zdravím, chtěl bych se zeptat, jak nejlépe realizovat cestu na havaj s návratem do New Yorku. Chtěli bychom jet koncem února (tak od 20.) na 20 dní s tím, že posledních pět dnů bychom chtěli věnovat New Yorku a jeho okolí. Jak to nejlépe zabezpečit? díky za jakékoliv info…
Musíš hledat tzv. multi-city itinerář jako je např. tento http://preskoc.cz/75o
tak s Kayakem sem se už seznámil. Chtěl jsem se ještě zeptat na ty časy, který se tam objevujou. to je GMT čas nebo jak tomu mám rozumnět? a dál bych chtěl znát názor zkušenějších jestli jet v pěti s ohledem na cestování autem a ubytování. Jestli v těch pěti bude problém, do auta se asi vlezem, ale co hotely, který jsou většinou pro čtyři. Dá se to ošidit, že bychom páteého nikde nehlásili a spal na podlaze ve spacáku? Díky za jakýkoliv komentář…
Ahoj, časy jsou u letenek vždy místní. Moc nechápu, proč chcete být na Havaji kratší dobu než máte dovolenou. NY můžete vidět jindy. Já tam byl 2 měsíce a stíhal jsem jen to nejdůležitější na 4 ostrovech bez ležení na plážích. To tedy platí pro ty, co zajímá treking (únor, březen je na něj obzvlášť vhodná doba, na pláži bylo leckdy chladno – zataženo a větrno). Potkal jsem tam skupinu Čechů, co tam byli 10-14 dní a projeli také 4 hlavní ostrovy. Nedivil jsem se, že z toho vzhledem ke svému tempu nebyli moc nadšeni.
Do auta se vejdete, pokud si nepůjčíte malý Jeep nebo malé auto (ty tam moc nemají), nedoporučuju ani PT Cruiser (má malý kufr). Vzdálenosti nejsou velké, ale tlačit se vzadu v 620 zatáčkách v 1 směru – více tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Hana_Highway – by nebylo moc pohodlné. S tímhle stylem ubytovávání nemám zkušenost, ale napadá mě, že 1 z vás by byl bez snídaně. To bych ale doporučil občas vám všem a vyrážet velmi brzy. Ve větším hotelu ve městě by si vás asi nezapamatovali a když nebudete všichni spolu, mohlo by to projít. Jinde by to chtělo nějaký bungalov, kde se nechodí přes recepci. Je i dost možností na velmi levné kempování, ale musí se to rezervovat a platit předem v hlavním městě daného ostrova (uprostřed týdne jsou zavřené a o víkendu zase kancelář, kde se to platí) s vyjímkou kempů v NP (2 na Maui a 1 na Big Islandu, jsou zdarma a bez rezervace, na SV Oahu je i 1 klasický kemp).
tak pravda, new york už sme škrtli, to je fakt. tam se můžem podívat kdykoliv jindy. zatím co sem se tak díval, tak bychom taky za těch cca 20 dní chtěli stihnout ty 4 ostrovy – jak to tam časově nejlíp rozdělít? (oahu – 5 dní, big island 6 dní a zbytek mezi maui a kauai…nebo jiné návrhy?)
je to teda tak, že v těch cenách hotelů na Kayaku jsou v ceně i snídaně?
s kempama plánujem – vzít si s sebou teda stan a platí se za osobu?
Stan na Havaj? Dobre reprezentujete CR ve svete.
Ty anonymní moralisto, je vidět, že jsi tam nikdy nebyl (a možná ani nikde jinde kromě nějakého resortu v Thajsku nebo Egyptě). Třeba na jeden z nejkrásnějších treků na světě Kalalau Trail to ani jinak nejde (leda pod širák). Kempování umožní být na některých vyhlídkách o pár hodin dříve než tam přijedou ostatní. Big Island je příliš velký na to, aby tam člověk spal na 1 místě a dělal 1-denní výlety. Maui je menší, ale pokud člověk jede Hana Highway za 1 den tam a zpět, nestačí už kromě 1 výletu k vysokým vodopádům skoro žádné zastávky jako koupání pod vodopádem, Red Sand Beach atd. V kempech tam nespí socky, ale cestovatelé se zájmem o přírodu z celého světa. Do kempů u pláží na Oahu jezdí o víkendech také místní rodiny.
Mozna, ze jsem z jineho testa. ale spat se zaparenou a nemytou prdeli me opravdu nelaka.
Je tam spousty možností na koupání v moři, v kempech teče voda a obvykle jsou tam sprchy s vlažnou vodou. Pro tebe bude ale nejlepší zůstat doma, protože i při takovém letu do thajského resortu se ti zapaří – tak hlavně při tom letu když tak neusni.
Na Havaji je stanovani uplne bezne.. Me by teda zena hnala, kdybych ji nutil spat na dovce ve stanu, ale myslim ze pokud tam nekdo jede trekovat po kopcich, stan je dobra volba..
A taky si myslim ze dneska je v kazdem kempu na svete normalni mit sprchy.. 🙂
Osobně bych ubytování předem nerezervoval kromě Honolulu. Když budete mít auto, najdete si když tak něco jiného, nebude sezóna. To leda tak, pokud už budete mít letenku do toho města na pozdní odpoledne. Snídaně, byť chudá, byla i v hostelech.
Zkopíroval jsem, co jsem napsal na jiné vlákno už dříve:
To nejdůležitější, co byste měli vidět, jsem popsal tady: http://www.hedvabnastezka.cz/diskuse/usa/srpen-zapad-usa-hawaii-16-dni/
Můžete z Honolulu hned letět třeba na Kauai, tam být min. 3 celé dny, pak na Big Island na min. 5 celých dní, dále na Maui na min. 3 celé dny a zbytek tj. max. 3 dny na Oahu. /Teď doplním, že ty vaše dny navíc bych přidal tam, kde chcete jít nějaký trek./ Nějaký čas vám seberou přesuny, půjčování auta a vyřizování povolení na kempování, pokud chcete ušetřit za ubytování. Tyto ostrovy mají kempy za pár dolarů (cca 3 USD na osobu nebo 5 USD za stan či skupinu), ale musite si předem na úřadě v hlavním městě daného ostrova vyřídit povolení na konkrétní den a kemp. V půlce týdne jsou kempy většinou zavřené a o víkendu zas ty úřady. Např. Kauai má tento: http://www.kauai.gov/government/departments/parksrecreation/campinginformation/tabid/176/default.aspx
Oahu má na SV pobřeží u nejsevernějšího bodu i 1 soukromý kemp u krásné pláže (Friends of Maleakahana, byl asi za 7 USD na osobu), kde povolení není třeba a je otevřený každý den. Kempování při treku v NP je zdarma, ale s povolením od správy NP. Jsou i kempy v NP u silnice zdarma, kde není třeba ani povolení: Namakanipaio Campground na Big I. a 2 na Maui: http://www.nps.gov/hale/planyourvisit/drive-up-camping.htm. Je možné i spát zdarma (s povolením) v chatě ve 4040 m n.m. na okraji kaldery Mauna Loa, ale tam se musí dojít pěšky a pozor na aklimatizaci (raději jít až po Mauna Kea). Kempy mají jen pitnou vodu a WC, sprcha jen studená (pokud je), ale ne zas tolik.
Jsou ještě kempy, které spadají pod Hawaii State Parks, což je jiný úřad, kde se musí rezervovat a zaplatit. Spadá tam i Kalalau Trail, jeden z nejhezčích treků na světě, dá se ujít za 2 dny.
http://www.hawaiistateparks.org/hiking/kauai/kalalau.cfm
Ty jsou obvykle v lese nebo někdy u odlehlých pláží (vede k nim ale silnice). Důležitý je kemp Koke’e v horách na severozápadě ostrova Kauai jako základna pro výlety na další krásné vyhlídky (silnice vedoucí okolo kempu končí na Kalalau Lookoutu). Tyto kempy stojí 18 USD za místo pro až 6 lidí: http://www.hawaiistateparks.org/camping/kauai.cfm
Kalalau Trail i tyto kempy lze rezervovat a platit i z jiného ostrova (nebo asi i z domova, pokud se člověk na webu zaregistruje). Počet míst na Kalalau Trailu je dost limitovaný (z ekologických důvodů). Cena je 20 USD za osobu a noc.
Na východním okraji města Hilo je hostel, kde jsme spali levně ve stanu na zahradě. Na Waikiki můžu doporučit tento hostel: http://www.polynesianhostel.com/ Ceny od 23 do 29 USD za dorm dle počtu postelí, ale chce to rezervaci.
Mezi těmito 4 ostrovy se lze dopravovat jen letadlem, trajekt mezi Oahu a Maui zrušili kvůli obavám ekologů před 4,5 lety (já jel jednu z posledních jízd kolem útesů Molokai). Na menší ostrovy Lanai a Molokai lodě jezdí. Letenky koupené na letišti jsou dražší než přes internet asi o 50 USD. Těsně před odletem už nebudou nejnižší ceny. My létali s Hawaiian Airlines. Ceny jsou teď od 74 USD one-way s předstihem, jinak i 150 – 200 USD. Přímých letů mezi Maui a Big I. je méně a předstih je zvlášť potřeba.
Ceny za auto si vygoogluj, nejlevnější byly malé místní půjčovny. Rezervace je asi potřeba, aby vůbec měli nejmenší auta a ne jen jeepy a pick-upy. Dá se i dobře stopovat, ale když máte tak málo času, chce to auto. Na Oahu může stačit autobus, pokud nebudete chtít vidět mnoho míst. Můžete s ním objet celý ostrov (kromě západu) za pár USD se zastávkou na severním pobřeží a jinou linkou dojet k Hanauma Bay a na krásné jihovýchodní pobřeží.
Ahoj,
se zájmem jsem pročetla tvé příspěvky. Letím s kamarádkou v srpnu na Havaj-B.I., kde budeme cca 12 dní. Ráda bych letěla ještě na jeden z ostrovů, nejraději asi na Kavai, láká mne Grand Canyon Pacifiku( v tom pravém už jsem byla). Co bys mne poradil?
Ahoj, jestli máte jen pár dní na další ostrov než B.I. a zájem především o krásné vyhlídky, doporučil bych Kauai, půjčit si tam auto a jet na Kalalau Lookout (asi nejhezčí vyhlídku Havaje, pokud není v mracích), kde silnice končí. Cestou pojedete i kolem krásných vyhlídek na ten Grand Canyon Pacifiku. Dolů se dá sejít, ale já jsem nešel a běžně se tam nechodí. Možnost pokračování po dně zavisí na stavu vody v řece. Četl jsem knihu od Čechů, kteří sešli, ale nemohli dál pokračovat. Na další krásné vyhlídky na útesy se dá dojít po Nualolo Awaawapuhi Trail Loop – začíná v kempu Koke’e. Vykoupat se v kryté zátoce a případně přespat můžete v Lucy Wright Parku. Pokud chcete jít na nějaký celodenní trek, spíš než dolů do kaňonu bych doporučil jít prvních 6 mil z Kalalau trailu tam a zpět, ale je to na opačném konci silnice a trvá to než tam dojedete. Pokud ale máte jen pár dní, zvažte nechat si Kauai na jindy a prohlédnout si Oahu, přes který asi stejně poletíte domů.
Jak obvykle, Libor má dobré rady. Souhlasím s jeho názorem ohledně Kauai a Oahu. Osobně se mi líbí ty cesty které navrhl lepší než ty cesty ve Waimea Canyon lepší. Né že by Waimea nebyl nádherný, ale jestliže bych si měl vybrat tak spíš Koke’e. Jinak bych taky doporučil jet na konec silnice na severu Kauai, a pak se zahikovat na Napali Coast.
Jestliže by Kauai nevyšel, a máte rádi hiking, tak bych taky doporučil se podívat na Maui. Je tam taky mnoho míst kde strávit čas, ale asi z pohledu pěší turistiky bych dal přednost Haleakala National Park.
Pak napiš jaké to bylo!
Ahoj,
moc děkuji za tipy :-), o zážitky se určitě podělím..ještě bych se chtěla zeptat, ty přelety si máme zabukovat dopředu než až na místě?
Raději s nějakým předstihem, těsně před odletem by byly dražší. Na letišti ještě dražší.
Díky za další informace, to plánování mě na tom bude bavit asi nejvíc. Už mám něco naštudováno, ale chtěl bych se ještě zeptat na to, jestli doporučuješ nějakýho průvodce s sebou (knížku) – mám vyhlídlou od National Geographic http://knihy.cpress.cz/havaj-velky-pruvodce-national-geographic.html má to cenu kupovat? nebo se jen spolehnout na naštudovaný věci z netu?
dál bych se chtěl zeptat, jak to vypadá s WIFInou na Havaji, na hotelech je asi placená, ale je i někde volná? s tím souvisí i další můj dotaz, jestli má cenu si do mobilu vyřizovat roaming? jak to tam je vlastně se signálem a jestli by nešlo navigovat přes mobil a Googlemapy, který ale potřebujou datový připojení. Nebo je lepší sehnat nějaký mapy do navigace – případně kde…
a poslední otázka – jakou doporučuješ banku na platby na havaji.
Díky za další info 🙂
a co se týká toho plánování – jsem asi rozhodnutej vynechat Mauna Loa, asi tam nic moc k vidění není, co?
Měl jsem Hawaii od LP a byl jsem rád. Minimálně tam jsou mapky a spousty drobných rad jako názvy, adresy, otvírací doba. Za ty peníze to vždy stojí a často i dost času a peněz ušetří. V úvodu psali, že si máme přečíst o doporučených místech a pak to zapomenout, že cesta přinese mnohé další, a byla to pravda.
Já tam byl před 4,5 roky a už tehdy se skoro nedala najít internetová kavárna a wifi bylo rozřířené (neměl jsem ale na to přístroj, tak jsem to nesledoval). Po zkušenosti z Jižní Ameriky bych řekl, že bude wifi zdarma, když je to tak v J.A.
Mobil jsem si koupil v Honolulu, takže jsem měl US SIMku (byl jsem v USA déle). Někdo ze skupiny snad roaming mít bude. Kromě nějakých kaňonů asi signál je, ale přesně nevím. S navigací zkušenost nemám, ale na Havaji se neztratíš. Obvykle vede jen 1 hlavní silnice kolem ostrova s nějakými odbočkami, které jsou dobře značené. Pokud si půjčíte auto u letiště v Honolulu a pojedete na Waikiki, tak odbočte z dálnice v místě, kde končí mrakodrapy, a jeďte k moři (ne do hor).
Platby snad jen českou kartou nebo hotově, jaká banka? Jestli myslíš, jaká česká banka, tak to je asi jedno. Na půjčení auta je lepší kreditní karta (aspoň jeden z řidičů by ji měl mít), ale já si půjčoval u menších půjčoven i na embosovanou debetní.
Na Mauna Loa je ta úžasná možnost spát na chatě na okraji kráteru (kaldery), ale chce to teplý spacák a 2 dny času na výstup a sestup nebo i déle při jiné trase. Pro vás bude lepší Mauna Kea, ideálně na západ slunce, lze i odpolední trek od návštěvnického centra na vrchol, ale většina půjčoven výjezd na vrchol Mauna Kea zakazuje (a auto není pojištěné), pokud si nepůjčíte terénní, protože nad informačním centrem není asfalt. Dřív zakazovali i silnici přes sedlo mezi sopkami, ale ta už asi bude celá s novým asfaltem a rozšířená. Já měl malou rodinnou půjčovnu bez zákazů.
díky za další rady. jojo, myslel jsem nějaký doporučení na platební kartu, od které banky, tak aby byla co nejlevnější s dobrým kurzem…ale to už mám asi vyřešeno 🙂 sice nám teď hejbli s dolarem, ale snad to půjde dolů, i když ČNB chce korunu držet, uvidíme 🙁
ještě bych měl dotaz k námi zvolenému termínu, tzn. konec února a začátek března…nebude tam hnusně, nebo co máme čekat? nebude lepší to posunout na jiný termín?
a další věc, co mě napadá je to, jak to vypadá s lektrikou v těch kempech. hlavně se mi jedná, aby bylo kde dobíjet foťáky… jak to tam vypadá?
S dolarem to asi lepší v nejbližším půlroce až roce nebude. Spíš je otázka, kdy se to více promítne do letenek. Částečně v poplatcích to asi už je. (Já mám dlouhodobě úspory v USD.)
Kurzy jsou kromě mBank celkem všude podobné a kvůli krátké cestě asi změna banky za to nestojí (více o poplatcích na jiném vláknu na HS včera).
Odpověděl jsem Ti i na dotaz na Annual Pass na jiném vláknu.
Elektrika asi ve většině kempů není. Občas budete stejně spát v hostelech (Honolulu, Hilo – tam lze být i v jednom na SV okraji města ve stanu na zahradě, Wailuku na Maui), kde nabijete. Pokud máte malou kapacitu baterie, radši si kupte náhradní. V návštěvnickém centru NP můžete požádat o nabití, ale zas tak dlouho se tam nezdržíte, aby se nabila.
SV pobřeží tedy návětrná strana je vždy sázka do loterie, přesunout termín není moc kam:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hilo,_Hawaii#Geography_and_climate
Vždy se ale můžete přesunout na závětrnou stranu ostrova, kde bude v nejhorším jen zataženo, ale většinou slunečno. Nejhezčí jsou ale ty návětrné strany nebo hory, na Kauai SZ pobřeží, které je přechodné. Mauna Kea (i M. Loa) bývá většinou nad mraky – nenechte si to ujít. Já tam byl celý únor a březen a deště jsem moc neměl ani v těch nejdeštivějších místech, za to jednou pršelo po asi 8 měsících na jednom závětrném. Mnohým to v těch nejhezčích místech propršelo.
jj, vidím to nápodobně 🙂
jinak to nabíjení bych asi vyřešil měničem napětí, v autech snad mají stejný zdířky jak my…
ještě mi vrtá hlavou ten jejich slavnej govt. shutdown, kdy to finální řešení přesunuli mrchy až leden, únor 2014. to by všechny zajímavý místa byly zavřený…vulkány, pearl harbor… snad se domluvijou…
Nevím, jak to tam při tom shutdownu probíhalo, ale řekl bych, že závoru u silnice by mohli nechat zvednutou (na Maui si nepamatuju, jestli byla, určitě ne v pobřežní části parku). Na hlavní kráter sopky Kilauea a následnou Chain of Craters Road závora asi byla, ale aspoň na ten kráter a sousední menší kráter se dá dojít snadno pěšky od hlavní silnice po stezce z toho kempu NP, který je zdarma a zavřený určitě nebude. Na okraj kráteru Haleakaly by se dalo dojít pěšky od vstupu do NP. Mauna Kea není v NP. Kempy mimo NP nepatří pod federální vládu a místní úředníci snad nestávkovali. Na Pearl Harbour jsem ani nebyl, a to jsem byl na Oahu 2,5 týdne. Pořád bylo něco zajímavějšího pro mě.
Památník USS Arizona je otevřený od 17.10. (stejně jako třeba Volcanoes NP), i když k dohodě ohledně rozpočtu nedošlo. A pokud nejasi nějaký levicový trehugger a/nebo kulturní ignorant tak USS Arizoba za návštěvu určitě stojí.
Je vidět že Libor to docela zná. My jsme byli na týden na Maui, a jindy na týden na Kauai.
Na Maui jsem byl s rodinou když jsem dokončil high school. Ubytovali jsme se v Kihei, a s autem jsme projeli celý ostrov. Dalo se všude dělat day trips.
Na Kauai jsem byl později s mojí přítelkyní (nyní manželka) když jsme byli na vysoké. Vzali jsme si sebou vzali horské kola, projeli jsme Kauai na kolech, a stanovali jsme na plážích na divoko, nebo v parcích za 4 USD/noc. Můžeš si fotky z cesty najít na mé FB.
Jestliže jste 5, tak si vypůjčte nějaký minivan (T&C, nebo Caravan). Sice se do jakéhokoliv auta vejdete, ale bude to pohodlnější s minivanem, a cenově v tom moc rozdíl ani není.
Souhlasím s Liborem že na kempování se musí povolení vyzvednout na okresním (každý ostrov je jeden okres) úřadě, ale my jsme nevěděli předem kam dojedeme, a tak jsme stanovali bez povolení. Kdykoliv za námi přišla hlídka, a tak na otázku “Máte povolení?” jsem odpověděl “Ne, ale máme pro Vás 5 dolarů.” Ale jsou také místa kde se dá kempovat na divoko.
Ohledně knížek, LP je samozřejmě dobrá, ale nejlepší knihy na hiking a stanování byly Hiking Maui, apod., od Robert Smith. Doporučuji tuto sadu knížek. Je to ale na pěší turistiku, ať na dlouhé treky nebo na pár kiláků na pláž, a má to dobré detajly, ale není to jako průvodce typu LP, RG, EW, apod.
Ohledně map: myslím že papírové mapy stačí. Ty ostrovy nejsou tak veliké, a těch silnic zase není tak moc, aby jste se nějak stratili. Na Kaui jsem měli sebou 7.5-minutovky (topografické mapy 1:24K), ale jestliže bych si půjčil auto, tak celo-ostrovaská mapa klidně vystačí.
Na to, že se policajti stanou výběrčími vašeho poplatku za kempování se nespoléhejte. Četl jsem knihu od českých manželů, kteří podobně jako já cestovali už v roce 1999, a ti museli někdy i odjet pozdě večer z kempu (jistě by těch pár dolarů rádi zaplatili). Já měl téměř vždy zaplaceno kromě kempu u letiště na Kauai, kam jsme přiletěli až večer (úřad byl zavřený). Tento kemp nekontrolovali ani pak poslední noc před odletem, některé jiné také ne ale některé ano.
Souhlasím. Nechtějí moc vybírat peníze. Někteří hlídači (myslím že to nebyli policajti, ale už moc nepamatuji — bylo to v roce 1990) nás taky chtěli vyhodit, ale protože jsme byli na kole, tak neměli žádnou dobrou odpověď na naší otázku kam jako máte v noci jet. S autem to jde — můžeš jet 10 či 20 kiláků do nějakého hotelu, ale kam na kole?
tak jsem se dal do hledání letenek a našel tohle, co by nám tak časově asi nejvíc vyhovovalo
Let Místo odletu Datum (Čas odl.) Cíl letu Datum příletu (Čas příl.) Doba
letu Letecká společnost
DL9597 Praha 21.02.2014 (06:50) Amsterdam 21.02.2014 (08:30) 01:40 DELTA AIR LINES
DL9378 Amsterdam 21.02.2014 (09:50) Los Angeles 21.02.2014 (11:50) 11:00 DELTA AIR LINES
DL1149 Los Angeles 21.02.2014 (16:50) Honolulu 21.02.2014 (20:32) 05:42 DELTA AIR LINES
DL2246 Honolulu 15.03.2014 (21:00) Seattle 16.03.2014 (05:42) 05:42 DELTA AIR LINES
DL232 Seattle 16.03.2014 (14:30) Amsterdam 17.03.2014 (08:15) 09:45 DELTA AIR LINES
DL9533 Amsterdam 17.03.2014 (12:00) Praha 17.03.2014 (13:30) 01:30 DELTA AIR LINES
Ubytovat se před 11 h. večer v Honolulu v hotelu jistě nebude problém, ale nahlašte jim to předem. Já bych si nejdřív auto nepůjčoval a dojel taxíkem. Další den buď přeleťte hned na jiný ostrov nebo si dejte aklimatizaci na změnu časového pásma s koupáním na Waikiki (a večer některé dny taneční představení zdarma) případně výlet na kráter s krásným výhledem východně od Waikiki (tam taxíkem, autobusem nebo pěšky) nebo i šnorchlování v Hanauma Bay (zavřeno v úterý). Auto si na Oahu půjčte až na poslední dny před odletem domů.
Půjčovny aut jsou otevřené v době když přilétávají cestující. Ve větších letištích jsou otevřeni 24 hodin deně. Neměl by být problém si auto vyzvednout v 21:30.
Souhlasím s Liborem že by jsi měl poslat e-mail hotelu že přiletíte v 20:32, a aby pro vás drželi místo; některé hotely drží místo pro Tebe jen do určité doby když jim neřekneš že přijedeš pozdě.
Jinak, nelíbí se mi tak těsný přestup v AMS. Zjisti si jestli budeš muset projít nějakou jinou kotrolou když půjdeš ze Schengen části terminálu do části co letí do USA. Často lety do USA mají extra kontrolu; předevčírem jsem tím prošel v Káhiře, kde jsem musel projít nejen magnetometrem, ale byl jsem fyzicky pošahaný. Trvalo to nějaký čas tím projít.
Jestliže poletíš se odevzdánými zavazadli, tak bych zůstal alespoň další noc na Oahu, protože je možné (i když nepravděpodobné) že to Tvá zavazadla ve Schipoldu nestihnou. Taky jsem jednou čekal extra den v Amsterdamu, když se nenašelo moje zavazadlo.
tak mě vrtá hlavou ten přestup v AMS, to se fakt nedá stihnout za 1:20, když budem počítat, že nebude z PRG zpoždění. Budeme mít on-line check a bágly budeme asi odbavovat znovu až v LAX ne? tak by to stihnout mělo jít v pohodě…
Mám dojem že 80 minut stačí, a že by neměl být problém, ale ověř si to.
ta cena je za 4 dospělé. Má cenu si zakládat nějakej ten frequent flyer program, např. OK PLUS?
Proboha neblbni. OK PLUS je ten nejhorsi FF program v ramci Sky Teamu. Mas-li letenky s Deltou, zvol FF program FlyingBlue od KLM. Jestli to ma cenu nebo ne,
to zalezi na tom, jak casto letas. Hawaii je nadherna.
Peknou dovolenou.
Kvůli jednomu letu si zařizovat jakoukoli kartu je nesmysl a nestojí to za těch pár mil co dostaneš.
Je rok 2013 ne 1993 a aerolinky s těmito programy cílí na skutečně časté a hlavně bonitní cestující, ne ty co letí jednou za rok a ještě vybírají tu nejlevnější letenku.
Ne nadarmo se to jmenuje FREQUENT Flyer Program
tak mě vrtá hlavou ten přestup v AMS, to se fakt nedá stihnout za 1:20, když budem počítat, že nebude z PRG zpoždění. Budeme mít on-line check a bágly budeme asi odbavovat znovu až v LAX ne? tak by to stihnout mělo jít v pohodě…
tak pomale vymejšlím přelety mezi ostrovy a chtěl bych poradit jakej přelet vybrat s tou společností mokulele co lítaj s těma malejma letadlama. Zatím mně z toho vychází asi z BI na Maui, kde by se mělo letět nad haelakalau? a to by mohl bejt dobrej zážitek. nějaké jiné návrhy?
a ty přelety brát ráno nebo večer? asi bude lepší hned ráno, ne?
a jak je to s mezinárodním řidičákem, je potřeba? někde píšou že jo, jinde zas ne…
díky za info, je to rozummý a taky to tak vidím.
Ještě bych se chtěl zeptat na názor na rozdělení dnů na naše 4 ostrovy, jestli počítám dobře, tak nám to vychází na 22 čistých dnů na havaji.
Viděl bych to tak, že na OAHU 4 dny, BI 7 dnů, MAUI 5 dnů a KAUAI 6 dnů. nějaké protinávrhy? 🙂
Půjčení auta na týden obvykle stojí tolik jako na 5 dní, i když chápu, že peníze v tomto případě nejsou nejdůležitější. Pokud chcete jít na Kalalau trail (rezervaci raději předem), můžete dát 7 dní na Kauai a o 1 méně na Maui či Oahu. Pokud ne, mohly by stačit i 4 dny na Kauai a 7 dní zbyde na Maui.
na Kalalau chceme jít, to jsou dva dny…ale asi bez permitu, někde sem četl, že tam není nikdo kdo by to kontroloval a nechceme se vázat na konkrétní termín…
takže ubrat jeden den z OAHU a přidat ho na MAUI?
Žádné stanoviště s rangery u začátku stezky není, ale to neznamená, že tam nemohou občas být – obejít by pak nešli a i na krátký výlet musí být povolení, takže by jste měli problém. Také je můžete potkat na cestě nebo v údolí Kalalau, kam mohou přijet na lodi či vrtulníkem. Já jsem kontrolu neměl, ale jediný další člověk, o kterém vím, že tam šel, byl kontrolován. Na webu jsem našel zmínky, že pokud je lidi potkali, tak kontrolovali. Nejde jim ani tak o ten poplatek, ale o limitování množství lidí. Psalo se na webu, že to nemusí skončit jen u pokuty, ale i u soudu (osobně to ale o své zkušenosti takto nepsali). Mnohem víc vázáni budete při té cestě kvůli letenkám. Na Kalalau trail pojedete buď po příletu na Kauai nebo před odletem.
2 dny na Kalalau trail bych dal jedině v časové nouzi a tehdy, pokud budete spát před i potom v kempu hned u startu. A taky pokud jste v dobré kondici a nebudete po celkem náročné cestě 1. den moc unaveni. Lepší je spát tam aspoň 2 noci a den uprostřed mít na výlet do údolí a na odpočinek na pláži. Většina lidí tam je déle než na 1 noc.
Návrh je tedy BI 7 dní, Kauai 7 dní, 5 dní Maui, 3 dny Oahu nebo 4 dny na Maui i Oahu.
To zní dobře.
Jinak, my jsme dělali Kalalau trail jen částečně. Vyšli jsem ráno, po obědě se otočili a šli naspátek. Bylo to pro nás jednoduší než potom řešit jak se pak dostat naspátek pro ostatní věci.
Nejhezčí z trailu je Kalalau Valley až na konci (to samé, co je vidět z Kalalau Lookout ve 1200 m n.m.) s pláží jen s pár lidmi a asi 10 m vodopádem u ní, ze kterého se bere voda k pití. Každý se musí vracet zpět stejnou cestou, jinak to nejde.
Na webu píšou, že se od loňska může chodit prvních šest mil při 1-denním výletu bez povolení (podle velikosti batohu při případné kontrole snadno poznají, jestli byl člověk na noc):
http://www.hawaiistateparks.org/hiking/kauai/index.cfm?hike_id=13
O mezinárodní řidičák se v půjčovnách asi nezajímali (někde asi ani o ten normální), ale pro případ nehody by ho řidič mít měl, si myslím.
Přelety ráno mohou mít méně oblačnosti, což se týká hlavně výhledu na Molokai, západ Maui a částečně Haleakalu (jižní strana a vršek jsou většinou vidět, letí se jižně od ní, a to i při letu z Hila, z Kailua-Kona asi ještě jižněji). Mauna Kea je při letu z Hila vidět skoro vždy (včetně moře a mraků opřených ze SV), z Kailua-Kona to tak hezký pohled nebude. Nelítejte po západu slunce, to už nic neuvidíte. Bylo by dobré mít přelety ve všední den, abyste si mohli vyřídit povolení na kempy.
S Mokulele jsem nelétal, tehdy byly nejlevnější http://www.hawaiianairlines.com/
Mokulele nelétá do a z Hila, což je na Big I. lepší, protože je to blíž k NP a sopkám a v Hilu je úřad na kempy. Pokud ale budete mít auto celou dobu, asi to tak nevadí, zvlášť jestli je už kompletně opravená a rozšířená přímá silnice přes sedlo mezi sopkami (dříve ten průjezd autopůjčovny zakazovaly, když nová silnice vedla jen z Hila do sedla). BI-Maui je u nich navíc levnější.
3. pondělí v únoru je v USA: http://en.wikipedia.org/wiki/Presidents%27_Day_%28United_States%29
Celý týden je tam více Američanů, ale vy už byste tam byli koncem tohoto týdne. Může být trochu dražší hotel.
Ahoj, chci odletět co nejdříve do USA, pokud možno ihned! Takže hledám kohokoliv, kdo chce letět taky, protože nechci jet úplně sám 🙂 Jakmile někoho najdu, neváháme a „ihned“ letíme! Pokud ale nikoho nenajdu, tak nevadí, pač stejně poletím cca 3/2014 tak i tak.
TAKŽE SE KLIDNĚ OZVĚTE na
an****@ce*****.cz
BY TO BYLO SNAŽŠÍ PRO OBĚ STRANY……a navzájem si tím nejen pomůžeme, ale hlavně si to ulehčíme 🙂
tak jak s tím mezinárodním řidičákem? asi je tam potřeba, ne?
ještě bych se zeptat, jak byste to udělali – můžeme letěs s přestupem v San Franciscu nebo přes Seattle. Který město byste doporučili pro přestup s ohledem přestupního času přes 8 hodin s tím, že bychom se zajeli podívat do města. Které město byste nám doporučili?
a pak sem se chtěl ještě zeptat na ty přelety mezi ostrovy. kolik si tak nechávat času na letiště – hodinka bude stačit? a tam už v báglu můžeme převážet potraviny, ne?
O MŘP nevím víc než to, co jsem psal. Stojí asi 50 Kč a udělají ho na počkání.
V Seattlu nic tak extra zajímavého není. San Francisco je hezké a zvlášť Golden Gate Bridge a výhledy na něj z pobřeží by stály za to. Nevím, jak daleko je letiště a jak je to časově náročné z něj na severní pobřeží poloostrova, kde ten most je.
Hodinu před odletem při přeletu mezi ostrovy tam, myslím, musíte být nejpozději, ale nevím přesně. Když tak vás pošlou dalším spojem a snad i bez příplatku. Mezi ostrovy se potraviny převážet mohou, ale byl limit na zavazadla nižší než u delších letů.
Ahoj,
pročítám tady všechno kolem Hawaie a zaujal mě ten Stopover v San Franciscu. Přemýšlím, jestli mám vzít let s přestupem „pouhých“ 6h nebo 12h. Bude během 12h čas někam zajet a něco vidět? Jak se dostat z letiště do města a pak zpět?
Díky…
Přímo na letišti staví BART… příměstský vlak, který pak v centru SF funguje jako metro a určitě je lepší přestup 12 hodin což je dost na to si prohlédnout to nejznámější v SF.
http://www.bart.gov/stations
Pokud vystoupíte na stanici Powell St. tak jste v centru SF odkud např. jezdí slavná tramvaj k Fisherman’s Wharf (odkud jezdí vyhlídkové plavby ke Golden Gate Bridge – rozhodně doporučuji – nebo si tam můžete půjčit (dvoj)kolo a dojet k němu parkem po zemi) a kde začíná „slušná“ část hlavní sanfranciské ulice Market St (směrem k vodě).
Podle tohoto návodu to vypadá, že se dá dostat z letiště do centra celkem rychle:
http://www.wikihow.com/Travel-from-the-San-Francisco-Airport-to-Downtown
Na letišti se z těch 6 h. stráví asi dost času, takže by moc času na město nezbylo. Na procházku po severním pobřeží s vyhlídkami na GGB by to asi stačilo, ale samozřejmě 12 h. je lepší na prohlídku i jiných míst. Osobně bych při omezeném času věnoval těch 6 h. na Havaj a SF si nechal na nějakou další cestu do USA (národní parky jihozápadu), kdy tam člověk bude třeba 1 den před odletem tak jako tak.
Skvělý, děkuju!!! Bála jsem se, že i těch 12h je málo na to, abych vůbec opouštěla letiště, že se to nedá stihnout. V tom případě bych samozřejmě volila tu druhou variantu se 6-i h na přestup…
Letiště SFO – Powell St. jede vlak BARTu 30 minut, i kdyby vám zabralo hodinu se vybabrat z letiště a pokud si na cestu zpátky necháte opět 30 minut a na letišti budete 2 hodiny před odletem (pro jistotu), tak máte 7 hodin čistého času na prohlídku San Francisca
Přesně tohle jsem potřebovala slyšet!!! Ještě jednou díky!!
tak se snažím nějak objednat pro 4 lidi na 3 noci do Small Dorm na http://www.waikikibeachsidehostel.com/ ale nějak to nechápu. To musím poslat 4 objednávky, nebo kde se vybírá počet lidí? Asi su natvrdlej….
Máš tam napsáno: Please click on the Back button below to adjust the quantity of rooms or beds needed. Před tím vybereš typ pokoje, pak Back. Tam napíšeš počet postelí a pokračuješ.
Mají ten objednávkový systém nějaký podivný, ale více objednávek na 1 skupinu se nikdy neposílá.
dík, už sem to našel 🙂
potřeboval bych doporučit nějaký stránky, kde hledat na půjčení auta, kterej srovnávač hodnotíte jako nejlepší?
pak bych potřeboval doporučit nějakej fajn hostel, plánuju jednu noc na každým ostrově v posteli, kde si odpočnem, vyperem a tak. Nějaká dopručení na Bigu, Maui, Kauai?
co teda všechno zakoupit ještě teď z ČR?
Já si Havaj moc nepřipravoval předem, byla to součást 7-měsíční cesty a neměl jsem moc čas, takže auto jsem řešil až na místě, což ale nedoporučuju. Na Maui jsem si našel na webu malou firmu http://www.mauivans.com/what.htm a půjčili jsme si starší Ford Focus combi, ale u staršího auta není v ceně odtah z odlehlejších míst ostrova, což může stát až 500 USD. (Nicméně jsme tam byli a nic se nestalo.) V Hilu jsme si také půjčili Focus sedan z rodinné firmy. Oahu jsem v závěru už sám v pohodě procestoval místními autobusy. Dávej si pozor, aby bylo v ceně povinné ručení. To může navýšit cenu za půjčení třeba o polovinu, pokud se dokupuje na místě. Američani ho nepotřebují, protože ho v USA mají na řidiče ne na auto.
Na Maui jsme byli tady: https://mauihostel.com/ Není nejlevnější, ale je kvalitní. Jeho hlavní výhoda je, že pořádá Free tours (za dýško) každý den v týdnu jinam, což ale pro vás význam nemá. My jsme je část pobytu využívali a na část pobytu na Maui si půjčili auto. Myslím, že moc hostelů na Maui není. V Hilu je několik hostelů, jména nevím. My byli v jednom na SV okraji a před odletem v 1 v centru, oboje kvalitní. Na 3 ostrovech jsem si užil hostelů až dost, ale na Kauai jsme těch 10 nocí spali jen ve stanu.
Co bys chtěl kupovat? Výbavu a oblečení si vemte jako obvykle na cestování. Na vrcholu Mauna Kea je zima, když tam budete čekat na západ slunce. V kempu na Haleakale ve 2100 m n.m. jsme měli ráno i led na stanu, kde zmrznul večerní déšť, ale to bylo vyjímečné zrovna jako ledovka na silnici a keřích na vrcholu H. ve 3000 m n.m. v poledne další den.
spíš se mi jednalo o ty permity, co teda koupit dopředu?
jinak může mi někdo vysvětlit proč v tomto vyhledání https://www.cartrawler.com/hawaiianair/?opts=spec&srch=car&eapid=11428-30001&GOTO=CARSEARCH&lang=1033&rfrr=-34980&olid=&pickupIATACode=HNL&returnIATACode=HNL&pickupYear=2014&pickupDate=21&pickupMonth=1&pickupHour=22&pickupMinute=00&returnYear=2014&returnDate=24&returnMonth=1&returnHour=8&returnMinute=00&carGroup=0¤cy=USD&residencyId=US&age=30#book
jsou tak odlišný ceny fordu mustang u jednotlivých půjčoven. Z podmínek sem nic moc odlišnýho nevyčetl.
Hlavně to máš ceny bez jakéhokoli pojištění a pro US rezidenty, takže ti to je úplně k ničemu.
Tohle je stejný vyhledávač (cartrawler), ale s cenami a podmínkami relevantními pro tebe: http://www.akcniletenky.com/autopujcovny.htm
Permit dopředu asi jedině na Kalalau trail, ale pokud nepojedete na Kauai hned na začátku, můžete si to vyřídit i z jiného ostrova. S ním pak rovnou vyřiď i kemp Koke’e, který je na opačném konci silnice.
Ford Mustang vypadá hezky a má dobrý zvuk, ale jen 2 dveře, což je pro neustálé vystupování a nastupování více lidí otrava. Taky má malý kufr. Nevím, jestli je vzadu dost místa pro 3. Na Kauai a většinou ani jinde si výkon moc neužiješ, protože se jede pomalu, často v koloně. Jen ten výjezd na sopky by byl super. (Pro velmi zkušené na Mauna Keu jako rallye na Pikes Peak, ale spíš by asi zadek na šotolině ujížděl až moc.)
Ceny mohou být rozdílné i při podobných podmínkách, ale může to být i jiným pojištěním. Pro 5 lidí by byl dobrý třeba Ford Escape, s tím by se dalo i lépe vyjet na Mauna Keu, zvlášť ve verzi AWD.
toho forda plánuju jen na honolulu, kde už máme objednanej hostel. takže na to popojíždění bez velkejch báglů po městě a ostrově a na pláže to bude pro 4 stačit a chceme taky trošku exotický auto. Na ostatních ostrovech už do něho nepůjdem. Na bigu 4×4. na maui něco obyčejnýho a na kauai asi toho malýho jeepa…
V Honolulu ti je auto spíš na obtíž, parkování málo a většinou placené a uvažovat o kabriu jako Mustang ve více než dvou je nesmysl, protože vzadu je místa tak pro malé děti. Stejně jako nemá cenu platit na Kauai za cokoli víc než kompakt, který na těch 2×15 km tamních silnic bohatě stačí a jeep stejně nevyužiješ.
Do toho Jeepa se moc zavazadel nevejde.
Já vím o nemá moc smysl proč cena Mustangu je 67 USD od Budget, a 185 USD od Enterprise, ale toto je jen podle toho jaké mají poptávky. Když z nějakého důvodu jedna autopůjčovna má moc velkou poptáku, tak zvednou ceny.
Jakákoliv autopůjčovna na linku který jsi uvedl je vpořádku. Budget, Thrifty, Dollar, Avis, Enterprise, Alamo, National, a Hertz jsou všechny dobré autopůjčovny, a od každé jsem si vypůjčil auta. Je mezi nimi rozdíl, ale né pro Tebe.
Jinak, Avis vlastní Budget; Hertz vlastní Thrifty a Dollar; a Enterprise vlastní Alamo a National; takže když si zarezervuješ auto u jedné společnosti, ale nenajdeš pobočku na letišti, tak bež k pultu sesterské společnosti, a je docela možné že pracují pro tu u které máš rezervaci.
a co tahle nabídka, která by v sobě měla mít veškerý pojištění, všechny řidiče, první nádrž atd.
http://www.drive-usa.de/rental-cars/station.html?paket=322_B&as=HNL&bs=HNL&an=21.02.2014&at=22%3A00&bn=24.02.2014&bt=07%3A00&uage=&ver=&cc.x=30&cc.y=18
za 180 éček se mi to zdá nějaký laciný…
akorát mě znepokojuje, že tam mají jenom dva panáčky do osádky, co když budeme čtyři?
Petr Ti už psal, kolik je místa vzadu. Další věc je, že nemáš garantovaný model auta, jen kategorii. S touto kategorií zkušenost nemám, Mustangů tam je hodně, takže snad nehrozí, že by vám dali něco menšího nebo jen s 2 sedadly. Já si pak v USA a Kanadě objednával ta nejlevnější auta, ale často půjčili za stejnou cenu o kategorii větší, protože malé neměli.
chápu, že tam bude málo místa, však to taky chceme jen na ty dva dny na aklimatizaci a popojíždění v honolulu, na oahu neplánujem žádný velký výlety 🙂 prostě chceme do města nějaký kabrio… to je všechno. na ostatních ostrovech už to bude spíš o pohodlí…
bágle tam nějak nasoukáme, vyhodíme na hotelu a pak už budeme jezdit celkem s ničím, jen na vykoupání a tak.
Nech si poradit. Na Havaji jsem byl 3x a na Oahu jsem si auto nepůjčoval (resp. 1x jsem udělal to co ti doporučuje Libor, půjčit na den Waikiki/Waikiki)…bez problémů objedeš autobusem jak památky typu USS Arizona, tak severní část ostrova kde jsou surfařské pláže, všude tam autobus staví.
Já nějak nerozumím logice toho, že na jednu stranu škudlíte na ubytování a budete chrápat někde ve škarpě (soudě podle toho co píšeš o pár řádek výš) a současně jsi ochotný doslova vyhodit peníze za něco co bude většinu času stát na ulici.
Za 200 éček mne napadá x věcí které se za ně dají pořídit a za které má smysl utrácet, protože jseš na Havaji a jinde to takové není (výlet na katamaranu za šnorchlováním např. přes groupon.com http://preskoc.cz/qrq nebo si to ušetřil na let letadlem nad Kauai http://www.wingsoverkauai.com... TO je zážitek na celý život), předražený pronájem auta ve městě, které jako jedno z mála v USA má velmi slušnou MHD mezi nima není
Taky si uvědom, že tam přiletíte na konci února, zelení jak sedmy a ze začátku se budete (nebo ve vlastním zájmu byste měli) spíš schovávat protože to sluníčko je skutečně vražedné (i přes mraky), takže to jak si to malujete že budete jezdit v kábriu (i když nevím kam když Waikiki přejdeš pěšky a po Oahu jezdit neplánujete) nejspíš dopadne tak, že po prvním dnu budete spálení a rudí jak raci.
každopádně díky za všechny poznatky, moc si toho cením a ještě to budem všechno zvažovat. s tím gruponem je to dobrej nápad, ale jsou tam brzký expirace… jinak na tom kauai plánujeme spíše helikoptéru než cesnu, sice za dvojnásobný prachy, ale asi větší zážitek. Co vy na to?
Let helikoptérou je super a skutečně zážitek na celý život (zejména pokud se člověk vykašl. Určitě doporučuji, zejména pokud zvolíte jednu ze společností (Inter Island Helicopters nebo Jack Harter Helicopters), které na Kauai provozují lety s Hughes MD-500 což jsou helikoptéry bez dveří ze kterých je skvělý výhled.
Osobně si myslím, že Kauai je scéničtější (Waimea Canyon, Na Pali Coast) než Big Island, kde pokud Kilauea opravdu intenzivně neteče, tak toho je k vidění podstatně méně.
Pěkné promo video: http://preskoc.cz/p7e
V Honolulu je auto na obtíž a na Waikiki obzvlášť. Taky si uvědom, že tam je čas o 11 h. posunutý a 1. den asi nebudete mít náladu objíždět autem zajímavosti poblíž Honolulu nebo celý ostrov. Já bych si auto půjčil přímo na Waikiki na 2. den na objetí ostrova (na východě jsou pěkné útesy a na severu bývají v zimě velké vlny, je to jedna z nejslavnějších surfařských lokalit). Snad lze půjčit jen na 1 den. Bude to víkend, takže u pláží možná ani nezaparkujete, zvlášť u Hanauma Bay, kterou by bylo ale škoda vynechat, protože ostatní místa na pobřeží 4 hlavních ostrovů se s ní na šnorchlování asi nemohou srovnávat. Jednu z nejlepších pláží Oahu na koupání budete mít kousek od hostelu. 1. den by také stála za to procházka na vyhlídkový kráter Diamond Head, ale na to auto nepotřebujete.
Doporučil bych spíš tu helikoptéru, ale neletěl jsem. Viděl jsem, jak prolétávají těsně u stěn v tomto kaňonu, co je na 1. fotce:
http://www.kauai.com/hikes/awaawapuhi-trail
Ještě více bych doporučil ale tento výlet na odkazu popisovaný včetně Nualolo Cliff Trailu. Lepší je asi vyrazit nejdřív na Nualolo Trail, který má start, myslím, hned z kempu Koke’e a pak se přes Awaawapuhi Trail vrátit na silnici a po ní 2 km dolů. Na konci je výhled ještě lepší než na Kalalau Trailu a v porovnání s vrtulníkem či letadlem si to užijete déle.
Doporučil bych asi i let na sopkou Kilauea hlavně kvůli výhledu na lávu v kráteru Pu’u O’o. Viděl jsem to nedávno v TV. Láva tam teče už přes 30 let, ale raději zkontrolujte aktuální situaci na:
http://hvo.wr.usgs.gov/activity/kilaueastatus.php
Jinak z placených aktivit jsem toho moc neabsolvoval, ale osobně můžu doporučit výlet na velryby na Maui, i když jinak jsou v sezóně vidět někdy i z auta za jízdy. Dále Lapakahi State Historical Park a Pu‘uhonua o Honaunau National Historical Park na Big Islandu. Pro zájemce o polynéskou kulturu můžu doporučit na Oahu Polynesian Cultural Center. Je to dražší, ale moc pěkné a večer jsem se dobře najedl (je více možností vstupného). Více tady:
http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g60656-d1083842-Reviews-Polynesian_Cultural_Center-Laie_Oahu_Hawaii.html
tak nakonec dáme na doporučení a auto si půjčíme jen na jeden den na projetí severu a místo toho jsme si z grupounu objednali potápění s bombama, akorát nevím, když budeme tak zrychtovaní po cestě a s jetlagem, jestli je to rozunej nápad jít na to pouze po jednom dni „odpočinku“. Nějak do dopadne 🙂
ještě bych se chtěl zeptat k tomu imigrační pohovoru, bohužel mí tři spolucestující neumějí ani slovo anglicky, je rozumný jít teda první a říct o tom úředníkovi a zeptat se, zda bychom mohli předstoupit společně nebo zkusit domluvit, že bych u každýho z nich byl jako předkladatel? Nebo co byste poradili? díky
Já nejsem potápeč, ale slyšel jsem, že po potápění se nemá ani jet do trochu vyšších poloh, natož letět. Nevím, jak dlouho po tom. S imigračním pohovorem bez Aj neporadím. Já tam letěl přes Koreu a při vstupu do USA na Havaji se ani moc neptali, jen na potraviny.
tak to asi nebude žádný hloubkový, ale beginner dive, což by mělo být v pohodě
Spíš než jetlagu (osobně mi spíš vadí vyrovnat se s časovým posunem při letu nazpátek do Evropy) bych si skutečně ověřil, jak to je s omezeními pro lety po ponorech. Já taky nejsem potápěč, takže jak to je v praxi netuším. http://tinyurl.com/o9nc6y9
Imigrační obvykle dělají pohovory cestujících spolu pouze pokud jde o rodinné příslušníky. Ale můžeš to zkusit a zeptat se, nic horšího než že ti řeknou abyste šli každý individuálně se nestane. Ptej se ale až přímo imigračního uředníka u přepážky, ne těch kteří veledůležitě směřují lidi do front a mají pocit že jsou minimálně ředitelé zeměkoule. Niméně bych se toho nebál, do USA každá den cestují hromady Japonců nebo Číňanů kteří neumí ani slovo anglicky. Vytiskl bych si všechny potvrzení ubytování, letenek apod. pro případné dotazy nad účelem vaší cesty.
Jinak jak už zmiňoval Libor, potlačil bych nutkání k čecháčkovskému paštikářství a na nevozil s sebou ŽÁDNÉ potraviny. Jednak to budete mít jednodušší na imigračním, resp, celní a zemědělské inspekci a ač se tu automaticky objeví deset chytráků, kteří budou tvrdit jak provezli dvě štangle uheráku, řízky, a bůhví co ještě, tak dokonce i na Havaji mají sámošky (na Waikiki je velmi obstojný Safeway) a tahat s sebou žrádlo je skutečně zbytečné.
Pokud budete mít možnost volby tak bych se snažil zařadit se do fronty spíš k bílému imigračnímu úředníkovi. Černí a asiati mají někdy tendence se chovat ve stylu „poturčenec horší turka“.
Petr píše: >> Jinak jak už zmiňoval Libor, potlačil bych nutkání k čecháčkovskému paštikářství a na nevozil s sebou ŽÁDNÉ potraviny. Jednak to budete mít jednodušší na imigračním, resp, celní a zemědělské inspekci a ač se tu automaticky objeví deset chytráků, kteří budou tvrdit jak provezli dvě štangle uheráku, řízky, a bůhví co ještě, tak dokonce i na Havaji mají sámošky (na Waikiki je velmi obstojný Safeway) a tahat s sebou žrádlo je skutečně zbytečné. <<
Promiň, ale nechápu. Potraviny? Proč by někdo chtěl sebou tahat potraviny na dovolenou? Přeci se jede na dovolenou na to aby si člověk užil místní kultůry včetně kuchyně. Nebo to někdo tahá aby nedostal z místního jídla choroby?
Já jen zmínil, že se na potraviny ptali, jinak se o nich před tím nic nepsalo. Když už o tom píšeš, tak zrovna na Havaji je jídlo v supermarketech velmi drahé, nad tím se pozastavovali i Američané. Nevím, jestli se na Havaji dá mluvit o nějaké typické kuchyni v restauracích, leda tak při tradiční slavnosti luau.
Kvůli chorobám si někteří Češi jídlo nevozí, to spíš kvůli ceně, ale ty rozdíly obvykle moc velké nejsou kromě chleba, který navíc většinou za moc nestojí. Pořádný chleba mi skoro všude ve světě chybí. Já si beru jídlo s sebou, pokud jedu rovnou do hor bez civilizace. Na místě se obvykle špatně shání třeba kvalitní cereálie (musli) nebo jsou mnohem dražší, protože jsou dovezené třeba ze Švýcarska.
zdravím, vrátil sem se ze slovenska a tam v knihovně pantarhei objevil průvodce trailů na havaji od Kaufmanna. Přijedu domů a chci si ho koupit, ale nikde nenacházím a ani na netu té knihovny sem ho nenašel. Neví někdo kde sehnat? nebo se na to vykašlat a hledat info je na netu, např. tripadvisor či everytrail?
Ahoj, na Kalalau trail průvodce nepotřebuješ, leda tak na den v údolí Kalalau, ale to by musel být spíš člověk než kniha. Na několikahodinové výlety od Kalalau Lookoutu nebo na Nualolo Awaawapuhi Trail Loop není nic třeba. 2. nevynechej a z 1. jdi aspoň začátek. Do Waimea Canyonu by se možná hodil, pokud ovšem vyšší stav vody nezabrání pokračovat krátce po slezení na jeho dno. Na Maui je sestup do kráteru z jeho vrcholu a pak návrat k silnici směrem na západ do její nižší části poblíž vstupu do NP celkem snadný a bude tam dost lidí (já byl ale ten den jediný kvůli špatnému počasí – led na silnici a vítr mi roztrhal pláštěnku). Víc času na Maui na treky mít nebudeš, leda krátké výlety od Hana Road. Na Big Islandu můžete jít od visitor centra ve 2800 m n.m. (večer tam je zdarma pozorování hvězd dalekohledy) na vrchol Mauna Kea. Je to krásný výlet asi na 5 h. (jen nahoru, někdo ze skupiny by mohl vyvézt auto), zvlášť pokud tam je sníh a cesta se hledá snadno, i když tam asi nikoho během výstupu nepotkáte. Jen na aklimatizaci je to pro někoho náročnější. V NP můžete jít na asi 5-hodinový výlet (tam a zpět) na vyhlídku na Pu’u O’o kráter – je to od něj ale stále daleko, spíš jde o tu procházku po lávě a občas přes les, kde asi nikoho nepotkáte. Na to také není třeba průvodce. Můžete jít i na kratší výlety do Pololu Valley a Waipio Valley (v teréňáku se dá do 2. dojet). Na víc už mít čas nebudete. Já jsem šel třeba i 2,5-denní trek po lávě a ani na ten nebyl třeba průvodce. Značený byl občas mužíky.
Je mnoha příruček. Já jsem používal knížky “Hiking Maui” nebo “Hiking Kauai” od Robert Smith, od Wilderness Press. Vřele to doporučuji. Podívej se na ebay
Ahoj,
kdy potřebuješ toho průvodce od Kaufmanna? Nedávno jsem si ho koupila, byl poslední na skladě.. já ho potřebuju v dubnu. Až se vrátím, můžu půjčit 🙂
kolem toho průvodce – jedeme půlka února až půlka března, takže dřív jak ty 🙂
jinak sem postoupil s plánováním, mám dopředu zamluvený hotely na jednu noc na každém ostrově, permit na kalalau trail a co ještě dopředu koupit? ještě budu dořešovat auta, ale na to je asi ještě čas…
ten důležitej kemp v kokee state park je taky potřeba koupit dopředu, nebo se tam dá kempovat jen tak?
Dopředu budou potřeba ještě letenky, ale nevím, jak dlouho předem, aby jste měli nejnižší ceny. Kemp v Koke’e se platí na stejném místě (web nebo úřad) jako Kalalau trail (většina kempů ale v jiném úřadu, ty asi předem platit nelze). Místo v něm určitě bude, takže stačí až na Kauai, ale návštěva úřadu vás trochu zdrží. V kempu platit nelze. Pravděpodobnost kontroly policie je tam malá, ale v jiném kempu Státních parků mě jejich zaměstnanec kontroloval. Doporučuju 2 noci v něm a na Kalalau Lookout si vyjet víckrát, zvlášť pokud poprvé nebude ideální počasí.
tak letenky i s přelety už máme 🙂 jen mě šlo o ten kemp v kokee state part, jestli koupit permit dopředu, nebo zariskovat a řešit to na až na místě – plánuju v něm minimálně dvě noci, možná i tři.
ještě bych se chtěl zeptat k nějakým trailům – ten trail na Haelakala – Sliding sands trail s odbočkou ke kráteru Ka Luu a pak pokračovat po sliding sands trail a odbočit do leva myslím na foot trail a dojít na parkoviště nad kempem Hosmer Grove se dá stihnout za jeden den mebo se musí počítat s přespáním na Holua Campground? někde sem četl, že se to dá stihnout za jeden den, když se k haelakale vyrazí na východ slunce velmi brzo a hned se vyrazí a pak se dá stopem někoho chytnout kdo pojede na západ slunce a vyvézt se nahoru pro auto….
a druhej trail mě zajímá ten Pihea Trail s odbočkou na Alakai Swamp Trail, jestli pak pokračovat dolů Alakai Swamp trailem (k Berry Flat Trail a zpátky ke kempu) nebo se vrátit zpět k autu, který bude na konci silnice 550. Jestli to taky jde stihnout za jeden den okružně s tím, že k autu se pak snad dostaneme nějak stopem?
a poslední dotaz k trailům – nualolo trail jde spojit s awaawapuhi trailem a stihnout za jeden den? akorát snad ta spojnice je někdy zavřená?
Túra z vrcholu Haleakaly po Sliding Sands a pak Halemau’u trailem (Foot trail na oficiální mapě NP není) na Halemau’u trailhead, kde je rozšířená silnice pro snadnější stopování – vede k ní stezka označená Hitchhiker pullout
http://www.flickr.com/photos/rickmccharles/4079841212/, je asi 16 km dlouhá a většinou z kopce, takže se dá ujít za 4 h. Dá se prodloužit ve spodní části, kde je mnoho stezek. Při 2. cestě na Haleakalu jsem to stihl snad za 3 h. Na Holua má cenu spát, pokud byste chtěli přejít celý kráter na východ a zpět (to jsme šli) nebo sejít pak na pobřeží Kaupo trailem (což chodí málokdo). Je to zdarma, ale musíte absolvovat školení videem. Aut jezdí na vrchol hodně po celý den. Stop není na Havaji problém, ale může to být na korbě pick-upu, my seděli na surfových prknech.
My jsme šli od konce silnice přes Alakai Swamp na Kilohana Overlook a zpět (navíc s jednou odbočkou na křižovatce stezek tam a zpět), asi 3 h. jeden směr:
http://www.flickr.com/photos/hawaiisavvy/7927922672/
Na jinou delší variantu se radši někoho zeptejte, třeba na tom úřadě, kde prodávají permity. Pozdě odpoledne moc aut na této silnici asi nebylo.
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=35719
Tady píšou 18 km a 7 h. My to šli rychleji, není to moc nahoru a dolů jako třeba Kalalau trail. O uzavření spojnice nic nevím, ale sesuv půdy se vyloučit nedá.
díky za informace, tak nějak sem si to myslel. Když na těch trailech nebudeme teda spát, tak permit není potřeba, ne? jenom permit na kalalau trail…
Přesně tak.
Ahoj, předem musím všem zúčastněným této diskuze poděkovat za super informace :-)Tak trošku na poslední chvíli jsme se rozhodli s přítelem vyrazit na Havaj a včera jsme koupili letenky, tak teď sháním rady a info. Přiletíme tam už 8.1. a odlet 21.1., tudíž jen 12 celých dní a dva puldny. Původně jsme plánovali zůstat jeden týden na Oahu a druhý na Maui nebo Big Island, ale po přečtení vašich příspěvků to vypadá, že Oahu není až tak zajímavé a 3 dny by stačily. Pak tedy Big Island několik dní a co byste doporučili jako další ostrov Maui nebo Kauai? V plánu máme jak pláže tak i treking, moc času bohužel nemáme, tak jsme přemýšleli půjčit na každém ostrůvku auto, procestovat a přespávat buď v autě nebo ve stanu. Co byste poradili?
Souhlasím s vaším rozhodnutím ohledně Oahu a Big Island.
Já myslím že jak Kauai tak Maui jsou velice pěkné ostrovy. Je veliký mezi nima, ale myslím že oba dva ostrovy jsou velice pěkné, a mají to co hledáš. Říká se že Kauai je nejpěknější ze všech Havajských ostrovů. Je to vážně pěkné, hlavně severozápadní pobřeží jak to líčí Libor a ostatní. Ale Maui je taky nádherná, ale navíc to má vysokou horu, 3000 metrovou Haleakala.
Myslím že jak Maui tak Kauia jsou dobré ostrovy. Ale doporučil bych aby jste si vybrali jen jeden z nich a prohlídli si ho, než aby jste se pokoušeli dělat všechno jen za pár dní.
Souhlasím s výše uvedeným. Dodám, že já bych preferoval Kauai – hlavně severozápad, protože tam je více možností na treking a méně turistů. Hana Road na Maui je nejkrásnější silnice v džungli na Havaji, ale je tam hodně aut (zvlášť dopoledne směr Hana a odpoledne zpět) a může tam mnoho dní silně pršet. Pokud má člověk více času na krátké výlety od ní, většinou už tam ale moc lidí nebude ani za hezkého počasí, někde nebude asi nikdo. Hezčí než Haleakala na Maui je Mauna Kea, zvlášť pokud tam je sníh a zůstanete do západu slunce (většinou jste nad mraky). Také je na M. Kea podstatně méně turistů. Na pozorování surfařů je v zimě dobré severní pobřeží Maui, ale severní pobřeží Oahu je na to lepší. Jediný důvod, proč jet raději na Maui než na Kauai při krátkém pobytu v zimě, je podle mě výlet na keporkaky, který je tam nejlepší. Výlety se na ně pořádají i na jiných ostrovech, viděl jsem je i z vyhlídky kráteru u Waikiki nebo západního pobřeží Big Islandu (blízko břehu).
Neřekl bych, že Oahu není až tak zajímavé – mj. pozorování surfařů na jedněch z nejlepších míst na světě: http://edition.cnn.com/2013/06/30/travel/50-surf-spots/, nejlepší šnorchlování na Havaji v Hanauma Bay, krásné útesy a strmé srázy na JV včetně treku pod nimi a botanické zahrady zdarma na rozdíl od předražených zahrad na Kauai, jedny z nejhezčích pláží na Havaji, albatrosi na západním cípu, ostré skalky na severním cípu, jedinečná atmosféra na Waikiki, některé večery tradiční tance zdarma u pláže, Polynesian Culture Centre, pro mnoho lidí Pearl Harbour, ale i přesto jsou na přírodu zajímavější ty 3 další ostrovy. Já jsem na Oahu strávil nejvíce času a teprve tam jsem měl často „havaj“ na Havaji po poměrně intenzivně procestovaných 5 a půl týdnech na Kauai, BI a Maui. Je obtížné si dobře naplánovat krátkou cestu, aby člověk viděl co nejvíce, ale užil si i tu havaj a jedinečnou atmosféru. Naplánovat to ale chce předem, abyste se moc nezdržovali plánováním na místě a kempy si mohli hned zaplatit bez dlouhého promýšlení (na Oahu se tím nezdržujte a spěte v hostelu na Waikiki nebo v soukromém kempu na SV ostrova).
na ty velryby sem si našel toto
http://ultimatewhalewatch.com/index.html
a vypadá to super, každopádně do toho půjdem.
jinak posílám svou google mapu se zajímavými místy a pár popisy
https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zYoyvJilzqAY.kj0ZfnIempKk
ještě jednu blbou otázku, když se chce člověk na havaji potápět s výstrojí (ne šnorchl), musí mít nějaký zkoušky? ještě se pokukuju po nočním potápění s mantami, tak proto se ptám, někde na stránkách píšou že jo, někde není napsaný nic. má někdo zkušenosti?
Jak je to s permity netuším, ale určitě bych si ohlídal jak to je s časovými lhůtami po které by se po potápění nemělo létat letadlem.
I když současně nepochybuju že se tu dřívě nepo pozdějí objeví x expertů, kteří ti budou tvrdit, že se potápěli na dno Mariánského příkopu a ještě ten večer letěli 12 hodin do Evropy, tak vo co déé volééé…
Jaký výstroj? Myslíš jako SCUBA?
No, jak asi víš, tak v USA kdykoliv je nějaký úraz, tak se hodně soudí. Proto se dávají na šálky s horkou kávou v McDonaldovy nápis: POZOR, vřelá káva je horká, nebo na motorovou pilu nálepku: nezastavujte běžící pilu rukou. Když jsme byli na Maui šnorklovat, tak jsme viděli loď na které všichni lidi měli na sobě vestu, a jen se pohybovali na hladině jako špunt; my jsme mezi nimi se podplávali, a viděli jsme z blízka věci co oni viděli z hladiny.
Mám Open Water (což je nejzákladnější) legitimaci od PADI, ale na Hawaii jsem jel než jsem to měl. Nevím jak to tam teď je, ale divil bych se že jestliže by jsi se chtěl vyjet potápět, tak budeš muset mít sebou legitimaci (nejlépe od NAUI nebo PADI).
no jedná se mi o ten noční ponor s mantami, kterej není určitě nijak hlubokej. Je tam na výběr DIVE s bombama, kdy stojíš na dně, nebo SNORCHEL, kde zas ležíš nahoře na vodě. Daleko větší zážitek by byl ten DIVE, ale nevím, jestli potřebujeme nějaký zkoušky
ještě bych se chtěl zeptat kolik tak s sebou vzít hotovosti na těch našich 22 dnů. podle mě, nemá cenu brát víc jak 500 USD na 4 osoby
Já jsem se nikdy nepotápěl, ale dost by mě překvapilo, kdyby se mohlo potápět bez absolvovaného kurzu a zvlášť v USA. Sám mám skvělé zážitky i z „pouhého“ šnorchlování s velrybami na souostroví Tonga, se žralokem velrybím u Ningaloo Reef v Západní Austrálii nebo i s lachtany kalifornskými u mexického La Pazu (Isla Partida).
Hotovosti v USA moc potřeba není, když tak vyberete z bankomatu. Karet budete mít víc, kdyby něco. Mně zrovna banka zablokovala kartu, když jsem tam byl už sám, protože jim po 6 týdnech na Havaji přišlo, že mi ji někdo zneužívá 🙂
Diky moc, tak to vyypada, ze budeme 2 cely dny a dve pulky na Oahu a po 5 dnech na BI a Kaui, myslite, ze je to dobre rozlozene? A mam jeste jeden dotaz, letime pres Seattle, kde mame zhruba 7 h casu, do mesta by to melo byt pul hodky, myslite, ze je realny to stihnout? Premyslela jsem, ze se tam dovybavim novou zrcadlovkou a objektivem, nevite, kde se to da dobre sehnat? Havaj je sice taky soucasti USA, ale predpokladam, ze to tam bude drazsi…
Jo, to rozhození zní to dobře.
Ohledně layover v Seattlu, jestliže toto je první přistání v USA, tak musíš počítat nějaký čas než projdeš na imigrační, pak si vyzvedneš kufry, a jdeš na celnici. Pak zase odevzdáš kufry na let na Hawaii.
Jestliže Ti jěště zbude čas, tak můžeš udělat něco jako Space Needle nebo tůru Boeingu, ale je hodně různých layover tůr Seattlu. Viz.
http://seattle.layoverideas.com/
http://www.examiner.com/article/5-things-to-do-seattle-on-a-layover
http://www.layoverguide.com/2013/11/seattle-on-layover.html
Ohledně fotografických aparátů, tak myslím že normálně každý to kupuje přes internet. Je to o 30-40% levnější.
Rozložené je to dobře. Zavazadla snad odbaví až do Honolulu. V USA je nižší daň na zboží, ale v každém státu jiná. Levnější ceny tam v průměru jsou, ale v centru Seattlu to asi žádné terno nebude. To už spíš nějaké akce v nějakém obchodním centru na předměstí, ale jak se tam dostat, když to neznáš a nemáš auto? Internet, který by byl nejvýhodnější, pro Tebe nepřichází v úvahu. Také je pak otázka, jak případně reklamovat po návratu z USA.
Promiň, ale nechápu. V ČR se nedá kupovat přes internet?
Lenka chtěla nakupovat v USA, ne v ČR. Asi kvůli nižší dani na zboží, která je v USA, tuším, 0-9% oproti 21% DPH v ČR. Asi i cena bez daně je v USA v průměru nižší.
JJ, máš pravdu, chtěla jsem nakupovat v USA kvůli nižším cenám. Záruku bych neřešila, budu ještě následujících 11 měsíců v Kanadě, takže do USA to není daleko. Chtěla jsem vědět, jestli nevíte nějaký názvy velkých obchodů s elektronikou v USA, že bych se podívala i na jejich website a v Seattlu už pak šla na jistotu…
jdi na amazon.com to mas nejjednodussi , stejne tak v Canade amazon.ca
JJ, Libor má pravdu, chtěla jsem nakupovat v USA kvůli nižším cenám. Záruku bych neřešila, budu ještě následujících 11 měsíců v Kanadě, takže do USA to není daleko. Chtěla jsem vědět, jestli nevíte nějaký názvy velkých obchodů s elektronikou v USA, že bych se podívala i na jejich website a v Seattlu už pak šla na jistotu…
Tak vcera jsem se z Havaje vratila, bylo to uzasny, ale chtelo by to fakt vic casu na relax, Kalalau trail nadhernej, ale trosku nam prselo a klouzalo jak blazen, Waimea valley zahaleno do mlhy, takze vyhledy zadny, jinak Big Island super, Oahu taky pekny, jen v busech jsme stravili zbytecne dost casu a je v nich dost kosa, takze pokud busem, mikinu s sebou a sedet na zadnich vyhrivanych sedackach :-)A pokud ma nekdo dotaz, tak uz taky muzu mozna poradit 🙂 Aloha!
Tak vcera jsem se z Havaje vratila, bylo to uzasny, ale chtelo by to fakt vic casu na relax, Kalalau trail nadhernej, ale trosku nam prselo a klouzalo jak blazen, Waimea valley zahaleno do mlhy, takze vyhledy zadny, jinak Big Island super, Oahu taky pekny, jen v busech jsme stravili zbytecne dost casu a je v nich dost kosa, takze pokud busem, mikinu s sebou a sedet na zadnich vyhrivanych sedackach :-)A pokud ma nekdo dotaz, tak uz taky muzu mozna poradit 🙂 Aloha!
Pokud tam chceš kupovat běžné zrcadlovky typu Nikon D5200 tak se to ve Státech nevyplatí, protože i při nákupu přes Amazon je rozdíl základního setu (tělo + 18-55mm objektiv) v cca. 2500Kč a to za cenu, že se připravíš o záruku, což asi není dobrý nápad když je teď všechno šmejd in China.
Aloha, je fakt skoda jet az na Havaj a nevidet Maui…a jeste k tomu ve velrybi sezone… Navic jenom na Maui jsou plaze, kde se da i koupat.
prset bude stejne na Kalalau jako v Hane…severni pobrezi…ale v hane aspon neco uvidite i bez celodennich treku. Kalalau bez permitu muze vyjit a taky sakra nemusi…asi nejsem jediny clovek, ktereho tam nachytali policajti, kteri proste jednou velmi brzy rano pristali ve trech vrtulnicich a honili vsechny, co tam kempovali…no, muzu vam rict, neutecete jim. a hlavne havajske treky nejsou pro kazdeho – nejsou to zadne americke chodnicky a hodne ovlivni pocasi, tak se muzete dostat do nebezpecnych situaci.
Urcite nesahejte na morsky zelvy – nejen, ze skutecne dostanete $5000 pokuty, ale hlavne, havajske zelvy po dotyku lidske kuze onemocni a potrati, pokud jsou tehotne!
Je zkazano prevazet mezi ostrovama ovoce a zeleninu a vyvazet z ostrovu byt jen malinky kousek lavy!!
Hotovost kilo na cloveka je dost malo, ale asi si pak budete vybirat nebo platit kartou. Jen si neberte cesky koruny ani eura, toho byste docela litovali.
Jo a potapeni je mozne jakekoli, jen zalezi na tom, koho znate 🙂
Škoda to sice je, ale lepší než mít jen 3 dny na každý ostrov a mít z toho honičku. O těch plážích to je pěkný nesmysl. Většina turistů jezdí na Havaj za koupáním a že by jezdili jen na Maui určitě není pravda. V zimě jsou větší vlny na severních plážích, takže tam v tu dobu není vhodné koupání na žádném ostrově, i když na Kalalau Beach se tehdy poblíž břehu (před místem lámání vln) dalo plavat, ale je třeba dát pozor na proudy. Výborné koupání bylo na západě Big Islandu třeba u jednoho kempu v jižní části pobřeží nebo v Kealakekua Bay, kde lze hezky šnorchlovat nebo pádlovat na kajaku ke Cookovu památníku (někdy i s delfíny),
http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g60580-d109549-Reviews-Kealakekua_Bay-Captain_Cook_Island_of_Hawaii_Hawaii.html
dále na jihu Kauai (tam je u jednoho kempu i krytá zátoka) a samozřejmě na Waikiki, kde je jistě dost lidí, ale na východě Oahu se dá také dobře koupat a třeba na pláži Malaekahana u kempu skoro nikdo nebyl (byl jsem tam asi 2 dny s výjezdy do okolí).
Na západě Maui jsem měl docela velké vlny, dobré na proskakování, ale je fakt, že kromě krytých zátok na jiných ostrovech je nejklidnější moře (dobré pro malé děti) na jihu Maui. Je tam dokonce i clothing optional beach, takže s výše uvedeným bych souhlasil, pokud by tam bylo uvedeno: Navic jenom na Maui je plaz, kde se da i koupat oficiálné bez plavek 🙂
Kalalau trail i stezky u Kalalau Lookoutu jsou na SZ pobřeží a i podle jiné vegetace je poznat, že je to už sušší část než SV pobřeží u Hany. Prvních pár km Kalalau trailu je vlhčích, roste tam třeba hodně orchidejí, ale dál už moc ne. Haleakala je vyšší a šiřší než Waialeale, takže vytvoří více deště, i když na svazích Waialeale bylo naměřeno svého času nejvíce srážek na světě. Na těchto návětrných svazích na Kauai ale nevedou žádné cesty, jen ten začátek Kalalau trailu je na okraji této oblasti. Aktuální počasí ale záleží na štěstí.
takže k té hotovosti, tak 100 USD na osobu bude stačit? ještě teď řeším nákup plynového vařiče, asi bych to viděl něco od Coleman, asi F1 Lite nebo Spirit. Jak je to ale s kartušema na Havaji, na ten Coleman tam seženeme v pohodě? a jak řešit světlo při kempování? budou stačit čelovky nebo koupit i plynový svítidlo?
Když my jsme letěli na Havaj, tak jsme si vzali nový vařič na tekutý líh. Podle tehdejších pravidel, nesmí se převážet vařiče ve kterých kdykoliv bylo palivo (i když se převáží bez paliva), ale je možné převážet vařič nový. Toto pravidlo se mi zdá správné, a jako cestující bych nechtěl aby to jiní dělali. Nevím jak to je dneska, ale pochybuji že by to už dovolili.
Kdybych si nyní bral vařič, tak bych to dělal asi na bombičky, které bych si tam koupil.
Ohledně světla: nevím jak Ty normálně kempuješ, ale my používáme plynové světlo jen když kempujeme ve velké partě, opíjíme se, máme velký oheň, atd. Normálně když jedeme kempovat jako rodina, tak používáme jen baterky. Nedovedu si představit že bych bral sebou do letadla plynové světlo. Ale samozřejmě že to záleží na Tobě.
V dobu kdy vy pojedete, tam slunce vychází mezi 6:50 a 7:00 a zapadá mezi 18:30 a 18:40.
Když to bude vařič se závitem, tak je jedno, jestli to je Coleman, VAR nebo třeba Camping gas, protože je to kompatibilní. Já měl typ bez závitu, na který se v USA shání kartuše obtížněji. Mají tam i jiné typy. Jestli použitý nebo nový je úplně jedno.
Když už světlo, není lepší nějaké do baterie auta? To budete mít většinou vedle a na Kalalau byste stejně netáhli nic než čelovky. Já si vždy vystačím s čelovkou, jen v Austrálii jsem měl i světlo na autobaterii. Na stavbu stanu si můžete posvítit světly auta.
S hotovostí je to individuální, já třeba raději platím menší částky nebo v restauracích hotově. Pak by 100 USD nemuselo stačit, ale jak jsem psal, snadno se vybere z bankomatu. Budete se často koupat, takže není dobré mít moc hotovosti někde v autě, ve stanu nebo na pláži.
Jestliže kupuješ Nikon, tak to není žádný šmejd, ať je to vyráběné kdekoliv. Záleží na výrobci, né na tom kde to je vyrobené. Některé Nikony co vlastním byly vyrobeny v Japonsku, a jiné v Tajsku, a jsem spokojený s kvalitou stejně.
Nepíše se rok 1950, když byly rozdíly mezi vyrobenými kamerami. Dnešní kvalita foťáků a čoček je určená inženýrstvím a né výrobou, protože všechna výroba je automatovaná.
je potřeba do letadla nějak upravit krosnu, třeba schovat do nějakýho vaku? nebo to stačí omotat folií nebo jim to nevadí?
Já normálně cestuji s krošnou co má vnitřní rám a je kovertabiliní, ale když cestuji krošnou co má rám venku, tak to normálně dám do velkého pytle. Něco jako se prodává hokejistům. Jde o to že ty různé řemínky se často někde zaseknou na běžícím páse, nebo se Ti to nějak rozdělá.
Nevím jaký rám máš, ale často lidi co cestují letadlem kde se s tím háže naříkají že se rámy na krošnách lámou. Jestli máš nějakou starší krošnu s hliníkovým rámem, tak bych ten rám nějak v pytli zamotal do spacáku.
S krosnou s rámem jsem nikdy necestoval. Jestli myslíš normální batoh, tak omotání igelitem (asi za 95 Kč) je v tvém zájmu, protože snižuje riziko poškození a vykradení. Cestou zpět to nedělám, protože je to jednak dražší a jednak doma bych si poškozený batoh snadněji opravil než v cizině.
My jsme se ted vratili z Havaje a na ostrove Maui jsme zkusili i s detma snuba – super potapeni bez bomby! ta je na raftu, ke ktere vede „hadice“. Videli jsme zelvy a spoustu barevnych ryb! A nas instruktor Adam byl super! Doporucujeme shorline snuba. my byli v hotelu Honua Kai a potapeli se primo z plaze pred hotelem. Luxus 🙂
můžu se zeptat na tu SNUBU, jak dlouho trvala a na kolik to přišlo?
hankeys psal:
no jedná se mi o ten noční ponor s mantami, kterej není určitě nijak hlubokej. Je tam na výběr DIVE s bombama, kdy stojíš na dně, nebo SNORCHEL, kde zas ležíš nahoře na vodě. Daleko větší zážitek by byl ten DIVE, ale nevím, jestli potřebujeme nějaký zkoušky
No, zní to jako SCUBA. Jestli to vážně je SCUBA, tak samozřejmě že budou chtít vidět legitimace, a možná taky logbook. Dostat začáteční legitimaci (Open Water) mi přišlo asi náročné časově jako dostat řidičák. Je to sice dosti príma se potápět ale musíš toho hodně vědět, hlavně když jsou nějaké nouzové situace. A na night diving potřebuješ projít specialiání třídou na night diving (je asi tucet různých specializací). Já mám jen Open Water, a v žádným případě bych se necítil kvalifikovaný dělat něco v noci.
Snuba je prave dobra v tom, ze neni treba vubec zadna legitimace a zkusenosti ani treba se snorchlovanim a ponorite se klidne do 7mi metru! A mohou se potapet i male deti, to vyhovovalo nam.. Trvalo to celkem asi 2.5 hodky – prevleceni do neoprenu, priprava na plazi a pak ponor. Stalo to asi 150 dolaru na osobu a mohli jsme si ponor vyzkouset napred zadarmo v bazenu primo v hotelu.
Hledame partnery nejlepe manzelsky par pro cestu do new yorku dale autem do los angeles a havai . Cestu chcem uskutecnit v zari cca 25 dnu. Je nam kolem 50 ti let.
Nejkratší cestou to je z NY do LA přes 4500 km a pokud chcete vidět nějaké zajímavé NP, města atd., bude to o dost víc – asi přes 6000 km. Pak už vám na Havaj moc času nezbyde. Nebo projedete tu trasu tak rychle, že už moc dalšího neuvidíte.
Ahoj Bronislave!
Já vím že to táhne jet přes celou USA, z Východního pobřeží na Západní, ale snad jen když chceš říct si: jo, udělal jsem to! Ale osobně se domnívám že by to byla chyba, protože by jste strávili zbytečně moc času v autě. Ono to vážně je dosti daleko, a moc by jste z toho neměli.
Doporučil bych něco takového: asi jeden týden New York a Washington. Pak přeletět z východu na západ, a udělat si 2 týdení okruh. Pak letět na Maui.
V New Yorku a ve Washington ani nebudete potřebovat auto. Tam se všude dostane pěšky, nebo metrem. Parkování je drahé a těžko se hledá, tak bych si nevypůjčil auto ani kdyby mi to dali zadarmo.
Mezi New Yorkem a Washingtonem je spousta autobusů a vlaků. A ve Washingtonu se dostaneš na letiště metrem.
Z DCA (či JKF, LGA, EWR, BWI, PHL) si zaleťte jednosměrnou letenkou někam na západní pobřeží kde si vypůjčíte auto a projedete to. Udělejte něco jako LA > SF > Yosemite > Tahoe > Salt Lake City > (i Yellowstone, jestliže vážne rádi jezdíte) > Arches Nation Park (N.P.) > Bridge N.P. > Bryce NP > Zion NP > Grand Canyon > Las Vegas > Death Valley > Joshua Tree > Los Angeles. Nebo začněte kdkoliv po této okružné cestě. SFO, OAK, SLC, PHX, LAS, atd.
Přeji štěstí.
Ahoj pdmlynku, to nemůžeš snad myslet vážně doporučovat jako 2-týdenní výlet to vše uvedené v posledním odstavci. Já jsem projel něco podobného bez SF, Tahoe, SLC a Yellowstonu, ale s něčím navíc, co bylo nedaleko od trasy, za 4 týdny a bylo to 7200 km. Z Cedar City by to bylo do Yellowstonu 1000 km, další stovky km po něm (také min. 2 spíše 3 dny, já tam byl později 4 dny a ujel v parku asi 500 km) a pak zpět zase 1000 km do Bryce C. To bych raději jel 2,5 týdne z NY do LA, i když já bych spíš navrhoval kompromis letět do Denveru nebo aspoň do Chicaga (čímž by se ušetřilo min. 2900 km resp. 1300 km) a pak teprve jet autem.
Btw Bridge N.P. má být Natural Bridges N.M.? Tam jsem nebyl, ale doporučil bych ho možná jako náhradu za Arches NP pro ty, co mají málo času, cestou mezi Bryce C. NP a Monument Valley. Skalních mostů je v Arches dost. Kdo má času víc, měl by jet kromě Arches spíš do Canyonlands NP.
Ono to zní že Bronislav rád jede dlouhé štreky autem, tak jsem toho navrhl dost. Ale možná že máš pravdu, a že by to bylo i pro něho dost.
No, já myslím že nemá cenu letět z východu jen do Chicága. To moc nepomůže. To radči ať letí do Denveru a od tam tuď to švihne do LA přes colorado, Utah, Nevadu či Arizonu. A nebo ať jede z už ze SLC.
Jó, máš pravdu s Natural Bridges N.M. Já myslel že to byl N.P.
Já bych se úplně vykašlal na ty hnusná města na východním pobřeží, kde se nedá ani jezdit autem 🙂
Letěl bych z Londýna přímou linkou BA do Denveru. V Coloradu je obecně krásná příroda a není tam tolik lidí. Dá se odtud krásně dojet do Yellowstone a pak samozřejmě dál – Salt Lake City, asi přes poušť po liduprázdné hwy 80, Lake Tahoe, San Francisco, Yosemite atd. Podle toho, co se časově zvládne.
Kdybych se měl rozhodovat, zda New York a Washington nebo Yellowstone, tak bych nepřemýšlel ani chvilku.
Mě se Yellowstone, Yosemite, Lak Tahoe, atd. líbí. Ale líbí se mi taky Manhattan a Washington D.C. Myslím že týden na východě, 2 na západě a 1 na Maui zní dobře.
Mě šlo o to nabídnout nějakou alternativu. Mrzí mě, že na podobných cestách se vždy jako první škrtá Yellowstone, protože je prostě stranou a nedá se stihnout. Také do krásných hor Colorada se moc Čechů nevydává – taktéž nezbývá většinou čas.
Jak píšeš – týden na východě, 2 na západě a 1 na Maui zní určitě dobře, jen ten Yellowstone se tam zase nevejde 🙂
Mjsme v roce 2010 jeli z Vancouveru pres LasVegas do Yeloustone, takze ted radeji jihem z New Yorku do LOs Angeles
Ahoj,pokud by jste se vraceli ze San Francisca do L.A., jeďte určitě po PCHigway, podél Pacifiku, přes Monterey, Hearst Castle,Santa Monica, je to něco úžasnýho :-))
Hawai jen tyden a za zbyvajicich 18 dnu ujet 4500 km. Tak to bude vzpominka, pojedete každý den nebo někdy ne a budete se kochat?
Ja vim ,ale mame na to 28 dnu i s cestou a na havaji chceme byt jen tyden a to na maui
zdarec, myslíte si, že na imigrační bude stačit něco takovýho…ti se kterýma jedu neumijou ani slovo anglicky, že bych jim to vytiskl na papír a oni by to tomu úředníkovi dali 🙂 nebo je to blbost?
Hello, my name is XXX. I am very sorry, but I dont speak English. I am a turist from Czech Republic and going with my 3 friends to Hawaii. I work as a mechanic at food industry. We want to experience the beauty of the Hawaii. We will be there for 3 weeks and will be accommodated in Waikiki Beach Side Hostel in Honolulu. We have already bought a return ticket, leaving Honolulu at Saturday 15. March. I have 150 USD in cash and a credit card.
Vykašlal bych se na to. A rozhodně bych tam nepsal že máte 150 dolarů na tři týdny.
a proč to tam nepsat? jakože moc nebo málo? sem vyčetl, že se na to na imigračním ptají, kolik táhneš love…
Nevím jestli to má nebo nemá cenu. Zeptej se na Chicago-cz.com
Jinak 150 USD je něco co vy 4 utratíte za jednu dobrou večeři, a není to žádný rozpočet na týden. Možná že tím myslíš že budete jen utrácet na kretitkách, a že si vyzvednete peníze u bankoautomatu na Hawaii.
S takovou situací zkušenost nemám, ale asi tím nic nezkazíš. Třeba bude stačit, že tam u nich budeš ty jako překladatel.
a po stránce informací je to dostatečný, nebo něco dopsat?
Já letěl přes Koreu a na Havaji se ptali asi jen na jídlo. Se vstupem do USA z Evropy nemám zkušenost.
To jsem blazen, uz ani neumim vkladat prispevky….Tak vcera jsem se z Havaje vratila, bylo to uzasny, ale chtelo by to fakt vic casu na relax, Kalalau trail nadhernej, ale trosku nam prselo a klouzalo jak blazen, Waimea valley zahaleno do mlhy, takze vyhledy zadny, jinak Big Island super, Oahu taky pekny, jen v busech jsme stravili zbytecne dost casu a je v nich dost kosa, takze pokud busem, mikinu s sebou a sedet na zadnich vyhrivanych sedackach :-)A pokud ma nekdo dotaz, tak uz taky muzu mozna poradit 🙂 Aloha!
tak jaký nakonec rozdělení dnů jste si navrhli a jaký místa navštívili? a kempovali jste tam nebo hotely?
Lenko,jedeme v kvetnu-kde jste spali?Jake bylo ubytovani?BnB,campy,hotel? Jedeme Kauai, B.I a pak Oahu.Celkem 7+6+3 dny.Diky za aktualni info.
Tak nakonec jsme meli po 5 dnech na Kauai a Big Island a 2 cely a 2 pulky na Oahu. Ale popravde, chtelo by to vic casu, clovek byl unaven neustalym se premistovanim a jeste tamto videt a toto a na relax moc casu nezbylo. A do toho vas parkrat zaskoci pocasi, na Kauai celkem dost prselo. S ubytovanim jsme meli tak trochu stesti v nestesti, jelikoz jsme meli prislibeny couchsurfing v Honolulu, ale ten clovek se pak uz neozval a vsechny hostely uz mely obsazeno, takze jsme sedeli u Mcdonalds kvuli wifine a hledali neco na netu a nejaky dedula nam tam nabid, ze muzeme spat u nej za 15 dolaru na noc. Oahu jsme projeli kolem busem, stoji to sice jen 2,50, ale je to zdlouhavy a neustale presedani a cekani na dalsi pripoj. Krasna byla Makapuu beach, super na bodysurfing na jihu, na severu pak Waimea bay, kde by mely byt v zime az 15m vlny, my meli tak 3metrovy, ale i tak pekny, po ceste dolu zastavka v Dole plantation na ananasovou zmrzku a Pearl Harbour byl proste super (kdyz reknete, ze jste z Cech, dostanete i letacek v cestine). Na Big Island jsme meli pujcene auto, tak jsme spali bud v aute anebo ve stanu, ktery jsme si tam koupili za 22 dolaru. Statni kempy stoji na BI 18 + 1 dolar dan az pro 6 osob (my tam byli sami, nikde ani zivacka) a county campy 20 + 2 dolary dan na osobu. Na BI se mi líbilo nejvíc, je tak rozlisny, super plaz byla Green sand beach, kam se jde asi hodinu ze South Point a pak cerna Punaluu beach, kde se na brehu zdrzuji obrovske zelvy. Na Mauna Kea jsme vyjeli autem (nikdo nas neupozornoval, ze se nesmi), akorat ze se vecer prihnala bourka, takze zadne vyhledy na hvezdy nebyly. Super byla i cesta z Hilo na sever, kde je scenic route a par vodopadu, Waipio lookout, snorchlovani na Kealakekua bay no a samozrejme Volcano NP byl tez super, vstup 10dolaru na 7 dni a kemp pak zdarma. A samozrejme pivovar v Kone, kde dela i jedna Ceska. Jinak auto jsme meli pujcene pres nemecke stranky za 96€ na 4 dny a kdyz jsme chteli o 1 den prodlouzit, chteli po nas 350 dolaru za 1 den. Tak jsme ho vratili a sli znovu k prepazce s tim, ze si chceme auto vypujcit na 1 den, a vypocitala nam 62 dolaru, tak jsme to vzali, furt levnejsi jak hotely (hostely byly i v Hilu opet vyprodane). No a na Kauai jsme byli zas pres couchsurfing zadarmo u jednoho Amika, jednu noc v aute na parkovisti, kde zacinal Kalalau trail a dalsi ve stanu na Kalalau beach za 22 na osobu, ale nikdo nekontroloval. Misto povolenych 60 mist tam zije asi 250 lidi, cemuz odpovidal i zavan ze zachodu. Na Kauai nejlepsi snorchl na Poipu beach, no a Waimea valley a Kalalau lookout bohuzel v mlze, nejsevernejsi misto Havaje Kilauea Point taky celkem pekny, no a Kalalau trail uzasnej, ale pokud mate vic casu, tak zustat aspon 2 noci, protoze fakt jdete cely den tam a druhy den cely zpatky, jste mokry, spinavy, zablaceny a na odpocinek moc casu neni a skoro kazdou hodinu trochu sprchlo, ale i tak se mi to libilo. A na Kauai jsme si chteli zamluvit auto az v malych pujcovnach s tim, ze by to melo byt levnejsi, ale zrovna bylo na ostrove celkem dost lidi a ceny se behem 1 dne zmenily z 30 dolaru na 100 za den, takze fakt doporucuje mit predem vse zarizeny. A povoleni do kempu jde tez online, jen to musite mit vytiskly ci to musite ukazat na telefonu nebo nekde, ze to mate zaplaceny. No to je tak ve zkratce vse 🙂
Ahoj, to je spousta zajímavých aktuálních informací. Nevidět ostře řezané útesy Na Pali nad Kalalau Valey je tedy smůla. Já jsem je začátkem února viděl každý ze 4 dnů, kdy jsem byl nad či pod nimi. Kromě prvních pár km byl povrch Kalalau trailu suchý.
Před 5 lety byl v USA vrchol krize, takže s hostely nebyl většinou problém, ale teď to chce rezervovat. V kempu u Kalalau Beach asi už dlouho nebyla kontrola, ale občas nastane. Všechno se stihnout nedá, já pro nedostatek času mj. neviděl ty 2 pláže na jihu BI.
Ty county kempy na BI stojí 20 USD za místo + 2 USD daň na osobu nebo 22 na osobu? Na Kalalau trailu to tak je, ale tam snad ne.
O tom, že autobusy na Oahu jsou snad nejstudenější místo na Havaji, psali už tehdy v Lonely Planet. Jezdit se s nimi dá i bez přesedání, pokud se to dobře naplánuje (snad se to za 5 let nezměnilo). Z Waikiki jezdí přímý k Sea Life Parku u Makapu’u Beach (staví u Hanauma Bay) a jinak jezdí přímý z Honolulu tunelem na východní pobřeží (to je rychlé) a pak dál k nejsevernějšímu cípu. Po přestávce pokračuje podél severního pobřeží a vnitrozemím zpět do Honolulu. Jiné autobusy tuto trasu jezdí po směru hodinových ručiček.
Kilauea Point je nejsevernější místo z těch havajských ostrovů, které mohou turisti navštěvovat, z těch malých na SZ se dá jet snad na Midway.
Lenko diky za info-muzes mi napsat kde jste koupili ten stan a resili jste karimatky,spacaky?chteli jsme koupit stan v CR- ale pouzijem ho jen tak 5x-tak nevim zda ho tahat prez pul sveta?diky za odpoved. 😀
Ty county campy jsou bohuzel 22 na osobu https://hawaiicounty.ehawaii.gov/camping/welcome.html;jsessionid=94558922063331E65EB374AC2D349A3E.luka state campy jsou 19 na stan pro az 6 osob, ale na BI jsou jen 3.
Stan jsme koupili v Hilu ve Walmartu (je to po ceste z letiste), ale byl to jen Junior Scout Dorm Tent za 22 dolacu a velky jen 180cm, ale na tech par dni stacil, maly a lehky. Jen jednou se nam vevnitr zpotil ve Volcano NP, ale dest na Kalalau nepropustil. Karimatky staly kolem 20 dolaru a spacaky jsme meli svoje.
Moc dekuji za info-moc nam to pomohlo-tak uz at je kveten a Havaj muze zacit.
devce, koukni na walmart.com a muzes se dopredu kouknout co potrebujes a kolik to stoji a nemusis to tahat z cech
Moc dekuji za info-moc nam to pomohlo-tak uz at je kveten a Havaj muze zacit.
Gratuluji Ti. Zní to báječně.
Pokud jedete na havaj ted a chystate se na treky na sopkach, pripravte se na poradnou kosu, led na Haleakale a ZAVEJE snehu na Mauna Kea. Ted tam zrovna zachranili jednoho kluka, ktery s sebou mel nastesti spoustu vybaveni, tak to dal, nez ho nasli.. Davejte pozor!
http://www.hawaiinewsnow.com/story/24595577/hiker-caught-in-snowstorm-rescued-from-mauna-loa
Na tech strankach najdete i aktualni pocasi!
A neignorujte to – pokud je hlasena povoden, davejte bacha kolem rek a potoku – bleskova povoden je na Havaji castym jevem a dokaze vas minimalne odriznout od sveta. Behem par vterin je pak z vyschleho koryta divoka reka!
A jeste k tem plazim, pokud nemate na BI moc casu, neztracejte cas se zelenou plazi – je to daleko – jak lenka psala, hodinu chuze ze SP a neni to zrovna plaz na koupani..
Cerna plaz se zelvama super, to je cestou a kazdy to najde, jen pozor – na zelvy nesahat! Po dotyku s nasi pokozkou jim vyrustaji nadory a pokud je zelva tehotna, okamzite potrati!!
A jeste poznamka – kaminky lavy se nesmeji odvazet z ostrovu.
Pau
dovolim si nesouhlasit, green beach je uuuzasna, koupacka senza a da se tam dojet. Mistni se zivi tim, ze tam za mensi poplatek turisty zavezou, Preji super dovcu
Zajimave cteni pro vsechny kempare
http://www.mahalo.cz/havajske-ostrovy/clanky-o-havaji/havaj-ma-sve-mouchy-spis-stonozky.html
Ahoj,
jela bych rada, ale mam volno az v breznu (cca od 8.3.) tak kdybyste to meli taky tak, dejte vedet na:
sw********@ce*****.cz
jsem celkem mlada a rada bych se nekam podivala na dyl.
ještě bych měl dotaz k převozu chlastu a cukrovinek. Máme na havaj dovézt jedné známe 2 flašky rumu a margotky 🙂 bude to v pohodě převézt nebo to radši neriskovat?v tom ledadle by se muselo asi vyplnit, že převážíme potraviny, ne? a pak bychom mohli jít na kontrolu. nebo jak tohle funguje? díky
cokolada a cukrovinky privezt muzes. Syry muzes take, nesmis maso, rostliny atd.
Nevím, jak je to v kontinentálních USA, kde budete přestupovat, ale na Havaji jsem asi měl zaškrtnuté jídlo ve formuláři z letadla a pak ukázal, co mám (nebyla to zvláštní kontrola, jen se ptali při razítkování pasu). Margotky by snad měly být O.K., když tak je hned sníte. Alkohol má obykle nějaký limit na osobu, spíš bych se bál, aby se nerozbila flaška v batohu.
díky, něco jsem si o tom načetl a neměl by v tom být problém – litr alkoholu na osobu a cukrovinky bez náplně by taky měly být v poho…
ještě jeden dotaz před odletem 🙂 před týdnem mi volali z banky, že mi blokují kreditku, že díky nákupům v USA došlo k úniku informací, nová kreditka mi stihne asi dojít před odletem, ale bude na ní jiný číslo…nebude to problém při vyřizování rezervací, který mám zamluvený na starý číslo kreditky? neřešil to někdo? díky
Já jsem na Havaji ani v USA moc takových rezervací neměl a nepamatuju si, jestli chtěli vidět kartu, kterou jsem si něco rezervoval a že by musela být stejná. Vím jen, že u Thai Airways (při jiné cestě) bych v takovém případě přišel o již zaplacenou letenku. Ti na to ale upozorňují předem, že stejnou kartu, kterou jsem platil jim musím ukázat před odletem.
Jak vam ta cesta dopadla?
cesta byla parádní a dopadlo vše dobře, všechny problémy jsme vyřešili jedna dvě a žádnej velkej problém nebyl. Rozvrh ostrovů se povedl, podařilo se navštívit skoro všechny místa z plánu https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zYoyvJilzqAY.kj0ZfnIempKk
jinak fotkovej report na FB https://www.facebook.com/hankeys
Zdravím místní cestovatele, ráda bych se s váma poradila o plánu cesty na havaj. Jsme 2, letíme v únoru a máme čistého času 13 dní. Přiletíme na Honolulu a odlétáme z Kona, takže 2 ostrovy jsou jasné, ale po pročítání popisů Kauai a Maui mám dojem, že to jsou ty hezčí ostrovy a nevím jestli zkusit stihnout všechny 4, případně který vybrat jako třetí… Spaní plánujeme v kempech nebo v autě, a chtěly bychom spíš aktivní dovolenou – pláže (šnorchlování, škola surfu), příroda, vyhlídky… Máte nějaké doporučení třeba vzhledem k počasí? Nabyla jsem dojmu, že Kauai v únoru stejně nemá cenu, protože ta hezčí část touhle dobou proprší…nevim jak je to třeba s atrakcemi typu želvy a velryby – kdy je jejich sezóna a kde… Vím že to tu už bylo hodněkrát, ale budu ráda za tipy na jednotlivé ostrovy (a kolik dní byste na kterém strávili) s ohledem na to, že to bude v únoru.
Díky!
Ahoj, Kauai (hlavně jeho západ) a Maui (hlavně východ) jsou hezčí ostrovy než zbývající, ale na Big Islandu je velmi zajímavý Hawai‘i Volcanoes NP a moc krásný je vrchol Mauna Kea, zvlášť v zimě, pokud je sníh a nejlépe před západem slunce. Oahu má zase krásné pobřeží na mnoha místech a strmé zelené svahy (trochu podobné jako na Kauai) okolo Ho’omaluhia Botanical Garden. 1 z nejlepších možností na Havaji na šnorchlování je v Hanauma Bay, na pozorování surfařů je nejlepší severní pobřeží (Banzai Pipeline). Všechny 4 bych za 13 dní nedoporučoval, to se uhoníte. Jestli přidat Kauai nebo Maui záleží na tom, jestli chcete jít Kalalau trail (pak Kauai) nebo jen kratší procházky u Road to Hana a jednu na asi 3 h. do „kráteru“ Haleakaly (pak Maui).
Není pravda, že sever Kauai v únoru proprší (a třeba Nualolo Trail nebo Kalalau Lookout je v sušší části). Prší podobně na návětrných stranách Maui a BI jako na severu Kauai. Na Oahu jsou nižší hory, tak asi prší méně, ale jsou dost vysoké na to, aby v Honolulu téměř nepršelo. Já jsem byl v únoru 10 dní na Kauai a 15 dní na BI a téměř mi ani nezapršelo. Ani v březnu na Maui a Oahu moc nepršelo.
Želvy jsou např. na západním pobřeží BI a velryby jsou tam vidět také (ty nejlépe v zimě, jsou tam od listopadu do května). Nejvíce velryb je u jižního pobřeží Maui.
Na školu surfu mít čas nebudete, když toho chcete vidět za 13 dní hodně. A pokud byste ji chtěly, nepočítej, že budete spát v autě nebo v kempu. Kempy jsou spíš v přírodě, dál od civilizace. Se spaním v autě mimo kemp moc nepočítejte. Leckde si to hlídají a auta nechaná večer na parkovišti, kde je cedule se zákazem nočního parkování, i odtahují. Ohledně možného rozložení dnů se podívej na příspěvky Lenky 29.12.2013 atd. v tomto vláknu.
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
Olinalá: poklad na konci světa
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou. UKONČENO
Nové články
Olinalá: poklad na konci světa
Neznámá Mauritánie
Vánoční trhy od Brém až po Berlín.. a mnohem dál
Vybavení na cesty
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.