Blízký východ

Sýrie 2012

Pavel

Zdravím, kdybyste někdo měli info, jaká byla situace na podzim loňského roku v zemi (myslím tím „z vlastní zkušenosti“), napište. A pak bych byl vděčen za jakoukoliv radu ohledně nejlevnější a rychlé dopravy do Sýrie (letecky jsem našel min. 9tis., tak jestli má smysl hledat něco levnějšího, anebo se spokojit- nemůžu zase cestovat týden stopem, to by bylo na měsíční dovolenou 🙂 Díky za tipy.

Zkušenosti čtenářů

Hanka

Ahoj, Pavle, jsem na tom stejně, strašně ráda bych do Sýrie vyrazila, protože se mi tam před 4 lety moc líbilo, ale nevím, jestli má cenu riskovat. Těžko posoudit, jaká situace na místě doopravdy je. Četla jsem spoustu názorů, které tvrdí, že to, co vysílají v televizi, jsou jen jednostranné zprávy od povstalců, kteří se snaží ten obrázek dramatizovat…
I já hledám letenky, a to na duben na cca 14 dní, kdy nejlevněji z Prahy vychází Aeroflot za 9400, potom Turkish Airlines za 9900, z Vídně ani z Německa se to nevyplatí, takže kdybych jela, vezmu asi Turky přes Istanbul.
Ministerstvo zahraničních věcí má poslední zprávu z poloviny ledna, kde to vypadá, že v Damašku to asi zas tak hrozný není, nezmiňují se ani o problémech v Aleppu nebo Palmyře, což jsou místa, kam bych se nejradši vrátila. Jenže britská a US ambasáda jsou daleko důraznější jejich varování mě trochu děsí.
Nejlíp, kdyby napsal někdo, kdo tam opravdu, byl, ale takových lidí asi moc není,jestli vůbec někdo… Hrozně mě to mrzí, protože Sýrii jsem plánovala už minulý rok, kdy to všechno začínalo. Z dnešního pohledu si vyčítám, že jsem to neudělala, protože tehdy to ještě nevyznívalo tak hrozně jako dnes.

Kuba
Hanka:

Ahoj,
normalne jedte, ja bych se nebal. Byl jsem tam zacatkem leta loni. Akorat jsem se vyhnul Daraa a pak se vzdycky jenom domluvil s mistnima jak to tam vypada. Kdyz je nekde problem, tak ti to reknou. Ted bude asi trochu problem Homs, ale tam stejne neni nic moc zajmavyho… Hama by mela byt v klidu.

Jinak hlavni strety byvaji v patek odpoledne po modlitbach, jinak je klid. Takze v patek odpoledne byt na hotelu nebo mimo shromazdovaci prostory v centru a mate klid.

Kuba
Hanka:

Jinak jeste k ty UK a US ambasade – ty muzete klidne ignorovat. Kdyby jste se podle nich ridili, tak nevytahnete paty z baraku. Extremne prehanej aby byli z obliga kdyby se nahodou nekdy neco stalo, plus tim krejou zada pojistovnam aby ti pak nemuseli vyplatit pojistku…
Pamatuju si jak jsem v klidku sedel s americkym turistou v cajovne v centru Damasku kdyz mu prisla SMS od americkyho ministerstva zaharanici at nejezdi do Syrie, ze je tam extremne nebezpecno 🙂 dost jsme se oba nasmali…

Hanka
Kuba:

Díky, Kubo, už jsem si myslela, že tohle vlákno umřelo. Je otázka, jestli nebo jak moc se situace změnila od léta, kdy jsi tam byl. Já se to snažím denně sledovat právě na lonelyplanet, jak doporučoval Mirek níže, což je dobrej zdroj čerstvých informací, ale i tam se ty pohledy na současný dění hodně liší, a pak na různejch stránkách na FB (jsem totální Assadovec, takže moje hledání je tím trochu ovlivněný, ale ze strany odpůrců revoluce se mi ty informace zdají o něco střízlivější a ne tak hysterický). Jinak i naše MZV už oznámení k Sýrii trochu změnilo, ale to může být jen určitej alibismus… říkám si, že by mě tam snad syrská ambasáda s takovým klidem „neposílala“, kdyby mi tam opravdu něco hrozilo. Nachomejtnout se k autu, kde je bomba, což se děje nejen v Homsu, ale i na předměstích Damašku nebo Aleppa, se můžu asi kdekoliv, stejně jako mě v Praze se sluchátkama v uších klidně srazí tramvaj 😉

Kuba
Hanka:

Ahoj,
no, já teda Assadovec rozhodně nejsem, ten chlap je totální jeliman s nulovejma znalostma ekonomiky a politiky . Podle mě je to jen loutka a defacto tam vládnou stále armádní generálové z doby jeho tatíka. On je vlastně doktor!
Jinak ale souhlasím, že hysterie je zbytečná. Na FB jsem v revoluční skupině a ty videa nejsou moc hezký. Je to ale všechno záležitost místních, navíc z videa prostě nepoznáš kdo koho zastřelil. Pravda nebude zdaleka tak jednostranná jak nám to média servírujou…

Jinak samozřejmě k úhoně můžeš přijít kdekoliv. Statisticky se nejvíc fatálních úrazů stává doma, takže já se tam snažím vyskytovat co nejmíň 🙂

Hanka
Kuba:

O tom, co se skutečně dejě v Sýrii, lze jen spekulovat, a protože tohle je diskuze o cestování a ne o politice, nemá cenu to tady rozebírat, i když bych se o tom kdykoliv s chutí pohádala, protože jakkoliv věřím, že si Syřani přejou změnu, ti, kteří se v médiích prezentují jako ti utlačovaní chudáci, bojovníci za svobodu, to nejsou, to jsou jen provokatéři, často násilní, kterým je jedno, že jejich činy odnášej hlavně normální lidi. Každopádně zatím nejlepší shrnutí podle mě napsal týpek, co se v Aleppu živí jako průvodce:

„I just need to tell you that both sides are lying! the government tries to show that we live in heaven and no problems in syria even though people have never stopped asking for freedom and human rights! on the other hand, the opposition which is very various and they are still fighting! tries to show that the case is terribly horrible. it is true that there was an explosion in aleppo a couple of days ago, but this explosion has been believed to be forged by the gov!
it is hard to get authentic information from any side! both of them are lying! you need to make your own judgment somewhere in the middle and you need to follow your intuition!“
„one more thing i would like to mention, I am Syria, from Aleppo, and my wife is American. we do not hate Americans, but what is for sure is that we hate the American government for its hypocrisy! for its double standards treatment!“

Je to odtud: http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=2145597&start=45
😉

Kuba
Hanka:

Hanko, ten nazor toho pana z Aleppa je v Syrii hodne rozsiren. Vetsina lidi si preje hlavne klid a mir, nic vic. Malokdy jsem se tam setkal s opravdu radikalnim nazorem, at uz pro nebo proti rezimu. Navic problem syrske revoluce je roztristenost – nemaji jednotny program a tak se na to nabalilo spousta zlatokopu a znudenejch teenageru co si jenom chtej hodit kamenem po policajtech.
Nicmene je proste fakt, ze Basar je studovanej doktor a „diktatorem“ se stal vlastne z nouze potom, co se jeho starsi bracha zabil. To ale asi vis. Proto tam jsou ty ekonomicky nedostatky a taky proto je dost zpochybnovano jestli vubec vladne on. Srovnani s Abdullahem II ze sousedniho Jordanska dost napovi – studovany vladce a ekonom (mimo jine studoval i na Oxfordu), udrzel zemi uplne mimo arabske jaro, stabilni a rostouci…

Hanka
Kuba:

😉 Jestli tohle bude někdo někdy číst v domnění, že najde nějaký užitečný informace o cestě do Sýrie, bude asi hodně zklamanej… takovýho textu a samá politika!
Určitě by to ale bylo na dlouhý a zajímavý povídání, jen nevím, jestli tady je ten správnej prostor.
Jestli je Bašar skutečným vládcem nebo ne, do toho nevidím, ale v poslední době pochybuju úplně o všem, takže proč ne, asi bych se tomu nedivila. Já jsem si ale u něj (nebo u kohokoliv, kdo je za to zpodpovědnej), vždycky cenila, že dokázal nastolit jakýsi klid v zemi, což Syřani sami říkají, pokud srovnávají Bašara s otcem, že v Sýrii nevládl a zatím nevládne klasický muslimský fundamentalismus a že ta země nebyla limitovaná nebo paralyzovaná náboženskýma sporama, čehož bych se ale hodně bála, pokud po nějaký občanský válce nebo převratu nebo k čemu se to vlastně schyluje, se toho ujmou ty nesprávný lidi, což se v tomhle prostoru stává celkem běžně… Snad se všichni, kdo v tomle puči, ať na jedný nebo na druhý straně, hrajou roli( a to se týká zejména USA a ligy arabských států) poučí ze situace z Libye, která je podle mě destabilizovaná ještě na hodně dlouho. Otázka je, jestli ale právě těm dvěma jmenovaným hráčům tohle nevyhovuje nebo to snad není jejich plán! Já miluju konspirační teorie! I když, i média, která se jednoznačně stavěla na stranu revolucionářů, v posledních dnech nevidí už situaci tak černobíle jako na začátku a dobro a zlo už nemají tak jasně definovaný zástupce…
Teď se cítím za tu záplavu slov už fakt trapně… napiš něco blbýho, ať se naštvu a už sem vůbec nechodím…

Mirka Bezkočková
Kuba:

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou.V létě chci letět za svým přítelem do aleppa a nevím kde a jak mám hledat letenky,nebo trasy a podobně.Navíc hledám někoho kdo sýrie taky poletí protože sama bych asi cestu nezvládla.Poradil by jste mi jak kde se mám dívat a hledat trasy a pdobně,ještě třeba hotely a ubytování,finance.Paní z ambasády mi psala že cestu mi nedoporučuje,že by bylo kdyby přítel přiletěl za mnou.Tak jsem nějak tak na vážkách.

Díky moc a zdravím Mirka

Hanka

Jo, ještě k tý cestě, ja se ptáš: když jsme tam v roce 2008 jeli, měli jsme jen letenku do Istanbulu, odtamtud jsme vzali autobus, kterej nás vyhodil v nějaký turecký prdeli asi 50 km od syrských hranic. Tak jsme jeli dolmušem (malým autobusem) a pak stopem, hranice jsme přecházeli jako pěší. Zpátky jsme z Aleppa jeli autobusem jen kousek za hranice a pak až do Istanbulu stopem, vystřídali jsme snad 10 kamionů a nakonec to byly docela nervy stihnout letadlo. Na cestu jsme měli jen 10 dní, dá se to zvládnout, ale byla to honička a pro příště, říkala jsem si tehdy, si klidně připlatím za letenku přímo do Damašku, protože ta cesta nám hrozně ubrala z času na samotnou Sýrii. Ale zážitky celkově dobrý, ráda na to vzpomínám, a proto chci zpátky 😉

Mirek
Hanka:

Do Syrie jsme meli jet loni v zari..Bohuzel nam LOT zrusil let,do toho pak mi kamoska vymekla,tak jsem se na to vykaslal.
V tu dobu jsem nemel tuseni,ze to bude trvat tak dlouho..
Ted planuju Iran driv nez to tam bude podobny..
Kazdopadne proc pisu – kdyz jsem hledal nejaktualnejsi info z danyho regionu,zdy jsem se s uspechem setkal na LP forum ThornTree…
Zde je konkretne sekce tykajici se Syrie a myslim,ze Vam to bude v poho stacit..:)
http://www.lonelyplanet.com/thorntree/forum.jspa?forumID=18&keywordid=81

Hanka
Mirek:

Díky, Míro! To si rozhodně přečtu. Já jsem ještě v noci psala na syrskou ambasádu, protože jejich stránky se tváří, že se nic neděje. Jsem zvědavá, co mi odpoví (jestli vůbec). Pamatuju si, že když jsem tam vyřizovala víza, byli tam hrozně milí, tak snad budou i sdílní 😉

Ještě jednou díky.

Mirka Bezkočková
Hanka:

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou.Chystám se do Sýrie za svým přítelem a nevím vůbec jak a podle čeho se mám orientovat.Netuším cenu letenky a jaké jsem nejlepší lety.Můj přítel bydlí v Aleppu a ráda bych sním strávila 15 dní u něho.Jenže když vidím co se děje,a každý navíc řiká něco,tak nevím čemu a komu mám věřit.Pani Pihili z ambasády v Damašku mi psala že cestu nedoporučuje,že by bylo lepší kdyby on přiletěl za mou.Taky hledám někoho s kým bych mohla do Sýrie letět,protože je vždy lepší když je lidí víc než když je člověk sám.Mohla by jste mi trochu poradit prosím?

Děkuji Mirka

Hanka

Dostala jsem email ze syrský ambasády, kde velmi stručně, ale celkem pozitivně píšou, že víza se dají tady v Praze bez problémů obdržet, vstup do země pro turistu by měl být taky v pohodě a v Damašku je prý situace stabilní. Problém je Homs a Hamá, ale to asi všichni víme, píšou to i na mzv.cz;) Takže let´s go…

Pavel
Hanka:

Hanko, tak jsem se pročetl těmi názory a říkám si (ostatně jako ze zkušeností mých i jiných), že funguje ono štěstí, co přeje připraveným, ale i nebát se a jít do toho. Moc si chci splnit sen a navštívit Syrii, kvůli jejim antickým a středověkým památkám a myslím, že právě ta místa, kde se jich nachází největší koncentrace, budou nejlépe zabezpečená. Kdo by stál o to, aby byli v přímém ohrožení turisté, kteří pomáhají svou návštěvou obstarat živobytí obyčejným lidem? Asi nikdo, ať ti „zlí“, nebo ti „hodní“. Jiné by to bylo, kdyby opravdu bojovali na všech frontách… ale o tom potom. Takže se schyluje k plánování cesty a třeba se to letos podaří. V opačném případě bych ještě volil z Turecka přes Gruzii navštívit Arménii a čekat, že příští rok bude Syrie vlídnější i z úst médií (či případně u US ambasády :)…
Ale vážně- bylo zajímavé tu rozběhnout diskusi (ačkoliv jsem se k ní mohl vrátit až dnes) 🙂
Cestování Zdar .)

Sarka

Ahoj, ohledne levnejch letenek, my leteli do Beirutu z Budapeste s liniema Malev za 4500 kc zpatecni a pak to stoji asi 200 Kc do Damasku busem a trva to asi 3 hodiny.Videla jsem ted dokonce letenku do Beirutu za 3000 Kč na fly4free.com. Nevim, ale jak je to ted s prechodem pres hranice, kdyz jsme byli my (loni v lednuú, bylo to bez problemu. Jinak kdyby mel nekdo zajem o levneho pruvodce do Syrie a Libanonu, dejte mi vedet.

Kuba
Sarka:

No Sarko, jsi tu tak trochu s krizkem po funuse. Malev pred nedavnem zkrachoval, takze to uz je bohuzel irelevantni:-)
Ja doporucuju kuprikladu Air Baltic. Litaji jak do Bejrutu tak Ammanu. Maji casto dobre akce, odlet byva z Nemecka s prestupem v Rize. Dale mi pak mi polsti pratele tvrdili, ze LOT chysta rozsireni svych operaci v tomto regionu a cenove se chysta orientovat hodne dolu. Ne sice vylozene lowcost, ale podstatne niz nez konkurence.

Mirka Bezkočková

Dobrý den Pavle,jsem na tom stejně.Ráda bych letěla za přítelem v létě do Sýrie do Aleppa a chtěla bych letět s někým protože je vždy lepší když je na cestě více lidín než jeden samotný.V případě nových informací o cestě,letenkách a podobných věcech je možné miě kontaktovat na tomto mailu prosím?Díky moc Mirka

Pavel
Mirka Bezkočková:

Zdravím, Mirko, samozřejmě, že bych vám dal vědět, jakmile pokročím do fáze intenzivního hledání letenek. Máte už přibližný termín, kdy byste potřebovala odletět? Já víceméně mám vyprofilovaný v kalendáři termín přelom června a července. Později nemohu, mám již další cesty a dříve zase nevím, zda dosáhnu potřebných financí.

Buro

Ahojte.Mam na Vas prosbu.V lete..ak sa vsetko podari ako ma..chcel by som navstivit Syriu.Ak ma niekto skusenosti s touto pre mna atraktivnou krajinou a chcel by mi venovat trosku casu a poradit mi,budem nesmierne vdacny!!Moja mailovka je

ce********@gm***.com

.S pozdravom Buro

Pavol
Buro:

hmmm, tiez planujem ist v lete do syrie, ale na biku. bol som na konzulate v Bratislave, kde mi konzul povedal, ze situacia je uplne v pohode. viza mi da bez problemov, povedal. uplne som mu neveril, lebo vieme aky je postoj vlady a jej zastupitelov (co konzul bezpochyby je), ale po precitani tejto diskusije, som spokojny. takze vilet sa asi bude konat.

tiez by bolo fajn :-), keby sem niekto kto chcel ist toho roku (2012) a isiel, aby napisal osobnu skusenost po navrate. ta by vsetkym velmi pomohla.

Lucie K.
Pavol:

Jestli se do Syrie dostanes a jeste se dostanes v poradku zpatky, tak napis, jake to bylo.
Jestli jsi si vsimnul, vetsina prispevku v tomto vlakne je z ledna a unora, kdy politicko-valecna situace v Syrii jeste nebyla tak vyhrocena, takze doporucuji sledovat aktualni info a pouzivat zdravy rozum :).

Pavel

Jsem jeden z těch, co se tam chystal a popravdě jsem letos šanci podívat se do Sýrie vzdal. Situace se tam opravdu táhne už delší dobu ne moc dobrým směrem a po diskusi s pár lidma, kteří o této oblasti něco vědí jsem se rozhodl, že počkám na příští sezónu. Není to pro nikoho doporučení, jen k zamyšlení… raději volím cestu po Turecku do Gruzie, Arménie… 🙂 Hodně zdaru těm, co se vydají do Sýrie, napište pak své postřehy. P.

Buro

Ano..je to pravda..Situacia sa tam brutalne zhorsila..unasaju tam cudzincov atd…Dal som si poradit od kvalitnych cestovatelov a otacame smer Iran,jupiii:)Dnes sme dostali viza,tak som napichany ako nikdy.Ostatnym zelam krasne cesty a dobrodruzstva

Pavol

aj ja som to vzdal, 25. mája okolo 100 mrtvych civilistov. pisal som si aj so syrcanom, tiez spominal, ze situacia na cestovanie uz nie je dobra.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: