Faláfel (Jordánsko, Sýrie a Libanon)

Faláfel (Jordánsko, Sýrie a Libanon)

Co potřebujeme: (přibližně pro 6 osob)

– 400 g cizrny (římský hrách)
– 1 salátovou okurku
– 3 rajčata
– bílý jogurt (velký, tj. asi 400 g)
– 10-12 pita placek
– 5 dkg hladká mouka
– 2 vejce
– 2 menší cibule
– 2 stroužky česneku
– 2-3 bobkové listy
– mletý koriandr
– mletý římský kmín
– kajenský pepř
– sůl
– olej

Tipy:

1) pity je třeba před přípravou vyzkoušet, ne všechny totiž po rozkrojení vytvoří „kapsu“. Počet 10-12 placek platí v případě relativně malých pit – o průměru 20 cm, které používáme my. Větších placek bude stačit méně.

A dáme se do toho:

1) Namočte cizrnu, nejlépe přes noc. Poté ji propláchněte a vařte s bobkovým listem do změknutí – běžně stačí 20 minut. Vodu z vařené cizrny slijte stranou, budete ji možná potřebovat.
2) Než se cizrna uvaří nakrájejte okurku a rajčata na kolečka a cibuli na kostičky
3) Uvařenou cizrnu rozmačkejte nebo rozemelte na hustou pastu. Aby nebyla příliš suchá, můžete použít slitou vodu z vaření.
4) Do cizrnové pasty přidejte sůl, koření podle chuti (koriandr, římský kmín, kajenský pepř), rozkvedlaná vejce, nakrájenou cibuli, vylisujte stroužky česneku a promíchejte. Pro zahuštění přidejte hladkou mouku.
5) Pokud nemáte faláfelovač (tak jsme nazvali malé udělátko, které na Blízkém východě používají k tvarování faláfelů), za pomocí polévkové lžíce vytvářejte karbanátky a v rozpáleném oleji smažte dozlatova z obou stran. Pokud se faláfely rozpadají, přidejte do těsta další mouku.
6) Servírování: rozřízněte pita chleba na poloviny a do vzniklé kapsy rozmačkejte faláfely (2-4, podle velikosti pity). Přidejte nakrájenou okurku, rajče a jogurt.

Doba přípravy:

namočení cizrny přes noc + 45 minut

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi

Zkušenosti čtenářů

Jan

Doplňuji pár poznámek podle vlastní zkušenosti:
– základem pro to, aby se falafely nerozpadaly, je udržovat olej stále rozpálený. Falafely vkládejte po jednom a vždy chvíli vyčkejte, aby se olej příliš nezchladil.
– uvařenou cizrnu je skutečně daleko lepší rozmačkat než rozemlít. Můžete začít mačkadlem na brambory, ale nejlepší konzistence dosáhnete, když budete pokračovat vlastními pěstmi až do vytvoření mazlavé hmoty.
– cibuli (jemně nakrájenou) a česnek přidejte ještě před mačkáním, těsto krásně slepí. Do takového těsta vůbec nemusíte přidávat vejce, snížíte tak potřebné množství mouky. Hladké mouky vůbec stačí jedna, maximálně dvě lžíce. S doplňováním tekutiny z vaření cizrny buďte také opatrní – opět maximálně dvě lžíce, a jen když je potřeba. Když je v těstu příliš vody, falafely se rozpadají. Základ je těsto opravdu pořádně prohníst.
– výborné je také doplnit do těsta posekanou petrželovou nebo koriandrovou nať. Opět přidat ještě před mačkáním, aby pustila šťávu, která těsto slepí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: