ETNOKUCHYNĚ: Tři země, tři saláty, tři chutě, jež mohou zpříjemnit horké letní dny milovníkům jídla

ETNOKUCHYNĚ: Tři země, tři saláty, tři chutě, jež mohou zpříjemnit horké letní dny milovníkům jídla

Saláty jsou do letních veder ideální a to ať již jako příloha nebo jako hlavní jídlo. Pojďme se mrknout pod kulinářskou salátovou „pokličku“ třech asijských zemí.

Rada na začátek. Pokud se vám nechce dělat se salátem a přeci jen byste si chtěli dát něco osvěžujícího s nádechem exotiky, zkuste jakékoli ovoce. Ano, opravdu jakékoli, ale každé sousto si namočte do směsi soli a drceného čili.

Takto to dělají ve Vietnamu úplně se vším a rozhodně to má něco do sebe. Kromě exotického ovoce tam na tento způsob podávají třeba i meloun, hrušky či hroznové víno.

THAJSKO: Salát ze zelené papáji – Som Tum

Kdo byl v Thajsku, nepochybně tento salát okusil, připravují ho tam v podstatě na každém rohu. Jelikož ho velmi často dělají i v pojízdných „restauracích“ na side káře, nemusíte za ním ani nikam chodit, on přijede za vámi. Stačí mávnout, řidič a kuchař v jednom zastaví, během chvilky vám připraví tuhle osvěžující dobrotu a zabalí jak jinak než do igelitového pytlíku.

Na 4 porce:

• 4 hrnky nastrouhané zelené papáji (v našich podmínkách případně nejčastěji nahrazují zelenými jablky nebo bílým zelím)

• 3 stroužky česneku

• 3 červené čili papričky

• 3 lžíce sušených malých krevet

• 8 dlouhých zelených měkkých fazolových lusků nakrájených na 2 cm kousky

• 3 malá rajčata nakrájená na osminky

• 3 lžíce burských oříšků

• 3 lžíce rybí omáčky

• 3 lžíce palmového nebo třtinového cukru

• šťáva z 1 a 1/2 limetky

Postup:

Česnek a krevety spolu rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme všechny ostatní ingredience kromě papáji a krátce a lehce v hmoždíři pomačkáme a promícháme. Drtíme jen lehce, v podstatě jen aby se uvolnila šťáva z rajčat a aroma z ostatních ingrediencí. Opatrně s drcením čili papriček, čím víc je rozdrtíme, tím víc budou pálit.

Na závěr přidáme papáju, promícháme a ihned podáváme. Servírujeme samotné nebo s lepkavou rýží.

Vegetariánská verze je bez krevet a se sójovou omáčkou místo rybí.

INDIE: salát z cizrny – Chana chaat

Ve vlacích v Indii o občerstvení není nouze. Vagóny neustále procházejí prodejci všeho možného jídla a na každém vlakovém nádraží ho prodávají také z pojízdných vozíků. Často není třeba v zastávce ani vybíhat. Prodejce vám ho jednoduše prodá skrze okýnko.

Na 4 porce:

• 300g suché cizrny

• 1 velké rajče nadrobno nakrájené

• 1 červená cibule nadrobno nakrájená

• 3 jarní cibulky nakrájené na kolečka

• 2-4 zelené čili papričky nakrájené na kolečka

• šťáva z 1 citrónu

• 1 lžička mletého čili

• sůl

• 2 lžičky oleje

Postup:

Cizrnu uvaříme dle návodu do měkka. Poté smícháme se všemi ostatními ingrediencemi, dle chuti dosolíme a podáváme ať už ještě teplé či po vychladnutí.

SRÍ LANKA: Salát z červené cibule – Loonu sambal

Když by mi někdo řekl, že mi připraví salát, kde hlavní ingrediencí bude cibule, asi bych většinou s díky odmítla. Na Srí Lance jsem ovšem neodmítla a dobře jsem udělala. Salát je sice dle očekávání slušně pikantní, ale úžasný. Pokud možno si ho nedávejte před prvním rande 😉

Na 4 porce:

• 3 velké červené cibule nakrájené na nudličky

• 2 rajčata přepůlená a nakrájená na plátky

• šťáva z 1 limetky

• 1 a 1/2 lžíce drceného čili (ano, je to opravdu lžíce, nikoli lžička 😉 )

• sůl

• 1/2 lžičky glutasolu (nemusí být, ale dávali ho tam)

Postup:

Smícháme veškeré ingredience, zakápneme limetkovou šťávou a opět promícháme. Podáváme k různým druhům srílanského kari s rýží nebo k rýžovým nudlím, takzvaným „string hoppers“.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: