Takže už máme letenky na náš výlet, letíme za 3 týdny. Budeme na to mít 23 dní a půjčené auto 4×4 bez výbavy. Máme vlastní stan. Náš předběžný itinerář je Johannesburg letiště-Vryburg-Nossob-Hardap Dam-Sesriem-Sossluvlei-Swakopmund-CapeCrossSeal-Uis-Twyfelfontein-Etosha-přes Rundu-Mudumu National-Kasane-Viktor. vodopády-skrz Chobe pres Savuti do Sankuya-Maun a Delta Okavango-Johannesburg letiště. Návštěvu Himbů a Epupa Falls se tam už asi nevejde. Nějaké rady a připomínky uvítáme:)
Ahoj, koukni na web http://www.sojkovic.cz – byli jsme v roce 2012 na 34 dní. Určitě tam najdeš mnoho informací. Případně napiš zprávu.
Jana
Díky, kouknu.
Mohl bych ti zavolat a vyptat se na Moremi a Chobe? Můžeš napsat do mailu když klikneš na mojí profilovou fotku:)
Nemáš kontakt na kemp Branberg White Lady? Pojedeme ze Swakopmundu do Etoshe a tento kemp by se nám hodil na přespání, je to na půl cesty.
Tohle jsou stránky kamaráda
http://www.loun.cz/cestovani/jizni-afrika-namibie
Myslím, že nejlepší odkaz, co jsem o těchto zemích viděl. Já to jel velice podobně. Je to na 3 týdny. Himbové jsou super a Epupa Falls byly podle mě hezčí než Vikroriiny. Ale musí být dost vody. Tomáš měl vody málo, tak to za moc nestálo (prý).
Díky, podívám se. Vlastně jsem ty stránky studoval, když jsme jeli loni do JAR. Člověk se tam opravdu dozví když něco potřebuje.
V jakém termínu přesně jedete?
Ahoj.
Zdravim z Namibie. Vyrustal jsem v CR, kde jsem taky dostudoval vysokou na zdravotne soc. fakulte v Ceskych Budejovich.
Jako obcan Namibie se ctyrletou zkusenosti v nejvetsi agenture zamerujici se na turistiku a spravujici kolem 10 parku v Namibii bych tady rad uvital Ceske turisty a pripadne, v ramci moznosti, je i rad doprovazel po zdejsich parcich.
Priroda je tu perfektni, jen opatrnost se obcas turisty zanedbava.
Ozvete se na adrese
fa******@gm***.com
, pokud by vam slo o radu nebo cokoli tykajici navstevy Namibie.
Favor.
Jestli potřebuješ rady a tipy na Botswanu a Namibii, tak kontaktuj Andreu Kauckou, web má http://www.divokaafrika.cz jedou i facebook http://www.facebook.com/anythinginafrica , mají Afriku fakt zmáklou. Vloni jsem s mojí manželkou jel do Namibie, Botswany a Zimbabwe vodopády a požádal ji o radu co potřebuji, co vidět a nevynechat, víza, auto atd. Ochotně mi psala dlouhé emaily s odpovědmi na moje možná i přihlouplý otázky. Jeli jsme podle jejích rad a nástřelu cesty a bylo to super. Napiš jí jestli něco potřebuješ, doporučuji
@Martin – mas nekde itinerář kudy jste jeli a kolik vám to všechno vzalo času? Plánujeme cca 3 týdny a nemám uplně představu zda to neni „zbytečně moc“ jen na Namibii, zda se dá nějak rozumně stihnout i Botswana a delta Okavanga + třeba Viktoriiny vodopady? Zda je nutnost mít 4×4 něco většího, nebo se to dá celé projet i v obyčejným sedanu s náhonem jen na jednu nápravu?
Díky moc za jakoukoli radu
Martine, nejsem ten Martin z 13.3., ale na jihu Afriky už jsem byl dvakrát, deníky mám na webu. Pokaždé jsme měli půjčené malé auto 4×2, a v pohodě stačilo, i k vodopádům Epupa jsme dojeli. Samozřejmě se tím nedá jet pískem třeba až k Sosussvlei nebo do Savuti, nebo brodit řeky. Po běžných cestách a Etoshe ale bez problému. A asfaltky v Namibii a Botswaně přibývají.
3 týdny na Namibii? Jestli ji chcete projet celou, může to být akorát, záleží co vás zajímá a jak dlouho kde vydržíte. Plavbu lodí po Chobe v Botswaně bych ale doporučil. Nebo si ji můžete nechat na příště, určitě se do těch končin budete chtít vrátit. 😉 Cestě zdar
Ahoj, před dvěma týdny jsem byl v Botswaně a můžu potvrdit, že asfaltky tam za posledních 5 let hodně přibyly. Výše uvedený itinerář se dá klidně objet se sedanem s výjimkou Sossuvlei a tras uvnitř Chobe, ale když vezmeš, kolik ušetříš za auto, můžeš si v těch místech koupit místní tour a finančně budeš pořád vycházet líp než s 4×4. Na druhé straně samozřejmě jízda 4×4 na písku v Chobe nebo v Namibu je zážitek sám o sobě…
Do Sossuvlei vede asfaltka (jako jedna z mála v Namibii), jen poslední kousek (třeba 3 km) je čistě písek, tam buď musíte mít čtyřkolku, nebo zaparkujete a převeze vás shuttle „bus“. Jinak většina hlavních silnic v Namibii jsou výborně udržované štěrkové silnice, dá se po nich jet kolem 100km/hod.
Jedeme do Namibie v unoru 2019 a máme obavy o kempová ubytování. Máme auto se stany na střeše.Nejde nám zareservovat na stránkách NWR kemp v Etoshe Halali. Cestovka nám nabízí reservaci po celé cestě, ale zdá se nám to drahé a budeme moc vázaný časem. Mohl by někdo poradit ? Dík
To je snad jediný problém, který člověka v Namibii potká. Kempy je potřeba zamlouvat hodně dopředu, Halali bylo na červenec plné cca půl roku dopředu a kempy v Sesriem asi 10 měsíců. Zkuste
NA*******@nw*.na
– s tím jsme komunikovali přímo. Halali je jinak jeden z nejmíň hezkých kempů v Namibii, na místní poměry „masovka“ (jinak máte v kempech tak 10-15 Toyot a kempy jsou nádherné – za mě Madisa, Spitzkoppe, Mesosaurus), ale je fajn, že je vprostřed Etoshy a má vlastní napajedlo. Počítejte, že Anderson gate do Etoshy se pro Halali zavírá 2 hodiny před západem slunce, což jde z Windhoeku dojet, ale není to nějaké dlouhé přestávky. JInak se dá spát i v kempech před vjezdem do parku. Vstupné (myslím 80 NAD) platíte stejně na každý den.
Ahoj. Dle mého je v únoru 2019 v kempu prázdno a rezervaci skus na „nwr.com.na“ Držím palce. Laďa
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
Olinalá: poklad na konci světa
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou. UKONČENO
Nové články
Olinalá: poklad na konci světa
Neznámá Mauritánie
Vánoční trhy od Brém až po Berlín.. a mnohem dál
Vybavení na cesty
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru