Mongolsko, Čína, Tibet

Mongolsko 2014 podzim

Michal

Ahoj,
pro představu…mám v plánu s kamaradem (kanaďanem) jet na podzim do Mongolska pak nasednout do magistraly a jet vlakem do Mosky odkud poletíme do ČR.
Přistávat budeme Ulaanbataru.
Sháním tedy informace o všem…vím, že zde padlo již mnoho otazek a odpovědí ale probírat se tím je nekonečné a spousta informacích se bije a jsou i starší.
Prosím Vás tedy, jsem nováčkem ve tzv třetích zemí ale mé představy jsou jasné:

Přistání v Ulaanbataru a pak se dostat do pohoří Altai a dále do Novosibirsk a nějak navštívit i poušť Gobi.

Prosím poraďtě s nápady a zkušenostmi jak to učinit: Pujčit si auto, koně, motorku, dá se autobusem, stopem???? Jde spát po cestě někde? Myslím tim pohostinnost mongolu v jurtě popřipadě co jim dát za revanč atd atd????

Odměním se s radama pro: Kanadu, USA, Špicberky, NZ, Polynesie atd atd.

Děkuji moc za příspěvky!!!

Zkušenosti čtenářů

Martin

ahoj,
záleží na jak dlouho chcete jet. Jestli jste jenom dva, tak se vám najmutí auta dost prodraží. Osobně bych doporučoval dopravit z Ulanu do regionálních měst (Ajmaky) letecky – Eznis air, Hunuu air, MIAT – letenky mají celkem levné. V Ajmačních centrech se na trzích ptát po autech s řidičem. Ale upozorňuju, že už málokdo umí rusky nebo anglicky.

Lidi si taky často kupují motorku, kterou pak prodají před odletem, dokonce jsem potkal lidi, co si pořídili nějakou herku, která jim ale cestou chcípla 🙂 Potkal jsem i týpka, co šel pěšky z Ruska…

Možnost je i se spojit s nějakou cestovkou v Ulanu, kde se většinou domluvíte anglicky. To bych doporučoval už před odjezdem.

Jenom drobnost ohledně přechodů. Cizinci můžou zemi opustit Mongolsko pouze na přechodech v Ulanu, v Suchbaataru (do Ruska) a do Číny v Erenchotu. Jinak musí být nějaké spec povolení. Jestli to nezměnili. To v případě, že byste chtěli ze západu Mongolska pokračovat do Ruska.

Jinak je důležitý kolik máte času, podle toho se dá pak líp plánovat nebo doporučit cesta.

Co se týče pohostinnosti místních, tak už moc neplatí, že každý je v geru (jurtě) vítán. Přespat se ale většinou dá za nějaký bagšiš. Jako dárky doporučuju suvenýry typu hrnek, talíř atd. Vodku radši ne 😉

Hodně štěstí!
Martin

Anna

Ahoj, my byli s partou v Mongolsku loni, jeli jsme to naopak (z Altaje do UB), takže pokud by ses potřeboval na cokoli zeptat, pokud si vzpomenu, odpovím po emailu (

po****@ce*****.cz

).
Anna

Ema
Anna:

Zdravím všechny nadšence pro cestování do Mongolska, s kamarádkou odjíždíme 26.6. 2014 do Ulanbataru. Máme v plánu jet Khustain NP, Khovsgol Nuur NP, Khorgo Terkhiin Tsagaan Nuur NP, Gurvan Saikhan NP, Dalanzadgad a 15.7. letíme z UB zpět do Prahy. Nevíte o někom, kdo v tomto termínu tam bude také? Hledáme k sobě dvě osoby na pronájem auta. Děkuji za odpověď. Ema

Nurlan

Ahoj Michale,
jsem z Ulgii a ted tu bydlim. Zil jsem v CR asi 7 let. Takze mluvim cesky celkem dobry a jeste par jinych jazyku. v lete nekdy jezdim s turisty. pokud by ses potreboval zeptat na cokoliv, muzes kontaktovat na email

ot*******@ya***.com

.

Milan

Mám v Mongolsku cestovku. Kuchař, průvodce, řidič.

Ema
Milan:

Ahoj Milane, píšeš, že máš v Mongolsku cestovku. Mohl by jsi nám prosím napsat jak se cenově pohybuje pronájem auta spolu s řidičem na cca 3 týdny? děkuji.

Mirek

Vpodstatě souhlasím s Martinem. V Ulanu mám kontakt na Slovenku a Mongola hovořícího česky. Pokud tě zajímají moje zkušenosti 5 let staré, napiš na

mi*********@ce*****.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: