Jak se neztratit ve světových metropolích? Co zajímavého navštívit ve městech? Inspirujte se našimi články.
Výlet do malebného marockého města Marakéš, ležícího v poušti na úpatí hor Atlasu, na invalidním vozíku bez doprovodu je nemožné. Ani těžší elektrický vozík by zde nebyl pomocníkem, nýbrž přítěží.
Cesta na letiště Ben Gurion v Tel Avivu přímou linkou z Prahy trvá přibližně 4 hodiny. Jakmile opustíme budovu letiště, kde proběhlo veškeré odbavení bez problémů, dýchne na nás horký vzduch. Při čekání na autobus veřejné dopravy se pomalu rozplývají naše obavy o bezpečnost v tomto městě. Lidé okolo jsou příjemní a vstřícní. Kdybychom na letištní ploše nezahlédli vystavený Boeing 747 Jumbo rozstřílený od samopalu, ponechaný zde jako vzpomínku na válečná období, vůbec bychom si neuvědomili, že jsme v tolik, co se týče bezpečnosti, diskutovaném Izraeli.
Město Hue ve středním Vietnamu bylo po 143 let i jeho hlavním sídlem. Za zdmi pevnosti vzniklo okázalé Císařské město, které si své kouzlo uchovalo dodnes. Pojďte jej s námi nyní navštívit.
Keď som sa vydávala za Sýrčana, moje vedomosti o tejto krajine boli minimálne. Dá sa konštatovať, okrem toho, že som si ju prešla prstom po mape, nič iné som o nej netušila. Moju prvú výpravu do Sýrie som podnikla pred viac ako desiatimi rokmi. To som ešte netušila, že si ma podmaní svojou krásou, históriou a najmä ľuďmi. Odvtedy tam trávime takmer každé leto, a z roka na rok si ma získava viac a viac…
Tak a je to tady. Neklidný a dostatečně rozrušený sedím u počítače v monstrózním Mexico City. Teď již opravdu nelze couvnout, vyvlíknout se z příslibu nadcházející půlroční dobrovolnické mise.
Jávské město Surabaya dokáže překvapit i zkušeného cestovatele. Málokde uvidíte tolik špíny, odpadků a bídy, ale i přátelských lidí. Vydejte se s námi prozkoumávat Indonésii.
Mexico City představuje pro mnohé pouze přelidněné město plné smogu a šílené dopravy a na cestách po Mexiku se mu mnozí vyhýbají. Mexico City přitom nabízí množství historických památek, barev, vůní i zvuků.
Yucatánský poloostrov se nachází v jihovýchodním cípu Mexika. Tato nízko položená oblast deštných lesů byla domovem vyspělé mayské kultury. Mezi nejznámější mayské lokality patří Tulum u Karibského moře.
Již mnoho let láká Maroko do svých koutů nejrůznější návštěvníky. Svou směsí exotiky, osobitých architektonických památek a divoké přírody dokazuje, že každý přijíždějící rozhodně nebude litovat.
Sydney je hypermoderní metropolí. Je zde vše, na co si jen vzpomenete, dechberoucí mrakodrapy, ale i historická čtvrť The Rocks, pulzující přístav, nádherné pláže, tisíce kaváren a barů, parky pro odpočinek.
V Pekingu jsme přistáli v ranních hodinách,na imigrační přepážce jsme vše zvládli skvěle,vyzvedli s ženou bágly a protože jsme neměli ani jediný čínský yuan,museli jsme se poohlédnout po nějaké směnárně.První naše chyba byla hned vedle zavazadel ve směnárně, její zaměstnanci nás odchytili a nabídli výměnu peněz.V žádném případě nebyli neodbytní nebo neurvalí,vše proběhlo v pohodě,jenže jsme zjistili,že ten lepší kurz je o patro výš v oficiální „Bank of China“. Nebylo to nic dramatického,ale pořád platí,že je lepší více jak méně.
Ahoj všem v Praze,
opět jsem se vypravila do Egypta, tentokrát do Hurghady, a to rovnou na tři měsíce.
Když se řekne Copacabana, asi většinu lidí okamžitě napadne známá brazilská pláž. Málokdo však už ví, že stejný název nese i malé bolívijské městečko nacházející se na jižním břehu jezera Titicaca ve výšce 3800 metrů nad mořem.
Od rána celkom splašene beháme, balíme sa, posledné nákupy, tlačíme mapy, meníme peniaze. O 12.00 po nás prichádza Kubo. Vezieme sa do Brna na letisko odkial máme let do Londýna. Celkom to ušlo. Zistili sme, že sa už konečne netlieska pilotovi – huraaa – ved je to jeho práca.
Vyjíždíme přes hranici do Maroka. Doma jsme si v posledních letech zvykli na bezproblémový přeshraniční provoz, ale tady jsou hranice se vším všudy. Pobíhají tu dlouzí hubení chlapíci v galábijích.