Plzeň – Praha – Skopje, dopravní prostředek bus. (Dávala jsem do kalkulátoru ČD zadání zpáteční jízdenky pro 6 osob a vyšlo by to víc než na 6-7000 na osobu) – dále se místním dopravním prostředkem přesuneme na úpatí pohoří Karadžica – přečundrujeme ho a staneme na vrcholu Solunské glavy (2530 m), nejvyššího vrcholku Karadžice – přesuneme se k městu Bitola – blízko něj se nalézají antické vykopávky Heraclea, nebylo by špatné je navštívit, když je to při cestě – hned za Bitolou začíná pohoří Pelister s nejvyšším vrcholem Pelister (2600 m), kam se také podíváme, ať jsou nějaká panoramata – kromě nejvyššího vrcholu bych v Pelisteru ráda nalezla Malo a Golemo jezero – dojdeme-li k městu a stejnojmennému jezeru Ohrid, uvidíme město a jezero Ohrid, budete-li se moc flákat, bude-li slota apod., tak nic neuvidíme. – Dál následuje přesun zpět do Skopje, zřejmě místním vláčkem, uvidíme. Necháme si určitou rezervu, aby to nebylo jako na Korsice – tj. že jsme málem prošvihli trajekt. – obdobně jako sem, tak i zpět Skopje – Praha – Plzeň.
Vážení přátelé, impregnujte pohorky, doplňujte výbavu a psychicky se koncentrujte. Ono se to nezdá, ale čas letí jako rapl a za chvíli je to tady.
V případě zájmu pište na: ubryova(zawinac)plzen.eu
http://arwenp.webovastranka.cz
Ahoj, o Makedonii take uvazuji, ale spise takovy pobyt a flakani pobliz Ohridskeho jezera – a tak kdyby mel nekdo zajem, muzete se mi hlasit… ale muzu az v srpnu, ve druhe polovine, planuji cca na 14 dni. Cena jizdenky CD je opravdu sila, bus do Skopje vyjde na neco pres 3000 zpatecni bez slev. Muzu jen poprosit o info, co je to za bus, ktery jede Plzen-Praha-Skopje? Je to prima linka a nebo s prestupem v Sofii, ktery vsude nabizeji? Budu moc vdecna za odpoved, diky moc
Jen tak pro zajímavost – Praha-Skopje a zpět při pěti lidech vlakem za cca 2600 Kč/os., v případě, že by aspoň jeden z nich měl In-kartu, tak ještě o 200 Kč/os levněji. Chce to jen trochu hledat. Představa cesty busem do Skopje ve mně vyvolává kopřivku.
Ale ano, o teto moznosti ja osobne samozrejme vim, ale cestuji sama, takze pada…no, pokud by se chtel nekdo pridat, budu jedine rada,jen jak jsem jiz napsala, u me to bude spis takove odpocivani u vody a vecerni pochuzky po meste, atp., treba i vylet do Albanie, proste vse na dohode. Ubytovani uz bych sehnala, s domluvou s mistnimi take problem neni 🙂
Rozumím, to byla spíš odpověď na ten Ilonin příspěvek výše.
Ahoj Markéto,stále uvažuješ o cestě do Ohridu.Chtěla bych se tam vydat, ale nechci jet sama.
Koukal jsem na to Praha-Skopje pres Budapest,beograd:city star in karta 3745 Kč pro jednoho/ve dvou lidech 2988 Kč/ve třech 2736 Kc/v pěti 2534 Kč…zpateční jízdenky…Doporučuju trasu Bogomila-Solunska glava-hreben Jakupica-Monastir sv. Bogorodica-Sogle….:-) Karadžica je nejmene zajimava…
Ahojte, příspěvek mi sem vkládala kamarádka prostřednictvím mého mailu jí adresovaného. Výši cestovného jsem ještě neměla prostudovanou. Skutečně nám to vychází do 3000 vlakem. Už máme skupinku, moc se těším. Mám ráda odlehlé liduprázdné hory, památky nemusím, ani jiné turistické atrakce, jen čistě přírodu a čistě hory. Díky za příspěvky.
Ahoj, mam jeste jednu informaci tykajici se moznosti prepravy do Makedonie, funguje linka Eurobusu, kterou je mozne se dostat napr. z Lince (nebo z nejakeho Nemeckeho mesta, atd) primo do mesta Struga, popr. do jinych mist. Cesta vede vlastne ksoro porad po dalnici tak by to nemuselo byt az zas tak strasne jako bus, ktery jezdi od nas do Skopje pres Sofii. Zde je odkaz: http://www.eurobus.com.mk…bohuzel zatim jen v albanstine, ale i tak se to da pochopit a jsou tam kontakty.
Jeste jsem zapomnela – zpatecni cena jizdenky je cca 130 Eur, zalezi do ktere destinace jedete, je to vsechno na tech www strankach.
Vážení, nevím jak vy, ale já do Makedonie letím. Do Skopje nic v normálních cenových relacích nelétá, ale přes Sofii se do Skopje dostanete za cca 2500 – letenky skyeurope a autobus bexx.
Moje plány ohledně Makedonie: Příjezd 23.května, pak mám nějaké volno, červen červenec budu na praxi ve Skopje, o výkendech plánuju sem tam někam vyrazit, prvních deset dní v srpnu opět na cestách. V sprnu plánuju pobrat někoho místního a vyrazit na Korab a hranice s Albánií.
Pokud máte někdo zájem něco vespolek podniknout ať už delšího či kratšího, neváhejte se ozvat!
Ahoj, nevíte někdo zda a odkud jede ze Sofie autobus v 00.00 a v 7.30 do Skopje. V stránkách autobusáku Skopje jsou v dojezdech uvedeny, ale na stránkách Centálního autobusového nádraží Sofia uvedeny nejsou. Předem dík.
Bulharsko – Makedonie (+ mozna Albansko nebo Turecko nebo Recko ?)
posledni tyden v srpnu + prvni v zari
predevsim cestovani, kulturni a historicke pamatky, pokud jsou vskutku zajimave, priroda, pokud je vskutku zajimava, lidi, pokud jsou zajimavi, predevsim ale pohyb z mista na misto
za rozumne prachy, pokud mozno, ale presto velkoryse
ja 28, m
nekdo se chce pridat ?
Jsem udělal výlet Skandinávie – Česká republika a potom Balkán v loňském roce. Mohu vřele doporučit Eurobus Struga:
http://www.eurobus.com.mk/
Z Německa či Rakouska do Makedonie na velmi moderní autobusy s klimatizací, 130 euro zpáteční jízdenka. Může pomoci s hotely v Albánii, Makedonii nebo Montegro také.
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou. UKONČENO
Časopis Travel Life píší cestovatelé pro cestovatele, tak CESTUJ!
Nové články
Co jíst pro celodenní energii? Potraviny, které vás udrží plné síly i na dlouhé túře
Berlín si připomene 35 let od pádu Zdi
Obřízka a kříž – kultura a náboženství keňských Samburů
Vybavení na cesty
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru