Co potřebujeme: (přibližně pro 4 osoby)
– 2-3 čili papričky
– 4-5 stroužků česneku (podle chuti)
– 3 šalotky
– sůl
– 1 pol. lžíce cukru (hnědý)
– sojová omáčka
– 1 konzervička rajského protlaku
– asi 0,5 kg dlouhozrnné rýže
– 4 vejce
– bílé bramborové lupínky
– rostlinný olej
– 1 rajče
Tipy:
1) místo šalotky (méně pálivá cibule s jemnější chutí) můžeme použít běžnou cibuli
2) talíř můžeme nakonec ozdobit nejen nakrájeným rajčetem na kolečka, ale i okurkou a salátovým listem
Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz
A dáme se do toho:
1) Nejdříve dáme vařit rýži. Uvaříme ji tak, aby byla sypká, pokud se nám to ale nepovede, nic moc se neděje.
2) Ve woku (anebo větší pánvi, příp. hrnci) zahřejeme olej a přidáme nadrobno nasekané čili papričky, které jemně osmahneme, přidáme na kostky nakrájenou šalotku/cibuli, do sklovata podusíme, přidáme vylisovaný česnek a ještě trochu osmahneme. Mírně osolíme a přidáme uvařenou rýži, zamícháme a přidáme protlak, cukr, sůl, pořádně zamícháme a nakonec dochutíme sojovou omáčkou
3) Servírujeme na talíř se salátovým listem, na vrch přijde vejce osmažené jako „volské oko“, ozdobíme na kroužky nakrájeným rajčetem, okurkou a bílými lupínky (které se v případě potřeby dají použít i místo příboru).
Doba přípravy:
35-45 minut (podle použité rýže, natural se vaří déle)
Tipy:
1) smažíme-li čili papričku samotnou déle a pak teprve přidáme ostatní přísady, bude jídlo pálivější a naopak, pokud ji samotnou neosmažíme, pikantní chuť v jídle téměř nepocítíme. Já sama používám sušené čili papričky a stupeň pálivosti dociluji právě tímto způsobem.
2) 1-2 stroužky česneku přidávám vždy až ke konci přípravy, aby bylo jídlo aromatičtější.
3) nasi goreng se často připravuje i jako varianta s kuřetem: Krátce po přidání cibule přidáme na kostky nakrájené kuře (kuřecí prsa; množství podle chuti, ale po indonésku spíše méně) pak přidáme česnek a dusíme, dokud není kuře „hotové“, pak přidáme rýži a ostatní přísady, podle výše uvedeného postupu.
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi
pred nedavnem jsem byla v Indonesii a Nasi Goreng byl skoro na dennim poradku. od te doby jsem nemohla nijak „chytnout“ tu pravou chut. s vasim receptem se to povedlo na 100 procent!diky, diky…