Írán, Pákistán, Afghánistán

Írán – volby 2013

Kamila

Dobrý den,
chystáme se na cestu do Íránu v červenci 2013, bohužel prezidentské volby této země se budou konat v červenu 2013, zajímalo by mě tedy, zda hrozí nějaké ,,nebezpečí“ spojené s touto událostí i měsíc po volbách? A další věc je, pokud se do Íránu chystáme na měsíc, jak je to s vízy na takovou dobu? Vyřídit je přes velvyslanectví v Praze či si pořídit letištní vízum a v Teheránu ho prodloužit? Máte s tím někdo zkušenosti?

Zkušenosti čtenářů

lajka

realne nebezpeci je, ze nedostanes vizum. VOA (visa on arrival) se muze ze dne na den prestat vydavat. klasicke vizum pres ambasadu se podle nekterych zdroju prestalo vydavat. vseobecne se ocekavaji velke demosky a za takove situace te nikdo do zeme nepusti. rozhodne bych ten plan prelozil na podzim, navic v cervenci ocekavej pekelne vedro.

globetrottel
lajka:

cesty do iranu jsou ted az do voleb asi pase (pokud uz nema clovek ted vizum v pase). VOA se mozna bude vydavat a ze dne na den to klidne stopnou.

wap25
globetrottel:

Tak jsem dnes schválně volal na iránské velvyslanectví v Praze a tam mi bylo řečeno, že turistická víza se normálně dál vystavují (souvislost s nadcházejícími volbami je údajně holý nesmysl a pána na druhém konci linky zřejmě slušně pobavil:-). Pouze z důvodu nepřítomnosti konzula v Praze, je celý proces vydávání víz,ale i přijímání žádosti tento týden pozastaven. Po Velikonocích by měl být celý proces obnoven. Zítra tam chci zavolat ohledně toho, jak dlouho před plánovanou cestou mám o víza požádat.
Zatím Wap25

globetrottel
wap25:

pokud jde o prazskou ambasadu, tak ta „normalne“ viza uz nejakou dobu nevystavuje = bez referencniho cisla od cestovky za 50 E je sance miziva.
nicmene dej vedet jak jsi pochodil. iran a volby za rohem, jeden den reknou viza davame, druhy den je vsechno jinak.

mamutka
wap25:

Požádej určitě s velkým předstihem. My jsme teď obdrželi od Touran Zamin asi po 2 týdnech potvrzení, že naše žádost o vízum byla ministerstvem zahraničí schválena ,že nám byl přidělen kod a že si máme do 3 dnů dojít na konzulát pro vízum. Zaradovala jsem se a objednala jsem se přes objednací formulář a pro jistotu i zavolala. Pán mně sdělil, že konzul má celý týden dovolenou, ta objednávka je tvořena automatem a tak vlastně je na nic. A ten kod že musí dorazit i jim a že to někdy dlouho trvá. Takže se mám ptát. Touran Zamin mne mailem upozornil, že v Praze bývají potíže, takže nám to případně vyjedná ve Vídni a nebo připraví přímo na letišti čtrnáctidenní vízum, které by se pak snad dalo prodloužit. Po velikonocích, až se vrátí konzul, uplyne měsíc od podání žádosti a kdoví, zda se dočkáme. Máme letět 2.5.

Hanka
mamutka:

Zeptam se touran zamin vam poslal mail jak mate platit?? Protoze ja si poslala zadost uz pred 3 gydny a porad se nikdo neozval. Je. Ten den mi poslali zadost o prvni stranku meho pasu…

Kamila

Bohužel máme už koupenou letenku na červenec, tudíž cestu už odložit nemohu… ještě jsem se chtěla zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti s žádostí o vízum delší jak 30 dní? Jde o to, že vízum nám vyprší 13.8. o půlnoci a odlet máme 14.8. ve čtyři ráno.. na velvyslanectví nám nebyli schopni odpovědět, jejich oficiální odpověď zněla: nevíme. Myslíte že bude problém získat vízum o jeden den na dýl?

Libor

Nevím, jak v Iránu, ale když jsem v 5 ráno odlétal jinde, byl jsem před půlnocí na letišti, takže v takovém případě bych prošel přes kontrolu imigračního už před půlnocí.

Kamila

Ono jde o to, že ne vždy je odbavení otevřeno 5 hod před odletem, jinak bychom to samozřejmě velmi rádi využili

Lukáš
Kamila:

na to by som sa nespoliehal. neviem ako ty, my sme leteli cez Pegasus, s odletom o 05.00. odbavenie letu a tlač palebného lístka začali až o 02.00, čiže cez pasovú kontrolu sme prechádzali až pred 03.00, čo by bolo v tvojom prípade tri hodiny po vypršaní víza… či by to bol problém, to neviem… skôr si myslím že áno

lajka
Lukáš:

Problém je čistě ten, že se žádá o vízum na nějakou délku pobytu a dokládá se to letenkou. Tzn vízum by už měla odmítnout přímo ambasáda.

Teheran

Komu stoji pero?

ted jsem v procesu zadani o ref. cislo. Podle iran. cestovky mam jiz zadost na tamejsim mzv, po svatcich, kolem 5.4. by pry MZV melo zacit pracovat, cislo mne by pry mohlo dorazit kolem 20.4., na vyslanectvi do Prahy pry asi o 5 dni pozdeji (toto vyslovne bez zaruky), vyslanectvi Praha to pry po obdrzeni cisla stiha snad do 5 dnu.

Kája ze Šumperka

Ahoj, jak to dopadlo s udělením víza a jak dlouho to trvalo cestovce a ambasádě? U které cestovky jste to referenční číslo vyřizovali?

Eliška

zdravim, vite nekdo, jak je to s platnosti viza? je to tak, ze je nutne vycestovat do tri mesicu po jeho vydani? At zase nezadame moc brzy, ale taky nechcem moc pozde, kdyby nam ho nedali…

lajka
Eliška:

Vízum je na pevné datum.
Jinak k té platnosti je to tady vysvětlené: http://www.aitotours.com/iran-visa/

Eliška
lajka:

Diky, proste, nezadat moc brzy…

Eliška

Dnes jsem zase slysela, ze kvuli volbam se do Iranu neda jet „po zemi“, ze takhle vizum nevydaji… Uz mi zacinaji uchazet souvislosti a nevim, jak to teda je:(

lajka
Eliška:

http://www.iranianvisa.com/land.htm

Zde je jemně naznačeno, že budeš mít s největší pravděpodobností smůlu pro land crossing. Ideální je koupit letenku a žádat o vízum. Nebo počkat na povolební situaci, kdy se očekávají nepokoje a není tedy jasné, kdy se situace normalizuje.

Na druhou je klidně možné, že ten stav zůstane natrvalo, to vlastně nikdo neví co bude…

Eliška
lajka:

hmm hmm, diky… je to naprd

RaV

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

E.
RaV:

Nestrašte. Vaše vložené příspěvky jsou sice pravdivé, ale časové rozpětí taky. První odkaz je z r.1999. Za ty roky najdete v každém státě nějaké únosy, vraždy. A na „blbce“ můžete narazit všude.

kara
E.:

To co píšete bych podepsal. Ala na druhou stranu si nelze nevšimnout, jakou hysterii vyvolal únos dvou českých dívek v Pákistánu, viz bouřlivá diskuse na HS. Jenže pro ten únos platí přesně to samé, co říkáte o Íránu: „Nestrašte… Za ty roky najdete v každém státě nějaké únosy, vraždy. A na „blbce“ můžete narazit všude.“

Radek Burda

Prave jsem se vratil z Iranu. Tesne pred volbami. Situace v Iranu je naprosto klidna, viza se davaji na letisti.

Pokud chces nejake podrobnosti, celostrankovy clanek mi o soucasnem Iranu pred volbami vysel v LN 14.6.2013.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: