Ahoj. Všimli jsme si, že máš zapnutý AdBlock. Prosím, pozastav si pro HedvabnaStezka.cz blokování reklamy. Díky tomu můžeme zajistit více zajímavých článků o zemích světa, cestopisy, reportáže. Navíc se snažíme zobrazovat jen reklamy s cestovatelskou tématikou, podporujeme touto cestou i mnohé charitativní projekty a neziskovky. Snad tě nebudou moc rušit. Děkujeme! Redakce HedvabnaStezka.cz
zkus napsat do Koktejlu, tam byl onehdá obsáhlý článek o ovoci J. Ameriky.
Marie
Jendo, dekuju za napad ! Jdu na to!
Jenda
pak ještě můžeš zkusit botaniky, najdeš je kupř. v botanických zahradách, v muzeích (každé okresní město mívá docela slušné muzeum s odbornými pracovníky přes leccos, neváhej je využít, nakonec jim daněmi přispíváš na mzdy, none ?), no a nebo i vysoké školy. Záleží na koho narazíš, někdo bude ochotnější, někdo méně.
Marie
Jeste jednou ti dekuji za „popostrčení“ směrem ke Koktejlu. Setkala jsem se velkou ochotou, dotaz preposlali do botanicke zahrady v Teplicich.
Tady je odpoved, treba te take bude zajimat?
calabacero“ nebo „totumo“, přinejhorším „güira“. Česky je to poněkud nepřesně „kalabašový strom“, latinsky Crescentia cujete. Plody se používají jednak jako nádobí, v nikaraguji jsem z nich viděl moc hezké cedníky, ale běžně se s nimi setkáváme jako s „rumbakoulemi“. Strom moc hezky kvete (patří do čeledi trubačovitých, Bignoniaceae), ale květy značně zapáchají. Stejné je to s dužninou plodů – údajně je po tepelné úpravě jedlá, ale jaký hlad musí ti lidé mít… Skutečné kalabaše jsou taky plody, ale tykvovité liány Lagenaria siceraria – bývají velké, dřevnaté a často v polovině zaškrcené a jsou to nejčastější tropické „čutory“
zkus napsat do Koktejlu, tam byl onehdá obsáhlý článek o ovoci J. Ameriky.
Jendo, dekuju za napad ! Jdu na to!
pak ještě můžeš zkusit botaniky, najdeš je kupř. v botanických zahradách, v muzeích (každé okresní město mívá docela slušné muzeum s odbornými pracovníky přes leccos, neváhej je využít, nakonec jim daněmi přispíváš na mzdy, none ?), no a nebo i vysoké školy. Záleží na koho narazíš, někdo bude ochotnější, někdo méně.
Jeste jednou ti dekuji za „popostrčení“ směrem ke Koktejlu. Setkala jsem se velkou ochotou, dotaz preposlali do botanicke zahrady v Teplicich.
Tady je odpoved, treba te take bude zajimat?
calabacero“ nebo „totumo“, přinejhorším „güira“. Česky je to poněkud nepřesně „kalabašový strom“, latinsky Crescentia cujete. Plody se používají jednak jako nádobí, v nikaraguji jsem z nich viděl moc hezké cedníky, ale běžně se s nimi setkáváme jako s „rumbakoulemi“. Strom moc hezky kvete (patří do čeledi trubačovitých, Bignoniaceae), ale květy značně zapáchají. Stejné je to s dužninou plodů – údajně je po tepelné úpravě jedlá, ale jaký hlad musí ti lidé mít… Skutečné kalabaše jsou taky plody, ale tykvovité liány Lagenaria siceraria – bývají velké, dřevnaté a často v polovině zaškrcené a jsou to nejčastější tropické „čutory“
Tip měsíce: Turecko
Top 10 míst v Istanbulu
Úchvatná krajina Kappadokie: skály tu připomínají obří údy
Zvláštní jezera v turecké střední Anatolii: Nar, Meke, Çıralı obruk
Knižní tipy
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou
Časopis Travel Life píší cestovatelé pro cestovatele, tak CESTUJ!
Nové články
Ostrov s vůní mučenky, čaje a sladkých ananasů – azorský São Miguel
Chichén Itzá a Mayové
Snow Film Fest je po roce opět tady! Filmy plné adrenalinu, humoru, i dojetí přichází do vašich kin
Vybavení na cesty
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru