Mongolsko, Čína, Tibet

Mongolsko jaro 2011 po zemi

Martin

Hledam touto cestou nekoho na „vylet“ do Mongolska. Termin odjezdu koncem dubna, jelo by se po zemi pres rusko a kazachstan. Cestou mnoho zastavek -Aral,Tan-san,Almaty,semipalatinsk,Bajkal,atd. Auto na cestu mam jiz pripravene. Celkova delka cca + – 1,5 mesice. Cesta zpet letecky. Naklady na cestu – viza,benzin,jidlo,letenka, a mnoho vodky, odhad 25 000,-Kc. Ja z Prahy,30 let, a mnoho akci za sebou. Rustina vitana.

Zkušenosti čtenářů

f

Drzim palce, totez jsme delali loni. Ale 25000 je fakt hodne podcenenej odhad.

Martin
f:

Tezko odhadovat, ja vim. Beru fakt ze benzin je levny,spani v aute,jidlo za facku, a letenka za 7.Auto a veci kolem platim ze sveho.

Budu rad kdyby si se podelil o nejake postrehy z cesty. Kazda rada dobra – hranice,uplatky,cesty,cas, atd.
Diky moc

f
Martin:

My jsme jeli 2,5 mesice, odhadovali 40-50 tisic na jednoho a vyslo to pres 60. Je fakt, ze jsme jeli spis pres Rusko. Benzin nas vysel (Praha-UB) na auto myslim na 30-40. Zaroven jsme ale nemeli zadne vydaje na veci jako ubytovani ale moc ani na vodku 🙂 kdybys chtel nejake konkretni info tak se klidne ptej.

jeff
f:

To se dá zhruba spočítat 1L benzínu v rusku stojí cca 15,- kč.

f
jeff:

Samozrejme, ze to mam presne spocitane v knize vydaju, kterou ale ted nemam u sebe – psal jsem to orientacne. Ale musis taky pocitat ruzne necekane vydaje auta, ktere vetsinou nejsou zanedbatelne

f
f:

je fakt, ze jsem to trochu nadsadil – 30-40 jsem myslel i s temi necekanymi vydaji

Martin
f:

Jake to bylo s hranicnima prechodama, vse OK nebo nejake uplatky? Co bezpecnost, nejake negativni zazitky? Myslim ze bych se mohl ptat porad.

Nemusim nastesti resit finance, ale chapu ze pro nekoho jineho je to dost zasadni fakt. Vadi mi jen vyhazovani penez oknem(uplatky, blbosti, atd.)

Diky

f
Martin:

Vzdycky kdyz nekdo chce penize (ukrajina) tak staci rikat „u nas děngi nět“ a kdyz si na tom budes trvat dlouho tak te nakonec pustej. Proste kdyz si myslis, ze nekdo neco chce nepravem tak mu nedavej – praktikuji v tomto ze zasady tvrdy pristup. Vlastne nikde na svete mimo ukrajiny jsem se s uplatkama moc nesetkal. Akorat jednou jsme v Rusku dali ceske pivo kdyz nas chteli poslat do vezeni za ujeti policejni hlidce. Prechody jakz takz, je dobre mit papiry v poradku a vetsinou se najde nekdo, kdo ti pomuze – kdyz mluvis rusky tak by nemel byt zadny problem. Prekvapive nejvic problemu s policii bylo v polsku a ukrajine

Martin
f:

Ja mam porad pocit ze jsem s tebou byl minuly rok v kontaktu. Nebo jsem cetl nekde nejaky cestopis – nezastaveni policejni hlidce. Odkud jsi?

Logicke je ze je nejvice problemu v civilizaci, tam kde nejsou prachy ani smrt nebere…, co kdyz budu delat ze nerozumim, myslis ze my to pak napocitaji? Jake bylo samotne Mongolsko – co stoji za to videt?

f
Martin:

Myslim, ze jsme nebyli v kontaktu, ale napisu email.

Podle me neni moc dobre delat, ze nerozumis, protoze na to clovek casto jazyk nepotrebuje, aby rozumnel. Pak si to budou po pravu vykladat jako nechut komunikovat (ja bych si to tak vykladal). Lepsi je spolehat na taktiku „my jsme blby evropani a tohle jsme nevedeli, od ted si ale budeme davat velky pozor“ 🙂

Mongolsko je dost sverazne.. Lidi neschopni cokoliv zaridit, krajina na prvni pohled pekna, ale cela zeme vypada v podstate stejne, takze obcas nuda. No ale mas v planu tam jet, tak to uz asi mas rozmyslene ne? 🙂

Martin
f:

Asi to tak bude, jen jsem si rikal ze rozumet az moc muze byt nekdy na skodu. Proste slovne jen zaklad, a uz se to nebude opakovat….

Rozmyslene snad i jo, az na drobnosti. Cil je sice Mongosko, ale cestou toho bude taky dost. V jaky termin si tam byl, a jakym autem?

f
Martin:

jeli jsme v cervenci, do ub jsme dojeli zacatkem srpna a pak jeste na mesic na altaj, ale uz ne autem (silnice v mongolsku neexistuji). jeli jsme starym fiatem z r. 95. dalsi duvod byl, ze v mongolsku je o polovinu drazsi benzin nez v rusku a s nasi spotrebou by to vyslo o dost draz

Rasťo
f:

Zkušenosti s policií:
UA: je potřeba trvat na předpisech, musí se prokázat, pak uvést přestupek, a musí ho doložit. Když bude člověk pořizovat záznam z jednání, tak se na to často vykašlou. Jinak od cizinců chtějí víc. Nejhorší ja Zakarpatsko (řeknou si rovnou o Eura) a pak Západní Ukrajina (která si myslí že je ta civilizovaná).
Dobrá rada: Mít mezinárodní řidičák. Ten jim ukázat. (stojí 50 kč, kdyby si ho chtěli nechat, lze ho oželet), já jsem jim nikdy originál neukázal. Ostatní doklady k nahlédnutí. Nemají právo zadržovat dokumenty cizích států !
Najezdil jsem tam osobákem asi 7000 km (UA). Na hlídky se většinou uporozňuje blikáním. Dobrá rada, nepokutuje se pokud se rychlost překročí do 20 km/h. Obcí lze jet max 79 km/h. (platí pro Ukrajinu).
Nekteré silnice mezinárodní jsou v bídném stavu a některé jsou supr. (Kiev – Odesa, M6 Užghorod – Lvov – Kiev /ješte se dokončují opravy v Žitomirské oblasti/ – supr)
Hranici doporučuju Maďarsko – UA (čeká se nejméně) (projel jsem PL-UA, SK-UA, H-UA)

Martin
Rasťo:

Diky za info, urcite se hodi.

Martin

Chaichan

Ahoj Martine,
koukám, že jsi z levného kraje – můj střízlivý odhad je padesát tisíc.
Pokud by Ti přispěly na cestu mé skromné poznatky z měsíční expedice na Šiškid Golu (je tu článek na webu),tak se ozvi na maila…..trošku se pak rozepíšu. Nechci si tu veřejně hrát na chytrého….:-))

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: