Indie, Srí Lanka, Nepál a Bangladéš

Three pass trek Jaro 2021

Tomáš

Ahoj, předem se omlouvám za dlouhý text, ale mám několik otázek na Three pass trek, budu moc vděčný za jakoukoliv odpověď.
Letenka KTM-Lukla-KTM. Je možné koupit letenku až v Lukle při cestě zpět v den odletu nebo pojistit letenku pro storno, případně posunout datum, pokud člověk nestíhá? Nebo jediná možnost je prostě zpáteční z KTM bez možnosti koupit jednosměrné letenky?
Trek půjdem proti směru hodinových ručiček, doporučujete nebo jít po směru?
Aklimatizační dny/dny odpočinku: Namche bazar jeden den, Tengboche jeden den, Dingboche jeden den, Chukhung jeden den, Gokyo jeden den?
Co dělat při dnech odpočinku, doporučení na výlet. (můj návrh na výlet, souhlas?) v Namche bazar (??), Tengboche (??). Dingboche (??), Chukhung (Chukhung Ri), Gokyo (Gokyo Ri nebo vyssi jezera, co je lepší?).
Je možné si najmout místního průvodce co nám ale taky ponese nějáké věci? Tedy guide a nosič v jednom? Kde?
Je možné si najmout nosiče jen na určité části treku přímo v hutte kde budem spát, např. na přechod přes sedlo, tedy na jeden den?
Navigace? Mapa a stažená aplikace maps.me stačí?
Pojištění, stačí alpenvehrein?
Nabíječky v hutte, vyplatí se mít solární nabíječku na batohu?
Koupelny – jak vypadají koupelny v hutte? Je možné např. zakoupit od domácího hrnec teplé vody a někde se ošplejchnout? Ptám se hlavně kvůli ženě

Zkušenosti čtenářů

Tomáš

Ještě mi tam chybí dvě otázky:
Spaní je třeba bookovat dopředu nebo na jaře bývá volněji a je možné jít na blint?
Jak teplé potřebujem spacáky, budu teprve kupovat, jakou komfortní teplotu?
Budu moc vděčný za jakoukoliv radu, díky moc, Tomáš.

Tomas

Ahoj Libore,
Moc dekuju za tvoje odpovedi a hlavne tvuj cas.
ohledne tech spacaku, mas predatavu kolik stupnu je v tech teahousech v pokojich? -10 nebo az -20? Pojedem asi prelom brezen duben. A dalsi otazka, nevis kdy rozmrza Gokyo jezero? Koukal jsem, ze v tuhle dobu je jeste zamezle, coz je skoda.

dekuju! tomas

Tomas

Ahoj Libore,
Moc dekuju za tvoje odpovedi a hlavne tvuj cas.
ohledne tech spacaku, mas predatavu kolik stupnu je v tech teahousech v pokojich? -10 nebo az -20? Pojedem asi prelom brezen duben. A dalsi otazka, nevis kdy rozmrza Gokyo jezero? Koukal jsem, ze v tuhle dobu je jeste zamezle, coz je skoda.

dekuju! tomas

Libor

Když jsem šel v dubnu kolem Annapuren, bylo nad 4000 m n.m. v noci pod nulou, ale uvnitř znatelně nad nulou. Nejchladnější noc z oblasti Everestu byla v Gorak Shep začátkem října, když večer venku sněžilo a mrzlo a uvnitř bylo asi 7°C. Ostatní noci v nejvýše položených kamenných lodgích teplota klesala ráno k 8°C (níže bylo tepleji). Nejstudenější noc byla před Cho La v nové moderní lodgi (žádné kameny či cihly, tj. za slunečného dne teplo, ale k ránu 3°C). Nejchladnější noc v Nepálu byla kupodivu začátkem května ve výšce 4400 m n.m. u jezer Gosaikunda, když už odpoledne po zataženém dni se sněžením bylo v pokoji na nule.
Rozmrzání asi bude rok od roku jindy, ale zřejmě postupně během dubna a 6. možná až v květnu: https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293889-i9243-k11785144-When_are_Gokyo_lakes_still_green-Nepal.html
Je fakt, že toto dost sníží estetický dojem. 19.4.2010 jsem měl zamrzlé jezero Tilicho v 4920 m n.m.:
https://www.zonerama.com/liborstein/Photo/5654657/203022577

Tomáš

Super moc děkuju, původně jsem chtěl kupovat zimní spacák, ale asi teda koupím 3 sezony s komfortem -4,5C, to myslim bude stačit. A pokud budou otevřený hranice, tak pojedem začátek dubna, což bohužel bude asi Gokyo stále zamrzlé, ale co se dá dělat. Viděl jsem videa s krásným západem slunce z Kala Patthar, ty jsi byl ale rano viď? Máš ještě doporučení kde se vyplatí počkat nebo naopak přivstat na západ/východ slunce?
Děkuju moc,Tomáš

Libor

Většina lidí tam chodí na východ slunce, což je asi dáno jistotou jasného počasí (cca od září do května je velmi vysoká pravděpodobnost ve vyšší výšce – neplatí pro údolí např. Luklu, tj. nemusí létat letadla i několik dní za sebou kromě listopadu až února). Odpoledne a večer je pravděpodobnost jasného počasí vysoká jen v listopadu, prosinci a zřejmě i v dalších měsících, ale od března do května se postupně snižuje (sněžit může i v březnu). Já měl po Gorak Shep začátkem října týden celodenního téměř jasného počasí, což bývá spíš až po půlce října. V dubnu to bylo v jiných oblastech jak kdy. Sestup za tmy je taky vždy horší než výstup za tmy, ale když se stihne horní úsek za světla, dole je to celkem snadný terén (čelovku s sebou).
Na druhou stranu výhled na Everest je lepší se sluncem za zády než proti světlu. Pokud budete spát v Gorak Shep 2 noci, stihnete v pohodě jít ráno na Kala Patthar, po brzkém obědě do BC a pozdě odpoledne opět na KP. Nemusíte až nahoru, abyste viděli Everest. I bez něj je to pěkné v okolí, zvlášť pokud svítí slunce před západem (to platí i o okolí Lobuche viz mé fotky).
Většina lidí spí v Lobuche (po Kongma La nutnost), odkud to není daleko do GS. Tudíž jde po ubytování v GS odpoledne do BC a ráno na KP (lze prohodit podle počasí). Já měl zataženo a později sněžení, tak jsem odpoledne nikam nešel. Za hezkého počasí je asi lepší jít na KP odpoledne.
Pokud chcete šetřit čas, dá se při dopoledním (možná i poledním) odchodu z GS stihnout dojít na lodge před Cho La (a to stihnete snadněji, když ten den jdete na KP, protože z něj jste zpět dříve). Po Kongma La se ale asi bude hodit odpočinek, než využívání dnů na maximum. Zůstat o 1 noc déle v té oblasti stojí za to. Já jsem volné odpoledne před Cho La využil na koupel solárně ohřátou vodou v hadicích ve vnitřní koupelně (ukecal jsem na zdarma, protože jiný to měl zdarma) a pak jsem se prošel mimo cesty blíž k horám směr Cho La na pravé straně údolí, kde nikdo nechodí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: