Ahoj,
mám pár dotazů k Tbilisi. Jedeme 4 kluci na začátku dubna na týden do Tbilisi, ubytování máme zařizené přes airbnb s tím, že chceme poznávat místní kuchyni a památky.
1. Jak je to s výběrem peněz z bankomatu přímo na letišti? Je lepší si od někoho měnu koupit dřív, než poletíme nebo je výběr z bankomatu ok?
2. Sim karta a „kartička“ na MHD se dá koupit přímo na letišti?
3. Předpokládám, že Tbilisi není na celý týden, takže přemýšlíme i nad tím, že se pojedeme podívat do okolí např Gori ale chtěl jsem se ještě zeptat na nějaké tipy.
4. Na co si dát pozor + třeba nějaké praktické tipy?
Předem díky za odpověď
Marek
Ahoj Marku,
1. Záleží spíše na tom, jakou máte banku v Česku – tj. poplatky za směnu a kurz, jaký má česká banka. Případně ve směnárně na letišti směnit jen pár lari (stejné pravidlo, jaké platí ve většině zemí na světě – na letišti nevýhodné kurzy). A hlavní část peněz směnit v Tbilisi (některé směnárny jsou bez poplatku, některé s poplatkem).
2. SIM karta určitě – sepisovala se písemná smlouva.
„Kartička“ na MHD – netuším, zda jde koupit na letišti (či jen ve stanicích metra a u lanovky). Každopádně v Tbilisi je hodně levná MHD.
3. Gori (kromě Stalinova muzea) zrovna není moc zajímavé místo, spíše je to hlavní bod pro domluvu s taxikářem či řidičem maršrutky pro zavezení do Uplistskihe.
Rozhodně doporučuji monastír David Gareja na hranicích s Ázerbajdžánem (zajímavá krajina). Minibusem za 25 lari tam a zpět včetně návštěvy restaurace vlastněné gruzínsko-polskou rodinou. Pozor – teplota může být výrazně nižší než v Tbilisi.
Denní výlet do Mcchety a Jvari – autobusem z nádraží Didube. Anebo Signaghi.
Pokud zrovna nenapadne sníh, tak by se mělo dát dojet maršrutkou (či domluvit si taxikáře) do Kazbegi a dojít pěšky ke klášteru (taktéž se dá zvládnout za jeden den).
Eventuálně dvoudenní výlet do severní Arménie s přespaním v Alaverdi (návštěva klášterů Haghpat, Sanahin a Odzun) nebo Achalciche a Vardzia (dalo by se stihnout i za den).
4. Na couchsurfingu se dá občas najít nějaká zajímavá akce v Tbilisi či výlet z Tbilisi pro zahraniční cestovatele.
Ahoj,
1. v bankomatu v Gruzii jsem vybíral jen jednou v městě, a to ještě z nouze. Vždycky měním eura na Shota Rustaveli nebo někde, kde se mi zdá, že mají dobrý kurs. Bacha, když vám s klidnou tváří dají nižší, vždycky to zkontrolujte s webem, okolo jaké částky by se to mělo pohybovat. Popsal jsem to tady http://www.rogner.cz/cesta-do-gruzie-2-den-kutaisi-tbilisi-stepancminda/
2. karta na MHD jen ve stanicích metra nebo u lanovky v centru. Sim kartu jsem kupoval vždy v centru taky na Shota Rustaveli u Magti.
3. Tbilisi je tak na 2 dny, z okolí doporučuju Mcchetu, Jvari, v Gori nic není kromě neudržované pevnosti a muzea Stalina, ale skalní město Uplisciche musíte vidět. Je to maršrutkou kousek a je to levný. Jinak se dá i jednodenní výlet do Stepancmindy na krásný Velký Kavkaz. Ke Gergeti už postavili luxisní silnici, takže to by mělo jít v pohodě. Pokud ještě nemáte zamluvený ubytování, udělejte 2 dny v Tbilisi, 2 dny ve Stepancmindě, a pak klidně Borjomi 1 den, záleží, kolik přesně máte pobytových dnů.
4. Gruzie je super bezpečná země, takže nic zvláštního. Jestli budete používat taxi, tak přes mobil – Bolt nebo Maxim. Taxi je extrémně levný, takže občas se vyplatí. Pokud pojedete z Didube maršrutkou, nenechte se přemluvit nahánečema, který nabízejí větší cenu soukromým autem, dá se většinou sehnat normální maršrutka za málo. Neberte hned toho, co vás odchytí u východu z metra. Ohledně sim karty se ptejte na víc možností – někdy mají na pultu vystavených jen pár s nevýhodnými kombinacemi, zvlášť to dělají takhle na letišti. Jezděte s časovou rezervou, pokud někam pospícháte, někdy vás maršrutky nemusí vzít a nestíháte. Jinak jsou Gruzínci moc milí a pomůžou, když můžou 🙂 Jo, a bacha na gruzínské víno – bolí z něho hlava, a na čaču – všeho s mírou.
Klidně se ptejte, kdybyste něco potřebovali.
Ahoj,
děkuji Všem za rady. Budu rád, když se tady diskuse nezastaví a ještě někdo přispěje. Mám ovšem pár dalších otázek.
1. Jak to potom funguje se sim kartou, dobíjení, data, co ta smlouva o které se zmínil Jindra?
2. Má smysl si do Gruzie vyřizovat kartu Revolut?
3. Jedeme na začátku dubna, od 6. do 12. Díval jsem se na průměr teplot, které se pohybují od 14-18 stupňů, je tento výhled reálny, popřípadě co očekávat?
Pro Romana: Ubytování už máme zařízené na celý týden v Tbilisi :/
Ještě jednou moc děkuji
Marek
1. myslím, že na týden ti data budou stačit, tedy podle toho, jaký si zvolíš balíček. Ale je to extrémně levný. Ta smlouva to je jen formalita.
2. Revolut je jen karta, takže obecně – je dobrý, když na cestách máš min. 2 karty, kdyby ti jednu zablokovali. Já mám dvě český karty + Revolut, kdyby něco…
3. jojo to bude tak akorát, možná nějaký deštík, není to ještě léto, ale jaro se blíží. Buďte připravení na 13-18 st., případně, kdyby zapršelo.
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou. UKONČENO
Časopis Travel Life píší cestovatelé pro cestovatele, tak CESTUJ!
Nové články
Neznámá Mauritánie
Vánoční trhy od Brém až po Berlín.. a mnohem dál
Playa del Carmen
Vybavení na cesty
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.