jiné Španělsko. Omšelé, liduprázdné, ale půvabné.
Vznik jednoho z nejkrásnějších polských měst mají na svědomí křižáci a po staletí se zde střetávaly – v pozitivním i negativním slova smyslu – vlivy německé i polské. V 19. století se stala z Toruně díky poloze na pomezí pruského a ruského záboru obrovská pevnost, jejíž prvky jsou dodnes zachovány jak ve městě, tak i v jejím blízkém okolí.
Počínaje 25.5. vám postupně během 6 týdnů představíme společně s Polskou turistickou organizací 6 zajímavých měst, ležících přímo u tras z Čech a Moravy k baltským plážím. Odpočiňte si během cesty na pár hodin v krásných historických kulisách, ochutnejte místní speciality, udělejte si krátkou procházku nebo skočte do některého ze zajímavých muzeí. Náš severní soused určitě stojí za bližší poznání.
Neapol žije dneškem a na zítřek se neptá. Naplno. Vítejte v jedné z geologicky nejnepředvídatelnějších a seismicky nejaktivnějších oblastí Evropy i světa. V oblasti, které dominuje dvojitě rozeklaný vrchol Vesuvu. Jediné sopky na evropském kontinentu, která hrozí celému zálivu.
Korsika skrývá spoustu překvapení. Od pozoruhodných památek až po jedinečné vesnice! Od románských kaplí v Castagniccia přes barokní kostely v Bastii, opevnění v Bonifaciu, až po citadelu v Calvi. Historie zanechala stopy všude, i v těch nejodlehlejších vesnicích ostrova.
Rytíř Rodrigez Díaz de Vivar, neboli Cid, podle kterého nese stezka Camino del Cid název, byl udatným bojovníkem. Vydejte se po jeho stopách východním Španělskem a poznejte tak zároveň krásné oblasti Španělska – Valencie, Castilla La Mancha, nebo Castilla y León. Trasu můžete projít různými způsoby – na kole, pěšky, autem, nebo na motorce.
Ve chvíli, kdy jsme přistávali na letiště v Los Angeles, byli jsme ve Státech bezmála tři měsíce. Naše letadlo sice mělo zpoždění, byli jsme nevyspalí, ale zato jsme v letadle dostali nápoj dle výběru (pivo). Cestou jsme také z okénka letadla zahlédli krásy Mohavské pouště, kde jsme tipovali, zda právě přelétáme nad oblastí 51, nebo Hooverovu přehradu. Los Angeles nás přivítalo hustými oblaky a pošmourným počasím, i přes to se nám naskytly úžasné výhledy na město.
Hledáte inspiraci kam vyrazit na jednodenní výlet z mexického města Mérida? Máme pro vás pár tipů na krásná, a přitom ne tolik turistická místa.
Dnešní Sámové, nazývaní dříve Laponci, žijí na pomezí severní hranice Norska, Finska a Švédska. Hlavní lákadlem do Sápmi, jak Sámové s láskou nazývají své končiny napříč Skandinávií, je vyhlášený velikonoční festival v Kautokeinu.
Přestože Řím zrovna neoplývá rozlehlými městskými parky jako jiné světové metropole, neuvěřitelně krásně voní. Právě tato přenádherná vůně si podmaní každého na dlouhá desetiletí. Intenzivněji než zrakový či sluchový vjem. I když dívat se je také opravdu na co.
Španělská provincie, nesoucí název Kantábrie, vás při její návštěvě okouzlí rozmanitostí. Na své si zde přijdou milovníci přírody, pláží a surfování, ale také jídla, nebo historie.
Městečko Chefchaouen leží v pohoří Ríf na severu Maroka. Místní ho nazývají modré město, či šmoulí město.