Města

Jak se neztratit ve světových metropolích? Co zajímavého navštívit ve městech? Inspirujte se našimi články.

Postřehy z cestování po Jižní Americe 3

Postřehy z cestování po Jižní Americe 3

Po návratu do Argentiny jsme se vydali ihned nočním přesunem do vinařské oblasti zvané Mendózav západní části země. Volíme strategii ubytovávat se v hostelech blízko nádraží, abychom se nemuseli zbytečně tahat s batohy.

Postřehy z cestování po Jižní Americe 4

Postřehy z cestování po Jižní Americe 4

Noční přejezd narušený celní kontrolou na argentinsko-chilských hranicích jsme zakončili v malém přístavním městečku Valparaíso. V průvodci se tvrdí, že je to příjemné “rajské městečko” na břehu Tichého oceánu. Ve skutečnosti je to však špinavé, nehezké, všudypřítomnými odpadky silně zapáchající město, které už dávno není to, co bývalo.

Postřehy z cestování po Jižní Americe

Postřehy z cestování po Jižní Americe

Mým celoživotním zážitkem se stal zpáteční let zřejmě již odepsaným rádoby letadýlkem společnosti LADE (národní aerolinky). Proč byla ceny letenky tak nízká, jsme pochopili vzápětí.

Na návštěvě v SAE

Na návštěvě v SAE

Nad Tatrou sa blýská, hromy divo bijů” – zpívají Slováci ve své hymně. Když seshora vidím přibližující se Emiráty, odhaduju, že místní hymna bude znít nějak jako “Nad pouštíííí je prach a nic neníííí viiiidět”. Kvůli prachu pod námi skoro nevidím ani Perský záliv, od kterého se přibližujeme k pevnině. Dost vybledlý odstín modré přechází ve stejně vybledlou hnědou. Ta hnědá jsou Emiráty. Jakmile překračujeme hranici pobřeží, začínám matně rozeznávat budovy.

Za zvířaty a diamanty do Krugerova parku

Za zvířaty a diamanty do Krugerova parku

Při cestě za zvířaty Krugerova parku můžete opatrně nahlédnout do zajímavých čtvrtí Johannesburgu, navštívit diamantové doly, vyzkoušet safari v některé ze soukromých rezervací a projet se po panoramatické silničce Dračími horami.

Honšú mozaikou japonské harmonie

Honšú mozaikou japonské harmonie

Japonsko žije z tisícileté úcty člověka k ostatním lidem i k přírodě, kterou ponechává divokou nebo ji lehce přetváří do parků plných harmonie a klidu. Japonské zahrady a chrámy jsou oázami krásy v zemi nejmodernějších technologií, kterou křižují vlaky svištící tryskovou rychlostí a jejíž města plní hektické davy spěchajících lidí.

Švýcarsko: Matterhorn, Zermatt, Ženeva a lahodný kousek sýra

Švýcarsko: Matterhorn, Zermatt, Ženeva a lahodný kousek sýra

Mnoho dobrodruhů a nadšenců hor se jednoho dne rozhodne obdivovat majestátní alpské vrcholy, poklidná jezera a nádherná města Švýcarska. Společně s manželem jsem si tento sen konečně splnili a vyrazili jsme na fascinující cestu do Švýcarska. Zde si můžete přečíst pár našich postřehu z návštěvy Zermattu a Ženevy.

Barcelona – Akvárium i Casa Batló

Barcelona – Akvárium i Casa Batló

Dovedete si představit článek o Barceloně, v němž nepadne jméno Gaudí? Já také ne, ledaže by to byl článek o fotbale. A tak na něj dojde i tentokrát. Nicméně Barcelona opravdu není jenom Gaudí. Proč tedy nezačít jednou úplně jinak?

Managua – zelená metropole Nikaraguy

Managua – zelená metropole Nikaraguy

Pod pojmem metropole si většina z nás vybaví velká pulzující města, upravená historická centra, rozkvetlé parky či promenády plné kaváren. Hlavní město Nikaraguy je ale odlišné. Managua je krom jiného nejnebezpečnějším místem země, historické centrum chybí, cesty jsou prašné a plné každodenních nástrah. Po ulicích se příliš nedoporučuje chodit pěšky, a to nejen po setmění. Přes to všechno i Managua dokáže být svým způsobem krásná. Je protkána jakousi zvláštní revoluční atmosférou.

Apulie: Terra incognita na podpatku italské boty

Apulie: Terra incognita na podpatku italské boty

Na jihu apeninské boty dodnes můžeme objevovat genius loci Itálie v době její největší slávy. Najdeme tu mix divoké přírody, vzácných památek, skvělé kuchyně i ohnivě vášnivých lidí, kteří mají vše „na háku“ a přitom pro cizince srdce na dlani.