Města

Jak se neztratit ve světových metropolích? Co zajímavého navštívit ve městech? Inspirujte se našimi články.

Marakéš pro vozíčkáře

Marakéš pro vozíčkáře

Výlet do malebného marockého města Marakéš, ležícího v poušti na úpatí hor Atlasu, na invalidním vozíku bez doprovodu je nemožné. Ani těžší elektrický vozík by zde nebyl pomocníkem, nýbrž přítěží.

Rozpálený Tel Aviv

Rozpálený Tel Aviv

Cesta na letiště Ben Gurion v Tel Avivu přímou linkou z Prahy trvá přibližně 4 hodiny. Jakmile opustíme budovu letiště, kde proběhlo veškeré odbavení bez problémů, dýchne na nás horký vzduch. Při čekání na autobus veřejné dopravy se pomalu rozplývají naše obavy o bezpečnost v tomto městě. Lidé okolo jsou příjemní a vstřícní. Kdybychom na letištní ploše nezahlédli vystavený Boeing 747 Jumbo rozstřílený od samopalu, ponechaný zde jako vzpomínku na válečná období, vůbec bychom si neuvědomili, že jsme v tolik, co se týče bezpečnosti, diskutovaném Izraeli.

Císařské město Hue ve Vietnamu

Císařské město Hue ve Vietnamu

Město Hue ve středním Vietnamu bylo po 143 let i jeho hlavním sídlem. Za zdmi pevnosti vzniklo okázalé Císařské město, které si své kouzlo uchovalo dodnes. Pojďte jej s námi nyní navštívit.

Cestopisy ze Sýrie: Damašek

Cestopisy ze Sýrie: Damašek

Keď som sa vydávala za Sýrčana, moje vedomosti o tejto krajine boli minimálne. Dá sa konštatovať, okrem toho, že som si ju prešla prstom po mape, nič iné som o nej netušila. Moju prvú výpravu do Sýrie som podnikla pred viac ako desiatimi rokmi. To som ešte netušila, že si ma podmaní svojou krásou, históriou a najmä ľuďmi. Odvtedy tam trávime takmer každé leto, a z roka na rok si ma získava viac a viac…

První dojmy z Mexiko City a dopravní superchaos v Mexiku

První dojmy z Mexiko City a dopravní superchaos v Mexiku

Tak a je to tady. Neklidný a dostatečně rozrušený sedím u počítače v monstrózním Mexico City. Teď již opravdu nelze couvnout, vyvlíknout se z příslibu nadcházející půlroční dobrovolnické mise.

Zastávka ve městě Surabaya na Jávě

Zastávka ve městě Surabaya na Jávě

Jávské město Surabaya dokáže překvapit i zkušeného cestovatele. Málokde uvidíte tolik špíny, odpadků a bídy, ale i přátelských lidí. Vydejte se s námi prozkoumávat Indonésii.

Mexico City pro začátečníky

Mexico City pro začátečníky

Mexico City představuje pro mnohé pouze přelidněné město plné smogu a šílené dopravy a na cestách po Mexiku se mu mnozí vyhýbají. Mexico City přitom nabízí množství historických památek, barev, vůní i zvuků.

Tulum – perla Yucatánu

Tulum – perla Yucatánu

Yucatánský poloostrov se nachází v jihovýchodním cípu Mexika. Tato nízko položená oblast deštných lesů byla domovem vyspělé mayské kultury. Mezi nejznámější mayské lokality patří Tulum u Karibského moře.

5 nejlepších míst k návštěvě v Maroku

5 nejlepších míst k návštěvě v Maroku

Již mnoho let láká Maroko do svých koutů nejrůznější návštěvníky. Svou směsí exotiky, osobitých architektonických památek a divoké přírody dokazuje, že každý přijíždějící rozhodně nebude litovat.

Tři dny v Sydney

Tři dny v Sydney

Sydney je hypermoderní metropolí. Je zde vše, na co si jen vzpomenete, dechberoucí mrakodrapy, ale i historická čtvrť The Rocks, pulzující přístav, nádherné pláže, tisíce kaváren a barů, parky pro odpočinek.

Putování Čínou

Putování Čínou

V Pekingu jsme přistáli v ranních hodinách,na imigrační přepážce  jsme vše zvládli skvěle,vyzvedli s ženou bágly a protože jsme neměli ani  jediný čínský yuan,museli jsme se poohlédnout po nějaké směnárně.První naše chyba byla hned vedle zavazadel ve směnárně, její zaměstnanci nás odchytili a nabídli výměnu peněz.V žádném případě nebyli neodbytní nebo neurvalí,vše proběhlo v pohodě,jenže jsme zjistili,že ten lepší kurz je o patro výš v oficiální „Bank of China“. Nebylo to nic dramatického,ale pořád platí,že je lepší více jak méně.

Znovu v Egyptě

Znovu v Egyptě

Ahoj všem v Praze,
opět jsem se vypravila do Egypta, tentokrát do Hurghady, a to rovnou na tři měsíce.

Copacabana bez písku

Copacabana bez písku

Když se řekne Copacabana, asi většinu lidí okamžitě napadne známá brazilská pláž. Málokdo však už ví, že stejný název nese i malé bolívijské městečko nacházející se na jižním břehu jezera Titicaca ve výšce 3800 metrů nad mořem.

Island

Island

Od rána celkom splašene beháme, balíme sa, posledné nákupy, tlačíme mapy, meníme peniaze. O 12.00 po nás prichádza Kubo. Vezieme sa do Brna na letisko odkial máme let do Londýna. Celkom to ušlo. Zistili sme, že sa už konečne netlieska pilotovi  – huraaa – ved je to jeho práca.

První africký den expedice Sidecar Ride 2008

První africký den expedice Sidecar Ride 2008

Vyjíždíme přes hranici do Maroka. Doma jsme si v posledních letech zvykli na bezproblémový přeshraniční provoz, ale tady jsou hranice se vším všudy. Pobíhají tu dlouzí hubení chlapíci v galábijích.