Malajsie, Brunej, Filipíny a Indonésie

Cestopis Borneo 2014

Tereza

Ahoj, sepsala jsem cestopis z našeho letošního putování po Borneu. Pro inspiraci ostatních cestovatelů přidávám odkaz, třeba to někomu pomůže v cestovatelských plánech: http://blog.antonindanek.cz/clanek/brouzdani-bujnym-borneem-2014/

Zkušenosti čtenářů

Tomáš

Ale jo. Malá, zrzavá vypadá sympaticky 🙂 Kontakt by byl?

Tereza

Tohle není myšleno jako seznamka 🙂

Jaro
Tereza:

Diky za upozorneni na cestopis – je super !

Lumír

Ahoj,
moc hezky udělaný cestopis!!!
Museli jsme se v okolí KK a Semporny míjet tak o dva tři dny.Jinak souhlas Semporna je peklo na cestě do ostrovního ráje.

Zdeněk

pekný estopis.) nechce jet nekdo na borneo v září?

zuzi

Moc díky za super cestopis! Chytáme se tam za čtrnáct dní, tak to dost pomůže:-)
A máte i moc krásné fotky!
Chci se zeptat jak jste to tam řešili s foťáky – zvládali 90% vlhkosti a nebo jste na to měli nějaké obaly atd.?
Díky za odpověď

zuzi:

Ahoj, díky za reakce! Foťáky to přežily. Měli jsme s sebou jeden vodotěsnej, což je opravdu nesporná výhoda a zrcadlovku, kterou jsem ale chránila dost (uzavíratelnej průhlednej sáček, na to voděodolnej vak, to vše narvané do té klasické foto-kabelky). Nabíjela jsem to jen na bezpečném suchém místě. Ať se vám líbí!

Stefano

Je možné vše podstatně vidět v okolí Kota Kinabalu nebo je nutné se přesunout do Sanadakanu na orangutany? Popr. V Sarawaku a jeho okolí? Budu tam asi 12 dni a nechce se mi moc přesouvat – ty vzdálenosti jsou dost velké a zabere to dost času…

Stefano:

Ahoj Stefano, zalezi na tom, co myslis tim „vše podstatné“. U Kota Kinabalu samozrejme neuvidis orangutany nebo super pláže…

Veronika Gréková

Ahoj Terko, cestopis je opravdu pecka. Pro mě konkrétně je aktuálně nejčastější zdroj informací. Moc hezky napsané!!

Chtěla bych tě poprosit o pár informací:
– když kousne pijavice a teče to, jak to zastavit nebo dá se to něčím převázat?
– četla jsem, že Head Hunter Trail z Limbangu do Mulu je strašně drahej, jak se to orientovalo prosím u vás?
– že je tam obří hmyz a nevynu se mu chápu, ale lítá? Nebo je to spíš tak, že někde sedí?
– fungovali vám nějaké repelenty?
– jak je to s lokálními sim kartami? Dají se koupit a funguje nějaké připojení i na Borneu (nějaká wifi, lokální simky… )
– dá se nabíjet, resp. je elektrika a zásuvky i v pralese, nebo baterky do foťáků nabít předem?
– přežijou to i holky, který viděly maximálně větší kobylku ve svým životě? 🙂

Můj email je

ve**************@gm***.com

. Budu strašně moc vděčná za jakoukoliv radu 🙂

Děkuju moc!

Tereza D
Veronika Gréková:

Ahoj Veroniko, díky moc, jsem ráda, že cestopis občas někomu poslouží a nepsala jsem ho zbytečně.

1) pijavice se nám naštěstí žádná nepřisála, ale od ostatních vím, že to docela dlouho krvácí. Měli jsme na to v lékárničce připravené takové ty tampony na krev z nosu…

2) Headhunters z Limbangu do Mulu na 2 dni se všim všudy nás stál cca 2.800,-Kč na jednoho, ale mám teď dost zpráv o tom, že pan Lim asi trochu podražil….Zkus mu napsat email a zeptat se.

3) Žádnej velkej lítací hmyz jsem neregistrovala, takže klid 🙂 Ale jednou v Thajsku na luxusním ostrově Phi Phi kolem mě prolítlo asi pět obřích švábů, ty svině i lítaj, fakt hnus.

4) Repelent do tropů máme ozkoušený AUTAN, prodává se v DM drogerii cca za 100,-Kč, ale v zimě jsem ho nesehnala, nutno koupit během léta… Ale nic není 100 %…

5) Lokální SIMku jde určitě koupit, ale nepřijde mi to nutné. Wifina byla skoro všude a signál taky.

6) Elektřina je skoro všude, jen na Headhunters Trail samozřejmě nabíjet nešlo, ale hned v národním parku v Mulu zas normálně zásuvky… My ve větší skupině vozíme roztrojku, protože často je v jednom pokoji třeba jen jedna zásuvka. A samozřejmě konvertor!

7) Přežijou to všichni, neboj sa 🙂 Já osobně jsem při své první cestě do Asie byla silný hmyzo-fobik, ale jakmile se člověk trochu obrní a ujasní si, že většina hmyzu je naprosto neškodná a bojí se víc než Ty, tak je to pohoda. Nepředstavuj si to moc hrůzostrašně. Já jsem se nakonec dostala do fáze, kdy jsem v pralese v Thajsku byla ochotna zalézt do kadibudky, kde na dveřích seděl chlupatej pavouk o velikosti lidské dlaně a už neječim pokaždý, když po ulici proběhne šváb… 🙂

Ať se vám dovča povede!

Ahoj Terko,
super sepsaný cestopis! 🙂 Opravdu mě pobavil a získal jsem z něj spoustu informací.
Chtěla jsem se zeptat zda je potřeba kupovat s sebou moskytiéry nebo jsou automaticky v každém ubytování? A co návleky proti pijavicím? Jsou potřeba? (taky chcem na výlet s panem Limem). Byly potřeba spacáky při Vaší cestě?
Moc děkuji za info:-)!

Tereza

Ahoj Ivone, to jsem ráda, že je cestopis trochu užitečnej. Moskytiéru s sebou netahej, všude byly a kde nebyly, byly ny požádání. Návleky proti pijavicím jsme neměli, kamarádka říkala, že to nemá žádnou cenu, dostanou se i přes uzavřené tenisky! Spacáky taky nejsou potřeba.

Tereza:

Ahoj Tery,
moc děkuji za odpověď! Ještě tě zneužiji na pár důležitých informací páč s panem Limem je trochu složitější komunikace :-D. Na trip do džungle směr Mulu je třeba mít kalhoty? nebo stačí kraťasy, koukala jsem na fotky, že jste kraťasy taky měli (ale třeba mi poradíte opak). Vzládneme džungli v teniskách nebo potřebujeme pohorky??

Moc děkuji !

Zuzi

Ahoj Terko, přidávám se k děkujícím a  pobaveným 🙂 I když jsme měli nakonec dost jiný interiář (ne, že by nás cestopis odradil 😉 ), tak jsme v něm našli pár tip (hlavně Tip of Borneo a ubytko u Howarda byla jeden z nej zastávek).

Jinak moskytieru jsme s sebou brali a ne všude byly (nebo byly potrhaný), ale nezaměřovali jsme se na to při hledání ubytka. Boty jsem měla na běhání a dobrý, jen trochu okopaný nohy, páč jsem nemehlo, lehký trekový by možná byly lepší, ale určitě ne vyloženě kotníkový pohory.

Jana Schlitzová

Cestopis BORNEO 2015

Martin Vaigl

Ahoj. Jedeme ve dvou lidech nyní v září do Indonesie. Chceme strávit cca 2-2,5  týdne na Kalimantanu. Už jsme toho po světě dost projeli, jedeme na těžko ze stanem a chceme něco nekomerčního, ale rádi bychom za orangutany, resp. jejich (původním) prostředím. Zvažujeme tři varianty: a) okolí NP Kutai, b) okolí NP Gunung Palung c)  NP Betung Kerihun. Prosím o doporučení co je asi pro nezávislého cestovatele nejzajímavější. Děkuji. Martin Vaigl.

Daniel
Martin Vaigl:

Dobrý deň Martin Vaigl,
s priateeľkou plánujeme cestu na Kalimantanu a zvažujeme všetky tri parky. Ako ste sa nakoniec rozhodli a aká je vaša skúsenosť?

ďakujem

Daniel

Pavel a Pavla

Ahoj, přidáváme naše zážitky a zkušenosti z cesty Sabahem na S Bornea, třeba se budou někomu hodit. Fajn cestování!
Borneo v 10 dnech

MartinPluhar.cz

Ahoj. Abyste měli na koupalištích co číst, přidávám i můj deník ze Sabahu. 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: