Jak chutná káva ve Vietnamu?

Jak chutná káva ve Vietnamu?

Vietnam a káva ? Jde to dohromady ? A jak taková káva chutná ? Vietnam je druhým největším producentem kávy světa. V pěstování kávového druhu Robusta má dokonce světové prvenství.

Jak ji ve Vietnamu podávají ?

Ledovou kávu lze ochutnat přímo uprostřed kávových plantáží.
Nikdy jsem nebyla a nejsem člověkem, který by bez ranní kávy a několika dalších šálků během dne nemohl fungovat. Osobně jsem spíše milovníkem čaje. Stejně jako sami Vietnamci, kteří čaj dovážený ze sousední Číny popíjejí již po staletí. V posledních třiceti letech ale vietnamská společnost přijala do své kultury i popíjení kávy.

Způsob přípravy kávy je zde specifický. Ve zdejších kavárnách zapomeňte na kávu s mlékem, espresso, capuchino nebo latte. Zapomeňte na cukr. Tím se zde káva nesladí. Stejně tak se káva nepřipravuje v kávovaru ani presovači. Vietnamská káva “ca phé” se tradičně připravuje ve specifické hliníkové překapávací nádobce nazývané “phin” se sítkem na spodní straně. Namletá na hrubo pražená káva se nasype do nádobky v asi půlcentimetrové vrstvě, přikryje se druhým sítkem, které ji stlačí ale jen zlehka. Do nádobky se nalije trocha horké vody, která se do namleté kávy má jen vsáknout. Poté se hliníkový překapávač postaví na skleněnou skleničku a opět se do něj nalije horká voda, tentokrát až po okraj. Černá káva pak pomalu překapává do skleničky, ze které se pak popíjí. Vychutnává se jako všude jinde na světě.

Vietnamská káva “ca phé” se tradičně připravuje ve specifické hliníkové překapávací nádobce nazývané “phin” se sítkem na spodní straně.

A čím že se sladí ?

Uchytilo se několik způsobů popíjení kávy. Kromě horké černé je velmi populární pití černé kávy se sladkým kondenzovaným mlékem, místo cukru. Kondenzované mléko se nalije do skleničky umístěné pod překapávač a překapávaná káva nateče na něj. Silná vietnamská káva ve spojení se sladkým mlékem je opravdový životabudič.

Osvěžující variantou je ledová káva, která je oblíbená v jižních oblastech země, kde panuje tropické počasí. V tomto případě se horká překapaná káva nalije do vyšší sklenice plné ledu a počká se, až se ochladí. Opět se sladí kondenzovaným mlékem.

Jaké ovoce si nenechat ujít? Jaké jsou místní oblíbené nápoje? Kde se stravují místní? Odpovědi v našem videu.

Ve 40. letech minulého století vymyslel majitel kavárny v Hanoji v Giang Café tzv “ca phé trung” neboli kávu s vejcem. Na horkou vietnamskou černou kávu se nalije vyšlehaná pěna z vaječného žloutku a kondenzovaného mléka. Nyní tuto vietnamskou kávovou specialitu lze ochutnat v kavárnách po celé zemi.

Vietnamská káva získala spousty obdivovatelů díky své chutí připomínající čokoládu nebo vanilku. Tu kávové boby získávají tradiční pražením na máslovém oleji. I v tomto případě podávaná s kondenzovaným mlékem je vietnamská káva opravdovou lahodou.

Osvěžující variantou je ledová káva, která je oblíbená v jižních oblastech země, kde panuje tropické počasí.

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Dědictví aneb Merci francouzští kolonizátoři

Na většině kávových plantážích se nyní pěstuje kávovník druhu Robusta, původně se ve Vietnamu začalo s pěstováním Arabiky. První kávovník Arabiky do země přivezl v roce 1857 francouzský katolický misionář. Kávovníky byly nejprve vysazovány u katolických kostelů v některých severních provinciích jako Phy Lu a Ha Nam. Postupně se pěstování Arabiky rozšiřovalo i do provincií v centrálním Vietnamu. Po určité době francouzští kolonizátoři, kteří ovládali Vietnam v rámci kolonie Francouzská Indočína, došli k názoru, že pěstování Arabiky není dostatečně ekonomicky výhodné a rozhodli se vyzkoušet jiný druh kávovníku. V roce 1908 dovezli z Konga kávovníky druhu Robusta a začali je pěstovat v oblasti Centrální vysočiny.

Robustě, která obsahuje dvakrát více kofeinu než Arabica a její chuť je více hořká, se ve zdejších klimatických podmínkách velmi dařilo a kávové plantáže se začaly rozšiřovat. Velmi populární mezi pěstiteli kávy se stala oblast kolem města Buon Ma Thuot. Tomuto regionu na Centrální vysočině se nyní říká “Království kávy”. Právě odtud pochází nejvíce vietnamské kávy a zde jsem také vietnamskou kávu poprvé ochutnala.

Pití kávy se ve Vietnamu stalo součástí každodenního života.

Káva hraje ve Vietnamu důležitou úlohu

Pěstování kávy v minulém století narušily války probíhající na území Vietnamu. Nejprve první indočínská válka vedená vietnamským osvobozeneckým hnutím proti francouzským kolonizátorům a poté krutá vietnamská válka.

S opětovným pěstováním kávy se začalo po roce 1986. Země se tehdy potýkala s tíživou ekonomickou situací, většina obyvatelstva žila v chudobě a sovětské modely kolektivizace nepomáhaly. Proto se vietnamská komunistická vláda rozhodla zemědělství reformovat.

Původní velká zemědělská družstva byla rozpuštěna a nahrazena menšími soukromými pozemky. Do oblasti Centrální vysočiny v severní části jižního Vietnamu se za prací přestěhovaly statisíce lidí. Díky pěstování kávy a jejímu vývozu se zbídačený Vietnam postupně začal stavět na nohy a s ním i zdejší obyvatelstvo. Zatímco ještě na počátku 90.let minulého století z Vietnamu pocházelo 0,1 % světové kávy, nyní je to již 20 %.

Vietnamci se na kávě stali závislí. Nejen v tom smyslu, že pěstování a obchod s kávou je nyní pro mnohé živobytím, ale pití kávy se ve Vietnamu stalo součástí každodenního života.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí