Začátkem února začne v Mexiku expedice „Yaviza bez víza“, která si dává za cíl dorazit až do Panamy.
Pavel Kordas, Ondra Balihar, Michal Šaroun a Pavel Horák tentokrát nechají doma batohy a pojedou trochu netradičně na kolech. Všichni procestovali kus světa – od Asie přes Blízký východ, severní Afriku a samozřejmě Evropu. Hledali ale novou výzvu, až ji nakonec našli.
„Střední Amerika nás láká především přírodou, kulturou, místním obyvatelstvem a jeho kulinářským uměním, neb rádi na cestách poznáváme a ochutnáváme co se dá a občas i co se nedá,“ směje se Pavel Kordas a pokračuje: „Rádi bychom také zjistili, kde dělají nejlepší nachos či tamales, kde se pěstují nejchutnější banány a jak jsou na tom ve Střední Americe s gulášem, protože ten se vaří po celém světě.“ Například v Nikaragui podle něj najdete guláš s kukuřicí a mátou ředěný pomerančovým džusem.
Za zmínku stojí i to, že budou využívat jen místní zdroje a spát venku pod hvězdami (tak trochu i z ekonomických důvodů), proto nám nepřinesou hodnocení pětihvězdičkových hotelů a jim podobných zařízení.
Mají v plánu projet z mexického Cancúnu až do panamské Yavizy přes Belize, Guatemalu, Honduras, Salvador, Nikaraguu a Kostariku. „Pokud to jen trochu půjde, budem se vyhýbat civilizovanějším a rušnějším částem projížděných zemí a poznávat spíše nepoznané, i když tak úplně všemu se zas vyhnout nemůžeme. Když už tam jednou budeme, tak se o nějakou tu věhlasnější památku připravit nenecháme,“ vysvětluje Pavel. Z těch známějších se prý podívají například na Tikal, Antigua, Copán, Arenal nebo Panamský průplav, kterému se vzhledem k jeho velikosti nelze po souši vyhnout.
Nejširší nabídku průvodců a map Mexika (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz
Cílem expedice je kromě úspěšného dojetí do Yavizy hlavně přiblížení Střední Ameriky takové, jaká skutečně je. V době jejich cesty se můžete těšit na spoustu poutavých článků nejen o cestování na kole, ale třeba i o zmiňovaných perličkách středoamerické kuchyně!
Ahoj Pavle,sledujeme na internetu jak se daří vši expedici.Držíme
palce ,aby těch defektů bylo co nejmíň a hlavně,aby drželo zdraví
vám všem.
Ahoj babička a děda.