USA

Zapadni parky USA – srpen 2015

LenkaK

Zdravim. Po pul roce (leden az cervenec) v Jizni Americe chci vyuzit sve pritomnosti na teto strane oceanu, a mesic (srpen) pobyt v Americe Severni, konkretne USA. A jak jinak cestovat po USA, nez na HD? 😉 Kdyby nekdo mel zajem, a chtel se pridat, bude vitan.
Plan je zatim vyjet z Miami do Chicaga Greyhoundem, tam si vyzvednout motorku, a odtamtud se vydat pres indianska uzemi SD a WY po zapadnich narodnich parcich dolu do Miami, odkud mi leti letadlo zpet domu.
Nechci zavodit, ale kochat se. Lenka

Zkušenosti čtenářů

Libor

Sorry, ale to vypadá spíš na to závodění, pokud by jsi chtěla strávit více času v různých NP. Odhaduju min. 8,5-9 tisíc km, pokud to bude bez Kalifornie, Oregonu a WA.

LenkaK
Libor:

Sorry, vypada, ale neni. Na HD se tezko zavodi.

Jeník

My cestovali ze SLC přes Arches NP, Monument Valley, Grand Canyon do San Diega, pak přes LA do San Francisca, po cestě dolů zas přes Yosemite, Sequoia NP, Death Valley do Las Vegas a pak přes Zion NP, Bryce Canyon, Salt Flats u SLC do SLC. Všude jsme strávili 2-3 dny, podnikali túry. Chtěli jsme si to místo vždy užít a ne jen vidět z okna. Trvalo nám to myslím 25 dní a ujeli jsme kolem 6000 km. Cestovali jsme v 6 lidech půjčeným autem a každého to vyšlo cca na 18000Kč.

pdmlynek

Zní to dobře, Lenko. Jen bych chtěl podotknout pár věcí:

(1) Nechápu proč jestliže chceš vidět indiánská území v SD a WY, tak jedeš autobusem do Chicága. To tam máš známého kdo Ti tu motorku na měsíc věnuje? To radči za pár šupů si kup letenku z Floridy do Salt Lake City, Phoenixu, Las Vegas, nebo Denveru, a pujč si motorku tam, a vrať ji na stejným místě.

SLC, PHX, LAS, a DEN jsou dosti velké města kde si můžeš vypůjčit cokoliv chceš bez problemů. My jsme udělali okruh z DEN před mnoha lety, z LAS jsme udělali okruh pár let potom, z SLC jsme udělali okruh toto léto, a z PHX jsme udělali okruh minulý týden. Nedovedl bych si představit že bych trávil týden jet mezi East Coast a západními končinami jen abych se podíval po západu. Kdyby jsi měla půl roku, tak to chápu, ale jinak to nemá cenu.

(2) předpokládám že víš co potřebuješ na vypůjčení motorky, a kolik to bude stát oproti auta, jo?

LenkaK
pdmlynek:

@ pdmlynek – duvodem je cas. Vyjet z Miami (tam mam letenku) do Chicaga trva autobusem 22 hodin a stoji 100 USD. Pak mam 5 tydnu v klidu sjet z Chicaga na zapad a dolu do LA, kde motorku odevzdam, a nemusim tudiz pocitat s casem na navrat, coz je jen kopirovani te same cesty, ale ciste honicka dojet vcas. Proste je to jen jednosmerna cesta. I kdyz ted uvazuji dojet autobusem z Miami do LA (dalsi usetreni casu a penez), tam si ji pujcit a dojet do Chicaga, cili z jihu nahoru, a z Chicaga autobusem do Miami.

U Eagle Riders ci jinych pujcoven stoji motorka 50 USD na den, auto se pohybuje nad 100 USD/den. Co jsem se divala na podminky, nevidim nic neobvykleho v pujceni motorka vs auto. Prosim vysvetli.

Nebo si ji jeste muzu poslat z Jizni Ameriky, ale na to asi mit nebudu ;-).

Libor
LenkaK:

Z Miami do LA busem, to je tedy ušetření času jako řemen. Greyhound to jede 2 dny a 18 hodin s 2 přestupy. Do Chicaga jede 31 h.

Auto nad 100 USD na den? To vyžaduješ velké SUV? Včetně pojištění bývá auto dost pod 50 USD na den, ale je tam samozřejmě příplatek za vrácení jinde, zvlášť pokud je to takto daleko.

LenkaK

Libore, dalsi skvely prispevek! Diky. Vidim, ze tomu opravdu venujes cas. Jdes primo k veci, zvazis vsechna pro a proti.
Takze – Greyhound Chicago sice jede 31 hodin, ale express 22. Ale i kdyby, s motorkou by mi to trvalo 3 dny, takze krome naklady na pujcovne a pojisteni take plus na benzin, plus naklady na ubytovani… Proste jak rikam, vsechno mas dobre promyslene, a kazdou alternativu nekolikrat v mysli obratis, nez odpovis. Takze mas pravdu, Greyhoundem je to fakt uspora jak remen.
Tesim se na dalsi trefny prispevek.

Libor
LenkaK:

Já i pdmlynek porovnáváme čas autobus versus letadlo, ne autobus versus motorka. A psalas, že bys jela Greyhoundem. Na tvé podivné myšlenkové pochody už raději nebudu odpovídat.

pdmlynek

Lenko, nechci Ti do toho kecat, ale myslím že by jsis to měla trochu promyslet. Jestli dovolíš, tak to trochu rozebereme.

Jestli Ti rozumím, tak Ty přiletíš do Miami, pak chceš cetovat po USA asi pět týdnů. Dále, jestli Ti rozumím, tak nechceš plýtvat čas, ale taky chceš ušetřit peníze. Dále, chtěla by jsi navštívit indiánská území. A protože to je USA, tak chceš si to prohlédnout z HD. Je to tak nějak?

Co bych Ti chtěl navrhnout je, si zaletět z Miami někam na západ, kde si tu motorku můžeš vypůjčit, a pocestovat si po západě USA. Pak si tu motorku odevzdat, a zaletět naspátek do Miami.

Myslím že nemá cenu jet autobusem. Uvědom si že je to velká stráta Tvého času přejíždět USA (ať na motorce nebo autem nebo autobusem) z jednoho konce na druhý. Bude Ti to trvat 3 – 4 dni, pak 3 – 4 dni naspátek. To máš skoro týden jen na přejezd.

Asi tak: Z Los Angeles do Miami je to přes 4400 km, neboli tolik jako z Prahy do Teheránu. Z Miami to Chicaga je to 2300 km, čili víc než Prahy do Moskvy. Z Chicaga do Los Angeles je to asi 3300 km, čili víc než Moskvy je to do Teheránu. Takže co by jsi řekla Američance, která by Ti řekla: “Budu jsem v Africe, a na spáteční cestě domů budu přesedat v Praze; když už Praha je tak blízko Iránu, zemi kterou jsem vždy chtěla vidět, tak si v Praze vlezu na autobus do Moskvy, a v Moskvě si vypůjčím motorku, a pojedu do Teheránu.”

pdmlynek

Jestliže chceš vidět západ USA, tak se vykašli na nějaký autobus, a zaleť si na západ.

A jestliže chceš vidět západ USA, tak vůbec nechápu proč by jsi jela do Chicaga. Co tam? Z Chicaga do hor v Jížní Dakotě to je asi 1500 km. Mezi Chicagem a západní Jížní Dakotou vážně nic není; to je jen pole, pole, pole.

Jak jsem Ti psal dříve: zaleť si do nějakého většího města na západě USA, např. SLC, DEN, LAS, PHX, nebo i LAX, nebo SFO, tak si vypůjč motorku, a udělej si nějaký pěkný okruh.

pdmlynek

Já na motorky nejsem. Podobně jako většina Američanů. Takže nemám ponětí kolik to stojí, ale protože motorky jsou v USA nečasté, jsou považovány za speciální druh dopravy, a tak bych řekl že vypůjčení motorky není tak snadné nebo levné jako vypůjčení auta. Vypůjčení auta je velice běžná věc; dělám to asi 3-6-krát do roka. Alespoň podle toho co jsem našel, tak motorka stojí hodně přes 100 USD/den a auto je pod 50 USD/den.

Jinak, najdi si co je potřeba na vupůjčení motorky. Budeš muset mít alespoň svoji přílbu a motorcyclistické boty, ale nedivil bych se, kdyby po Tobě chtěli aby jsi měl na sobě kožený oblek. To se s tím chceš vlést, neo si vše koupíšnové?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: