Ahoj. Všimli jsme si, že máš zapnutý AdBlock. Prosím, pozastav si pro HedvabnaStezka.cz blokování reklamy. Díky tomu můžeme zajistit více zajímavých článků o zemích světa, cestopisy, reportáže. Navíc se snažíme zobrazovat jen reklamy s cestovatelskou tématikou, podporujeme touto cestou i mnohé charitativní projekty a neziskovky. Snad tě nebudou moc rušit. Děkujeme! Redakce HedvabnaStezka.cz
Ahoj, sepsala jsem cestopis z našeho letošního putování po Borneu. Pro inspiraci ostatních cestovatelů přidávám odkaz, třeba to někomu pomůže v cestovatelských plánech: http://blog.antonindanek.cz/clanek/brouzdani-bujnym-borneem-2014/
Zkušenosti čtenářů
Tomáš
Ale jo. Malá, zrzavá vypadá sympaticky 🙂 Kontakt by byl?
Ahoj,
moc hezky udělaný cestopis!!!
Museli jsme se v okolí KK a Semporny míjet tak o dva tři dny.Jinak souhlas Semporna je peklo na cestě do ostrovního ráje.
pekný estopis.) nechce jet nekdo na borneo v září?
zuzi
Moc díky za super cestopis! Chytáme se tam za čtrnáct dní, tak to dost pomůže:-)
A máte i moc krásné fotky!
Chci se zeptat jak jste to tam řešili s foťáky – zvládali 90% vlhkosti a nebo jste na to měli nějaké obaly atd.?
Díky za odpověď
Ahoj, díky za reakce! Foťáky to přežily. Měli jsme s sebou jeden vodotěsnej, což je opravdu nesporná výhoda a zrcadlovku, kterou jsem ale chránila dost (uzavíratelnej průhlednej sáček, na to voděodolnej vak, to vše narvané do té klasické foto-kabelky). Nabíjela jsem to jen na bezpečném suchém místě. Ať se vám líbí!
Stefano
Je možné vše podstatně vidět v okolí Kota Kinabalu nebo je nutné se přesunout do Sanadakanu na orangutany? Popr. V Sarawaku a jeho okolí? Budu tam asi 12 dni a nechce se mi moc přesouvat – ty vzdálenosti jsou dost velké a zabere to dost času…
Tereza
Stefano:
Ahoj Stefano, zalezi na tom, co myslis tim „vše podstatné“. U Kota Kinabalu samozrejme neuvidis orangutany nebo super pláže…
Ahoj Terko, cestopis je opravdu pecka. Pro mě konkrétně je aktuálně nejčastější zdroj informací. Moc hezky napsané!!
Chtěla bych tě poprosit o pár informací:
– když kousne pijavice a teče to, jak to zastavit nebo dá se to něčím převázat?
– četla jsem, že Head Hunter Trail z Limbangu do Mulu je strašně drahej, jak se to orientovalo prosím u vás?
– že je tam obří hmyz a nevynu se mu chápu, ale lítá? Nebo je to spíš tak, že někde sedí?
– fungovali vám nějaké repelenty?
– jak je to s lokálními sim kartami? Dají se koupit a funguje nějaké připojení i na Borneu (nějaká wifi, lokální simky… )
– dá se nabíjet, resp. je elektrika a zásuvky i v pralese, nebo baterky do foťáků nabít předem?
– přežijou to i holky, který viděly maximálně větší kobylku ve svým životě? 🙂
Ahoj Veroniko, díky moc, jsem ráda, že cestopis občas někomu poslouží a nepsala jsem ho zbytečně.
1) pijavice se nám naštěstí žádná nepřisála, ale od ostatních vím, že to docela dlouho krvácí. Měli jsme na to v lékárničce připravené takové ty tampony na krev z nosu…
2) Headhunters z Limbangu do Mulu na 2 dni se všim všudy nás stál cca 2.800,-Kč na jednoho, ale mám teď dost zpráv o tom, že pan Lim asi trochu podražil….Zkus mu napsat email a zeptat se.
3) Žádnej velkej lítací hmyz jsem neregistrovala, takže klid 🙂 Ale jednou v Thajsku na luxusním ostrově Phi Phi kolem mě prolítlo asi pět obřích švábů, ty svině i lítaj, fakt hnus.
4) Repelent do tropů máme ozkoušený AUTAN, prodává se v DM drogerii cca za 100,-Kč, ale v zimě jsem ho nesehnala, nutno koupit během léta… Ale nic není 100 %…
5) Lokální SIMku jde určitě koupit, ale nepřijde mi to nutné. Wifina byla skoro všude a signál taky.
6) Elektřina je skoro všude, jen na Headhunters Trail samozřejmě nabíjet nešlo, ale hned v národním parku v Mulu zas normálně zásuvky… My ve větší skupině vozíme roztrojku, protože často je v jednom pokoji třeba jen jedna zásuvka. A samozřejmě konvertor!
7) Přežijou to všichni, neboj sa 🙂 Já osobně jsem při své první cestě do Asie byla silný hmyzo-fobik, ale jakmile se člověk trochu obrní a ujasní si, že většina hmyzu je naprosto neškodná a bojí se víc než Ty, tak je to pohoda. Nepředstavuj si to moc hrůzostrašně. Já jsem se nakonec dostala do fáze, kdy jsem v pralese v Thajsku byla ochotna zalézt do kadibudky, kde na dveřích seděl chlupatej pavouk o velikosti lidské dlaně a už neječim pokaždý, když po ulici proběhne šváb… 🙂
Ať se vám dovča povede!
Ahoj Terko,
super sepsaný cestopis! 🙂 Opravdu mě pobavil a získal jsem z něj spoustu informací.
Chtěla jsem se zeptat zda je potřeba kupovat s sebou moskytiéry nebo jsou automaticky v každém ubytování? A co návleky proti pijavicím? Jsou potřeba? (taky chcem na výlet s panem Limem). Byly potřeba spacáky při Vaší cestě?
Moc děkuji za info:-)!
Ahoj Ivone, to jsem ráda, že je cestopis trochu užitečnej. Moskytiéru s sebou netahej, všude byly a kde nebyly, byly ny požádání. Návleky proti pijavicím jsme neměli, kamarádka říkala, že to nemá žádnou cenu, dostanou se i přes uzavřené tenisky! Spacáky taky nejsou potřeba.
Tereza:
Ahoj Tery,
moc děkuji za odpověď! Ještě tě zneužiji na pár důležitých informací páč s panem Limem je trochu složitější komunikace :-D. Na trip do džungle směr Mulu je třeba mít kalhoty? nebo stačí kraťasy, koukala jsem na fotky, že jste kraťasy taky měli (ale třeba mi poradíte opak). Vzládneme džungli v teniskách nebo potřebujeme pohorky??
Ahoj Terko, přidávám se k děkujícím a pobaveným 🙂 I když jsme měli nakonec dost jiný interiář (ne, že by nás cestopis odradil 😉 ), tak jsme v něm našli pár tip (hlavně Tip of Borneo a ubytko u Howarda byla jeden z nej zastávek).
Jinak moskytieru jsme s sebou brali a ne všude byly (nebo byly potrhaný), ale nezaměřovali jsme se na to při hledání ubytka. Boty jsem měla na běhání a dobrý, jen trochu okopaný nohy, páč jsem nemehlo, lehký trekový by možná byly lepší, ale určitě ne vyloženě kotníkový pohory.
Ahoj. Jedeme ve dvou lidech nyní v září do Indonesie. Chceme strávit cca 2-2,5 týdne na Kalimantanu. Už jsme toho po světě dost projeli, jedeme na těžko ze stanem a chceme něco nekomerčního, ale rádi bychom za orangutany, resp. jejich (původním) prostředím. Zvažujeme tři varianty: a) okolí NP Kutai, b) okolí NP Gunung Palung c) NP Betung Kerihun. Prosím o doporučení co je asi pro nezávislého cestovatele nejzajímavější. Děkuji. Martin Vaigl.
Daniel
Martin Vaigl:
Dobrý deň Martin Vaigl,
s priateeľkou plánujeme cestu na Kalimantanu a zvažujeme všetky tri parky. Ako ste sa nakoniec rozhodli a aká je vaša skúsenosť?
Ale jo. Malá, zrzavá vypadá sympaticky 🙂 Kontakt by byl?
Tohle není myšleno jako seznamka 🙂
Diky za upozorneni na cestopis – je super !
Ahoj,
moc hezky udělaný cestopis!!!
pekný estopis.) nechce jet nekdo na borneo v září?
A máte i moc krásné fotky!
Díky za odpověď
Chtěla bych tě poprosit o pár informací:
– když kousne pijavice a teče to, jak to zastavit nebo dá se to něčím převázat?
– fungovali vám nějaké repelenty?
– přežijou to i holky, který viděly maximálně větší kobylku ve svým životě? 🙂
Cestopis BORNEO 2015
Dobrý deň Martin Vaigl,
ďakujem
Daniel
Ahoj, přidáváme naše zážitky a zkušenosti z cesty Sabahem na S Bornea, třeba se budou někomu hodit. Fajn cestování!
Borneo v 10 dnech
Ahoj. Abyste měli na koupalištích co číst, přidávám i můj deník ze Sabahu. 🙂
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou. UKONČENO
Časopis Travel Life píší cestovatelé pro cestovatele, tak CESTUJ!
Nové články
JEMEN – Skrytá perla Orientu
Zimní dobrodružství v evropských horách: Průvodce pro náročné turisty
Kambodža: od genocidy Rudých Khmerů až po ráj digitálních nomádů
Vybavení na cesty
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.