Města

Jak se neztratit ve světových metropolích? Co zajímavého navštívit ve městech? Inspirujte se našimi články.

Sametový víkend v polském Trojměstí
Aktuality

Sametový víkend v polském Trojměstí

V roce 1980 vzniklo v gdaňských loděnicích hnutí Solidarita, což je takový pěkný oslí můstek k tomu, abychom prodloužený sametový víkend 17. – 19. 11. 2023 strávili právě v Trojměstí.

Florida, země květin
Další duchovní směry

Florida, země květin

Florida je v mnoha ohledech tím nejunikátnějším státem ze všech Spojených států amerických. První lidé se zde objevili před více než 14 tisíci lety. Tito paleolitičtí indiáni museli často utíkat před obřími mastodonty, a když skončila doba ledová, naučili se vyrábět mušlemi zdobenou keramiku. Vše narušil až roku 1513 jeden Španěl – Ponce De Leon.

Cesta severem Kalifornie pokračuje

Cesta severem Kalifornie pokračuje

Naše cesta severem Kalifornie pokračovala, nebo alespoň měla pokračovat. Zatím tomu však nic nenasvědčovalo. Byli jsme uprostřed divočiny s autem, které nechtělo startovat a naši jediní sousedé byli lidé z karavanu poblíž. Přitom jsme měli před sebou dvouhodinový přejezd k jezeru Tahoe a tříhodinovou večerní cestu k San Franciscu.

Kanada – země javorového listu, kde je stále co objevovat

Kanada – země javorového listu, kde je stále co objevovat

Kanada fascinuje nejen svou rozlohou a divokou přírodou, ale i rozmanitou kombinací kultur z celého světa. Právě ve velkých evropsky vyhlížejících městech na řece Svatého Vavřince nebo v příjemném Vancouveru či Calgary na západě, žije celých devadesát procent obyvatel Kanady.

Zvláštní jezera v turecké střední Anatolii: Nar, Meke, Çıralı obruk

Zvláštní jezera v turecké střední Anatolii: Nar, Meke, Çıralı obruk

Pusto, sucho, prašno, rovina. Mezitím občasné vrcholy s charakteristickým sopečným tvarem a také vesnice o pár domech, kde se žije stejně, jako před desítkami a možná i stovkami let. Tak vypadají části střední Anatolie. O to více překvapí, když uprostřed pustiny naleznete jezero…a ne jedno.

Bývalé Navarrské království nabízí historická města, legendy o čarodějnicích, Pyreneje, i býčí zápasy
Města

Španělská provincie Navarra byla v minulosti samotným královstvím. Hlavním městem je světově známá Pamplona a nádherné scenérie horských štítů poskytují Pyreneje. Chcete se dozvědět, co vám toto rozmanité území může nabídnout?

Po stopách malíře Sorolly. Putování z Valencie do Madridu za uměním

Po stopách malíře Sorolly. Putování z Valencie do Madridu za uměním

Španělská autonomní oblast Valencie se stejnojmenným hlavním městem se rozprostírá na východě země u Středozemního moře. Nabízí svým návštěvníkům téměř po celý rok teplé počasí, krásné pláže, horské hřebeny, ale vyznačuje se především pěstováním citrusů. Od března do května je hlavní sezóna, kdy citrusy ucítíte všude. Je několik důvodů k návštěvě Valencie. Jedním z nich je Sorolla.

Za neviditelnou historií Libereckého kraje

Za neviditelnou historií Libereckého kraje

Liberecký kraj je domovem významných českých osobností, které se podílely na slávě a úspěchu oblasti, i domovem jedinečné krajiny, která ze svých přírodních zdrojů nabízí velké bohatství. Pojďme společně odhalit skrytá zákoutí historie a připomenout si významné milníky a události, které stály za vznikem dnes významného průmyslového kraje.

Několik tipů, co navštívit na malebném ostrůvku – Malta

Několik tipů, co navštívit na malebném ostrůvku – Malta

Jižně od evropského kontinentu leží ve Středozemním moři kouzelný ostrůvek s názvem Malta. Řadí se mezi deset nejmenších zemí světa, i přesto však oplývá nespočtem pokladů, které stojí za to vidět.

<strong>Alcobaça a Tomar – trochu jiné Portugalsko</strong>

Alcobaça a Tomar – trochu jiné Portugalsko

Estremadura a Ribatejo jsou regiony mezi Lisabonem a Coimbrou. Navzdory mnoha architektonickým klenotům, právě tuto lokalitu turisté většinou míjejí v honbě na druhou stranu Portugalska.

Zion, Las Vegas a Údolí Smrti

Zion, Las Vegas a Údolí Smrti

Poté co jsme předchozího večera v pozdních hodinách překročili hranice Utahu s Arizonou, ocitli jsme se nečekaně v jiném časovém pásmu. Místní chtějí mít zřejmě o hodinu delší večer. Před námi byl jeden z nejnáročnějších dnů naší výpravy, chtěli jsme stihnout projít si národní park Zion, vykoupat se v přehradě a večer zakončit v Las Vegas. A den poté nás čekala zkouška žárem v Údolí smrti.

ROZHOVOR: Cestování, náboženství i kultura v Izraeli. Jak to vidí Češka žijící v Tel Avivu?
Aktuality

Gabriela Kahoferová je vystudovanou religionistkou, která již třetím rokem žije v Izraelském Tel Avivu. V rozhovoru se rozpovídala o tom, jak se v Izraeli žije, o rozdílnostech náboženství, ale i o tipech pro cestovatele

Za pár dní vlakem z Pisy do Milána

Za pár dní vlakem z Pisy do Milána

Říká se, že všechny cesty vedou do Říma. Apeninská bota ale nabízí mnohem více míst, které stojí za návštěvu a poměrně snadno je lze projet třeba za prodloužený víkend.

Bydhošť

Bydhošť

Ačkoliv od sebe leží Toruň a Bydhošť pouhých 50 kilometrů, tahle geograficky blízká města si snad paradoxně nemohou být vzdálenější ve všech jiných směrech.

Chuť Japonska
Etnokuchyně a recepty

Chuť Japonska

Stále živé chrámy, samurajské hrady, tradiční zenové zahrady i moderní Tokio vás při návštěvě Japonska pohltí stejně jako místní kuchyně a její tajemně znějící pojmy suši, tempura, jakitori, udon a soba, rafute či takojaki, ochutnávku exkluzivního hovězího masa wagjú nevyjímaje. Každý váš den bude plný dojmů, barev a vůní, každý krok poodhalí o něco víc nejen z krásy této fascinující země, ale i z jejích chutí.

1 3 4 5 6 7 28