V srpnu 2015 plánuji se synem(21 let) cestu do Nepálu do oblasti Lower Dolpo.Trek by měl trvat 14-16 dnů .Součástí treku je přechod dvou sedel kolem 5000m.Předpokládám najmutí průvodce.Náklady na průvodce,a vnitrostátní přepravu cca 1100-1200 USD na osobu.Letenka z Prahy do Kanthmandu stojí kolem 19 000,- Kč.Ubytování a jídlo si budeme zajišťovat sami.V současné době mám nabídky tří agentur na zajištění vnitrostátní přepravy,průvodce a potřebná povoleníHledám další dva až čtyři lidi do skupiny.
Jirka
Pokud zavoláte 774 406 784,ráda Vám poskytnu věškeré informace z této cesty včetně čísla na perfektní , spolehlivé a anglicky mluvící průvodce ,které si můžete objednat sami z domova. Byli jseme s nimi již 2x.V Nepálu jsme byli již 4x,pokud to nemáte daleko,mužete nás navštívit,rádi poradíme. Hanka
Ahoj Jiří,
rád se přidám, prosím napiš. Díky. Marcel
sorry za spam, ale jseš si vědom že je to uprostřed monzunů? Hodně štšstí.
Dolpo leží ve srážkovém stínu Himalájí a monzunové deště se jej (podobně jako Tibetu , Ladakhu či Mustangu) netýkají.
to je sice fajn, ale taky se tam musí nějak dostat…
Jelikož většina renomovaných zahraničních kanceláří nabízí cesty v termínu od května do října, jistě tuší, co dělají.
OK. To je dobré vědět. Osobní zkušenost s touto oblastí nemám. Rád se nechám poučit 😉
Osobně se chystám v půlce září na trek Juphal – Jumla a pak k Rara Lake – tedy žádné veliké výšky, a když jsem si prohlížel srážkové úhrny v srpnu a na začátku září v Jumle tak bych tam v tomto termínu určitě nejel, ale je možné že Dolpo je na tom jinak.
Renda
Možnost navštívit oblast Dolní Dolpo v srpnu jsem si ověřoval u několika nepálských agentur.Tato oblast a ještě Mustang je dle jejich sdělení přístupná i v srpnu. Samozřejmě počasí je nepředvídatelné,viz loňský podzim.
Jirka
Ahoj.
Taky se chystáme do dolního dolpa a to v červenci. Jiný termín nemáme, tak to zkusíme risknout, prý se to v létě dá. Mám dotaz ohledně dopravy do Jumly. Opravdu se musí letět? Nevede tam už náhodou cesta? Četl jsem o této oblasti jen staré články. A pak, můžu si všechna povolení (tuším že jen dvě-turist permit a vstup do parku) zařídit na vlastní pěst až přímo na místě? Rádi bychm byli úplně nezávislí. Tzn. bez společností, agentur, průvodců, nosičů…jen batoh,stan,vařič,atd.
Díky
Přímo na místě myslím samozřejmě KTM.
Silnice do Jumly vede, ale právě při monzunu nemusí být průjezdná jako třeba v roce 2010, kdy nebyla od července do začátku října. Trvá to min. 27 h. + přestupy viz:
http://www.visitkarnali.com/special-offers/kathmandu-surkhet-jumla-rara.html
Jumla není v Dolpu, ale v sousední oblasti. Kromě TIMS a vstupu do parku je třeba v Dolním Dolpu „Trekking Permit to Restricted Areas“, což je nutné zařídit přes CK v KTM. Tady píšou:
http://www.roughguides.com/destinations/asia/nepal/trekking/remote-and-restricted-areas/
Unofficially, it might be possible to arrange a trekking permit for Southern (Lower) Dolpo through an agency and do everything else independently.
Díky za info. Chceme jít Jumla-Dunai (dejme tomu týden) a pak vyběhnout k jezeru Phoksumdo a zase zpět. Někde jsem četl že na ten první týden bychom Trekking Permit to Restricted Areas a vstup do parku ani nepotřebovali, je to pravda? Prý že do parku a chráněné oblasti vsupujeme až od Dunaie…znamená to že na první týden bychom mohli mít jen TIMS?
…to se mi nezdá. Phoksundo je již s rezervaci. Ta začíná kousek nad Dunai, takže předpokládám, že tam bude check point. Už jen pro ty nesmyslné poplatky 500USD za první týden a pak 50 USD za den, ale čerpám jen z netu né z vlastní zkušenosti… snad někdo poradí.
Jelikož tam jedeš Míro o pár měsíců dříve, byl bych moc vděčný za jakékoliv konkrétní info po tvém návratu. Sice je to zatím daleko ale: Hodně štěstí!
Nevím, jak to tam vypadá, ale na netu je pro Dolní Dolpo jen 10 USD za týden:
http://welcomenepal.com/promotional/wp-content/uploads/2013/08/Trekking-Permit-to-Restricted-Areas.pdf
http://www.manang.com/nepal/trekking_in_nepal/trekking_permits.php
áá pravda. upřímně, nevšiml jsem si rozdělení pro horní a dolní Dolpo (ostuda). V tom případě se mi jeví jako pěkný trek Juphal – Phoksundo – přes průsmyk Kagmara do Jumly, pak kolem Rara a změt do Jumly … nešel to někdo ???