Pokrmy typické pro klasickou ramadánskou večeři

Pokrmy typické pro klasickou ramadánskou večeři

Blanka Junová

Následující recepty Vám umožní připravit si pokrmy typické pro klasickou ramadánskou večeři.
Zatímco „briki“ jsou poměrně náročné na přípravu, polévka „čorba“ a „kus-kus“ nezabere příliš času a může být příjemnou obměnou Vašeho jídelníčku.

BRIKS (BRIKI)

Těsto:
1/2 kg jemné krupice
sůl,studená voda,olej
Náplň:
1 konzerva z tuňáka
posekaná petrželová na
posekaná cibule
4 vajíčka

Zpracujeme těsto a necháme na hodinu odležet. Potom zapracujeme ještě trošku vody tak, aby těsto bylo o něco řidší než na závin. Plech postavíme na plynový hořák, potřeme olejem a nahřejeme. Vyválíme na plechu první placku a pak další už bez použití oleje. Pláty je možné proložit ubrouskem a uložit do lednice. Vydrží 3 – 4 dny.
Na plát dáme maso, nať a cibuli, na to rozklepneme vajíčko, zabalíme do tvaru trojúhelníku a smažíme na pánvi v olivovém oleji.

COUS-COUS (KUS-KUS)

1/2 kg speciální krupice z tvrdé pšenice (sémoule drapeau, u nás pod názvem kus-kus)
1/4 kg skopového nebo kuřecího masa
1 cibule
1 šálek naklíčené nebo předvařené cizrny (druh luštěniny)
1/4 kg mrkve
1 cuketa
1/4 kg brambor
4-5 rajčat
petrželová nať
lžičky harissy, směsi koření „aras hanut“ (zvaný též „tęte de la maison“ = hlava obchodu) a soli


Maso vložíme do vařící vody a jakmile začne měknout, přidáme zeleninu a koření. Na hrnec postavíme pařák s 4 cm vrstvou navlhčené krupice. Po chvíli přidáme další vrstvu a necháme vařit na mírném ohni 30 – 45 minut. Krupici dáme do mísy, promícháme s trochou omáčky a přikryjeme na 15 minut. Pak dáme do hlubokého talíře, navrch maso se zeleninou a zalijeme omáčkou.

Polévka ČORBA


200 g jehněčího či kuřecího masa
3 lžíce rajčatového protlaku
3 lžíce oleje
hrst cizrny (lepší předvařit cca 10 minut)
1 cibule
1 mrkev
1 cuketa
1/2 hrsti posekané petrželové natě
1/2 hrnku kus-kusu
1 lžička harissy, sůl
1 citrón

Nakrájíme maso na malé kousky, cibuli a zeleninu na kostičky. Do hrnce dáme olej, osmažíme cibuli s masem a po krátké době přidáme protlak. Zalejeme 1 litrem vody a přivedeme k varu. Přidáme zeleninu a cizrnu a na mírném ohni vaříme cca 20 minut. Ke konci přidáme spařený kus-kus a petrželovou nať. Podáváme s kouskem citrónu a s chlebem.

Pro čtenáře pokrmy připravil šéfkuchař restaurace Amilcar (ul. Elišky Krásnohorské 13, Praha 1), kde můžete ochutnat speciality tuniské, francouzské i italské kuchyně. Ingredience pro přípravu tuniských i arabských jídel můžete koupit v prodejně Mandragora v ulici Krakovská 3, Praha 1.

Pozn: Tuniské koření se jmenuje RAS EIHANOUT a jeho složení se nikde neuvádí a ani žádný Tunisan ho přesně nezná (římský kmín, sofira, piman, cumin,…)

Článek poskytla CK Adventura.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí