Ahoj. Všimli jsme si, že máš zapnutý AdBlock. Prosím, pozastav si pro HedvabnaStezka.cz blokování reklamy. Díky tomu můžeme zajistit více zajímavých článků o zemích světa, cestopisy, reportáže. Navíc se snažíme zobrazovat jen reklamy s cestovatelskou tématikou, podporujeme touto cestou i mnohé charitativní projekty a neziskovky. Snad tě nebudou moc rušit. Děkujeme! Redakce HedvabnaStezka.cz
Určitě jste o ní už někdy slyšeli, pho (viet. phở) je kulinářský fenomén posledních let, který konečně zavítal i do České republiky. Někteří tvrdí, že jsou na ní závislí. Jiní si myslí, že závislost způsobuje glutamát sodný, který je ve vietnamských bistrech nucenou přísadou.
Tak jako tak, rád bych vám předal svůj osvědčený recept na dobrou, autentickou a především bezglutamátovou pho, která na vás bude čekat v lednici či mrazáku a v chladných zimních večerech vás rozzáří nejen na jazyku, ale i na duši. Recept je výsledkem několika předešlých pokusů, které vůbec jako pho nechutnaly. Časem jsem ale přípravu vypiloval až k dnešnímu stavu, kdy se už je čím chlubit.
Poprvé jsme se seznámili při mém prvním delším pobytu ve Vietnamu. Nebyla to zrovna láska na první pohled, ale spíše takové pomalé oťukávání. Nejsem totiž polévkový typ.
Nemusím ani české polévky natož nějaké exotické. Když jídlo, tak pořádný kus masa a přílohu. Takhle jsem to vždycky měl a nebýt pho, tak to tak mám asi dodnes. Ve Vietnamu ale často jiné jídlo neseženete. A když jsem zjistil, že mě pho nejen nají, ale udělá i dobrou náladu, doplní tekutiny a stojí jen pár dongů, tak jsem si ji prostě zamiloval.
A svou lásku si přivezl zpět do Čech. Potřeboval jsem ji alespoň třikrát týdně, ale místní napodobeniny mé chuťové buňky moc neuspokojovaly, tak jsme se spolu začali seznamovat intimněji. U mě doma.
Proč byste si měli polévku pho uvařit?
Není lepší pocit, než večer přijít z práce a vědět, že na vás někdo doma čeká. Třeba nějaká Vietnamka. Suroviny, které na ni budete potřebovat jsou trvanlivé a ty, které by mohly propadnout zkáze, si můžete zamrazit.
Nevyplatí se jí vařit málo, protože vám určitě zachutná, tak jako zachutnala všem, které znám. A když už ji jednou začnete vařit, tak je lepší si ji udělat do zásoby.
Jaké druhy hovězí pho existují?
Hovězí pho se dělí na dva hlavní druhy, podle přípravy masa. Já mám rád phở bò tái (se zprudka uvařeným hovězím masem – většinou se svíčkovou, případně falešnou svíčkovou, ale najdou se i příznivci phở bò chín (s uvařeným hovězím z vývaru).
Jaké suroviny si musíte sehnat?
Suroviny počítám přibližně na 7l studené vody (ve výsledku vám zbude cca 5 litrů skvělého vývaru)
1. Koření
Koření se různí, dle chutí a jednotlivých receptur. Já používám následující:
1 – 2 celé sušené kardamony (viet. thảo quả)
5 – 7 celých sušených hvězdiček badyánu
12 – 20cm kousek celé sušené skořice
10 – 15 ks hřebíčků
+ (někdo ještě dává fenykl a případně anýz)
hnědý cukr ve větších krystalech, sůl, rybí omáčka
alespoň 500g hovězího zadního masa (potom, co se uvaří ho vyndejte a zpracujte dle libosti)
3 – 4 kg hovězích morkových kostí
+ můžete přidat 500g ocasních hovězích kostí s masem
4. Zelenina
3 – 4 celé cibule
250g celého čerstvého zázvoru
Několik jarních cibulek
5. Bylinky
Bylinky se do pho dávají především v její severní variantě (a v Čechách se na nich bohužel šetří). Na tržnicích je ale seženete, takže se o ně doma nemusíte ochudit.
Uvedené bylinky běžně seženete na vietnamských tržnicích (proto uvádím vietnamský název) a pho dodají ten správný šmak a léčebný účinek. Všechny se užívají v tradiční vietnamské medicíně.
Kde suroviny v Čechách seženete?
Příznivci Vietnamu již jistě tuší. Zavítáte-li na Sapu, pražskou libušskou tržnici, tak rozhodně chybu neuděláte. Stejně tak dobře vám ale mohou posloužit tržnice Malešická či Holešovická.
Rozhodně neprohloupíte, zajdete-li si k vašemu oblíbenému Vietnamci a nákup surovin s ním zkonzultujete. Určitě vám moc rád poradí a suroviny sežene či prodá.
Maso doporučuji kupovat u svých osvědčených řezníků, kosti stejně tak.
Příprava surovin
Hovězí kosti zbavíme kartáčkem nečistot a vložíme do velkého hrnce s osolenou vodou s vymačkaným citronem.
Necháme přejít varem a vodu slijeme, hrnec znovu vyčistíme a převařené kosti vrátíme zpět.
Cibuli na půlky a oloupaný zázvor pokrájený na menší kostičky necháme v troubě do zlatova zapéct.
Cibuli a zázvor vložíme ke kostem do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme hovězí maso a přivedeme vodu k varu.
Do hrnce také vložíme všechno koření (nejlépe do pláténka).
Až se voda začne vařit, tak stáhneme plamen a necháváme nezakrytý vývar pouze probublávat min. 3 – 4 hodiny.
Vodu do vývaru nedoléváme.
Po 2 hodinách by mělo být maso hotové, tudíž ho vytáhneme a zpracujeme dle libosti. Lze ho použít na budoucí pho.
Vývar slijeme, počkáme až trochu schladne a ochutíme. Nejlepší je použít hnědý třtinový cukr ve větších krystalech, rybí omáčku a sůl.
5 tipů pro nejlepší vývar
Při samotném vaření je důležité dodržet několik pravidel:
Pho se vaří dlouho a mírně. Vývar musí pouze probublávat na mírném plameni. Pro domácí pho (menší množství) bude stačit vařit 3 – 4 hodiny. Ve Vietnamu se polévka vaří přes noc tzn. až 12 hodin, aby byla připravena na snídani.
Vývar dochucujeme až nakonec po scezení všech ingrediencí a nečistot. Chuť by měla být mnohem výraznější, než si představujeme chuť správné pho. Připravené nudle v sobě totiž obsahují dost vody a chuť v misce výrazně zjemní.
Kosti zapékat nemusíme, naopak cibuli a zázvor ano. Je to znát.
Během varu sbíráme lžící pěnu, nečistoty a přebytečný tuk (jak kdo má rád).
Uvařené maso můžeme sníst, anebo si dělat pho mixovanou (tái i chín dohromady).
Co by mělo být na stole
Pho se servíruje do větších kulatých misek, které stejně jako suroviny seženete na vietnamských tržnicích. Ve Vietnamu se jí hůlkami a lžící. Hůlky se obvykle drží v pravé ruce, lžíce v levé.
Srkání je rozhodně povoleno, stejně tak jako dopíjení vývaru z misky. Prostě si jídlo užijte!
Na stole rozhodně nesmí chybět tato dochucovadla:
Pálivá chilli omáčka
Naložený česnek
Rybí omáčka
Sůl a pepř
Čerstvá chilli paprička pokrájená na malé kousky
Čerstvá limetka či citron (pokrájená, připravená na vymačkání do vývaru)
a dle preferencí bylinky (zejména jihovietnamská pho)
TIP: Chcete-li se zachovat na naše poměry snobsky, snězte především maso a nudle. Vietnamci často vývar nechávají. Nedojíst není neslušné. Naopak.
Postup servírování
Ponořte nudle do horké vody na 2 minuty a nechte je změknout.
Vytáhněte je a pořádně prolijte studenou vodou, aby se nelepili.
Těsně před servírováním doporučuji nudle opět vložit do horké vody a poté do misky.
Na nudle poklademe jarní cibulku, pokrájenou syrovou svíčkovou na co nejtenčí plátky (pokud děláme phở bò tái).
Nudle a maso zalijeme horkým vývarem a na stole si dle chuti do misky přidáme bylinky, citron a případně další dochucovadla.
Kde se o vietnamské kuchyni dozvíte více
Více o vietnamské kuchyni se dozvíte na mých stránkách bepviet.cz. Ze zahraničních zdrojů doporučuji stránku vietworldkitchen.com, která je taktéž skvělá.
Tomáš Procházka je vietnamista a etnolog. Mimo jiné aktivní cestovatel a tvůrce webů o vietnamské kuchyni, bepviet.cz, a vietnamských vízech, www.vietnamisa.cz. Pokud sháníte informace před cestou do Vietnamu, tak mu neváhejte napsat právě skrze tento web. Rád vám poradí.
Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz
– Rozsirena je aj varianta PHO GA, co je slepaci/kuraci vyvar. Vari a podava sa rovnako. Do misky sa dava nakrajane hydinove maso z vyvaru.
– V mixe byliniek sa na tanieriku vedla PHO serviruje casto aj mata a listy salatu – jedno ci hlavkovy, alebo ladovy.
– Do misky s vyvarom davaju koriandrovu vnat.
– V Brne sa daju suroviny, koreniny, bylinky, nudle, ryza, omacky atd. kupit na 2 trzniciach na Olomoucke. Ja odporucam tu blizsie k mestu, ktora nesie nazov Vinamo. Jedalne a obchody s potravinami su v dlhom baraku napravo od vjazdu.
Podobna trznica je aj v Bratislave.
přesně tak, existuje i pho ga – v severním Vientamu je snad i více rozšířená. Možná tedy někdy popíšu i jak na kuřecí variantu pro ty, kterým hovězí nechutná.
Entické menšiny v oblasti Sapy, Lao Cai apod. navíc dělají variantu kuřecí, hovězí i kachní dohromady. Prostě co dům dal.)
Karolína
Tomáš, Vietnamisa.cz:
Vietnamskou polévku Pho jsem si opravdu zamilovala. Zkoušela jsem mnoho receptů, ale nejvíce mi chutná podle receptu z této kuchařky http://polevkapho.cz/vietnamska-kucharka/.
Pavel
Karolína:
Teď jsem koukal na jejich stránky, a to ji teď mají vážně jen za 99,- ? Jsem milovník vietnamské kuchyně, takže rozhodně objednávám. Děkuji za zmínku.
Zdenka
jedla jsem varianty – hovězí, ga – je drůbeží občas kachna, občas kuře, i vepřovou, dokonce i bezmasou variantu. Na jihu se dělají i různé varianty s tofu a koulemi z mletého masa.
Recept který jsem si přivezla já je podobný, ale do vývaru patří i zázvor a čerstvý koriandr .Maso na vývar co nejméně opracované. Co vím tak si připravovali vývar venku v obrovském kotli, kam nacpali klidně obrovské kusy zvířete i s kostma, kuřata i s packama a hlavou…na chuti vývaru je to docela znát.
Ale je to jedno z nejlepších jídel, které jsem na cestách okusila.
Zdenka
Zdenko, já pho taky miluju. Nejlepší je, že jde krásně zmrazit, takže kdykoli mě chuť přepadne, tak jsem připraven. Jinak v mém receptu je také zázvor – čerstvý na kousky. Co se týče koriandru, tak ses občas dává jako ozdoba nebo je součástí bylinného talíře. Bez zázvoru by to nebylo ono, na ten nezapomeňte.
sice tam píšou, že je čínskej, ale je vietnamskej 🙂
tibor
já jsem si po příletu z vietnamu udělal polívku ze sáčku,v domění jak si připomenu pěkné chvíle ve světě a nedalo se to s prominutím žrát.Proto díky za tip a vrhnu se do vaření.Jediný co nebudu ze surovin určitě shánět je koriandr,který nenávidím a který mě velmi znepříjemnoval život ve vietnamu.
Jana Martinova
Vazeni,
rusime rezervaci na dnesni vecer (pratele odrekli), ale tesime se na pristi navstveu u Vas.
Dobrý den. Neví někdo prosím náhodou,jak se jmenují papričky které se do Pho přidávají?? Děkuji
zeleny raul
Václav:
Piri piri
Eliška
Jaká je lepší varianta pro zmrazení: zmrazit hotovou polévku se vším všudy nebo zmrazit pouze vývar a v případě nutné potřeby přidat čerstvé suroviny (maso, nudle…)?
Martin
Eliška:
do polevky se dava vse cerstvé zamrazte pouze cisty vyvar!!
kevin
super polívka a vařim ju furt protoze jsem vietnamec
Včera jsem poprvé vyzkoušela tento skvělý recept a po polévce se jen zaprášilo. Díky!:)
Jirka
Já jsem byl ve Viernamu loni jen týden,ale pho jsem jedl třikrát denně. No a ted ji vařím doma taky. Je to úžasné. Chutnala mi i varianta s mletým syrovým masem v misce a zalitá vývarem.
Jarda
Pokud by Vás zajímaly další informace o polévce Pho, tak jsme spustili nový web, který se toutou vietnamskou pochoutkou zabývá a kromě receptů a historie polévky můžete najít i restaurace v Čr, kde se polévka dá koupit. Popřípadě si pho můžete rovnou online objednat
web je na adrese http://polevkapho.cz/
Jarda
Ahoj Tomáši, hodláme navštívit Vietnam a velmi rádi bychom tam ochutnali jídla z hadů, konkrétně nejraději kobru. Prosím Tě, je to problém najít tam dobrou hadí restauraci? A jak ji poznat? (mám na mysli kvalitu restaurace) Jaké jsou v takové retauraci, za výše zmíněné jídlo, ceny? Dík za odpověď Jarda
Kahy
Php mám rád, jezdím na ni so šaty a tohle 100pro zkusím. Diky
Kahy
Php mám rád, jezdím na ni so šaty a tohle 100pro zkusím. Diky
Super popisany recept, dal si si fakt zalezat!
Ja este doplnim, ze:
– Rozsirena je aj varianta PHO GA, co je slepaci/kuraci vyvar. Vari a podava sa rovnako. Do misky sa dava nakrajane hydinove maso z vyvaru.
– V mixe byliniek sa na tanieriku vedla PHO serviruje casto aj mata a listy salatu – jedno ci hlavkovy, alebo ladovy.
– Do misky s vyvarom davaju koriandrovu vnat.
– V Brne sa daju suroviny, koreniny, bylinky, nudle, ryza, omacky atd. kupit na 2 trzniciach na Olomoucke. Ja odporucam tu blizsie k mestu, ktora nesie nazov Vinamo. Jedalne a obchody s potravinami su v dlhom baraku napravo od vjazdu.
Podobna trznica je aj v Bratislave.
Díky za komentář Palo,
přesně tak, existuje i pho ga – v severním Vientamu je snad i více rozšířená. Možná tedy někdy popíšu i jak na kuřecí variantu pro ty, kterým hovězí nechutná.
Entické menšiny v oblasti Sapy, Lao Cai apod. navíc dělají variantu kuřecí, hovězí i kachní dohromady. Prostě co dům dal.)
Vietnamskou polévku Pho jsem si opravdu zamilovala. Zkoušela jsem mnoho receptů, ale nejvíce mi chutná podle receptu z této kuchařky http://polevkapho.cz/vietnamska-kucharka/.
Teď jsem koukal na jejich stránky, a to ji teď mají vážně jen za 99,- ? Jsem milovník vietnamské kuchyně, takže rozhodně objednávám. Děkuji za zmínku.
jedla jsem varianty – hovězí, ga – je drůbeží občas kachna, občas kuře, i vepřovou, dokonce i bezmasou variantu. Na jihu se dělají i různé varianty s tofu a koulemi z mletého masa.
Recept který jsem si přivezla já je podobný, ale do vývaru patří i zázvor a čerstvý koriandr .Maso na vývar co nejméně opracované. Co vím tak si připravovali vývar venku v obrovském kotli, kam nacpali klidně obrovské kusy zvířete i s kostma, kuřata i s packama a hlavou…na chuti vývaru je to docela znát.
Ale je to jedno z nejlepších jídel, které jsem na cestách okusila.
Zdenka
Zdenko, já pho taky miluju. Nejlepší je, že jde krásně zmrazit, takže kdykoli mě chuť přepadne, tak jsem připraven. Jinak v mém receptu je také zázvor – čerstvý na kousky. Co se týče koriandru, tak ses občas dává jako ozdoba nebo je součástí bylinného talíře. Bez zázvoru by to nebylo ono, na ten nezapomeňte.
Doporučuju kouknout na
http://www.vietfoodfriends.cz
Tohle je hodně dobrej recept,
veitnamská kuchyně se nám pomalu dostává do boomu.
tady je docela dobrej recept, který jsem tento týden vařil:
http://www.tradicnirecepty.cz/hlavni-chody/recept-ryzove-nudle-s-tofu-a-krevetami/
sice tam píšou, že je čínskej, ale je vietnamskej 🙂
já jsem si po příletu z vietnamu udělal polívku ze sáčku,v domění jak si připomenu pěkné chvíle ve světě a nedalo se to s prominutím žrát.Proto díky za tip a vrhnu se do vaření.Jediný co nebudu ze surovin určitě shánět je koriandr,který nenávidím a který mě velmi znepříjemnoval život ve vietnamu.
Vazeni,
rusime rezervaci na dnesni vecer (pratele odrekli), ale tesime se na pristi navstveu u Vas.
Jana Martinova
Právě jsem si dala první várku Pho Bo uvařeného podle tohoto vynikajícího receptu a nemohu se jí nabažit. Moc díky!
Tak to je super Katko, to mám radost!
Dobrý den. Neví někdo prosím náhodou,jak se jmenují papričky které se do Pho přidávají?? Děkuji
Piri piri
Jaká je lepší varianta pro zmrazení: zmrazit hotovou polévku se vším všudy nebo zmrazit pouze vývar a v případě nutné potřeby přidat čerstvé suroviny (maso, nudle…)?
do polevky se dava vse cerstvé zamrazte pouze cisty vyvar!!
super polívka a vařim ju furt protoze jsem vietnamec
Jsem narazila na recept, tak posilam…
… jste alespoň hezká, blondýnko? :-))
Ahoj, dají se bylinky na pho sehnat v Olomouci??
Včera jsem poprvé vyzkoušela tento skvělý recept a po polévce se jen zaprášilo. Díky!:)
Já jsem byl ve Viernamu loni jen týden,ale pho jsem jedl třikrát denně. No a ted ji vařím doma taky. Je to úžasné. Chutnala mi i varianta s mletým syrovým masem v misce a zalitá vývarem.
Pokud by Vás zajímaly další informace o polévce Pho, tak jsme spustili nový web, který se toutou vietnamskou pochoutkou zabývá a kromě receptů a historie polévky můžete najít i restaurace v Čr, kde se polévka dá koupit. Popřípadě si pho můžete rovnou online objednat
web je na adrese http://polevkapho.cz/
Ahoj Tomáši, hodláme navštívit Vietnam a velmi rádi bychom tam ochutnali jídla z hadů, konkrétně nejraději kobru. Prosím Tě, je to problém najít tam dobrou hadí restauraci? A jak ji poznat? (mám na mysli kvalitu restaurace) Jaké jsou v takové retauraci, za výše zmíněné jídlo, ceny? Dík za odpověď Jarda
Php mám rád, jezdím na ni so šaty a tohle 100pro zkusím. Diky
Php mám rád, jezdím na ni so šaty a tohle 100pro zkusím. Diky
Články v okolí
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou. UKONČENO
Časopis Travel Life píší cestovatelé pro cestovatele, tak CESTUJ!
Nové články
Neznámá Mauritánie
Vánoční trhy od Brém až po Berlín.. a mnohem dál
Playa del Carmen
Vybavení na cesty
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.