Jen shrnuti k iranu, zari+rijen 2012
VIZA – ambasada v praze je nevyrizuje, jen predava (i na toje potreba osobninavsteva). Mi vyrizovaly prez key2persia.com, plaba prez nemecky ucet 30e osoba (+50e osoba na ambasade:( ) a byly super. I nam VELMI pomohli s jednou potizi kdyz jsme zjistii ze vlak teheran->kerman je na 14 dni beznadejne vyprodany. Do letadla do iranu vas bez viz OPRAVDU NEPUSTI. Nam viza v istanbulu kontrolovaly, a jedne par (nevim odkud) nepustili – v lamane anglictine zem zalsech „no visa“.
PENIZE – NEMENTE na letisti (opravdu max 350 000 rialu na cestu do teheranu, a pak na ulici FARDOWSI do smenarny nebo za exlakamma. Uprimne – vexlaci sou prijemnejsi nez smenarny. Rozil kurzu oproti letisti i ctyrnasobny, oproti bance az trojnasobny. Vubec – na rialy si vemte kalkulacku, vetsinou nase cisla dobre umi.
MENA – kurz byl na pocatku naseho pobytu byl 27000riau z adolar. NA konci uz 37000 rialu za dolar!! Ale i jidlo podrazio na dvojnaobek :(( 10 rialu == jeden toman,10000rialu = jeden chomejni. T aby vas nezmatli ceny = tatni instituce rialy, soukromnici tomany, taxikary ci jine vetsi sumy chomejny
CENY – kebab 50-100 chomejny, plzcka – u pekare zdarma (zakald jidelnicku!!), v samosce cca 1 za 5000 rialu. Vecere v restaraci 100000rialu/osoba, snidane v cajovne cca 50000/osoba rialu. V samoskach cca jako u nas. TAxik – prumerne kilometr 5000rialu. Nocni autbusy kolem 8h kolem 150 000 rialu oasoba.Letneka teheran->kerman 50$ osoba. Obleceni 200000 za slkusivy damsky kostymek:)
DOPRAVA – nocni busy skoro zadarmo, nejezdete prvni tridou, je plna aneda se tam spat. Jezdete tim nejhorsim co maji, stoji to skoro stejne, jen nedostanete najist (ale porad je to dobry) byva prazdnejsi a nikdo se na vas nezloby kdyz si lehnete prez 4 sedadla (iranci chodi spat idolu do kufru) Taxiky -az na isfahan a okoli persepole kde jsouto zldeji nejvetsi tak super. Nekradou, vraci a e snima sranda. V kolem persepole jeste funguje stop -vlastne funguje v celme iranu KROME Esfahanu.
LIDI – bezna krinminalita neexistuje, bezpecno prakticky vsude, je to asi nejslusnejsi narod na zemi. Zensky tam pod satkama moc netrpy, maji to na haku, a hlavne je chlapy NEUVERITRLNYM zpusobem rozmazluji:) Dodrzujte dlouhy gate a obecne stupen zahalleni. U hranic s irakem vas klidne poslou celkem primocare se obleci. Policajti so ignoranti, a moc neprudi :). Samotna zena napohodu,jen bacha na taxikare. Obyvatele jsou pratelsti, a casto se vas nekdo ujme a OPRAVDU NEZJISTNE pomaha. Odmenou je mu komunikace. Mimo hlavni osu teheranyazd moc lidi anglicky neumi tak opatrne. Baksis diky bohu neznaji. Vse zde zmineo neplatipro Esfahan, turisticky ruch uz lidi pokrivil a a pomahaji ZJISTNE a snazi se vas obrat kde to jde, jen tu maji dvoji ceny pro mistni a pro cizince. Pozor – iranci nechodi nikdy nikam pesky, casto ani nikam netrefi a nevi jak e to daleko. Je to az komicke jak ve vlastnim meste vam tvrdi ze pujdete hodiny onoje to za rohem:)
KULTURA – vsechny perske (coz je vsechno az na par krestanskych veci) pamatky maji jednotnou sazbu 5000 rialu/osoba/vstup.
HOTELY – spat se da v nocnich busech nebo v parcich (az na teheran). ceny jsou 200000 rialu az nekolik milionu. Sprcha zacina cca na 400000 rialech. Amir-Kabir hotel v esfahanu je opravdu jediny smysluplny hotel v esfahanu:-/ Zdrazili na 300000 ale jsou fakt dobry. checkout maji uz ve 12 tak pozor. Taxik bus-terminal amir-kabir stoji MAX 20 000. Ale taxikari vas nathnou uz tady a to bez servitek (nedejte se!) Pesky max 40minut.
PRIRODA – sehant mapu cehokoliv prakticky nemozne. Behem naseho pobytu spadla kuli zemetrasu (pry necinna sopka) silnice k damavandu. Jelikoz jsem meli uz jen 6 dnu do odletu tak jsem to (bez vody) pesky od dalnice jit nechtel (cca 60km) a tudiz jsme chteli nahradni kopec. sehnat mapu hor severne od tehersnu (severni Alborz) rvao i s pomoci mistniho co sy tykal s armadou dva dny. Nakonec jsme ji sehnali u vyrobcu map v teheranu u unierzity (hodim ji nekam na ulzoto protoze je to umelecke dilo, ale dojit s epodle ni nikam neda). Mapy posuti a prirodnich parku neexistuji.
V horach (kdyz vit e kde hledat) je vody dost, i snih a v noci koza. PAstevci a („Local tribes“) nejsou takpratelsti. Zenu mi sprdly z esi v sedle ve 3k sndala satek a hledala cepici. Nakonec nam vykradli i stan ale ulradli jen mikinu a obal na spacak….
At slouzi!
ted to HLEDAM DEDU:)
V amir-kabir hostelu obluhuje takovej veselej dedula co umi plyne (na irance) anglicky – strasne sahanim jeho fotku, jestli nekdo mate PROSIM poslete mi ji na mejla!
A jeste dodatek – v tehreranu existuje hotel HAFEZ na ferdowsi, Stoji sice 750 000 pokoj/noc (pro dva) ale je suprovej:) Doporucji jakozto kompromis cena/luxus/poloha.
Inac sehnat v teheranu sprchu je trosku potiz.
Zpet na letiste je idealni jet metrem k Mauzoleu (mesite) Komejniho a odtud taxikem za cca 50000(-100 000) rialu.
Pozor metro NEJEZDI 24-05 rano,
ahoj, mas na mysli hostel amir kabir v yazdu??
ee, v Esfahanu 🙁
Diky moc!!! Muzu se zeptat, jaky byl tedy ve vysledku vas rozpocet na cca mesic? Jedeme cca za 10 dni z Armenie a chceme vyuzit 30 denni viza, jak to pujde. Jak se ted ty ceny strasne meni, nemame uplne jasno, kolik tvrde meny vzit… Diky predem za odpoved, po dedovi se ti zkusime podivat 😉 Hanka
Z Arménie jsem jel taky, bus je potřeba si zarezervovat pár dnů předem (na to si dejte pozor- jezdí plný). Mně stačilo 8 tisíc na 3 týdny (bez cesty do Istanbulu) , abych vyžil, ale je to subjektivní, spával jsem na ulicích, v parcích a mnohokrát jsem byl pozván na jídlo (Byl jsem tam v červenci). Ceny se prý zvyšují neskutečně, mám to přímo od kamaráda z Iránu, říkal, že některé zboží se během týdne zdražilo i dvakrát. Do Iránu jsem si vezl jen tvrdou měnu, nebyl problém eura vyměnit.
Ano, ceny rostou neuveritelne, ale take roste kurz dolaru. Mijsme byly dva, celkem jsem se rozmazlovali s ubytkem – nocni busy x hotel x park) jidlo teda hlavne mistni ze smaosek (+v horach dobry hostince z cech, to jejich suseny je divny) odhadl bych to na max 3000 osoba tyden celkem na pohodu.
Dolary a eura se v teheranu vymeni na pohodu, jinde nevim. Hld rial je v Iranu rial 🙂
Ahoj, kam jsi prosímtě uložil tu mapu Íránu? pošleš mi link?
pk*******@gm***.com
Toz tu j eten slibovany severni elborz:
http://uloz.to/xGA7HVD/elborz-png
Cel iran je mc velkej, to si kup automapu:)
Ale par mensich se mozna jeste hodi – ale nejsu psany ve farsi, takz ejsou na nic – googlmaps jsou vyrazne lepsi:
http://uloz.to/xwjiBGK/tehran-png
http://uloz.to/xcQCX3b/yazd-jpg
http://uloz.to/xniPHQP/shiraz-png
http://uloz.to/xpqGcVS/esfahan-png
kdyz uz jsme u oboj pismennych googlemaps:
http://uloz.to/xMUVvDw/mapy-pdf
http://uloz.to/xxXW5yh/mapy2-2-pdf
A nakonec pro radost – nenu to slovnik, ale na rozkoukani staci:
http://uloz.to/xZ1aqk7/slovnik2-pdf
To s tím zdražováním je zajímavé – já tam byla konec srpna, září a půlka října, a na začátku byl riál cca 21 000 za dolar, pak se to vyšplhalo během dvou týdnů na cca 40 000 za dolar (velmi špatný krok vlády – vyhlásila nějaké zvýhodněné podmínky pro nákup dolaru pro určité obchodníky a na to se zareagovalo ohromnou poptávkou, která okamžitě devalvovala měnu), byla stávka na bazaru a pak se to zase snížilo. Nebyla to klasická inflace – nuly se nemnožily a nic nezdražovalo. V Teheránu byly ceny pořád stejné. Takže já tu zkušenost se zdražováním vůbec nemám (naštěstí – já si vymněnila dolary na začátku, takže i mě to posílení dolaru naštvalo).
Víza do Íránu seženu levně. Poradím za pár dolarů jak na Írán. Pište, kupujte!
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
Olinalá: poklad na konci světa
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou. UKONČENO
Nové články
Olinalá: poklad na konci světa
Neznámá Mauritánie
Vánoční trhy od Brém až po Berlín.. a mnohem dál
Vybavení na cesty
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru