Írán, Pákistán, Afghánistán

Viza do IRANU na jar 2013

Michal zo Slovenska

Zdravim vsetkych.
Napriek tomu,ze tu o tejto teme bolo uz vela popisane,neda mi neopytat sa skusenych cestovatelov.. Nakolko idem do Iranu prvy krat, na 10 dni a tie Viza mi robia velke starosti.
Letim cez Pegasus,/Vieden-Istambul,Istambul-Teheran/22.marca 2013.Len nedavno som si vybavil novy cestovny pas /nakolko som pred tym pas nemal a cestoval len po EU na OP./
Niektore komentare vo mne vzbudili nadej neriesit to a zajednat si len hotel v Teherane,aby som mal co vyplnit na letisku v Irane do kolonky SPONZOR a vymalovano..,ale ako tak citam, problem moze nastat uz na letisku vo Viedni,kde budu odo mna viza pozadovat..Posledne co chcem,je cely nateseny na letisku vo Viedni v domnienke,ze moj dlhorocny sen sa o chvilu stane skutocnostou..otacat sa na päte cely dopoteny od stresu pri nejakej neprijemnej rakuskej pani za prepazkou..

Chcem sa teda opytat co by mi skuseni cestovatelia poradili. Mam si poziadat viza osobne vo Viedni na ambasade este teraz cim skor v januari?
Jedine co ma na tom odradza je 2x cesta do Viedne.Poziadanie a potom cesta pre ne o mesiac…?Tak to chodi,ci?
Na stranke iranskej ambasady vo Viedni som zistil,ze maju otvorene len do 13.00 A je to pre mna fakt neprakticke,nakolko musim cestovat zo Ziliny. A potom opat ist po ne o nejaky mesiac /ak vsetko dobre dopadne/. Teda realne to je a lenivy nie som.Akurat prespavat vo Viedni alebo v BA koli tomu 2x..brat si dovolenku v praci,komplikovane hrozne..
Len sa chcem opytat ci mi nevie niekto poradit efektivnejsi a ekonomickejsi a menej stresovy sposob.Je nutne ist na ambasadu do Viedne 2x??
Do Iranu sa velmi tesim,na kamaratov /dokonca mi spominali nejaku pozvanku „INVITATION“ kt.je nutna,ale nikde na internete som sa o nej nedocital.

Som cestovatel v plienkach a tento vylet je pre mna skutocna bomba,preto by mi pomohli akekolvek informacie a detajly kt.ma v spojitosti s letom cakaju. /mimochodom,nikdy som neltel..:) /
Aby som to tu nejako extra neplnil temami kt. uz boli x krat prebrate,mozete mi odpisat na moj email

mi*********@ya***.com

za kazdu odpoved som VDACNY!
Michal
www.michaldirer.eu

Zkušenosti čtenářů

PaV

Jediny, kdo je kompetentni rozehnat Tve obavy je Tvuj prepravce Pegasus! Zeptej se ho (NIKOLIV nejakeho jeho agenta/prodejce), zda te bude akceptovat k preprave bez iranskeho viza, jen s predem rezervovanym hotelem:-)
Mne take strasily vsechny cestovky/agenti, kterych jsem se pred zakoupenim letenek ptal – chteli mi totiz prodat predrazene vizum resp. i jejich sluzby. Preptal jsem se proto primo aerolinku, se kterou jsem letel. A vzbudil jsem u nich pobaveni – proc bych nemohl do Iranu s nimi letet bez viza, kdyz nejsem ani American, ani Kanadan ani Brit??? Jsou to jedine narodnosti na svete, ktere viza mit musi predem a na letisti v Iranu je nedostanou. Vsichni ostatni je bezne na letistich v Iranu dostavaji. Jedinym problem je prip. nadute chovani „cestovatelu“ anebo falesny booking hotelu. My jsme ani zadny booking nemeli – jen jsme nahlasili adresu hotelu, z immigracniho na letisti tam asi volali a kdyz jim hotel potvrdil, ze nas ubytuje, slo vse dal jak na dratku. Priste bych si ale nejakou konfirmaci bookingu radeji predem vykorespondoval – zvlast, kdyz zadny iransky hotel nemuze blokovat sumy na zapadnich kreditnich kartach.
Klicem k Tve pohode je tedy Pegasus, pokud on Ti zavazne potvrdi, ze Te akceptuje k preprave jen s booknutym hotelem, mas vyhrano! Hodne stesti, Iran je super zeme a Iranci skveli lide:-)

PaV
PaV:

Jeste uklidnujici info k dnesnimu dni (zdroj je z http://www.skyteam.com/cs/Vae-cesta/Services/Visa-and-Health/ )

/ 29DEC12 / 2005 UTC

National Slovakia (SK) /Embarkation Austria (AT)
Destination Iran (IR) /Visited Austria (AT)

Iran (IR)

Passport required.
– Passport and/or passports replacing documents must be valid for at least 6 months after the period of intended stay.

Visa Issuance:
Visa required, except (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)for Holders of normal passports
traveling as tourist can obtain a visa on arrival, for a max.
stay of 15 days, provided: For details, click here
Visa required, except for Holders of normal passports
traveling for business purposes can obtain a visa on arrival,
for a max. stay of 72 hours, provided holding:
For details, click here
Minors:
– WARNING! In accordance with European Union (EU) Legislation,

all minors who are nationals of Slovakia will be expected to

hold their own passport or National ID Card (where

applicable) when departing from Bulgaria, Cyprus, Romania or

a Schengen Member State For details, click here.
Additional Information:

– Holders of passports or travel documents containing a visa
for Israel For details, click here
– Visitors are required to hold proof of sufficient funds to
cover their stay and documents required for their next
destination.

– All foreigners entering Iran must report to the police
within 8 days after arrival.
– Reporters, journalists, photographers and cameramen of any
nationality other than Iranian require a visa.

Warning:
– Admission will be refused to women not wearing Islamic head
cover, scarf, long sleeves or stockings.
– Visitors not holding return/onward ticket could be refused

Tonka

Ahojte,
najskor chcem PaV-ovi velmi pekne podakovat za jeho info ohladom iranskeho viza priamo na letisku v Teherane. Tvoj detailny popis procesu mi velmi pomohol, DIKY! Jedine, co bolo ine bolo, ze sme pri okienku cakali strasne davy asiatov a boli sme tam az na jedneho Africana nastastie uplne sami. Bolo to v oktobri 2012. Napriek tomu, ze nam ceska a hlavne slovenska ambasada v Teherane vyslovene vstup bez viza nedoporucovala, riskli sme to a prebehlo to vdaka Bohu uplne v pohode. Mali sme predbezne rezervovany hotel, jeho adresu a za 60 eur na osobu nam 15 dnove vizum vlepili do pasu. Pristup uradnikov je zrejme individualny, ale myslim, ze nie je dovod na obavy. Iranci su naozaj velmi prijemni a skveli ludia.
My sme leteli z Prahy cez Istanbul(s Turkish) a ako pise PaV, pytali sme sa na to aj priamo aeroliniek. V Prahe problem nemali, v Istanbule boli zmateni a zistovali to, ale nakoniec vsetko dobre dopadlo. Drzim palce a keby si este nieco chcel vediet, napis. Zdravim.

PaV
Tonka:

Ahoj Tonko, mám moc velkou radost, že Ti moje informace pomohly a užila jsi si vlídnosti a pohostinnosti Íránců! Zvlášť když tahle diskuse praská ve švech nahaněči zprostředkovatelů anebo strašpytli. Íránské ministerstvo zahraničí vydává statistiky všech odmítnutých žádostí podle státní příslušnosti žadatele. Některé státy tam mají 100% úspěšnost!!! Jde např. tuším o Rakousko, Itálie, Austrálie etc. Nejhorší (USA, Kanada, UK…) se pohybují někde okolo 96-97% úspěšnosti. Češi jsou někde mezi. Jde o všchny žadatele jak z ambasád, tak z letiště UPON ARRIVAL. Takže je jasné, že letištěm UPON ARRIVAL neprojde jen hulvát, ignorant nebo po česku švejkující provokatér.
Za nás opravdu byla před vízy skrumáž Asiatů. A francouzsky mluvící cestující nás pobídla, ať se chováme víc neevropsky agilně, když úspěšně odcházala s vylepeným vízem a my submisivně čekali, až na nás přijde řada. Asi jsi přiletěla v lepší denní dobu, nežli my. S námi čakal u okénka Švéd s iráckým originem, který cestoval do Íránu pravidelně za tam žíjící sestrou. A s Asiaty je to prý pokaždé u okénka stejné. Taky se nechoval raději příliš „po evropsku“:-) A navzájem jsme vytvořili evropskou kruhovou obranu

Michal zo Slovenska 2

Cau, vcera som dostal pozvanku na viedensku ambasadu.
vybavoval som cez Touran Zamin, poplatok 50 €. Ziadost som im posielal minuly stvrtok, vcera mi odpisali ze ref. cislo je pripravene, poslal som im kopiu dokladu o zaplateni poplatku a obratom do minuty mi prislo cislo s tym ze do po 3 pracovnych dnoch sa mam dostavit na ambasadu. Takze v piatok/pondelok idem tam.
Lahke, rychle, sice si o 50 € lahsi, ale… ale mas pokoj…
Stastnu cestu, ja letim 8 marca 😉

andreja
Michal zo Slovenska 2:

a ako si dopadol na ambasade? Mne prislo cislo z touranzaminu dnes, no na ambasade mi to nik neberie a na maily neodpisuju. Chcela som zistit, co vsetko treba priniest na ambasadu vo Viedni a kolko trva, kym viza nalepia… ma niekto aktualne info? neviem, ci mam dat fotku so satkou alebo bez…a pod.
mimochodom ideme 1.-15.3. cez pegassus…

Michal zo Slovenska
andreja:

Nakoniec som to vybavil cez kamarata v Teherane. su udajne k dispozicii nove E-viza,ktore po kopii pasu nascanovanej,poslu majlom,kamos zaplati tam par dolarov /10tusim/ a poslu mi to na majl,a vytlacim..a mam uz pred cestou pripravene 🙂

Lukáš
Michal zo Slovenska:

ahoj, ako sa dajú vybaviť tie e-víza, existuje na to aj nejaká stránka? vďaka tomu papieru ti víza nalepia na ambasáde alebo až na letisku? díky za info

Michal zo Slovenska 2
andreja:

no zatial som este nedopadol nijako lebo som tam nebol. chystam sa tam ist v piatok. v mejli od TZ nebolo nic, ze by som mal priniest nejake veci tak si ani nic neberiem. maximalne fotky pasove, pas budem mat tam tak nech si ho xeroxuju ked chcu…Dufam ze to bude raz dva – pridem, nalepia, zaplatim, idem prec…

andreja

ahojte, ja som tam isla dnes – dovolat sa tam nedalo a ani na maily nik neodpisoval, tak som si na stranke pozrela mojou chabou nemcinou a prekladacom, co je treba.
Ambasada sidli na Jauresgasse 9, otvaracie hodiny: 09.00 – 12.00, co treba k vizam najdete tu: http://www.iranembassy-wien.at/index.php/de/konsularwesen/visa

Ja som si vyplnila formular – udajne ma byt vyplneny strojom, pouzila som pismo New Courier, fotky ma byt 4x3cm, ja osm si vzala s hijabom aj bez a ked som sa pytala na mieste, ze ktoru chcu, mily pan mi povedal, ze ktoru ja chcem 🙂
Dalej treba doniest doklad o zdravotnom a urazovom (cestovnom) poisteni pocas doby pobytu a to je vsetko.

Celkovo sme tam boli asi hodinu, po tom, co sme sa dostali na rad, sme odovzdali doklady, pan povedal, ze si ich este musia prezriet a ze to bude trvat tak 10min a zatial si mame dat cajik, ktory tam je pre stranky nachystany, po 20 minutach si nas zavolal, zaplatili sme kartou 104 Eur za 2 pasy – 4 eura je asi poplatok za platbu kartou. Potom sa nas spytal, ze kedy ideme a kedze dostal odpoved, ze 02.03. tak sa zamyslel a povedal, ze za 2 tyzdne mame prist pre pasy. Kedze sme manzelia, staci, aby prisiel jeden, v inom pripade sa treba asi spytat, ci moze prist jeden clovek. Pri podavani ziadosti musi byt kazda osoba pritomna.

Inak dojem z ambasady bol super, prijemni ludia, caj, pohoda…ked si spomeniem na roky 1998 2000, ked som v zime mzla a v lete odpadavala pred britskou ambasadou a pred belgickou nam nadaval pracovnik do slovenskych svini, je ta iranska naozaj z „ineho sveta“…

Michal zo Slovenska 2
andreja:

Ahoj andrejka, diki za napisany zazitok 🙂 Ja tam idem zajtra rano. Formular mam vypisany strojopisom, fotky ciernobiele, ale dufam ze to problem nebude bo aj pasovu foto mam ciernobielu…mam este kopie pasu a teraz som si uzavrel cestovne poj.. na stranke ambasady ten doklad o cestovnom poisteni nemaju uvedeny.. pisal som este aj do Touranzaminu, ci je mozne dostat viza ten isty den. Zijem v prahe a do viedne sa mi teda druhykrat nechce. Pani mi odpisala ze je mozne aj ten isty den ich dostat ale budu chciet viac nez 50 €. Dufam ze to nebude 100…
Do kedy sa tam chystate s muzom byt? ja chcem ist 8eho marca do 24eho.
Vela stastia!
M.

andreja
Michal zo Slovenska 2:

o tom poisteni sa pise tuna:

„Wichtige Mitteilung

An alle Besucher der Visaabteilung

Ab dem 23. September 2011 ist mit dem Vissantrag eine Kranken- und Unfallversicherungspolice einer anerkannten iranischen oder ausländischen Versicherungsgesellschaft in schriftlicher oder elektronischer form vorzulegen.

Die Visaabteilung ist verpflichtet, vor der Visaerteilung vom Antragsteller die Vorlage einer der kranken- und Unfallversicherungspolice einer anerkannten Versicherungs-gesellschaft für die Dauer des Aufenthalts in Iran zu verlangen.

Falls die o.g. police in Deutschland bis zu dem o.a. Datum nicht vorgelegt werden kann, müssen sich die antragsteller im Visaantrag verpflichten, unmittelbar nach der Einreise in die Islamische Republik Iran bei einer iranischen Versicherungs-gesellschaft einen kranken- und Unfallversicherungsvertrag abzuschließen“

Na stranke je aj info, ze do 24h je to o 50% viac, cize by to malo byt 75 Eur, ale neviem, ci to urobia na pockanie:

„Im Falle, dass jemand das Visum innerhalb 24Stunden ausgestellt bekommen möchte, fallen 50% an Mehrkosten an.“

My sa chystame 02.03.-15.03., itinerar je nasledovny: Teheran 2 noci, Kashan 1noc, Esfahan 2 noci, Yazd 3 noci, Shiraz 2 noci, Tehran… mozno sa stretneme 🙂

roman
andreja
roman:

…tieto informacie dnes uz nie su aktualne, postup a doklady na Viedensku ambasadu som uviedla vyssie, aj otvaracie hodiny su ine a bez reference number od cestovky Vas rovno poslu prec – skusenosti zo vserajsieho dna…

palik
andreja:

ked ides vybavovat viza, treba mat nejake ref. cislo???
bez toho to nejde??

kde sa da ziskat a stoji to nieco?

diky palo

andreja
palik:

reference number ziskas cez iransku cestovku – napr. touranzamin, stoji 50,- Eur

Maros
andreja:

Reference number som ziskal za 35.-E od agentury
Orient Travel Pars.

of****@or****************.com

M.

Hanka
Maros:

Dneska mi od nich přislo reference number a stojí 35E

linda

Pegasus bohuzial nie su moc ustretovi s odpisovanim mailov. Naposledy im to trvalo asi mesiac, a odpisali iba toto:

„Regarding to your message we kindly request you to apply for your own embassy about the legal procedures for the country (Visa/Passport etc).

We wish to see you on our flights.“

Cize riesili sme to cez iransku agenturu, viza bez problemov… (maj/2012)

Michal zo Slovenska 2

Ahojte,
takze v piatok som tam bol. dokopy asi hodku a 15 minut. dal som formular, fotku, pas, fake-ovy papier o cestovnom poisteni. Ref. number tam mali uz vyse tyzdna. Po otazke na „extra charge“ a pripravu viz este ten isty den mi odpovedal mily pan ze bez problemov. zaplatil som 77 € a o 15 minut mi podaval pas so slovami „Enjoy our promising country“.

andreja
Michal zo Slovenska 2:

Super, gratulujem! Ja idem pre pasy 05.02. a potom uz zacnem balit 🙂

Michal zo Slovenska 2
andreja:

Ja mam trasu Teheran – Kashan – Esfahan – Garmeh – Tabas – Kerman – Yazd – Shiraz – Bushehr. Potom z Bushehru do Teheranu lietadlom, z Teheranu – Qazvin – Tabris – Ardabil – Rasht a naspat do Teheranu. V teherane ani vobec nechcem byt, najviac sa tesim na cestu z Garmehu do Tabasu a Kermanu , lebo puste Kavir a Lut su pre mna top priorita! 🙂

andreja
Michal zo Slovenska 2:

pekna trasa! ja nemozem bohuzial z prace na dlhsie ako 14 dni a nechcem to prilis hustit… najviac planujem zostat v Yazde… Udolie Assasinov snad nabuduce 🙁

globetrottel
Michal zo Slovenska 2:

tzn. ze naklady na vizum do iranu jsou ted 50 eur referencni cislo + 77 eur za vizum? to je tedy solidni cena….

andreja
globetrottel:

Za referencne cislo je aktualna cena 50,- Eur (Touranzamin), za vizum tiez 50,- Eur. Len ak chces viza hned v ten den, pretoze sa ti tam nechce trepat 2x, tak vo Viedni maju priplatok 50% – tzn. 75,- Eur za viza. Ak platis kartou, tak je to este +2 Eura/osoba.
Nie je to nic hrozne, v 1998 som do UK platila 2100,- Sk a este k tomu 1500,- Sk tranzitne cez Benelux a to nam este nadavali do svin, keby som tam nesla na navstevu, tak ma tam nik ndeostane…
Ak chceme cestovat za exotikou, tak tam musime aj nechat nejake prachy, hlavne v krajinach, ktore sa dotavaju do zlej situacie vdaka nasej spinavej politike a jej embargam…

globetrottel
andreja:

pred par lety bylo za necelych 40eur… ted za 100, za rok bude treba za 200 eur.

ps: iran je exotika? na zaklade ceho proboha? a co ukrajina, taky exotika?

jan
globetrottel:

Ctu ze aktualne stoji registracni cislo u iranskych cestovek 5oEUR. Nicmene, ctete-li jejich angl. stranky, pisi o 35 EUR. Jaka je pravda?

poplis
jan:

nebude to spis 50$ a 35€ ?

Hana

Ahojte všichni ostřílení cestovatelé!
Mám dotaz ohledně víza, vím, že už se tady toho řeklo víc než dost. Ale já jsem z toho pořád zmatená. Jedu do Íránu v létě na tři měsíce. Mohl by mi prosím někdo napsat co přesně co potřebuji pro to, abych dostala vízum? Nejedu přes cestovku ani tak nějak. Jedu navštívit kamarádku a poté spolu chceme procestovat Írán. Byla bych hodně ráda, kdyby mi někdo napsal co přesně si mám připravit pro to, abych dostala vízum a jestli je jednodušší vyřešit to přes ambasádu v Praze nebo je lepší to řešit přes nějakou tu cestovku. Nebo jak to vlastně funguje. Byla bych opravdu hodně vděčná kdyby mi někdo poradil. Můžete mi poslat info na mail

Ha************@gm***.com

. Děkuju moc za jakoukoliv radu.

Klára

Ahoj,
já docela počítala s tím, že pojedu jen s tím číslem a o vízum zažádám na letišti v Teheránu… Ale všichni kolem řeší víza, takže máte někdo nějaké aktuální info o tom, že už to takhle dělat nejde? Vím že už nejde letět jen tak na blint, ale s tím referenčním číslem jsem myslela že to jde… Chci letět zítra, takže budu ráda za jakékoli info!! Díky.

IWANV
Klára:

Ahoj Klara,
bol som v Irane 19 krat, a vybavil som tymto sposobom najmenej 80 viz. Ja som ten Ivan zo stranok Touranzaminu.Nedaj na reci – same hluposti…staci ti samozrejme len referencne cislo…potom uz len zalezi , kto ma sluzbu na colnici na IKA .Obcas overuju zarezervovane ubytovanie.t.j …sponsor…tak ci tak ak mas ref.cislo…vizum ti musia dat.
Napis a poslem ti kde sa da zarezervovat v Tehrane lacne ubytko…

IW***@CE*****.SK

IWANV
Klára:

Ahoj Klara,
bol som v Irane 19 krat, a vybavil som tymto sposobom najmenej 80 viz. Ja som ten Ivan zo stranok Touranzaminu.Nedaj na reci – same hluposti…staci ti samozrejme len referencne cislo…potom uz len zalezi , kto ma sluzbu na colnici na IKA .Obcas overuju zarezervovane ubytovanie.t.j …sponsor…tak ci tak ak mas ref.cislo…vizum ti musia dat.
Napis a poslem ti kde sa da zarezervovat v Tehrane lacne ubytko…

IW***@CE*****.SK

Pavel
IWANV:

Ahoj všem,
vrátil jsem se z Íránu právě dnes, odlétal jsem před 13 dny, žádal o vízum na letišti v Teheránu a bylo to následovně:
– Pegasus nezajímalo nic ani ve Vídni ani v Istanbulu a bez problémů vystavil letenky.
– žádné referenční číslo ani nezmínil imigrační úředník v Teheránu. Pouze se zeptal, jestli máme „invitation letter“, ale spokojil se i s potvrzenou rezervací hotelu
– vyplnil jsem jednoduchý dotazník A5 a za deset minut jsem byl o 50,- euro chudší a vízum bylo v pase
Pavel

PaV
Pavel:

To’s tomu dal!

Handlíři s vízy pracně straší na všech možných fórech, aby si zpoplatnili sptrašpytle. A Ty to tady vykecáš, že to jde rovnou po příletu na letišti bez referenčního čísla a beze stresu:-)

Aby teď začali zase na pár měsíců strašit od nuly:-(

Pavel
PaV:

JJ, jsem hroznej.
A to jsem zapomněl poznamenat, že to letištní vízum má vystavenou platnost 15 dní ale celkovou 3 měsíce, tzn. dá se na tuto celkovou dobu prodloužit.
A pokud někdo na fórech píše, že ho odmítla letecká společnost vzít na palubu, protože neměl referenční číslo, tak je to nesmysl. Pracovník na check-inu není imigrační úředník a zajímá ho pouze, jestli máte platný cestovní doklad. Nemůže pochopitelně znát podmínky vstupu občanů jednotlivých zemí do jiných jednotlivých zemí. To z hlavy neznají ani na MZV, navíc se to často mění.

linda
Pavel:

Neviem, či na to nemajú právo, ale určite to robia. Raz ma na checkine Iberia takmer nepustila ďalej, lebo sa so mnou pracovníčka hádala, že potrebujem víza do 1 juhoamerickej krajiny, čo bol nezmysel.

PaV
linda:

Většina aerolinek ve světě musí v případě pochybností nahlédnout do http://www.iata.org/publications/Pages/timatic.aspx – kvůli možnému odmítnutí přepravované osoby nebo i nákladu i v průletových bodech, nejenom v cílové destinaci.

Pokud by to neučinily, mohou někde nejenom muset si pasažéra zase odvézt, když nebude vpuštěn do země nebo do tranzitu, ale i vyfasovat nemalou pokutu a možné sankce.

Na druhou stranu: Nahaněči íránských předražených víz/“referenčních čísel“ se ale spoléhají, že cestovatele (zejm. české a slovenské backpakery) vystraší a ti se na (nejen) zde vypouštěné „urban legends“ chytí a za referenční císlo“ jim zaplatí. Namísto toho, aby po příletu do Tehranu a dalších velkých měst v Íránu si jednoduše a během několika minut vyřídili VISA UPON ARRIVAL.

Jitka
PaV:

Dobrý den, ráda bych se vás k letištním vízům osobně zeptala na podrobnosti. Můžete se mi prosím ozvat? Děkuji, Jitka,

ji*************@em***.cz

Jan
IWANV:

Kdyz se odvolavas na touradmin. Jak to, ze zde v hedv. stezce vsichni zminuji poplatek 50EUR? Na angl. strankach touradmin je 35EUR a podobne uctuji i dalsi cestovky (viz jejich agl.stranky) .

Martin

Vlastná skúsenosť z leta minulého roka 30e a do 10dní máš reference number. http://en.key2persia.com/iran-tour-services/iran-visa/

Martin Butnik

Ahojte,
snad neporušuju nějaké pravidla, když sem přidám svůj dotaz.
Jak je to s placením poplatku touranzamin na konto?
Dá se to zaplatit převodem přes SEPA?
Jde mi o to, zda díky převodům a poplatkům nepříjde na druhou stranu o něco mín než mnou poslaných 50 eur.
Dík za pomoc

Martin Butnik

Ahojte,
Jde mi o to, zda díky převodům a poplatkům nepříjde na druhou stranu o něco mín než mnou poslaných 50 eur.
Dík za pomoc

Martin Butnik

Ahojte,
Dík za pomoc

Martin Butnik
Martin Butnik:

Omlouvám se za znovuvložení. Chyba u mě v refresh stránky.

Martin

Ahoj.

Chystam se do Iranu na podzim na navstevu za svym spoluzakem. Nemam dost odvahy na to, letet tam bez viza, takze bych si ho chtel vyridit pres key2persia. Chteji znat itinerar cesty ci co – chystam se si tak maximalne zaplatit nocleh v Teheranu na den priletu a odletu. Nevite, jestli je to problem? A nemate nekdo zkusenosti s vypisem z uctu, ktery chteji na ambasade? Jako kolik by na nem melo asi tak byt (minimalne) a tak… Mam cca 3 ucty a vsechny se na konci mesice blizi nule, tak nevim, jak na to vyzrat.

Diky za rady,
Martin

mamutka
Martin:

Jsem čerstvou majitelkou íránského víza. Referenční číslo mám přes Touran zamin za 50 euro, ta zmiňovaná cena 35 euro platí pro většinu států kromě české republiky. Prý jsou u nás problémy, tak je to dražší.
Platila jsem to převodem z účtu, vyřízení trvalo asi 10 dnů. Itinerář cesty byl nepovinný údaj, nevyplnila jsem ho a nikdo se po něm nesháněl. Je nutné odeslat potvrzení o zaplacení, nespárují si ti sami. Na pražskou ambasádu je nutné si zavolat, objednací formulář je na nic a je nutné si ověřit, zda to referenční číslu už z Teheránu přišlo. U nás to trvalo asi týden, další týden měl ještě konzul dovolenou. Na ambasádě chtěli všechno, co je na jejich stránkách uvedeno, výpis z účtu ale asi moc nezkoumali. Po odevzdání dokladů trvalo ještě týden, než nám pas s vízem předali. Celkem nám vyřízení trvalo asi 6 týdnů,
úředník na ambasádě je velmi milý a mluví česky.

Hanka
mamutka:

Prosím tě Touran Zamin ti poslal na jaký účet to platit, nebo jsi to zaplatila a poslala jsi jim email o zaplacení? Poslala jsem totiž formulář a teď nevím jestli čekat na email nebo zaplatit.

8
Hanka:

TouranZamin posle potvrzeni o prijmu zadosti o vizum a soucasne ve stejnem mailu instrukce, jak zaplatit.

Petr H.
Martin:

Ahoj,
taky jsem to vyřizoval přes key2persia.com. Hlavně díky tomu, že chtěli jen 30 euro místo padesáti. Myslím, že ten itinerář je jen formalita. Já tam napsal jen stručnej plán cesty (jedem vlakem). Žádný konkrétní hotely a datum jsem neuváděl. Obratem poslali číslo účtu, na který to chtějí poslat (německý účet). Poté trvalo cca 14 dní než se ozvali, že peníze dostali, a že žádost poslali dál. Po dalších cca 14 dnech napsali, že žádost je vyřízená a referenční číslo pod kterým budou víza v Praze k vyzvednutí. A tady nastal problém. Vízum jsem vyřizoval i pro kamaráda. Cestovka odpověděla, že pod daným číslem jsou víza pro nás oba. Jenže na ambasádě měli vízum jenom pro mě. Obrátil jsem se tedy znovu na cestovku a ta daný problém během týdne vyřídila. Mohu jí tedy vřele doporučit. Jen si to začněte vyřizovat s větším předstihem. My to nechali na poslední chvíli a výsledek byl ten, že jsme museli cestu o měsíc odložit. Odjíždíme vlakem z Prahy 3. kvěna 🙂

Petr H.:

Ahoj Petře H.
Chceme si vyřídit tři lidi referenční číslo u Key2Persia, jak jsem pochopil za normálních okolností je po žádosti referenční číslo v Praze na ambasádě do jednoho měsíce… Co se děje poté a jak dlouho to trvá, než je vízum v pase? Je lepší o to referenční číslo žádat každý zvlášť a tak se vyhnout situaci, kterou jsi zažil??

Též chceme do Iránu po zemi a čekáme na nový pas s biometrickými udaji jedné z nás… Zajímá mě to proto, jestli máme šanci to stihnout do začátku července, když o ref. číslo požádáme za tři týdny…

Kája ze Šumperka

Zapomněl jsem se podepsat 🙂

Lukáš
Kája ze Šumperka:

Preboha ľudia,
nebuďte ako stádo oviec a nekupujte si za 50€ kadejaké referenčné čísla od kdejakých cestoviek. Najmä ak teraz inú možnosť ako letecky do Iránu nemáte… V marci sme boli v Iráne cez víza na letisku, štyria, žiadny problém nebol. A nikto sa ani len nepýtal na nejaké referenčné číslo… ak potrebujete nejaké info, napíšte mi kľudne mail. s pozdravom

Lukáš

e.
Lukáš:

pokud tam jedou autem. Musí si vízum vyřídit předem. Na hranicích ho nedostanou.

lajka

Takze zdravim z Iranu. Prilet vcera rano Pegasem pres Istanbul.

VOA probihalo nasledovne:
1) Vyplneni papiru, nikdo nechtel vyplnit kolonku zpatecni let. Do kolonky sponsor se napise jmeno a telefon do hotelu.
2) Odevzdano a ceka se
3) 50 EUR poplatek se plati po vyzvani u vedlejsiho okenka
4) Vse bez fronty a hotove v 15 minutach

Hotel je fakt problem. Nikdo ho nechce zamluvit po netu a cestovku to na jednu noc nezajima, potrebuji platbu predem. Ja to vyresil pres mistni kontakt, nevim jak bych to jinak udelal.

Z letiste jesti minibus na Azadi, co stoji pred halou. Cca v 5 rano do nej zacali poustet a odjelo se az v 6:30. Nepodorucuju, na Azadi nejezdi metro a je tak precpane, ze se do nej rano neda dostat a to plati dvojnasob s necim za zadech! Vyresila to kombinace BRT + tago na busak. Taxi do centra bylo snad nejlevnejsi za 350 000, jestli si pamatuju z tabule.

Na letisti maji horsi kurz. Aktualni USD z „normalni“ smenarny pro mistni je 34200.

Info o vizech se diky volbam muze kdykoliv zmenit!!! Nespolehejte se na to!

Iwanv
lajka:

Important Note 1: Foreign Affair has advised to avoid traveling in May 22 till 21 June.
**
if you insist on coming May 22 to June 21, please mention exactly the reason and give us your exact program, the Foreign Affair will decide on that.and it can be rejected..

Important Note 2: all motor cycle and Bikes which want to cross the border before June 21 should be in the form of a guided tour, after June conditions may change and back to normal.(still it depends on FA’s Decision)

…samozrejme nic to neznamena, len davam do pozornosti =
staci zabookovat prvu noc v Tehrane a nic ine okrem pasu nepotrebujete.
..bez konf.cisla to funguje uz cca dva-tri roky, takze ziadna novinka.Takze ak sa to nezmeni niet sa coho bat.

iw***@ce*****.sk

Denisa N

Ahojte, díky za informace. My s přítelem do Iránu odlétáme 19.5.na 15 dní. Nicméně letíme z Vídně přes Istanbul do Esfahánu. Prosím, nevíte někdo zdali se dá získat vízum po příletu i na tomto letišti? Pokud někdo máte tip na levné , ale v pohodě ubytování v Esfahánu, budu velmi vděčná :-). Děkuji Denisa

Magdusak
Denisa N:

Ahoj, víza v Esfhanu po příletu se získat dají ale byl to trochu boj. Uplne jednoduche to neni. Myslim ze bez toho referencniho cisla a rezervovaneho hotelu predem bychom byli uplne bez sance 🙁 Ale nakonec jsme viza získali, takze to jde:) Jinak v Esfahnu je celkem dobry hotel Amir Kabir, pomerne v centru, obsluha umi slusne anglicky a HLAVNE ti obratem v mailu potvrdi rezervaci bez nutnosti placeni predem. Nabízím jeste k výmene Iranske rialy na cca 3dny pobytu, nepodarilo se nam vecer pred odletem sehnat smenarnu. Pro podrobnejsi info:

ma******@ho*****.com

Andrea
Denisa N:

Ahoj Denisa, nedávno sme sa vrátili z Iránu. V Esfaháne Ti môžem doporučiť hotel TOTIA, ktorý je uvedený aj v LP aj na tripadvisor. Najlacnejšie síce píšu AMIR KABIR hostel, ale neporovnateľné a cenovo podobné. My sme spali 5 v 4-posteľovej izbe a noc nás vyšla cca. 4 €/osobu aj s raňajkami.

Martin

Ahoj,

nevíte někdo jestli si můžu jako občan ČR žádat o vízum ve Vídni? Jedu do Íránu po zemi, takže pro mne vízum na letišti není možné a hledám nejlepší způsob, jak ho dostat. O konzulátu v Praze jsem zde četl nelichotivé informace, proto přemýšlím o Vídni..Díky,M.

Martin
Martin:

Popřípadě nemáte někdo zkušenost se získáním Íránského víza v Kyrgyzstánu či Uzbekistánu?

Martin2
Martin:

Jasně že můžeš, taky jsme loni ve Vídni žádali a bylo to bez problémů. Akorát se ze zvědavosti zeptali, proč nežádáme v Praze, tak si pro jistotu připrav nějaký důvod. Užij si Írán.

E,

Nestrašte. Vaše vložené příspěvky jsou sice pravdivé, ale časové rozpětí taky. První odkaz je z r.1999. Za ty roky najdete v každém státě nějaké únosy, vraždy. A na „blbce“ můžete narazit všude.

kara
E,:

To co píšete bych podepsal. Ala na druhou stranu si nelze nevšimnout, jakou hysterii vyvolal únos dvou českých dívek v Pákistánu, viz bouřlivá diskuse na HS. Jenže pro ten únos platí přesně to samé, co říkáte o Íránu: „Nestrašte… Za ty roky najdete v každém státě nějaké únosy, vraždy. A na „blbce“ můžete narazit všude.“

PaV

Ty únosy bych potvrdil, vážení. Ale jinak v pohodě, přítelkyně tam chodila bez čádoru.

Dalimil
PaV:

Fakt tohle pise dospelej clovek nebo je tu nejaky pubertak ktery nema co delat a ma pocit, ze to je hrozne vtipny? Jestli to je varianta 1, tak mi toho cloveka je docela lito…

Michal Rottner

Ahoj,
máte někdo aktuální informace, jak nejjednodušeji získat vízum? Na ambasádě v Praze to už nikdo nebere, kontaktní formulář vyhazuje chybu s SMTP, takže těžko říci, jestli tam ta ambasáda ještě vůbec je.
Riskovat let bez víza se mi moc nechce, sice to nejsou Čechy,ale na „důležitého“ byrokrata narazíte všude.

Josef Brychta
Michal Rottner:

Ahoj,
dneska jsem dostal vízum do Íránu na Pražské ambasádě. Referenční číslo je důležité, bez něj se se mnou nechtěli bavit. Zařídil jsem si ho přes key2persia za 30 euro. To trvalo asi týden.. Peníze se posílají na jejich účet v Německu. Pak jsem chtěl kontaktovat ambasádu, ale jejich registrační formulář nefunguje. Oni o tom vědí, nepotřebujete ho. Volal jsem tam, ale nedovolal se. Dovoláte se totiž jen během konzulárních hodin od 10:00 do 13:00 na Tel.: +420 220 570 455 – vízové oddělení. Došel jsem tam neohlášený a nebyl s tím problém. Po týdnu jsem dostal vízum. Pozor na formulář, nesmí být vyplněný rukou, to odmítnou, musíte ho vyplnit na pc. Potřebujete dvě pasové fotky, výpis 3 měsíce z účtu, barevnou kopii pasu a kartičky pojištěnce a cestovní pojištění. Před tím ještě musíte posla 50 euro na účet ČSOB: 234307988/0300 na ketrý to musíte vložit na pobočce, ne převodem. (poplatek 70 kc).
PS: vízum jsem dostal 23.7. 2013

Jana

Ahoj můžete mi prosím někdo tedy říci, jak je to doopravdy s tím referenčním číslem pokud do Iránu poletíme přes Víděň? Víza si chceme vyřídit až tam on arrival,ale četla jsem tu spoustu příspěvků, že z Vídně vás na letišti bez ref.čísla dál nepustí.

díky moc za pomoc..

honza
Jana:

na to se informuj u aerolinek se kterýma letíš. Ale osobně si myslim, že tě do letadla pustí.

Jana
honza:

Díky zkusím to, ale podle toho co jsem si zde přečetla jsem dost skeptická…

Phara

ahoj,
prosím, může se mi ozvat někdo, kdo má zkušenosti z teheránského letiště bez víza i referenčního čísla? chceme vyrazit(na 10dní) z istanbulu s pegasus airlines, zítra tam chci volat, ale uvítala bych i rady někoho zkušenějšího, kdo má zkušenosti, jaká je situace momentálně. díky (

ph***@ce*****.cz

)

Hanka

Ahoj nenachazite se nekdo v Teheranu??? Ja jsem tady a tak trochu se nudim, tak kdyby nekdo chtel zabit cas muzete mi napsat… Jak na ceske +420724957522. Na iranske to vlastne nejde. Takze jen ceske 🙂

Hanka

Ahoj nenachazite se nekdo v Teheranu??? Ja jsem tady a tak trochu se nudim, tak kdyby nekdo chtel zabit cas muzete mi napsat… Jak na ceske +420724957522. Na iranske to vlastne nejde. Takze jen ceske 🙂

martina

Ahojte, ja sa chystám do Iránu tento rok,
tiež neviem, či riskovať zakúpenie víz až v Teheráne na letisku, a hlavne, ja by som chcela ísť tak na tri týždne.

Berberka
martina:

Ahoj, udělej si rezervaci hotelu na první noc, vytiskni si ji …a na letišti v Teheránu bez problémů vízum na 15 dní za 50 euro ..prodloužit můžeš na místě o dalších tuším 10 dní …

majci

caute, planuje niekto taku max 2 tyzdennu poznavacku kde by som sa mohol pridat?nikdy predtym som nebol v Irane ale dlho sa tam chystam,vela som pocul o krajine a Irancov aky su priatelsky ludia ,chcel by som tam uz konecne ist. viza by som riesil az na hranici, tiez som pocul ze neni problem..

moona

ahoj, letíme Řím – Teherán – Vídeň s tím, že v Teheránu budeme mít 1 den a chtěly bychom se aspoň podívat do města (asi bez ubytování, vyspíme se na letišti, stejně nám to letí strašně brzo ráno) – myslíte, že potřebujeme dopředu zajistit vizum nebo že ho dostaneme na letišti i bez referenčního čísla? pustí nás vůbec v Říme (Alitalia) do letadla bez něho?

moona

ahoj, letíme Řím – Teherán – Vídeň s tím, že v Teheránu budeme mít 1 den a chtěly bychom se aspoň podívat do města (asi bez ubytování, vyspíme se na letišti, stejně nám to letí strašně brzo ráno) – myslíte, že potřebujeme dopředu zajistit vizum nebo že ho dostaneme na letišti i bez referenčního čísla? pustí nás vůbec v Říme (Alitalia) do letadla bez něho?

Klára
moona:

to asi nikdo neví co se bude ten den honit v hlavách zástupců Alitalie. Můžete jet bez ref. čísla i s ním. Je to na vás, obvykle se doporučuje mít něco na papíře, jsou lidi, kteří tam jedou bez něj. Jak se říká: You have to risk it to get a biscuit :-)))

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: