Írán, Pákistán, Afghánistán

Irán – léto 2010

Petr

Ahoj,

léto se blíží a já už se opět nemůžu dočkat až někam vyrazím – už je to asi závislost :o). Chystám se v létě na měsíc do Iránu, přesný termín zatím nemám určený (červenec – září). Všichni kolem mě si klepou na čelo, když slyší Irán a tak to chci zkusit tady. Nejdřív jsem uvažoval, že bych jel sám, ale přeci jenom bude asi lepší jet ve dvou – ideálně s nějákou cestovatelkou , ale není podmínka. Určitě bych se chtěl předem osobně sejít a zjistit představy a jestli si tak nějak „sedneme“ a vyhnout se tak nějákým nepříjemnostem během cestování. Případně se k někomu přidal.

Najde se tu někdo takový??

V hledáčku mám: lidi, jídlo, památky, snad i moře a určitě minimálně jeden trek v horách, ale vše je o domluvě.

Pet(28)

Zkušenosti čtenářů

Anna

Ahoj Petře,
Irán už mě dlouho láká (lidi, památky, příroda), takže bych se ráda k někomu přidala. V dlouhých cestách moc zkušená nejsem, ani znalá Blízkého východu, ale kdybys přesto měl zájem, ráda si s tebou promluvím.

Petr

Ahoj Anno,

poslal jsem ti e-mail.

P.

Zuzana

Ahoj Petře,
moc ráda bych letos v létě jela do Íránu – cca na 4 týdny. Už se tam chystám delší dobu, tak doufám, že to letos vyjde. Ale nerada bych jela sama. Zaujal mě Tvůj „hledáček“ :o) Takto jsem si to sama představovala. Pokud jste se s Annou nedomluvili či pokud by nevadila větší skupinka, ozvi se mi prosím na email. Díky moc.
Zuzana

Roman
Zuzana:

Ahoj, jedu taky, nemůžu se někde přidat? Kamarádovi nedali víza a cestovat sám mě neba. AHoj R.

Radek

Upozornuji na skutečnost že i přes informace které jsou na stánkách MZV ohledně víz do Iranu -o možnosti žádat přímo na letišti v Iranu pokud nepřesáhnete pobyt 14 dní tak tato informace není pravdivá.Pravděpodobně už letecká společnost bude po vás chtít videt vízum při odbavování jinak vás nepřijme na let zejména v připadě aeroflotu.Takže zbývá klasická cesta žádat na ambasade v Praze a nebo udajne formou elektronickou na adrese http://WWW.MFA.GOV.IR kdy by vám mělo přijit potvrzení a to udajně uz pry stačí.Problem je te že jsem to zkoušel a zatím se mě to nedaří odeslat pokud někdo má s tím zkušenost a uspěšnou tak dejte info

Luděk
Radek:

To si nemyslím, znám lidi co to vízum na letišti dostali. Pokud si vytisknete info ze stránek MZV, tak i letecká společnost by vás měla pustit do letadla. Určitě nebudete jediní kdo takto letí. Ale mohlo se to změnit. Ostatně je riskantní na to spoléhat, protože se mohou opakovat demonstrace podobné těm v loňském červnu a ze dne na den vydávání zastaví. Nebude potom čas si zařídít vízum klasické. Když se zeptáte osobně na jejich ambasádě tak vám potvrdí, že vydávání až v Teheránu stále platí. Teda aspoň v minulosti to tak bylo. Pokud budete ještě někdo další něco vědět tak nás taky informujte.

Michal
Luděk:

Hezký den,

bohužel informace Radka je pravdivá, volal jsem na Aeroflot a potvrdili mi, že pokud nebudu mít vízum, nebo kód přidělený při získávání e-viza (www.MFA.GOV.IR) , tak mě na palubu letadla nepustí. To neznamená, že nefunguje vydávání víz přímo na letišti, ale Aeroflot to bohužel neakceptuje :-(((. Požadavek se mi odeslat podařilo, uvidím, kdy příjde odpověď.

robert
Radek:

Radku, dovolim si Vam oponovat viza sezenete az v teheranu za 50 euro a to ze vas letecka spolecnost nechce pustit na palubu? klasicka ukazka problemu v evrope, proste se nenechte odbyt a uvidite ze poletite, jen budete muset trapne vyplnit papiry o pripadny deportaci ze zeme na vase naklady :-))) proto jiz po nekolite volim linky Iran airu kde je naprosta pohoda

Jana

Ahoj Petr,

Iran znie zaujimavo, rozmyslala som nad cestou uz par krat no zrejme nemam okolo seba dost nadsencov, blaznov, ktori by sa pridali. 🙂 Ak este nemas spolucestovatela, tak by som mala zaujem sa pobavit a ak by sme nasli spolocne zaujmy a rec, alebo ako to nazyvas „si sedli“ :)sa i pridat. Mam trochu skusenost z cestovania po blizkom vychode – Libanon, Bahrain, Jordansko, Izrael a ak sa tam da pocitat i Dubaj. 🙂

Ozvi sa mi na e-mail eventualne.

Zdravim, Jana

pcp

Toto je další pokus o odeslání příspěvku do diskuse.

pcp
pcp:

zdá se, že musí být vyplněn i předmět, jinak se celá zpráva zahodí. Kde se tu hlásí chyby?

Takže jdu datlovat znova.
Mám zařízenou dovolenou na červenec, na konci dubna jedu pro vízum, k zubaři a hurá na cesty.
Pojedu z Tabrízu zevlovat ke kaspickému moři, potom podél pobřeží do Gorgánu a směr Mašad. Pokud zbyde čas, tak Esfahan a Yazd.
S sebou vezu fotovýbavu, netbook s VPN a matriály co jsem sesbíral v elektronické podobě, papírového průvodce Lonely a učebnici perštiny. Očumovat a fotit budu architekturu a kaligrafii. Pokud se naskytne příležitost projít a vyfotit nějaký zajímavý industriál, bude to skvělé.
Chci něco pochytit z jazyka, takže budu hodně mluvit s lidma, doufám, že se zlepším v čtení a psaní klikyháků, pozvání na večeři od místních určitě neodmítnu. 🙂
Spaní v ubytovně/hostelu, stan kvůli stativu nepovezu, jenom spacák a karimatku.
Pokud se moje poněkud chaotická představa shoduje s tou vaší, ozvěte se. Zatím jedu sám, ale nebude mi vadit, pokud se někdo přidá, je lepší mít parťáka.

JT
pcp:

Ahooj,do Iranu chci jet taky, nejvic by mi vyhovoval srpen, 3-4 tydny… Jsem snad v pohode, muzu jet i sam, ale uz jsem taky neco projel a uvedomuju si i vyhody cestovani aspon po cast cesty ve dvou nebo male skupine… Tak se pripadne ozvi, mohli bysme to dat nejak nezavazne dohromady, mozna i s dalsima lidma nad nama v diskuzi(Zuzana,Anna,Petr ad…)muj mail je

to*******@gm***.com

pcp
JT:

Já mám už naplánovaný červenec, z jednoho důvodu – 11. srpna začíná ramadán a lidé budou povětšinou přes den zavření doma, bude se špatně shánět jídlo, ubytování ap. Takže nejpozději první týden v srpnu bych chtěl být na cestě zpět.

Dám nějak dohromady věci co mám na google docs a pošlu odkaz.

Radka
pcp:

Ahojda, z Tvého mailu se vrací zprávy jako nedoručené…

Roman
JT:

Ahoj, jedu do Iránu jen na 14 dní – od 9. srpna – co se stihne, to se stihne:o) Kde můžu někoho potkat a aspoň pokecat? Když si padnem, tak můžem valit společně. AHoj R. Email:

ro*********@eb*****.com

Veronika

Ahoj,
taky se chystame do Iranu, prelom zari rijen, (v lete je tam hodne hic), tak na tri tydny. Kdyby Te zajimaly nase predstavy, popr. ses chtel pridat, napis na

ve**************@em***.cz

. Veronika

Honza

Tohle je trochu mimo vaší diskusi, ale chtěl jsem upozornit, že na amazonu je teď v akci průvodce do Iránu za 8,49 GBP!! To je slušná cena, už jsem si ho objednal. Problém bude asi s doručením do ČR(já mám v Anglii naštěstí kámoše, kterej mi ho přivezl). Jinak myslim, že amazon nezasílá do zahraničí, ale možná jsem si jen špatně proštudoval jejich stránky. Ten průvodce se tu dá sehnat velmi bídně – většinou na mě v knihkupectví koukaj jak na z višně spadlýho, když se ptám po průvodci po Iránu, ale na internetu jsem ho našel za 600Kč. Za těch 8,49 GBP to vychází na cca 255Kč a to je supr kauf. Pokud máte někoho známého v Anglii, využijte to. Doufám, že tenhle příspěvek nebude smazán jako reklama, je to jen dobrá rada

hasha
Honza:

Ahoj lidi,

pokud nekdo hodlate cestovat do Iranu, preferujete jako pruvodce Lonely planet a budete mit cestu pres Tabriz tak zde pan na turist. informacich je prodava za 10 USD (a taky od Lonely perskou konverzaci asi za 5 USD). Mozna je to prispevek na nic, ale treba nekomu pomuze 🙂 mejte se a preji krasny cestovani

David
hasha:

Ahojte,
tento pán se jmenuje Naser a umí i trochu česky. První dotaz od něj uslyšíte: „kde máte chlazené pivo?“ a druhou: „kde máte roštěnky?“:-). Je to každopádně borec, který Vám pomůže a poradí. Vřele doporučuji ho navštívit.
David

Tereza

ahojky, ráda bych se zeptala, jestli už víš, kdy jedeš na svou cestu. Pokud ano, bys byl ochotný dovézt mi odtamtud vzorky textílií?odměnu za dovoz do čr bychom domluvili.

moc díky za odpověď,

tereza

Marketa

Jsme dvě holčiny setkajíc se v Turecku, pravděpodobně ve městě Van. Nic není ještě jisté, protože šílenosti, které provází cestu kamarádky z Izraele do Iránu budou možná nepřekonatelný, proto se na ni nemůžu spolehnout. Vízum si už vyřizuji.
Rovněž si uvědomuju obtížnost cestování po Iránu, nebudeme-li genderově vyvážené alespoň jedním mužem.

Doba: odjezd začátkem srpna, cestování necelý měsíc. Trasa: ČR (bus) Řecko (bus/vlak) Turecko (vlak) Irán (eventuelně Arménie)

V případě zájmu a pro více informací pište na stodolova.mar­keta@gma­il.com

Radka

Ahojda!
Původně jsme byli tři,bohužel 1 z nás nedostal vízum ale druhý „člen výpravy“ se bohužel necítí jet ve dvou. Stojím teď před rozhodnutím jet sama a tak touto cestou hledám společníka. Letím 9.7. do Istanbulu a pak se míním přesunout busem do Teheránu. V plánu jsme měli pokus o výstup na Damavand, pak jet na sever podívat se do národních parků a pak se podívat minimálně do Esfahánu, Yazdu, Shirázu…Mám na to celý měsíc /už koupenou zpáteční letenku/. Jsem ochotná se přizpůsobit trochu jinému plánu…
Dejte vědět na

ra*************@ce*****.cz

sms na 607959231 – pak brnknu
Díky
PS: Štastnou cestu
Radka

Radka

Ahoj Petře!
Tak jak jsi dopadl s hledáním parťáka? Pokud bys ještě po někom pátral jsem tady:) Představy máme dost podobné a vždycky se dá vše dohodou přizpůsobit…Případně napiš na mail. Díky

Roman
Radka:

AHoj všem, odlítám tento pátek do Íránu. BOhužel kamarád nedostal víza, tak jedu sám. S kým se můžu potkat nebo sek někomu přidat nebo někdo ke mně? Je jedno jestli holka nebo kluk, hlavně pohodář. Díky za odpověď. Jsem z Brna, takže kdo je poblíž můžem ještě pokecat??? :o)

IVAN

Ahoj,
Hladam zaujemcov o cestu do Iranu, 2 tyzdne v 10/2010,Tehran+Yazd+Shiraz+Isfahan.
Je to uz moja 7 ceta do tejto krajiny.
Viac info na

iw***@ce*****.sk

Martin

Ahoj
Před 2 týdny jsem s kamarádem podal žádost o vízum na ambasádě v Praze. Přišla odpověď že víza nezamítly, ale pro jejich udělení mají málo informací. Chlapík u přepážky byl nějaký zmatený a povídal cosi o nějaké agentuře, přes kterou jde podaž žádost znovu.
Může te mi dát někdo nějakou radu, co teď podniknout? Chtěli jsme letět 20 srpna.
díky

Dana
Martin:

Ahoj, my jsem žádali přes Íránskou agenturu a všem (3)nám víza schválili a tento týden bychom si je měli jít vyzvednout. Bylo to celé celkem rychlé. Pokud máš zájem o další info, napiš mi mail.Dana

Roman
Dana:

Napsal jsem ti mejlíka:o)

Karel
Dana:

Zdravím,
mám úplně stejný problém jako Martin…
Nevíte někdo, jak dlouho trvá, než příslušná iránská agentura vyřídí víza? S kamarádem jsme prý měli žádosti „nedostatečně vyplněný“ a pán na ambasádě mi do telefonu sdělil, že je nás podobně postižených celkem 14 a že jediná možnost, jak víza dostat je jen a pouze přes agentury. Odlítáme 20. srpna do Istanbulu… Takže bychom potřebovali vědět, jestli je to možný do tý soby stihnout.
Díky moc za odpověď a pěkný zážitky všem, co se do Íránu dostanou…;-)

Monika
Dana:

ahoj Dano,

mohla bys mi prosím dát více informací k agentuře, od které jste dostali víza a jak to probíhalo?? díky moc, můj email:

mo********@ya***.com

Jazz

Ahoj

Chtel bych jet na zacatku zari na tri tydny do Iranu- vic dovolene nemam a zpatky musim byt do rijna. Letecky do Istanbulu, pak uplne nejlepe vlakem do Teheranu(no a nebo busem), projet par mist, vylezt na sopku, nejake ty rezervace, mesta..vsechno se da domluvit.
Prida se nekdo?
Radek

Renata

Ahoj Dano,
mohla bys tu uvést podrobnější informace (nebo mně přímo na mail:

re************@em***.cz

) o získání víz přes tu agenturu – podmínky udělení,časová a finanční náročnost? Žádali jsme si s přítelem o víza standardní cestou, jemu je přiklepli, mně bohužel pro nedostatek informací ne (vízový formulář jsme s přítelem měli až na jména prakticky stejný):-( Moc díky. Renata

Jindra a Tonda

Cau lidi, 16.10.2010 chceme jet na 3 tydny do Iranu a rikali jsme si, ze bychom klidne jeli ve ctyrech. Jestli mate nekdo zajem, tak sem napiste nebo nam napiste na adresu

zy****@se****.cz

. Do konce zari. Plan cesty prave vznika, vyznavame couchsurfing, ale je nam jasne, ze ne vzdycky to pujde.

matous

ahoj,

nejel by nekdo na konci zari/zacatku rijna do iranu?? chybi mi partak… chci hlavne na damavand…

matous

Jirka

Někdy na začátku jara bych chtěl jet na tři týdny do Iránu. Zhruba polovinu času bych chtěl strávit v horách a polovinu lidi/kultura. Kdyby měl někdo zájem se přidat, tak dejte vědět na můj mail

w.***@em***.cz

Jakékoliv návrhy, informace, nápady jsou vítány
Jirka

bar.borka

Ahoj, taky bych rada na jare do Iranu, ale chybi mi partak (nebo skupinka, to je jedno). Puvodni zamer byl 2-3 tydny, duben/kveten. budu rada, kdyz se nekdo ozve na mail.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: