Ahoj, tímto bych chtěl oslovit případného pohodáře středního věku,který by měl podobné nadšení pro země severu a východu a s tím spojené zájmy například o tamnější kulturu, filmy,hudbu,knihy,spiritualitu,jídlo a pití,vlaky a místní dopravu a třeba také rád u nás doma drandí vlakem na sever od Prahy na pěší výlety do krásné krajiny Českého Středohoří a Českolipska.
Já jsem 45letý pohodář s tak trochu hippíckou minulostí co v 90.letech projel kus Asie a má blízko k východním naukám,zároveň ale má neřesti jako tabák, pivko a dobré jídlo (vše v rozumné míře),povahově jsem takový dobrosrdečný kliďas a introvert.Hlavně ale blázen do zemí severu a východu.Skandinávie,Holandsko a Británie,Východní Evropa a Balkán,Kavkaz a Írán,Indie a Himálaje,Mongolsko a Sibiř,Japonsko a Korea.
Doma cestování vlakem, pěší výlety, procházky, vandry do Českého Středohoří, na Českolipsko, Kokořínsko, Podřipsko aj. V Praze zajít na akce spjaté se severem a východem, filmy,přednášky,výstavy,jídlo a pití.Uvítám někoho,kdo nespěchá,nezávodí,nesportuje,nemá potřebu adrenalinových dobrodružství a výkonů,naopak chodí pomalu a klidně a vnímá cestu trochu jako pouť s vnitřním rozměrem a je povahy tolerantní a svobodomyslné.
Za hranice na sever a východ cestování hlavně vlakem,ale jinak také busem,lodí i letecky. Nikoliv autem.Ubytování hlavně v soukromí u místních lidí,jinak také levné hotýlky,hostely,pensiony,poutnické ubytovny,sruby,chatky atd. Jídlo samozřejmě z místních kuchyní.
Na léto 2017 mám v plánu takovou zvláštní retro cestu po stopách hudby 60–70.let,hippies komunit a duchovních centrech. Kombinace dopravy vlakem,busem,lodí i letadlem. Spaní v pensionech BB, hostelech i v soukromí u lidí pokud to půjde.Trasa Amsterdam(squaty,coffeeshopy atd.)-Londýn(hinduistické chrámy,místa spjatá s Beatles,muzea)-Liverpool (Beatles muzeum)-Eskdalemuir(tibetský klášter)-Arran(posvátný ostrov,příroda)-Edinburgh(Rosslynská kaple,památky,muzea)-Kodaň(hippie komunita Christiania,památky)-oblast Osterlen(vikingské památky Foteviken a Ales Stenar,pláže,pamětihodnosti)-Stockholm(ABBA muzeum,pammátky,skanzen). Více informací osobně či po mailu.
Na podzim 2017 mám plán navštívit Írán po trase Teherán(muzea,bazar,paláce)-Hamadán(médské a staroperské památky,jeskyně Ali Sadr)-Esfahán(safíjovské památky,paláce)-Šíráz(mešity,paláce,staroperské památky Persepolis atd.)-Jazd(zoroastriánské chrámy a památky)-Teherán(výlet k hoře Damávand) a propojit to s kratší návštěvou Gruzie po trase Tbilisi-Vardzia(skalní komplex)-Borjomi(národní park,lázně)-Čiatura(lanovky,skalní kostely)-Mccheta(kláštery)-Kazbeg(hory)-Tbilisi(stré město,památky).Doprava letecky a místně hlavně vlakem a také busem,maršrutkami,savari atd.Spaní v levných hotýlcích a někde i v soukromí u místních lidí. Více informací taktéž osobně či po mailu.
Jinak výhledově ještě bych rád navštívil Japonsko a Jižní Koreu a samozřejmě se rád vracel do Skandinávie a na Balkán. Konečným a největším cílem je pro mne pak návštěva magického Islandu,svaté hory Athos a království Mustang. Tak snad se to nakonec vše povede.
Pište na : gullspang@seznam.cz
Přeji všem mnoho štěstí,zdraví a pohody do života
Jirka z Prahy
A co spojit Írán s Ázebajdžánem tak na 4 týdny ??